Uutiset

Matti Kummu tutkii mahdollisuuksia ihmisen ja luonnon kestävälle vuorovaikutukselle

Aalto-yliopiston nimekäs tutkija, professori Matti Kummu on noussut vuoden 2021 Clarivate Analyticsin Highly Cited Researchers -listalle. Lista perustuu Web of Science -tietokantaan, joka kokoaa yhteen tutkijat, joilla on useita paljon viitattuja artikkeleita. He ovat alansa pioneerejä.
Professor Matti Kummu
Professori Matti Kummu

Kummu työskentelee vesi- ja ympäristötekniikan tutkimusryhmässä rakennetun ympäristön laitoksella. Hänen keskeisin tutkimusaiheensa on ihmiskunnan ja maapallon luonnonvarojen välinen vuorovaikutus. 

Onnea tunnustuksesta! Millä alalla sinä olet pioneeri?

Kiitos! En sanoisi olevani pioneeri millään tietyllä alalla vaan pikemminkin eri alojen yhdistämisessä. Minut listattiinkin "alojen väliseen" (cross fields) -kategoriaan, mikä tarkoittaa sitä, että paljon siteeratut artikkelini liittyvät useampaan kuin yhteen Web of Science -tietokannan tutkimusalaan. Noin kolmasosa listan tutkijoista oli kanssani tässä kategoriassa.

Tämä kuvastaa melko hyvin tutkimustani, sillä se kattaa useita eri aiheita, jotka liittyvät ihmisten ja luonnon vuorovaikutukseen. Tutkimuksessani keskityn varsinkin niihin mahdollisuuksiin mitä meillä on tehdä luonnonvarojen – kuten maan, veden ja ravinteiden – käytöstä kestävämpää, erityisesti maailman ruoantuotannossa.

Vaikka aiheeni vaihtelevat melko laajasti, ne liittyvät usein toisiinsa tavoilla, joita en itsekään aina osaa ennakoida. Tämä osoittaa, että asiat linkittyvät toisiinsa ja ymmärtääkseen ilmiöiden keskinäiset yhteydet täytyy asioita tutkia riittävän laaja-alaisesti.

Miten pystyt tekemään noin laaja-alaista tutkimusta?

Hyödynnämme avoimia globaaleja paikkatietoaineistoja, joiden saatavuus kasvaa nopeasti. Aineistot liittyvät eri ilmiöihin aina ilmastosta sosioekonomiaan. Tämä "paikkatiedon vallankumous" on mahdollistanut monet tutkimuksistamme. Edistämme itsekin tiedon saatavuutta luomalla avoimia maailmanlaajuisia tietoaineistoja eri aiheista.

Ajassa tapahtuvien muutosten ymmärtäminen kiinnostaa minua erityisesti, sillä mielestäni on tärkeää ymmärtää miten olemme päätyneet tähän tilanteeseen missä nyt olemme. Tiimimme on ollut mukana luomassa esimerkiksi globaaleja historiallisia keinokastelukarttoja viime vuosisadalta sekä globaaleja hila-tason karttoja bruttokansantuotteesta viimeisen kolmen vuosikymmenen ajalta.

Tiedon jakaminen mahdollistaa tiedon laajemman käytön ja lisää myös työmme vaikuttavuutta. Pyrimme avaamaan analyysiemme lähdekoodin, jotta muut voivat helposti toistaa analyyseja ja kehittää niitä edelleen.

Ja mikä tutkimuksessa inspiroi sinua?

Lyhyesti: maailman eri ilmiöiden tutkiminen ja selittäminen. On aina yhtä mahtava tunne, kun löytää jotakin uutta, jota kukaan muu ei ole koskaan aikaisemmin tutkinut tai analysoinut. Intohimoni on aiemmin mainitsemieni aiheiden globaali spatiaalinen analysointi sekä uusien tulosten visualisointi ja havainnollistaminen informatiivisilla ja kauniilla kartoilla sekä kuvaajilla. Työskentely opiskelijoiden kanssa on myös erittäin innostavaa ja opettavaista itselleni.

Mikä sinua motivoi?

