Uutiset

Langaton lataus pian mahdollista kotikäytössä

Tutkijoiden kehittämä uusi lähetin soveltuu täydellisesti kuluttajalaitteille yhtenäisen latausalueensa ansiosta.
Transmitter
Uuden langattoman lataustekniikan avulla latausasemien kehitystyö on jatkossa mahdollista kuluttajakäyttöön. Kuva: Aalto-yliopisto

Uusi langaton latausjärjestelmä voi ladata mihin vain sen ympärille asetettuja laitteita sen donitsinmuotoisen latausalueen ansiosta. Uusi järjestelmä on aiempaa kätevämpi ja luotettavampi kuluttajakäytössä.

Suurin haaste kaksisuuntaisen laturin luomisessa on ollut se, että latausalueen voimakkuus muuttuu sijainnin mukaan. Laitteet siis latautuvat kehnosti joissakin kohdissa, tai jos niitä ei ole suunnattu oikein. Yksi ratkaisu on luoda latausalue useilla eri virtalähteisiin kytketyillä lähetinkäämeillä, mutta se tekee lähettimestä monimutkaisemman ja järjestelmästä epäkäytännöllisen. Muut järjestelmät suuntaavat latausalueen oikein palautteen avulla, mutta myös niiden ohjausjärjestelmät ovat monimutkaisia ja kalliita.

Aalto-yliopiston tutkijat kehittivät uuden järjestelmän vastaamaan näihin haasteisiin.

”Lähdimme luomaan yksinkertaista ja edullista järjestelmää, jossa on vain yksi virtalähde”, kertoo tutkimusta vetänyt tutkijatohtori Nam Ha-Van.

Uuden mallin salaisuus on sylinterimäinen virtakäämi. Käämin yläosassa oleva lanka kiertyy vastakkaiseen suuntaan kelan alaosassa olevaan lankaan nähden ja Z-kirjaimen muotoinen silta yhdistää ne toisiinsa. Koska virta kulkee käämitysten läpi vastakkaisiin suuntiin, ne tuottavat toisiaan täydentäviä magneettikenttiä. Toinen kenttä virtaa ulos lieriömäisen käämin keskeltä yläkäämityksen ympärille ja takaisin yläosan läpi. Toinen kenttä taas virtaa ulos keskeltä, alakäämin ympäri ja takaisin alaosan kautta.

Tuloksena on tasainen magneettikenttä keskellä latauskäämiä. Alueelle sijoitetut vastaanottimet latautuvat tehokkaasti riippumatta niiden sijainnista tai suuntauksesta.

”Todistimme konseptin toimivaksi. Nyt voimme parantaa tehokkuutta – ehkä noin 90 prosenttiin – ja myös tehoa”, tohtorikoulutettava Yining Liu kertoo.

Kuluttajalaitteen ympäröivän sähkömagneettisen kentän simulaatioiden perusteella tutkijat totesivat altistumisen olevan turvallisuusmääräysten rajoissa, joten lisäturvallisuusselvityksiä on tehtävä ennen kuin teknologia voidaan ottaa käyttöön.

Uusi malli täydentää saman tutkimusryhmän tuoretta työtä, jossa virtaa voitiin siirtää latausalueella useisiin liikkuviin vastaanottimiin. Teknologioissa on kyse langattoman latauksen eri ulottuvuuksista: liikkumisvapaudesta teollisissa sovelluksissa ja vapaasta sijoittelusta kuluttajille ja pöytälaitteille.

Tulokset on julkaistu IEEE Transactions on Industrial Electronics -lehdessä. Open Access -artikkeli on luettavissa tästä linkistä.

Lisätietoja (englanniksi)

Nam Ha-Van
Tutkijatohtori
Aalto-yliopisto
puh 050 5606 892
[email protected]

”Yksinkertaisen hienostunut” – uusi virransiirtotekniikka mullistaa langattoman latauksen

Oli kyseessä sitten varastorobotti, kodinkone tai matkapuhelin, lataus toimii missä tahansa latausalueella ja jopa laitteen liikkuessa.

Lue lisää
Aalto_testrobot.jpg
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Kuva: Tima Miroschnichenko, Pexels.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkimus: Matalan hierarkian organisaatioissa isoja periaatekysymyksiäkin ratkotaan porukalla Slackissa

Aalto-yliopiston alumni, vieraileva tutkijatohtori Lauri Pietinalho New Yorkin yliopiston Sternin kauppakorkeakoulusta ja Aalto-yliopiston apulaisprofessori Frank Martela selvittivät tuoreessa tutkimuksessa, miten matalan hierarkian organisaatiot käsittelevät yhteisiä toimintaperiaatteita vastakkainasettelutilanteissa ja miten auktoriteetti niissä toimii.
bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.
2020 rajanylitykset pohjoismaissa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat loivat ainutlaatuisen ennustemallin kuvaamaan pandemian leviämistä maiden rajojen yli

Pohjoismainen yhteishanke pureutui koronaviruksen leviämiseen vuonna 2020. Tutkimuksen avulla voidaan jatkossa ennakoida paremmin, milloin ja mitkä matkustusrajoitukset ovat pandemiaolosuhteissa tarkoituksenmukaisia.
Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu / Kuva Roope Kiviranta
Nimitykset Julkaistu:

Professorinimityksiä Kauppakorkeakoulussa

Prottoy Akbarin, Pablo Warnesin, Erkki Vihriälän ja Christoph Huberin nimitykset astuvat voimaan 1.8.2024.