Uutiset

Kunniatohtori Anjana Devi etsii uusia ratkaisuja epäorgaanisen materiaalikemian alalla

Professori Anjana Devi on yksi ohutkalvomateriaalien atomikerroskasvatusteknologian (ALD) johtavista tutkijoista, erityisesti teknologian jatkuvan eteenpäinmenon vaatimien uusien lähtöaineiden kehitystyössä. Hänellä on myös ollut tärkeä rooli ALD- ja CVD-tutkimusyhteisöjen (CVD: kemiallinen kaasufaasikasvatus) tuomisessa yhteen. Vuonna 2020 hänet nimitettiin Aallon kunniatohtoriksi.
A portrait of professor Anjana Devi.

Professori Devi on järjestänyt suuria yhteisiä kansainvälisiä ALD- ja CVD-konferensseja ja johtanut EU:n hankkeita, sekä suuria saksalaisia hankkeita, joissa on ollut mukana monia alan suuria yrityksiä. Tämän tuloksena hän on luonut vahvan yhteistyöverkoston johtavien ALD- ja CVD-ryhmien kanssa maailmanlaajuisesti. Hän on julkaissut yli 200 vertaisarvioitua artikkelia ja ohjannut useita maisteri- ja väitöskirjatutkijoita.

"Olen pohjimmiltaan epäorgaaninen kemisti, ja keskityn ensisijaisesti materiaalikemiaan. Lähestymistapani on monitieteellinen. Tutkimukseni auttaa valmistamaan kehittyneitä nanorakenteisia funktionaalisia materiaaleja uusia teknologisia sovelluksia varten. Yksinkertaistaen sanottuna etsin uusia materiaalijärjestelmiä, jotka voisivat parantaa laitteiden toimivuutta ja tehdä niistä tehokkaampia", Devi sanoo.

Nykyään esimerkiksi elektronisista laitteista pyritään tekemään jatkuvasti pienikokoisempia. Tämä asettaa paljon vaatimuksia uusille toiminnallisille materiaaleille, joiden täytyy sopia rajoitettuihin mittoihin ja olla samalla mahdollisimman tehokkaita.

"ALD-tekniikalla voidaan tuottaa korkealaatuisia materiaaleja, esimerkiksi optoelektroniikan, mikroelektroniikan, biolääketieteen, tai energiatuotannon alalla. Sovelluksia on monia. ALD keksittiin periaatteessa Aalto-yliopistossa, tai sen edeltäjässä TKK:ssa, noin 50 vuotta sitten."

Kunniatohtorin arvonimi juhlistaa yli 20 vuoden tutkimustyötä

Kunniatohtorin nimitys tuli professori Deville täytenä yllätyksenä. Hän kuuli nimityksestä ollessaan lomalla Intiassa.

''Olin Intiassa, kun sain sähköpostin, että minut halutaan nimittää Aallon kunniatohtoriksi. Aluksi en voinut uskoa sitä, mutta myöhemmin sain tietää, että se oli totta. Perheeni oli riemuissaan, ja niin olin minäkin. Se ei olisi voinut olla parempi kiitos perheelleni, joka on tukenut minua koko elämäni ja urani ajan. Olen hyvin kiitollinen sekä entisille että nykyisille työtovereilleni, joilla on ollut suuri merkitys siinä, että olen menestynyt tutkimusurallani. Työskentely nuorempien tutkijoiden kanssa pitää minut liikkeellä. Nimitys on minulle suuri kunnia ja etuoikeus, ja se motivoi minua edelleen kehittämään uusia teknologioita. Tämä kunnianosoitus on hyvin erityinen, etenkin kun ottaa huomioon, että ALD-tekniikka sai alkunsa Aallossa lähes viisi vuosikymmentä sitten. Tunnustuksen saaminen Aallolta on minulle erityinen ylpeyden aihe", Devi sanoo.

Professori Devi on innoissaan 16.-17. kesäkuuta järjestettävästä tekniikan alan tohtoripromootiosta. Kunniatohtorin arvonimi on Deville tunnustus hänen 20 vuotta jatkuneesta arvokkaasta tutkimustyöstään.

"Olen hyvin ylpeä siitä, että olen Aallon kunniatohtori. Tärkeintä on, että tämä tunnustus motivoi minua jatkamaan huippututkimusta tällä kehittyvällä alalla ja tuomaan oman panokseni tieteelliselle yhteisölle ja ihmiskunnalle", hän sanoo.

Pitkä yhteistyö Aallon kanssa

Devi on vuosien varrella tehnyt paljon yhteistyötä Aallon tutkijoiden, erityisesti epäorgaanisen kemian professori Maarit Karppisen kanssa. Devi on myös kirjoittanut yhteisiä julkaisuja professori ALD-tekniikkaa tutkivan Riikka Puurusen kanssa.

Professorit Devi ja Karppinen ovat työskennelleet useita vuosia yhdessä erilaisten projektien puitteissa EU:n tutkimushankkeissa.

"Professori Karppinen ja minä olemme työskennelleet monissa yhteisissä tutkimushankkeissa, ja meillä on joitakin yhteisiä tohtoriohjelmia. Maarit on ollut yksi nykyisten ja entisten tohtoriopiskelijoideni väitösten ohjaajista. Hän on yliopistossamme vieraileva kansainvälinen professori, niin sanottu VIP-professori, mikä on suuri kunnia tutkijalle. Monet Aallon opiskelijat ovat saapuneet meille Bochumin yliopistoon ja päinvastoin", Devi sanoo.

