Uutiset

Luovuus on uhkapeliä

Ensimmäinen suomalainen satelliitti oli luova ja uhkarohkea projekti.
Aalto-yliopisto, Otaniemi stories: Jaan Praks, apulaisprofessori, radiotieteen ja -tekniikan laitos / Kuvaaja: Sinikoski
"Odotan tulevaisuudelta eniten täysin uusia ja ennennäkemättömiä innovaatioita, jotka hyödyntävät tulevaisuuden avaruusteknologiaa tavalla, jota kukaan ei ole vielä edes osannut kuvitella,” sanoo apulaisprofessori Jaan Praks. Kuva: Aki-Pekka Sinikoski

Tarvitsemme luovia ratkaisuja globaalien ongelmien ratkaisemiseksi ja paremman maailman luomiseksi – ratkaisuja, jotka perustuvat tieteeseen. Yliopistokoulutuksen ytimessä oleva tiede on luova prosessi. Siksi yliopistot ovat aina luovuuden tyyssijoja. Konservatiivinen kilpailuympäristö kannustaa kuitenkin enemmän asteittaiseen kuin radikaaliin luovuuteen.

Miten siis voisimme olla luovempia ja radikaalimpia? Radikaali luovuus vaatii riskinottoa ja valmiutta suunnata resursseja myös riskialttiisiin hankkeisiin. Joskus se kannattaa. Kun riski on suuri, myös palkkioiden on oltava suuret. Radikaali luovuus on uhkapeliä.

Aalto 1 satellite: Photo: Aleksi Poutanen
Aalto-1 oli ensimmäinen suomalainen satelliitti. Kuva: Aleksi Poutanen

Radikaali luovuus myös tarvitsee raaka-aineita radikaalisti uusien asioiden rakentamiseen. Raaka-aineita voivat olla yllättävien näkemysten sekoitukset, uudet tietoyhdistelmät, yhteistyö ja intohimo – ja joskus jääräpäisyys. Ennen kaikkea radikaali luovuus tarvitsee kuitenkin radikaaleja tekijöitä, joilla on taito kuvitella uutta.

Aalto-yliopisto, jos jokin, on luova yhteisö. Uskon, että olemme jo jossain määrin radikaalisti luovia. Meillä on monitahoinen organisaatio, hyvät kehykset vuorovaikutukselle, erinomainen infrastruktuuri, resursseja ja monia muita tarvittavia elementtejä. Ennen muuta meillä on kuitenkin lahjakkaat, kunnianhimoiset aaltolaisemme.

Ensimmäinen suomalainen satelliitti oli luova ja uhkarohkea projekti. Aalto-yliopisto otti suuren riskin kohdentaessaan resursseja kokemattomille, mutta kunnianhimoisille opiskelijoille – ja se totisesti kannatti.

Jaan Praks 
Apulaisprofessori
Elektroniikan jananotekniikan laitos
Sähkötekniikan korkeakoulu

Unfolded

Unfolded -lehti esittelee luovuuteen ja vastuullisiin muutoksiin liittyviä monialaisia hankkeita, kokeiluja ja ajattelumalleja.

Read more
Unfolded_logo

Radikaali luovuus

Rakennamme vahvan, luovan yhteisön tukemaan uutta ajattelua.

Lue lisää
Radical creativity illustration: Anna Muchenikova
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Shankar Deka on sähkötekniikan ja automaation laitoksen apulaisprofessori.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Robotiikka tarvitsee turvallisia käyttäytymismalleja

Robotiikka ja autonomiset järjestelmät kehittyvät nopeasti. Algoritmit, jotka kestävät häiriöitä ja epävarmuustekijöitä järjestelmässä ja ympäristössä, ovat kehityksen kannalta kriittisiä.
Kesäinen Otaniemen rantanäkymä, jossa Aalto-yliopiston logo ja tapahtuman nimi sekä VTT:n ja Avoimen tieteen logot.
Kampus, Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Avoimen tieteen ja tutkimuksen kesäpäivät 2024 järjestetään Aalto-yliopistossa

Avoimen tieteen kesäpäivät pidetään Aalto-yliopiston Otaniemen kampuksella ja Zoomissa 3.–4.6. Ilmoittauduthan 3.5. mennessä!
Kaksi tummiin pukeutunutta miestä istuu suunnittelemiensa huonekalujen keskellä
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Aaltolaisten muotoilua esillä Milanon huonekalumessuilla

Italialaisen muotoilijan ja japanilaisen arkkitehdin suomalaisesta kulttuurista inspiroitunutta yhteistyötä nähdään Salone del Mobile -messuilla Milanossa huhtikuussa. INTERDEPENDENCE-näyttelyssä on esillä myös muita projekteja Aallosta.
Vuoden 2023 kunniatohtorit
Palkinnot ja tunnustukset, Mediatiedotteet Julkaistu:

Viisi uutta tekniikan kunniatohtoria Aaltoon 2024

Kunniatohtorit vihitään juhlallisessa tohtoripromootiossa kesäkuussa.