Uutiset

Miljoona euroa säteilyilmaisimien tutkimukseen

Suomen Akatemian rahoittamissa hankkeissa kehitetään erityisherkkiä kuvantamis- ja anturiteknologioita.
Tutkija Ville Jokinen Micronovassa materiaalinäyte kädessään, kuva Aino Huovio

Aalto-yliopiston tutkimushankkeissa kehitetään silmän sarveiskalvon kuvantamistekniikkaa, erityisherkkää magneettikentän mittaustekniikkaa sekä germanium-pohjaisia erittäin herkkiä infrapuna-antureita. Kolme hanketta saivat yli puolet (53 prosenttia) haussa olleesta Suomen Akatemian kahden miljoonan euron rahoituksesta.

Professori Zachary Taylorin tutkimusryhmä kehittää uutta kuvantamismenetelmää, jolla voitaisiin havaita sarveiskalvon siirteen hylkiminen täsmällisesti ja ajoissa. Alimillimetriaaltoihin, terahertsispektroskopiaan ja valokerroskuvaukseen perustuva menetelmä voisi havaita liiallisen nesteen kertymisen, joka enteilee hylkimisreaktiota.  

”Nykyiset diagnosointimenetelmät havaitsevat hylkimisen liian myöhään, mikä voi johtaa siirteen tuhoutumiseen. Tämän teknologian ansiosta sarveiskalvosiirre voidaan pelastaa ja näin säilyttää potilaan näöntarkkuus”, Taylor sanoo. 

Vanhemman yliopistonlehtorin Gheorghe-Sorin Paraoanunhankkeessa rakennetaan erityisherkkiä magneettikentän ilmaisimia, joissa hyödynnetään yhtä keinotekoista atomia. 

”Pienen magneettikentän havaitsemisesta voi olla hyötyä muun muassa aivotutkimuksessa, geologiassa, maanjäristysten ennustamisessa ja öljyn etsinnässä. Keinotekoisen atomin valmistaminen ja hallinta voi myös vaikuttaa fysiikan perustutkimukseen, esimerkiksi aksionin eli hypoteettisen alkeishiukkasen havaitsemiseen.” 

Professori Hele Savinin tutkimuksessa kehitetään yhdessä australialaisen New South Walesin yliopiston kanssa uudenlaisia erittäin herkkiä infrapuna-antureita muun muassa lääketieteellisen tutkimuksen käyttöön. Hanke yhdistää Aallon mustaan piihin liittyvää osaamista ja New South Walesin yliopistossa kehitettyä laserprosessointia.  

Rahoitetut hankkeet ovat osa Suomen Akatemian RADDESS-akatemiaohjelmaa, jossa edistetään terveyteen ja turvallisuuteen liittyvien säteilyilmaisimien kansainvälistä tutkimusyhteistyötä. Ohjelmassa rahoitetaan hankkeita, jotka luovat uudenlaisia, laitelähtöisiä ja toiminnallisia säteilyilmaisinkokonaisuuksia.

Suomen Akatemian rahoituspäätökset

Kuva: Aalto-yliopisto, Aino Huovio

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Suvi Hirvonen-Ere
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Väitöstutkimus selvitti, miksi kestävän liiketoiminnan läpilyönti yritysmaailmassa on ollut hidasta, miten sitä voisi kiihdyttää – ja samalla tehdä tuottoisaa tulosta

Kaupallinen ja sopimusjohtaminen on yritysjohdon strateginen työväline, jota käyttäen yritys voi saavuttaa sekä ympäristöllisesti kestävät että taloudelliset tulostavoitteensa, ilmenee tällä viikolla tarkastettavasta väitöskirjasta.
Viima-rakennuksen pääsisäänkäynti
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tulevaisuuden rakennukset ovat sekä energian tuottajia että käyttäjiä

Aalto-yliopistossa kehitetty uusi innovatiivinen rakenne parantaa levylämmönvaihtimen tehokkuutta jopa 20 prosenttia. Lämpöpumppuun kytkettynä sillä on lukuisia käyttökohteita aina kotien käyttöveden lämmityksestä maalämpölaitoksiin ja rakennusten ilmanvaihtoon.
Construction worker looking straight to camera
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Jopa 80 prosenttia rakennustyömailla tehtävästä työstä on tehotonta – jatkuvat keskeytykset vaikuttavat myös turvallisuuteen

Valtaosa rakennustyömailla tehtävistä töistä ei suoraan vaikuta työn varsinaiseen edistymiseen. Tuore väitöstutkimus löysi kuitenkin helpon keinon parantaa rakentamisen tuottavuutta ja samalla myös hyvinvointia: työntekijöiden toiminnan seuranta.
Ylös vievät betoniset portaat, vasemmalla puolelle seinällä taideteos
Kampus, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu: