Uutiset

Maailman ympäri seitsemässä kuukaudessa – opiskelija Anton Eklund valmistautuu vaativaan purjehduskilpailuun

Sähkötekniikkaa ja automaatiota opiskeleva Eklund on päässyt soveltamaan Aallossa hankittuja oppeja käytäntöön, kun tiimi on kunnostanut purjevenettään.
Sailing team at the sea, picture: Tapio Lehtinen Sailing
Purjehdustiimi valmistautuu vaativaan purjehdusmatkaan monilla eri tavoilla. Kuva: Tapio Lehtinen Sailing.

Anton Eklund haluaa saada kesään mennessä kurssit valmiiksi, jonka jälkeen jäljelle jää enää diplomityö. Se saa kuitenkin odottaa, sillä elokuussa hän lähtee seitsemäksi kuukaudeksi valtamerille.

Eklund on osa Tapio Lehtinen Sailing -tiimiä, joka osallistuu Ocean Globe Race -purjehduskilpailuun. Konkaripurjehtija Tapio Lehtinen on koostanut 12-henkisen tiiminsä pääosin lupaavista suomalaisista nuorista purjehtijoista. Eklundin lisäksi tiimissä on myös toinenkin Aallon opiskelija, rakennustekniikkaa opiskeleva Lassi Liimatainen. Lisäksi konetekniikkaa opiskeleva Aaro Immonen kisaa kilpailun toisessa suomalaisjoukkueessa, Jussi Paavosepän kipparoimassa Spirit of Helsinki -tiimissä. 

Kilpapurjehtijaperheeseen syntynyt Eklund on seurannut vanhempiensa jalanjälkiä ja harrastanut purjehdusta pienestä pitäen. Kun Lehtinen kertoi julkisesti etsivänsä purjehtijoita projektiin, Eklund ei epäröinyt hakea mukaan. Hän oli jo jonkin aikaa haaveillut pidemmästä valtameripurjehduksesta.

”Pidemmissä purjehduksissa oppii arvostamaan pieniä asioita, joita arjessa pitää itsestäänselvyytenä”, hän kertoo.

Student Anton Eklund.
Anton Eklund.

Muistovuoden kunniaksi kisa käydään ilman reittioppaita

Tapio Lehtinen Sailing -tiimi osallistuu Ocean Globe Race -kilpailuun, joka järjestetään Whitbread Round the World -kisan 50-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Kisan on tarkoitus muistuttaa vuonna 1973 käytyä kilpailua, minkä vuoksi osallistujatiimit kisaavat vanhemmilla veneillä, eivätkä he saa käyttää kilpailussa esimerkiksi GPS-teknologiaa. Turvallisuussyistä ne pakataan kuitenkin mukaan veneeseen. Vaativa kilpailu kestää noin seitsemän kuukautta. 

”Pieni huilaustauko on luvassa noin 6–7 viikon välein, kun pysähdymme välisatamissa Kapkaupungissa, Aucklandissa sekä Punta del Estessä”, Eklund kertoo.

Tiimi on valmistautunut kisaan eri tavoilla, ja esimerkiksi Galiana-venettä on kunnostettu ahkerasti. Eklund on päässyt soveltamaan omaa koulutustaan käytäntöön, sillä hän on ottanut vastuuta erityisesti sähköön ja elektroniikkaan liittyvissä asioissa. Kisavene on rakennettu vuonna 1970 ja suuri osa sähköistä ja elektroniikasta ovat alkuperäisiä. 

"Kosteus ja sähkö eivät sovi kauhean hyvin yhteen, joten laitteisto on ollut aika huonossa hapessa. Esimerkiksi kaikki johdot, kulku- ja sisävalot, tuulianturit ja radiot on uusittu. Olen auttanut meidän sähköasentajaamme niiden asentamisessa, jotta tuntisin veneen ja mahdollisissa ongelmatilanteissa tiedän, mitä pitää tehdä", Eklund kertoo.

Korjausten lisäksi Galianaan on asennettu myös uusia laitteita, jotta tiimi pärjäisi mahdollisimman hyvin merellä. Näitä laitteita ovat olleet esimerkiksi hydro- ja tuuligeneraattori sähköntuotantoa varten, pari lämmitintä sekä laite, joka muuttaa meriveden juomakelpoiseksi. 

