Uutiset

Meidän Kauppis-muistomme: Jälleennäkemiset ovat aina iloisia ja usein tunteikkaitakin

”Mikkeli Spirit liimaa koko porukan yhteen.”
Kauppis110, Vahvaselkä ja Väkimies
Kuva: Aalto-yliopisto / Maarika Raitosola

Pyydämme Kauppiksen 110-vuotisjuhlavuoden aikana niin entisiä kuin nykyisiä kauppislaisia (erit. henkilökuntaa) jakamaan oman Kauppis-muistonsa. Näistä muistoista koostuu juttusarja ”Minun Kauppis-muistoni” tai ”Meidän Kauppis-muistomme”. Sarja päättyy tähän muisteloon.

Annamari Vahvaselkä ja Kaarina Väkimies ovat työskennelleet Mikkelin kampuksen palveluissa kaikkien neljän ohjelmajohtajan aikana. Veikko Jääskeläinen perusti ohjelman vuonna 1989. Vuoteen 2001 saakka ohjelma oli BBA-ohjelma (Bachelor of Business Administration) ja vuonna 2001 aloittivat ensimmäiset BScBA-opiskelijat (Bachelor’s Programme in International Business). Tänä syksynä Mikkelissä aloitti jo 21. vuosikurssi.  

Heikki Urmas (k. 2013) oli ensimmäinen ohjelmajohtaja. ”Heikistä varmaan moni muistaa, että aina, kun hän piti auditoriossa tai luokkahuoneessa opiskelijoille tiedotustilaisuutta, ja sama taisi päteä kyllä juhlapuheisiinkin, hän aloitti sanomalla: I have good news… and bad news. Kahvinjuonnissa hän oli ihan ylivoimainen. Termospannullinen kahvia oli aina valmiina toimistonpöydällä.

Heikin jälkeen International Business -ohjelmaa johti David Swanson. Hän oli rento esimies. Joka perjantai oli Aloha Friday, jolloin Davidin pukukoodina oli havaijipaita ja varvastossut. David Swansonin jälkeen ohjelmajohtajana toimi David Atkinson (k. 2016). Hän oli puolestaan hillitty ja rauhallinen ja hänellä oli hyvä huumorintaju. Tällä hetkellä meillä on naisenergiaa ohjelman johdossa eli Joan Lofgren. Hän on aktiivinen toimija myös muualla Aallossa ja Mikkelin sidosryhmien kanssa.  

Ohjelmassamme yksi kurssi kestää vain kolme viikkoa ja opiskelu on aina kyseissä aineessa erittäin intensiivistä. Vuosittain Mikkelissä vierailee kymmeniä professoreita. Monet professorit ovat opettaneet Mikkelissä useita kertoja ja osa kuuluu jo ohjelman vakiokalustoon. Yksi heistä on Dale Fodness, joka on opettanut Mikkelissä markkinointia lähes koko ohjelman historian ajan. Hän on erittäin mukava ja reilu kaveri. 

Ohjelmassa on käynyt opettamassa monia mieleenpainuvia professoreita, ja heistä erityisesti mieleemme on jäänyt yrittäjyyttä opettanut (Entrepreneuship in the Global Economy) Frank Hoy. Hän oli herrasmies, joka aina otti kaikki huomioon, ja hän olikin erittäin pidetty myös opiskelijoiden parissa. Johtamista (Introduction to Management) opettanut Ron Collins oli hersyvällä huumorintajulla varustettu proffa, jonka tunneilla opiskelijat viihtyivät, ja kamerunilainen proffa Fongot Kinni todella piti saunasta. Hän jopa tilasi Suomesta saunan ja rakennutti sen kotiinsa Kameruniin!

Yksi hauska tapaus on jäänyt mieleen David Swansonin johtaja-ajalta. Hän oli palkannut Mikkeliin opettamaan jo hieman vanhemman herrasmiehen University of Las Vegasista. Tämä herra saapui talvisena iltana Helsinki-Vantaalle ja hyppäsi sieltä aseman edessä odottavaan bussiin. Bussi lähti, mutta suuntana ei ollutkaan Mikkeli, vaan Tampere ja bussikin oli jonkin bändin keikkabussi. Matka oli kuulemma ollut varsin hauska. Erinäisten puhelinkeskustelujen ja järjestelyjen jälkeen proffa saatiin Mikkeliin ja kurssi pääsi alkamaan ajallaan.

Ikimuistoisia tapahtumia ja Mikkeli Spiritiä 

Meillä on Mikkelin kampuksella monia traditioita, jotka toistuvat joka vuosi. Orientation Week eli legendaarinen orientaatioviikko on elokuussa ennen lukuvuoden alkua. Viikon aikana uudet opiskelijat tutustuvat toisiinsa, ohjelmaamme ja Mikkeliin, mikä luo pohjan ”Mikkeli Spiritille” ja elämänkestäville ystävyyksille. Orientaatio-ohjelma suunnitellaan opintotoimiston ja ohjelman opiskelijajärjestön Probban yhteistyönä. Marraskuussa on vuosijuhla Grand Annual Ball, jonka pääjärjestelyt hoitaa Probba. 

