”Yksinkertaisimmillaan puhutaan siitä, että halutaan tasapainottaa rakentamisen tuotantoa; yritetään saada tuotanto sykkimään saman ’biitin’, tahdin, mukaan”, tohtorikoulutettava Joonas Lehtovaara kiteyttää. ”Se perustuu teollisuudesta tuttuun lean-menetelmään, jossa kaikki työpaketit pyritään tasapainottamaan suunnilleen saman kestoisiksi.”
Asuntorakentamisessa tahti voisi olla vaikkapa yksi päivä. Tiimi työskentelee yhden päivän samassa sijainnissa, esimerkiksi huoneistossa tai kylpyhuoneessa. Seuraavana päivänä se toistaa samat tehtävät uudessa sijainnissa. Kun työpaketit ovat saman kestoisia, tuotanto saadaan virtaamaan tehokkaasti. Hankkeiden läpimenoaika lyhenee ja laatuongelmat paljastuvat välittömästi eivätkä vasta hankkeen loppusuoralla, kun työ tehdään kerralla valmiiksi seuraavan työpaketin alta.
Joonas Lehtovaara on perehtynyt tahtituotantoon sekä tutkijana että Firan kehitysinsinöörinä. Hän on mukana Aalto-yliopiston rakentamisen tuotantotalouden tutkimusryhmässä, joka tekee tutkimusta Building 2030 -konsortiolle. Ryhmän tuore julkaisu, Building 2030 – Tahti suunnittelussa ja tuotannossa loppuraportti, esittelee menetelmän soveltamista rakennusteollisuudessa.
Perinteisen rakentamisen musta laatikko
Totutussa rakennustuotannossa yleisaikataulun ja valmistelevan aikataulun suunnittelu on melko suuripiirteistä. Työmaa ja siellä toimivat urakoitsijat saavat miettiä toteutuksen yksityiskohtaisemman aikataulutuksen. Kun tuotannon suunnittelu on karkealla tasolla, eri osatehtävien väliin on pakko jättää puskureita.
Nykymallissa virheet ja onnistumiset piiloutuvat prosessiin. Rakentaminen on ”musta laatikko”, jonka sisälle vain muutamat ihmiset työmaalla pääsevät kurkistamaan. Kun esimerkiksi tietylle työvaiheelle on varattu kolme viikkoa, mutta se toteutuukin viikossa, olisi hyvä ymmärtää, miksi näin kävi. Nyt tämä oppi ei saavuta yleisaikataulun tai projektibudjetin laatijaa.
Tahtituotannossa tuotannon suunnittelu on tehtävä tarkasti heti alussa. Sisätyövaiheiden suunnitelmassa ”LVI-työt” ei ole yksi toimenpide vaan asennuksen jokainen osatehtävä aikataulutetaan erikseen. LVI-urakoitsijan on suunniteltava oma työnsä tarkasti, mikä auttaa pääurakoitsijaa ajoittamaan koko tuotannon optimaalisesti.
Perinteisessä toiminnassa virheet piiloutuvat puskureihin ja niiden merkitys paljastuu vasta myöhemmissä vaiheissa. Tahtituotanto parantaa tämän vuoksi myös lopputuotteen laatua, koska korjaukset tulevat tehdyksi ajoissa.
Tahti soveltuu kaikenlaiseen rakentamiseen
Vaikka asuntotuotanto sisältää paljon toistuvuutta, siinä tahtituotantoa on käytetty toistaiseksi vähän. Aalto-yliopiston tutkijatiimi tutustui tahtituotantoon Kaliforniassa, jossa mallia on hieman yllättäen sovellettu sairaalaprojekteissa. Sairaalat ovat monimuotisia ja haastavia hankkeita, joissa toistuvuutta on vähän. Niissä tahtituotantoa on sovellettu tarkan, vuorovaikutteisen suunnittelun vuoksi.
Saksassa BMW on soveltanut tahtituotantoa autotehtaiden rakentamiseen. Rakentaminen ja tuotantolaitteiden asennukset noudattavat tällöin erittäin tarkasti suunniteltua aikataulua. Tahtituotantoa puoltavat korkeat vaihtoehtoiskustannukset ja mahdollisuus saada tehdas tuotantokäyttöön mahdollisimman nopeasti investointipäätöksen jälkeen.
Laivahyttien korjausrakentamisessa on yhtäläisyyksiä asuntorakentamisen kanssa. Näissä hankkeissa tahtiaika voi olla jopa 15 minuuttia. Asuntorakentamisessa tämä ei ehkä ole mahdollista, mutta se osoittaa, miten tarkalle suunnittelun tarkkuustasolle on mahdollista päästä.