Uutiset

Matti Alahuhta: Yksinkertaisuus auttaa pääsemään parempiin tuloksiin

Alahuhta puhui johtamisesta Jaakko Honko -yleisöluennolla. Tilaisuudessa muistettiin myös kansleri Jaakko Hongon elämäntyötä.
Matti Alahuhta. Kuva Maija Astikainen.

− Yksinkertaisuus, oikea-aikaisuus ja fokus, kiteytti tekniikan tohtori ja Aalto-yliopiston hallituksen puheenjohtaja Matti Alahuhta näkemyksensä johtamisesta.

Ihmisten johtamisessa kaikki lähtee luottamuksen rakentamisesta, positiivisesta asenteesta, esimiehen kyvystä nähdä olennainen ja aikaansaamisen halusta, hän kuvasi. Innostava, kirkas visio tuo merkityksellisyyttä. Iskevästi ilmaistuna se synnyttää Alahuhdan mukaan energiaa ja tuottaa parempia tuloksia.

Matti Alahuhta puhui kansleri Jaakko Hongon nimeä kantavalla yleisöluennolla Kauppakorkeakoulun juhlasalissa 8.4. Luennon järjestivät Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu, Yrjö Jahnssonin säätiö (YJS) ja Helsingin kauppakorkeakoulun tukisäätiö. Tilaisuuteen osallistui lähes 550 kuulijaa.

Tilaisuudessa jaettiin myös kahdeksan Jaakko Honko -mitalia taloustieteellisessä tutkimuksessa ja sen edistämisessä ansioituneille henkilöille.

Jaakko Honko oli merkittävä talouselämän vaikuttaja

Emeritusprofessori Kalervo Virtanen veti yhteen Jaakko Hongon työuraa. Honko oli Virtasen opettaja, kollega ja ystävä.

Jaakko Honko oli erittäin monipuolinen taloustieteen vaikuttaja. Hän perehtyi tutkimuksessaan muun muassa investointilaskelmiin. Hän kehitti investointiprosessimallin, jota pystytään soveltamaan esimerkiksi virheinvestointien syiden tutkimiseen.

Työssään Kauppakorkeakoulun kanslerina hän kehitti kauppatieteellisen alan koulutusta muun muassa perustamalla Kauppakorkeakoulun tohtorikoulutusohjelman ja aloittamalla liikkeenjohdon täydennyskoulutustoiminnan.

− Kaiken tämän lisäksi hän oli innokas lentopalloilija ja Tampereen Ilveksen fani, Kalervo Virtanen kuvasi.

Jaakko Honko -luento järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1997 Jaakko Hongon 75-vuotispäivän kunniaksi.

Jaakko Honko -professuuria hoitaa Teemu Malmi

Laskentatoimen professori Teemu Malmi nimitettiin Jaakko Honko -professuuriin 1.1.2015.

Teemu Malmi kuvasi kuulijoille, miten käytännön relevanssi tutkimuksen tekemisessä on hänelle tärkeää. Teemu Malmi vaikuttaa professorin työn lisäksi muun muassa kouluttamalla, konsultoimalla ja osallistumalla hallitustyöskentelyyn. Työhön kuuluu myös osallistuminen yhteiskunnalliseen keskusteluun. Viime aikoina Malmi on ottanut osaa muun muassa sote-keskusteluun.

Jaakko Honko -professuuri symboloi Liikesivistysrahaston ja Aalto-yliopiston pitkäjänteistä yhteistyötä sekä yhteisiä tavoitteita suomalaisen liiketaloustieteellisen tutkimuksen ja koulutuksen edistämiseksi.

Kauppakorkeakoulu panostaa opiskelijoihin

Dekaani Ingmar Björkman kertoi tilaisuuden kuulijoille katsauksen Kauppakorkeakoulun nykytilasta. Korkeakoulun tärkein tehtävä on opetus ja sen jälkeen tulevat tutkimus ja yhteiskunnallinen vaikuttavuus.

− Opiskelu on muuttunut paljon siitä ajasta, kun yliopisto-opiskelu oli lähinnä luentojen kuuntelua ja tentteihin pänttäämistä. Opiskelijat joutuvat tänä päivänä heti alusta lähtien analysoimaan ja ratkomaan käytännön ongelmia, Björkman kuvasi. − Pyrimme takaamaan opiskelijoillemme kattavan, kansainvälisen opiskelukokemuksen monitieteellisessä ympäristössä.

Tutkimuksessa pitkäjänteinen yhteistyö yrityselämän kanssa on erittäin tärkeää ja korkeakoulu etsii koko ajan aktiivisesti yhteistyökumppaneita.

− Tutkimusyhteistyö liike-elämän kanssa varmistaa sen, että tutkimme relevantteja kysymyksiä ja voimme samalla tutkimustulosten kautta tuottaa uutta tietoa suoraan yritysten toimintaan, Björkman sanoi.

Alumnimme muodostavat vahvan yhteisön

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun vuoden alumni Riku Asikainen kommentoi Matti Alahuhdan luentoa.

Kauppakorkeakoulu rakentaa vahvaa alumniverkostoa mm. tuomalla alumnejaan yhteen erilaisiin tapahtumiin, joista Jaakko Honko -yleisöluento on yksi. Alumnitapahtumista suurin on joka toinen vuosi järjestettävä Homecoming Day.

Lue lisää:

Jaakko Honko -mitalien saajat

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Kesäinen Otaniemen rantanäkymä, jossa Aalto-yliopiston logo ja tapahtuman nimi sekä VTT:n ja Avoimen tieteen logot.
Kampus, Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Avoimen tieteen ja tutkimuksen kesäpäivät 2024 järjestetään Aalto-yliopistossa

Avoimen tieteen kesäpäivät pidetään Aalto-yliopiston Otaniemen kampuksella ja Zoomissa 3.–4.6. Ilmoittauduthan 3.5. mennessä!
Saastamoisen säätiön edustajat
Yhteistyö Julkaistu:

Saastamoisen säätiö toimii aktiivisesti edistääkseen tiedettä ja taidetta kansainvälisesti

Yhteiskunnallinen vaikuttaminen ja tuen kohdistaminen nuorten hyväksi on säätiölle tärkeää.
Ursula von der Leyen pitämässä avajaispuhetta
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

New European Bauhaus -festivaali toi yhteen Euroopan päättäjiä ja monialaisen kestävän kehityksen asiantuntijoita

Aalto-yliopisto oli mukana New European Bauhaus -festivaalilla kestävää rakentamista käsittelevällä näyttelyllään Time out! Rethinking construction.
Biomateriaaleja
Yhteistyö Julkaistu:

Metsien tuottamaa arvonlisää on mahdollista nostaa merkittävästi

Metsäbiotalouden tiedepaneelin ensimmäisen selvityshankkeen tulokset on julkaistu. Laskelmien mukaan metsien tuottamaa arvonlisää on mahdollista nostaa merkittävästi ilman lisähakkuita: selvityksen mukaan vuonna 2035 Suomen metsistä voitaisiin saavuttaa jopa 15,6 miljardin euron arvonlisä, mikä tarkoittaa 80 % kasvua verrattuna vuoden 2019 tasoon.