Professori Devin suhde Aalto-yliopistoon ulottuu noin 25 vuoden päähän. Hän oli aiemmin yhteyksissä Aallon edeltäjän TKK:n tutkijoiden kanssa, kun hän oli itse valmistumassa tohtoriksi Intiassa.

"Hain TKK:sta postdoc -tutkijan paikkaa ja sitä tarjottiinkin minulle. Samoihin aikoihin sain kuitenkin myös Humboldt fellowship -tarjouksen Saksasta, ja päädyin ottamaan sen vastaan. Myöhemmin tapasin TKK:n tutkijoita useita kertoja ja loin suhteita, jotka ovat johtaneet viime vuosien tutkimusyhteistyöhön. On hienoa olla nyt virallisesti osa Aaltoa, 25 vuotta myöhemmin."

Uusia yhteistyöhankkeita ja vihreämpää tutkimusta

Tällä hetkellä professori Devi on mukana HYCOAT-nimisessä EU-hankkeessa, joka on osa Marie Skłodowska-Curie Actions -verkostoa.

"Tällä hetkellä meillä on Maaritin kanssa myös uusi ALPMOH-hanke, jota rahoittaa Suomen Akatemian ja Saksan DAAD-rahoituslaitokset. Kyseessä on maisteri- ja tohtoriopiskelijoiden vaihto-ohjelma. Kolme Aallon opiskelijaa ja yksi postdoc-opiskelija tulevat meille seuraavien kahden vuoden aikana, ja neljä minun opiskelijaani lähtee Aaltoon. Olemme innokkaita kehittämään tätä yhteistyötä tulevina vuosina ja laajentamaan sitä myös kohti muita Aallon tutkijoita", Devi sanoo.

Professori Devi on aktiivinen ekologisesti kestävän tutkimuksen kannattaja ja on mukana monissa projekteissa, joilla pyritään torjumaan ilmastonmuutosta. Tällä hetkellä hän pyrkii vaikuttamaan ja optimoimaan ALD-prosessin energiajalanjälkeen. Uudet, vihreämmät lähtöaineet voivat vähentää ympäristövaikutuksia huomattavasti.

Devi on myös mukana useissa ryhmissä ja aivoriihissä, jotka edistävät tietoisuutta monimuotoisuudesta ja osallisuudesta tutkimustyössä. Hän sanoo haluavansa tulla osaksi Aallon opettajatiimiä, esimerkiksi vierailevan luennoitsijan roolissa.

Hänen mielestään menestyvän kemistin on oltava motivoitunut, luova ja hyvä ratkaisemaan ongelmia. Hyvät ihmissuhdetaidot, järjestelmällisyys ja kyky ryhmätyöhön ovat myös oleellisia taitoja.

"On tärkeää olla intohimoinen ja utelias ja yrittää oppia uusia asioita. Sanoisin, että erityisesti kemian tekniikan asiantuntijoiden olisi tärkeää perehtyä niin sanottuihin pääaineisiin hyvin varhaisessa vaiheessa, eli hankkia tasapainoinen ymmärrys tekniikasta, fysiikasta ja kemiasta."

Kuka?

  • Professori ja epäorgaanisten materiaalien kemian (IMC) tutkimusryhmän johtaja Bochumin yliopistossa Saksassa.
  • Aalto-yliopiston tekniikan alan kunniatohtori (2020).
  • Suhtautuu intohimoisesti työhönsä ja haluaa antaa työkavereilleen parhaan mahdollisen tilaisuuden menestyä urallaan. Devin tutkimusryhmän jäsenet kutsuvat yhteisöään lempinimellä ”Anjanan lastentarha".
  • Harrastaa vapaa-ajallaan tennistä ja jalkapalloa. Pitää myös ruoanlaitosta, lukemisesta ja matkustelusta.
  • Yksityiskohtaista tietoa professori Devin tutkimuksesta löytyy IMC-ryhmän verkkosivuilta.

Tekniikan alan juhlallinen tohtoripromootio 2022

Tekniikan alan tohtoripromootio Aalto-yliopistossa

Read more
Miina Rautiainen ja Ville Viikari as masters of ceremony
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Camilla Hollanti, photo: Lasse Lecklin.
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Camilla Hollanti Suomalaisen Tiedeakatemian uudeksi jäseneksi

Camilla Hollanti johtaa merkittävää algebran ja lukuteorian sovellusten tutkimusryhmää. Hänen tutkimustensa punaisena lankana on soveltaa viestintäsovelluksissa vastaan tulleiden ongelmien käsittelyssä algebran ja lukuteorian tarjoamia menetelmiä. Tutkimusten sovelluskohteena on esimerkiksi turvallinen langaton viestintä ja hajautettu laskenta.
Kuvassa Tuli ja Savu -runouslehden ilmettä
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Vuoden Huiput-palkintoja visuaalisen viestinnän muotoilijoille

Visuaalisen viestinnän muotoilun opiskelijat ja professori palkittiin Vuoden Huiput -gaalassa, jossa juhlittiin parasta suomalaista luovaa suunnittelua.
Event information on a yellow to coral gradient background with yellow bubbles and a photo of a colorful event space.
Palkinnot ja tunnustukset, Kampus, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tule mukaan ensimmäiseen Aallon avoimen tieteen palkintotapahtumaan

Kaikki aaltolaiset ovat tervetulleita, osallistuminen ei vaadi ilmoittautumista!
kukka-asetelma
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Yli 60 kauppatieteiden kandidaattiopiskelijaa palkittiin stipendillä

Ilkka Kontulan säätiön henkilökohtaisen apurahan suuruus on 1 000 euroa.