Uutiset

Merkittävän rahoituksen saanut tutkimus selvittää ihmisen toiminnan vaikutuksia veden kiertokulkuun maailmanlaajuisesti

Tutkija Miina Porkan ERC-rahoituksen saaneessa AQUAGUARD-hankkeessa tutkitaan, kuinka ihmisen toiminta muokkaa veden kiertokulkua ja kuinka muutokset kierrossa vaikuttavat elämään maapallolla.
Miina Porkka, Aalto University 2023
Miina Porkka työskentelee tutkijana Aalto-yliopiston Vesi ja kehitys -tutkimusryhmässä.ä.

Makealla vedellä on keskeinen rooli monien maapallon elämää ylläpitävien toimintojen säätelyssä. Ihmiskunta muokkaa veden kiertokulkua ennennäkemättömän laajasti ja nopeasti esimerkiksi ilmaston lämpenemisen, kastelun, maankäytön ja vesirakentamisen kautta ja uhkaa siten veden elintärkeitä toimintoja. 

Tutkija Miina Porkka pyrkii selvittämään näitä ihmistoiminnan aiheuttamia veden kierron muutoksia ja niiden maailmanlaajuisia vaikutuksia uudessa tutkimushankkeessa, joka on saanut lähes 1,5 miljoonan euron rahoituksen Euroopan tiedeneuvostolta. Hankkeen tavoitteena on tunnistaa keinoja veden elämää ylläpitävien toimintojen turvaamiseksi tulevaisuudessa.

Makeaa vettä ja sen muutoksiin liittyviä vaikutuksia tarkastellaan yleensä suhteellisen paikallisesti, usein esimerkiksi valuma-alueiden tai valtioiden tasolla. On kuitenkin selviä merkkejä siitä, että vaikutukset voivat ulottua huomattavasti välitöntä hydrologista muutosta laajemmalle. Ihmiskunnan aiheuttamat muutokset veden kierrossa vaikuttavat esimerkiksi hiilen kiertokulkuun, maapallon energiatasapainoon ja luonnon monimuotoisuuteen – ja tätä kautta koko maapallon tilaan.

”Huolimatta pyrkimyksistämme hallita ja suojella makeaa vettä, näkökulmamme on usein liian kapea: meillä on taipumus jättää huomiotta makean veden ratkaiseva rooli koko maapallojärjestelmän säätelyssä”, muistuttaa tutkija Miina Porkka rakennetun ympäristön laitokselta.

”AQUAGUARD pyrkii vastaamaan perustavanlaatuisiin tutkimuskysymyksiin hydrologian, ekologian ja biogeokemian rajapinnoilla ja havainnollistamaan veden kiertoa kriittisenä osana maapallojärjestelmää. Tuotamme tietoa, joka mahdollistaa globaalin näkökulman paremman huomioimisen vesivarojen hallinnassa ja hoidossa”, Porkka kiteyttää.  

”Veden kierron muutosten ja niistä seuraavien globaalien vaikutusten ymmärtäminen on itsessään tärkeää, mutta tavoitteenamme on myös tunnistaa toteuttamiskelpoisia ja oikeudenmukaisia keinoja, joiden avulla veden elämää ylläpitäviä toimintoja voidaan turvata tulevaisuudessa.”

ERC
Euroopan tutkimusneuvosto (ERC) myöntää rahoitusta huippututkijoille korkeatasoiseen ja uraauurtavaan tutkimukseen. Tieteellinen huippuosaaminen on ainoa kriteeri, jonka perusteella ERC:n kärkitutkimusapurahoja myönnetään. ERC Starting Grantin voi saada erittäin lupaava, nuori tutkija, jonka tohtorintutkinnosta on kulunut 2–7 vuotta.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Front and back covers of book called Unfolding Public Art. Text in red, book covers in sand colour.
Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:
Kaksi perhosen muotoon taivutettua neuletekstiilinäytettä rinnakkain: toinen on harmaanruskea, toinen sähköisen vihreä.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

FinnCERES ja yhteispohjoismainen älytekstiilien tutkimushanke ovat esillä maailman kiertotalousfoorumissa Brysselissä

Messutapahtumassa nähdään uudenlaisia biotaloustuotteita sekä prototyyppejä lämpötilaan ja valoon reagoivista tekstiileistä.
Ursula von der Leyen pitämässä avajaispuhetta
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

New European Bauhaus -festivaali toi yhteen Euroopan päättäjiä ja monialaisen kestävän kehityksen asiantuntijoita

Aalto-yliopisto oli mukana New European Bauhaus -festivaalilla kestävää rakentamista käsittelevällä näyttelyllään Time out! Rethinking construction.
Olli Ikkana in Otaniemi, photo by Lasse Lecklin.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Bioinspiroituja värejä ja olosuhteisiin sopeutuvia materiaaleja – Professori Olli Ikkalan kolmas EU-hanke pohjaa eläviin systeemeihin

Teknillisen fysiikan professori Olli Ikkala on saanut kolmannen kerran Euroopan tutkimusneuvoston Advanced Grant -rahoituksen. Rahoituksen suuruus on 2,5 miljoonaa euroa, ja hanke kestää viisi vuotta.