Työskentely sellaisten asioiden parissa, joilla on potentiaalisesti vaikutusta kestävämmän maailman saavuttamiseksi. Olen myös erittäin innostunut jakamaan tietoani ja ajatuksiani muille. Lisäksi yhteistyö erilaisten ihmisten kanssa niin Aallossa kuin kansainvälisestikin on yksi keskeisimmistä motivaattoreistani. Olen ollut onnekas saadessani tehdä yhteistyötä oman alani lahjakkaiden tutkijoiden kanssa, joilta olen oppinut paljon niin tieteestä kuin elämästäkin.

Ja lopuksi, voitko jakaa reseptisi paljon lainattuja artikkeleita varten?

En usko, että paljon siteeratulle artikkelille on olemassa yhtä reseptiä. Luulen kuitenkin, että ne sisältävät ainakin seuraavat ainesosat:

  1. Monitieteinen tiimi ja laaja kansainvälinen yhteistyö.
  2. Aidosti uusia tuloksia ja/tai menetelmiä aiheesta, jolla on omalla alallaan ja laajemminkin suuri vaikutus.
  3. Hyvin kirjoitettu teksti ja varsinkin erittäin laadukkaat kuvaajat sekä kartat ovat minulle erityisen tärkeitä. Ne auttavat laajaa yleisöä ymmärtämään tuloksiamme sekä sitä, miten tutkimus on tehty.
  4. Julkaiseminen avoimissa (open-access), korkeatasoisissa tiedelehdissä
  5. Artikkelin mainostaminen esimerkiksi lehdistötiedotteiden, Twitterin ja tutkimusportaalien kautta.

 

Clarivate Analyticsin Highly Cited Researchers 2021 -listaus

Nimitys antaa tunnustusta alansa edelläkävijöille, joita listalla on tänä vuonna noin 6 600. Suomessa työskenteleviä tutkijoita on listalla mukana 20. Listalle nousseilla tutkijoilla on useita artikkeleja, jotka sijoittuvat omalla alallaan viittausten määrässä yhden prosentin parhaimmistoon Web of Science -viittaustietokannassa.

https://clarivate.com/webofsciencegroup/researcher-recognition/

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Students
Opinnot Julkaistu:

Kemian tekniikan korkeakoulu avaa haun kesän 2023 kesätyöpaikkoihin tutkimusryhmissä

Etsimme innokkaita opiskelijoita liittymään joukkoomme ensi kesäksi. Yhteensä 24 paikkaa auki kaikilla laitoksillamme. Ihanteellinen hakija on erittäin motivoitunut ja kykenee esimerkiksi avustamaan ja suorittamaan erilaisia laboratoriotehtäviä, kokeita ja kehittämään omia tutkimustaitoja. Tämä on ainutlaatuinen tilaisuus saada käytännön kokemusta tutkimushankkeista ja työskennellä rinnakkain tohtoriopiskelijoiden ja post doc -tutkijoiden kanssa.
Fluffy, colourful design by fashion design graduate Tuuli-Tytti Koivula, Aalto University
Palkitut Julkaistu:

Tuuli-Tytti Koivula voitti pohjoismaisten muotikoulujen Alpha 23 -kilpailun

Muodin pääaineesta valmistunut Tuuli-Tytti Koivula Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta voitti pääpalkinnon Alpha-kilpailussa Kööpenhaminassa, Tanskassa 31. tammikuuta.
A portrait of Laureen Mahler.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Laureen Mahler luo origamitaitosten avulla biopohjaisia ja myös katseita kestäviä pakkauksia

Monet pakkausteollisuuden tuotteet perustuvat muoviin ja muihin fossiilipohjaisiin materiaaleihin. Aalto-yliopiston Bioinnovaatiokeskuksessa kehitetään origamitaitoksiin perustuvia ekologisia pakkausratkaisuja, joilla on arvoa myös kauniina esineinä.
Aalto University_question mark in the snow
Kampus, Yliopisto Julkaistu:

Torkkumiskapseleita ja energiansäästöä - tervetuloa mukaan!

Hyvinvointia kestävällä kampuksella -tapahtuma kokoaa yhteen kampuksen keskeiset teemat kestävästä kehityksestä ja energiansäästöstä sekä kaikkien kampuksen käyttäjien hyvinvoinnista.