Uutiset

Miljoonien eurojen rahoituspotti Aalto-yliopiston kestävän kehityksen innovaatioihin

Business Finlandin kaupallistamisrahoituksen saivat muun muassa ainutlaatuisten puupaneelien, biopohjaisen älyeristeen ja digitaalisten kaksosten hallintatyökalujen kehittäjät.
Aallon osasto Slushissa

Business Finland on myöntänyt seitsemälle uudelle Aallon innovaatioprojektille Research to business -rahoituksen. Rahoituksella tuetaan yliopistojen tutkimusryhmien työtä keksintönsä kaupallistamiseksi. Yhteenlaskettuna Business Finlandin ja Aalto-yliopiston yhdessä myöntämä rahoituspotti nousi yli neljään miljoonaan euroon.

Tällä rahoituskierroksella kaikki hakuprosessiin osallistuneet Aalto-yliopiston tutkimusryhmät saivat kaupallistamisrahoitusta. Innovaatioista vastaava vararehtori Janne Laine on menestymiseen tyytyväinen.

”Olemme oppineet tunnistamaan lupaavat ideat ja luoneet palveluketjun, joka auttaa tutkimusryhmät vauhtiin. Tällä saldolla voimme todeta onnistuneemme toimivan innovaatioekosysteemin rakentamisessa, vaikka töitä riittää edelleen”, hän toteaa.

Seitsemän innovaatioprojektin ryppäässä on mukana tutkijoita neljästä eri Aalto-yliopiston kuudesta korkeakoulusta. Ensimmäistä kertaa tukea sai myös Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun projekti. WUUD-projektin tutkijat kehittävät ympäristöystävällistä ja pitkäikäistä sisä- ja ulkopuupanelointia, joka yhdistää tekniset ratkaisut kestävään muotoilulliseen ja arkkitehtoniseen osaamiseen. WUUD-projektitiimin vetäjä, puumateriaalin käsittelyyn erikoistunut sisustusarkkitehti Hemmo Honkonen on innoissaan.

”Mahtava fiilis”, Honkonen kertoo. ”Olemme valmistelleet projektia jo vuoden verran ja vaikka palaute on ollut matkan varrella rohkaisevaa, myönteinen rahoituspäätös oli iloinen yllätys.”

Kaupallistamisrahoituksen saaminen on ensimmäinen askel yhteiskuntaa hyödyttävään liiketoimintaan tähtäävän hankkeen taipaleella.

”Innovaatio on vasta alku.”, Honkonen kertoo. ”Rahoituksen avulla pääsemme kokoamaan tiimin saattaaksemme tuotteen markkinoille, jossa sen vaikutus näkyy.”

Myös Janne Laine riemuitsee WUUD:n rahoituksesta.

”Tämä oli henkilökohtaisesti aivan erityinen ilon aihe. Keksinnöt mielletään usein teknisiksi, vaikka innovaatio voi lähteä myös suunnittelusta. Suunnittelun merkitys on tulevaisuudessa tärkeämpää kuin koskaan ympäristön ja resurssiviisauden näkökulmasta. On tärkeää, että rahoittajat jakavat saman näkemyksen”, Laine päättää.

Rahoituksen saaneet hankkeet ovat

  • Visentools, merkityksiä visualisoiva fasilitointityökalu monikulttuurisen työelämän tarpeisiin
  • PCMI, biopohjainen älyeristemateriaali
  • Twinbase, digitaalisen kaksosen hallinta-alusta
  • CirPa, biopohjainen akustiikkaratkaisu
  • WUUD, ympäristöystävällinen puupaneeli ulko- ja sisäkäyttöön
  • A-Gate, korkean tarkkuuden kuvantamissensori
  • 3DPiezoMEMS, energiatehokkaiden mikrosysteemikomponenttien suunnittelualusta.

Aalto-yliopisto tarjoaa ekosysteemistään ponnistaville tutkimusryhmille asiantuntijapalveluita tutkimusideoiden kaupallistamisesta aina kattavaan liiketoiminnan kiihdyttämöohjelmaan asti. Alkuvaiheen rahoituksella uudet innovaatioprojektit vankistavat hankkeensa tutkimuspohjaa ja kehittävät liiketoimintamallia kaupallistajan kanssa. Aallon innovaatiopalveluiden kautta on aloittanut jo yli sata hanketta.

Tutustu muihin meneillään oleviin R2B-tutkimushankkeisiin ja Aallon syväteknologiaosaamiseen.

Lisätietoja:

Janne Laine, vararehtori
[email protected]
050 465 6835

Kim Aalto, Commercialisation Portfolio Manager
[email protected]
050 4731979

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

White Aalto logo with exclamation mark standing in the middle of Otaniemi campus in the summertime
Kampus, Yliopisto Julkaistu:

Aalto-korkeakoulusäätiö laskee liikkeeseen kaksi joukkovelkakirjalainaa yhteismäärältään 150 miljoonaa euroa

Joukkovelkakirjalainoista saatavat varat käytetään pääasiassa kiinteistöinvestointien rahoittamiseksi otettujen lainojen jälleenrahoitukseen sekä lisäksi yleisiin tarpeisiin.
Two of the awardees and their robotic arm all holding colorful mugs. Aalto Open Science Award, Honorary mention.
Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto-yliopiston avoimen tieteen palkinnon 2023 kolmas sija – Älykkään robotiikan ryhmän Robotic Manipulation of Deformable Objects -projekti

Haastattelimme Aallon ensimmäisen avoimen tieteen palkinnon kolmannen sijan saavuttaneita Älykkään robotiikan ryhmän jäseniä.
Photo collage of some of the actions funded by the Sustainability Action Booster grant
Kampus, Yliopisto Julkaistu:

Aalto-yliopisto rahoittaa opiskelijoiden kestävyystoimia kymmenillä tuhansilla vuodessa - "Tällaista emme ole nähneet muualla"

Aalto-yliopiston Sustainability Action Booster on apuraha, joka tukee opiskelijoiden ideoimia kestävän kehityksen projekteja kampuksella ja sen ulkopuolella.
Potrettikuva Suzanne Innes-Stubbista, hän hymyilee ja katsoo kohti kameraa
Nimitykset, Yliopisto Julkaistu:

Suzanne Innes-Stubb nimitetty johtavaksi työelämäasiantuntijaksi Aalto-yliopiston kauppakorkeakouluun

Yritysjuridiikan asiantuntija Innes-Stubb vahvistaa Kauppakorkeakoulun osaamista vastuullisessa yritystoiminnassa. Hän aloittaa tehtävässä syyskuun alussa.