Uutiset

Langaton lataus pian mahdollista kotikäytössä

Tutkijoiden kehittämä uusi lähetin soveltuu täydellisesti kuluttajalaitteille yhtenäisen latausalueensa ansiosta.
Transmitter
Uuden langattoman lataustekniikan avulla latausasemien kehitystyö on jatkossa mahdollista kuluttajakäyttöön. Kuva: Aalto-yliopisto

Uusi langaton latausjärjestelmä voi ladata mihin vain sen ympärille asetettuja laitteita sen donitsinmuotoisen latausalueen ansiosta. Uusi järjestelmä on aiempaa kätevämpi ja luotettavampi kuluttajakäytössä.

Suurin haaste kaksisuuntaisen laturin luomisessa on ollut se, että latausalueen voimakkuus muuttuu sijainnin mukaan. Laitteet siis latautuvat kehnosti joissakin kohdissa, tai jos niitä ei ole suunnattu oikein. Yksi ratkaisu on luoda latausalue useilla eri virtalähteisiin kytketyillä lähetinkäämeillä, mutta se tekee lähettimestä monimutkaisemman ja järjestelmästä epäkäytännöllisen. Muut järjestelmät suuntaavat latausalueen oikein palautteen avulla, mutta myös niiden ohjausjärjestelmät ovat monimutkaisia ja kalliita.

Aalto-yliopiston tutkijat kehittivät uuden järjestelmän vastaamaan näihin haasteisiin.

”Lähdimme luomaan yksinkertaista ja edullista järjestelmää, jossa on vain yksi virtalähde”, kertoo tutkimusta vetänyt tutkijatohtori Nam Ha-Van.

Uuden mallin salaisuus on sylinterimäinen virtakäämi. Käämin yläosassa oleva lanka kiertyy vastakkaiseen suuntaan kelan alaosassa olevaan lankaan nähden ja Z-kirjaimen muotoinen silta yhdistää ne toisiinsa. Koska virta kulkee käämitysten läpi vastakkaisiin suuntiin, ne tuottavat toisiaan täydentäviä magneettikenttiä. Toinen kenttä virtaa ulos lieriömäisen käämin keskeltä yläkäämityksen ympärille ja takaisin yläosan läpi. Toinen kenttä taas virtaa ulos keskeltä, alakäämin ympäri ja takaisin alaosan kautta.

Tuloksena on tasainen magneettikenttä keskellä latauskäämiä. Alueelle sijoitetut vastaanottimet latautuvat tehokkaasti riippumatta niiden sijainnista tai suuntauksesta.

”Todistimme konseptin toimivaksi. Nyt voimme parantaa tehokkuutta – ehkä noin 90 prosenttiin – ja myös tehoa”, tohtorikoulutettava Yining Liu kertoo.

Kuluttajalaitteen ympäröivän sähkömagneettisen kentän simulaatioiden perusteella tutkijat totesivat altistumisen olevan turvallisuusmääräysten rajoissa, joten lisäturvallisuusselvityksiä on tehtävä ennen kuin teknologia voidaan ottaa käyttöön.

Uusi malli täydentää saman tutkimusryhmän tuoretta työtä, jossa virtaa voitiin siirtää latausalueella useisiin liikkuviin vastaanottimiin. Teknologioissa on kyse langattoman latauksen eri ulottuvuuksista: liikkumisvapaudesta teollisissa sovelluksissa ja vapaasta sijoittelusta kuluttajille ja pöytälaitteille.

Tulokset on julkaistu IEEE Transactions on Industrial Electronics -lehdessä. Open Access -artikkeli on luettavissa tästä linkistä.

Lisätietoja (englanniksi)

Nam Ha-Van
Tutkijatohtori
Aalto-yliopisto
puh 050 5606 892
[email protected]

”Yksinkertaisen hienostunut” – uusi virransiirtotekniikka mullistaa langattoman latauksen

Oli kyseessä sitten varastorobotti, kodinkone tai matkapuhelin, lataus toimii missä tahansa latausalueella ja jopa laitteen liikkuessa.

Lue lisää
Aalto_testrobot.jpg
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Festival poster
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Art for All -festivaali järjestetään jälleen elokuussa

Monitaidefestivaali järjestetään Helsingin kasvitieteellisessä puutarhassa 26.-28.8.2022. Festivaalissa on esillä teoksia esittävistä taiteista installaatioihin sekä audiovisuaalisiin teoksiin.
A woman in white t-shirt and a man in red shirt standing and talking together
Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Uusia akatemiatutkijoita ja tutkijatohtoreita

Suomen Akatemian rahoitus tuo Aalto-yliopistoon kuusi uutta akatemiatutkijan ja 14 uutta tutkijatohtorin tehtävää – lämpimät onnittelut kaikille!
Ensimmäinen kuva Linnunradan keskellä olevasta mustasta aukosta. Kuva: EHT Collaboration
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Kysymyksiä ja vastauksia jättiläisistä avaruudessa

Miksi mustien aukkojen tutkiminen on tärkeää? Lue lisää Event Horizon Telescope -hankkeesta kysymyksiä ja vastauksia -palstalta.
Aalto_University_researchers_Ramakrishnan-Savolainen_Metsahovi_Radio_Observatory_5-5-2022_photo_Mikko_Raskinen_003.jpg
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat esittelyssä

Linnunratamme ytimessä olevan mustan aukon kuvan ottamiseen osallistui Suomesta Aalto-yliopiston, Turun yliopiston ja Suomen ESO-keskuksen tutkijoita.