Talvella järjestetään urapäivä Career Day, jonne tulee alumnejamme kertomaan omista uristaan. Sekin tapahtuma järjestetään yhdessä Probban kanssa. Neljäs vakiintunut tilaisuus on Graduation Ceremony eli valmistujaisjuhla, joka järjestetään kerran vuodessa. Valmistujaiset ovat yleensä huhtikuussa konsertti- ja kongressitalo Mikaelissa ja sinne kutsutaan kaikki edellisen juhlan jälkeen valmistuneet opiskelijat. Juhla on ihana jälleennäkeminen monien opiskelijoiden kesken ja meille heidän kanssaan. 

Mikkelin henki, Mikkeli Spirit, on asia, joka sitoo meidät kaikki (opiskelijat, professorit ja muun henkilökunnan) yhteen, ja se jatkuu ja tuntuu myös opiskeluajan jälkeen. Kun tapaa meiltä valmistuneet opiskelijan, ei voi välttyä keskustelutuokiolta ja muisteloilta. Kesäisin meillä käy useita vanhoja opiskelijoita moikkaamassa ja katsomassa paikkoja. 

Myös vaihto-opiskelijamme muistelevat Mikkeliä lämmöllä. Tänä kesänä sain kahdelta meillä vaihdossa olleelta opiskelijalta kortin, jossa he kertoivat esikoisensa syntymästä. He kertoivat tavanneensa toisensa vaihtoaikana Mikkelissä ja heidän tarinansa jatkuu yhä erittäin vahvana, Annamari kertoo. 

Lopuksi voisimme vielä kertoa sen, että tänä syksynä olemme koronan aiheuttaman tauon jälkeen käynnistäneet uudelleen ystäväperhetoimintaa yhdessä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun XAMKin kanssa. Toiminta on suunnattu meidän ja XAMKin kampuksilla opiskeleville ensimmäisen vuoden kansainvälisille tutkinto-opiskelijoillemme. Opiskelijat ja perheet tapaavat toisiaan vapaa-ajan merkeissä, ja toiminnan tarkoituksena on edistää kansainvälisyyttä sekä eri kulttuurien tuntemusta puolin ja toisin. Osa perheistä on ollut toiminnassa mukana useamman kerran ja he ovat kertoneet olevansa yhä yhteydessä aiemmin tapaamiinsa opiskelijoihin. Toivomme, että tänäkin vuonna syntyy samanlaisia ystävyyksiä, jotka jatkuvat myös sen jälkeen, kun opiskelijat lähtevät Mikkelistä.  

Annamari Vahvaselkä 
1996–2000 MBA-ohjelman kurssisihteeri
2001–-> BBA-/BScBA-ohjelman opintotoimisto, jossa päätyönä opiskelijavaihdon hoitaminen sekä Mikkeliin saapuvien että Mikkelistä lähtevien opiskelijoiden osalta. Viime vuosina tehtäviin on kuulunut myös opiskelijoiden valmistumisprosessin koordinointi ja opiskelijoiden hyvinvointiin liittyviä vastuita.

Kaarina Väkimies 
1999–> BBA-/BScBA-ohjelman kurssi-/opintosihteeri 
Tätä ennen Kaarina oli työskennellyt Mikkelin Seudun Opiskelija-asunnot Oy:llä eli MOASilla, joten Kauppakorkeakoulu oli jo entuudestaan hänelle joiltain osin tuttu. 

#kauppis110

Kauppakorkeakoulu 110 vuotta

Kauppakorkeakoulu (nyk. Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu) perustettiin vuonna 1911, joten vuonna 2021 Kauppis täyttää jo 110 vuotta.

Lue lisää
Tynellin valaisimet Aalto-yliopisto Töölön pääaulassa. Kuva: Mikko Raskinen
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Film negative with text Archives, hereinafter
Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Ukrainan sotaa käsittelevä dokumenttielokuvien sarja "Archives, hereinafter" saa ensi-iltansa @aaltoarts Instagramissa

ELOn opiskelijat Mikael Rutkiewicz ja Anna Törrönen ovat tehneet kolmiosaisen dokumentaarisen lyhytelokuvasarjan Aalto ARTSin Instagramia varten.
An aerial image from early autumn of a new building soon to be finished on campus.
Kampus, Yliopisto Julkaistu:

Kide – uudisrakennuksen uusi nimi kiteyttää eri tieteenalojen sidoksen

Otakaari 2B –rakennuksen nimikilpailun tuloksena rakennus sai uuden nimen.
Students sitting at Aalto University School of Business
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:
kuva hyvinvointiviikon logosta jossa keltaisia kuvioita
Kampus, Yliopisto Julkaistu:

Vielä ehdit ilmoittautua Aalto Wellbeing Week 2023 tapahtumiin!

Hyvinvointiviikolla taas paljon tapahtumia kampuksella