Joustavat yliopisto-opinnot ovat mahdollistaneet aktiivisen harrastamisen

Veneen kunnostamisen ja purjehdustaitojen hiomisen lisäksi tiimi on varautunut myös jaksamiseen ja sosiaalisiin haasteisiin liittyviin tilanteisiin. Eklundin mukaan viikot merellä aiheuttavat todennäköisesti ainakin väsymystä, läheisten ikävöimistä sekä haastavia sosiaalisia tilanteita.

”Olemme harjoitelleet yhdessä toimimista paljon ja hitsautuneet hyvin yhteen”, Eklund kertoo.

Eklundin mukaan valmistautuminen projektiin on vienyt yllättävän paljon aikaa. Veneen kunnostamisen lisäksi tiimi osallistuu muun muassa turvallisuus- ja ensiapukoulutuksiin sekä järjestää sponsoreille yrityspurjehduksia ja lehdistötilaisuuksia. 

"Projektin työmäärä vaihtelee viikottain, minkä takia on ihanaa, että opiskelu on Aallossa niin vapaata ja opiskelijan omalla vastuulla. Pystyn osallistumaan projektin tapahtumiin, kun niitä on, ja muulloin hoidan opintoihin liittyviä tehtäviä. Opinnot ja kisaan valmistautumisen on pystynyt aika hyvin yhdistämään, vaikka en ehkä ihan yllä koulun toivomaan kokopäiväiseen opiskelutahtiin", Eklund sanoo.

Työntäyteisen arjen jälkeen seitsemän kuukautta merellä tulee olemaan iso elämänmuutos, eikä hänellä ole juurikaan suunnitelmia sen jälkeiselle ajalle.

”Odotan sitä, kun palaan takaisin ja saan aloittaa puhtaalta pöydältä”, hän kertoo.

Haluatko seurata Tapio Lehtinen Sailing -tiimin valmistautumista ja matkaa? Seuraa heitä Facebookissa, LinkedInissä ja Instagramissa

Mietityttääkö tavoitteellisen urheilun ja yliopisto-opintojen yhteensovittaminen?

Pääkaupunkiseudun urheiluakatemialla Urhealla ja Aalto-yliopistolla on ollut kumppanuussopimus vuodesta 2015. Yhteistyöllä haluamme tukea tavoitteellisesti urheilevia opiskelijoitamme opintojen ja urheilu-uran yhteensovittamisessa. 

Student guide illustration, supporting your studies

Kilpaurheilun ja opintojen yhdistäminen Aallossa

Aalto-yliopisto on sitoutunut tukemaan pääkaupunkiseudun urheiluakatemiaan Urheaan kuuluvien opiskelijoiden opiskelun ja urheilun yhteensovittamista ja huomioimaan urheilu-uran haasteet ja erityistarpeet. 

Opiskelijan tukipalvelut
Muodostelmaluistelujoukkue Team Unique'n aaltolaiset luistelijat

Suomen mestaruuden voittaneessa muodostelmaluistelujoukkue Team Uniquessa luistelee peräti viisi Aallon opiskelijaa

Aallon eri korkeakouluissa opiskelevat luistelijat kuuluvat Aallon Urhea-urheilijoihin.

Uutiset
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Opiskelijan opas uutinen, kuvitus
Opinnot Julkaistu:

Mentorihaku: Myötätuntomentorointia vertaisryhmissä tohtoriopiskelijoille syksyllä 2024

Haemme tohtoriopiskelijoita mentoreiksi myötätuntomentorointiryhmiin.
Tulevaisuuden uran pohtimisessa käytetään luovuutta.
Opinnot Julkaistu:

Uramuotoilukurssilla pysähdytään oppimaan itsestä ja pohtimaan tulevaisuutta

Career Design Lab tukee opiskelijoiden siirtymää työelämään. Avain kestävään tulevaisuuden työhön on ennakkoluuloton ja luova tapa muotoilla uraa.
Piano Top Loungessa
Kampus, Yhteistyö, Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Opiskelijat päättivät: kaksi yhteiskäyttöistä pianoa saapui kampukselle

Aalto-yliopiston opiskelijoiden osallistavan budjetoinnin projektin voittajaksi nousi yhteiskäyttöinen piano.
Aalto-wide sustainability minor logo
Opinnot Julkaistu:

Uusi monialainen sivuaine Luonnonvarojen kestävä käyttö käynnistyy Aallossa

Aalto tarjoaa uuden monitieteisen sivuaineen, Luonnonvarojen kestävä käyttö, joka on nyt valmis lisättäväksi opintosuunnitelmaasi!