Uutiset

Kvanttiteknologian huippuyksikkö palkitsee Bayan Karimin

Bayan Karimin unelma on havaita yksittäisiä mikroaaltofotoneja suprajohtavista kubiteista.

Tohtorikoulutettava Bayan Karimi saa kvanttiteknologian kansallisen huippuyksikön, Quantum Technology Finland QTF, vuotuisen tutkimuspalkinnon. Kvanttiteknologian huippuyksikkö QTF myöntää palkinnon edellisenä vuonna julkaistusta korkeatasoisesta tieteellisestä työstä.

Bayan Karimi kehitti teknillisen fysiikan laitoksen PICO-tutkimusryhmässä äärimmäisen herkän kvantti-ilmaisimen. Sillä voidaan mitata kvanttijärjestelmän lämpöenergiaa ja tutkia jatkossa kvanttitilojen, kuten kvanttitietokoneiden kubittien, vuorovaikutusta ympäröivän maailman kanssa.

Bayan Karimi oli Nature Communications -lehdessä julkaistun artikkelin Reaching the ultimate energy resolution of a quantum detector pääkirjoittaja.

”Varsinainen tutkimus voi alkaa nyt kun tämä kvantti-ilmaisin on kehitetty”, Bayan Karimi kertoo.

PICO-tutkimusryhmän tavoitteena on tehdä kokeellista tutkimusta ja tuottaa dataa, jonka avulla laajempi tutkimusyhteisö voi ottaa merkittäviä edistysaskeleita kvanttitermodynamiikan alalla.

”Kvantti-ilmaisin on erinomainen kvanttitermodynamiikan testialusta. Toiveena on havaita yksittäisiä mikroaaltofotoneja suprajohtavista kubiteista.”

Bayan Karimi kertoo, että Aalto-yliopiston infrastruktuureilla on keskeinen merkitys hänen työlleen, ja erityisesti OtaNanon puhdastila ja laitteet ovat olleet todella arvokkaita.

”Palkinto on tunnustus kaikille PICO-tutkimusryhmämme jäsenille, ja haluan kiittää erityisesti esimiestäni professori Jukka Pekolaa tuesta ja yhteistyöstä.”

Arviointipaneeliin kuuluivat VTT:n tutkimusjohtaja Mikko Merimaa, Catanian yliopiston professori Elisabetta Paladino ja Tampereen yliopiston professori Martti Kauranen. Paneelin jäsenet pitivät merkittävänä sitä, että tutkimuksessa oli onnistuttu ratkaisemaan kvantti-ilmaisimeen liittyviä peruskysymyksiä ja avaamaan alan uusia kokeellisia suuntia. He kiittelivät Bayan Karimia erityisesti hänen roolistaan tutkimuksen päätekijänä.

Lue lisää

An illustration showing a nano-strip of copper being bombarded by photons, with a thermometer measuring its heat

Uusi kvantti-ilmaisin mittaa äärimmäisen pieniä energiamuutoksia

Kvantti-ilmaisimella voidaan tutkia esimerkiksi kvanttitietokoneiden kubittien vuorovaikutusta ympäröivän maailman kanssa.

Uutiset
Samples

Pico - Quantum Phenomena and Devices

We investigate mesoscopic physics and its sensor applications. The main focus is on charge transport and thermal properties of metallic, superconducting and hybrid nanostructures.

Department of Applied Physics

Yhteystiedot

Minna Günes

Senior Academic Coordinator
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Shankar Deka on sähkötekniikan ja automaation laitoksen apulaisprofessori.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Robotiikka tarvitsee turvallisia käyttäytymismalleja

Robotiikka ja autonomiset järjestelmät kehittyvät nopeasti. Algoritmit, jotka kestävät häiriöitä ja epävarmuustekijöitä järjestelmässä ja ympäristössä, ovat kehityksen kannalta kriittisiä.
Kuvakaappaus kahden puhelimen näytöstä, joihin on kirjoitettu tekstiä.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Kuinka helpottaa tekstin näpyttelyä puhelimella? Tutkijat loivat ensi kertaa ihmisen tekstinsyöttöä simuloivan tekoälymallin

Malli auttaa ymmärtämään, mitkä tekijät sujuvoittavat ja mitkä puolestaan vaikeuttavat puhelimen näpyttelyä erilaisilla käyttäjäryhmillä.
Tundramaisema, jossa maassa yläosastaan avoimia tutkimuskammioita.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkimus selvitti ilmastonmuutoksen vaikutusta tundralla: lämpeneminen voi lisätä hiilen vapautumista hälyttävästi

Ilman ja maaperän lämpeneminen sekä maaperän kuivuminen lisäsi hiilen vapautumista tundran ekosysteemistä.
Kesäinen Otaniemen rantanäkymä, jossa Aalto-yliopiston logo ja tapahtuman nimi sekä VTT:n ja Avoimen tieteen logot.
Kampus, Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Avoimen tieteen ja tutkimuksen kesäpäivät 2024 järjestetään Aalto-yliopistossa

Avoimen tieteen kesäpäivät pidetään Aalto-yliopiston Otaniemen kampuksella ja Zoomissa 3.–4.6. Ilmoittauduthan 3.5. mennessä!