Uutiset

Kristo Ovaska on Kauppakorkeakoulun Vuoden Alumni 2022

”Laaja-alaiselle osaamiselle on työmarkkinoilla suurta kysyntää”, sanoo Kristo Ovaska.
Kristo Ovaska, Kauppakorkeakoulun Vuoden Alumni 2022
Kristo Ovaska. Kuva: Aalto-yliopisto / Roope Kiviranta

Teknologiayhtiö Smartly.ion toisen perustajan ja kymmenen vuotta yrityksen toimitusjohtajana vaikuttaneen Kristo Ovaskan valinta Kauppakorkeakoulun Vuoden Alumniksi 2022 julkistettiin Homecoming Dayssä 27.1.2023.

Kristo Ovaska kertoo hakeneensa opiskelemaan Kauppakorkeakouluun, koska bisneksen tekeminen kiinnosti, eikä hänellä ollut erityistä kiinnostusta lääkäriksi tai juristiksi.

”Kauppis oli hyvä, geneerinen ratkaisu. Jo ylioppilaskirjoituksiin lukiessani taloustiedon kirja tuntui tosi kiinnostavalta. Kauppiksen pääsykokeeseen lukiessani ajattelin, että kansantaloustiede peittosi kiinnostavuudessaan kaiken muun.”

KY Economicsin uudelleenbrändäys

Kansantaloustieteen opiskelijoiden näkökulmasta katsottuna 15 vuotta sitten rahoituksen lukijoilla ja rahoituksen ainejärjestöllä oli parhaat yritysyhteistyökuviot.

”Me kansiksen opiskelijat olimme ensin vähän nyrpeinä, kun kaikki pankit ja konsulttifirmat tekivät yhteistyötä rahoituksen lukijoiden ja heidän ainejärjestönsä kanssa, vaikka meidän mielestämme kansiksen lukijat olivat niitä fiksuimpia ja meillä oli myös vaikeimmat kurssit. Jotain oli tehtävä asian muuttamiseksi.”

Kristo Ovaska yhdessä muiden kansantaloustieteen opiskelijoiden kanssa päätti rakentaa kansantaloustieteen ainejärjestön, KY Economicsin, kokonaan uudestaan vuosina 2007–2008.

”Vuonna 2008, kun olin ainejärjestön puheenjohtaja, järjestimme massiivisen reissun Yhdysvaltojen itärannikolle. Vierailimme 25 kansiksen opiskelijan kanssa maailmanpankissa, IMF:ssä (Kansainvälinen valuuttarahasto), YK:ssa, The Economistin toimituksessa, Harvardissa ja MIT:ssä ja selvitimme, mitä ekonomistit tekevät maailmalla ja millaisia työpaikkoja heille löytyy. Moni matkalle osallistunut on myöhemmin päätynyt töihin edellä mainittuihin paikkoihin.”

Bostonissa MIT:n kampuksella opiskelijaryhmä pääsi tapaamaan Bengt Holmströmiä.

”Oli upeaa saada tavata Bengt, jonka osasimme ennustaa tulevaisuuden nobelistiksi, mikä sitten toteutuikin hänen kohdallaan vuonna 2016. Meidän oli tarkoitus kirjoittaa opintomatkastamme raportti, jossa olisimme kertoneet, miten opiskelijavetoista yrittäjyyttä edistetään MIT:ssä, mutta Bengt sanoi: ”Älkää nyt mitään raporttia kirjoittako. Suomessa ei muuta osatakaan kuin kirjoittaa raportteja, vaan tehkää jotain.” Näiden sanojen ja sen, mitä MIT:ssä näimme, inspiroimana perustimme Aaltoes:n (Aalto Entrepreneurship Society ry) vuoden 2009 alussa. Aaltoes on ollut jo vuosia suurin ja aktiivisin opiskelijavetoinen yrittäjyysyhteisö Euroopassa.”

Laaja-alaiselle osaamiselle kysyntää

Smartlyn liiketoimintaa on mainonnan prosessien automatisointi TikTok-, YouTube-, Facebook-, Instagram-, Snapchat- ja Pinterest-mainonnassa. 

”Jos ajattelen Aallon kolmen alan yhdistelmää Smartlyn näkökulmasta ja sitä, mille taidoille on tarvetta bisneksessämme, niin näkisin, että pääaineella ei ole niin suurta merkitystä. Sen sijaan sillä, että työnhakijalla on laaja-alaista osaamista bisneksen, teknologian ja mielellään vielä creativen puolelta, niin sillä on merkitystä. Sellaisia osaajia on vielä vähän. Koodaamistaidot ja graafisen suunnittelun osaaminen ovat arvossa.”

Kristo Ovaska kertoo, että Vuoden Alumni -tunnustus tuli hänelle todella hyvään aikaan.

”Kun jätin kesällä Smartlyn operatiivisen johdon 10 erittäin kiireisen vuoden jälkeen, olin juuri ajatellut, että olisi jollain tapaa mukava antaa koululle takaisin, ja olla mukana kehittämässä koulua. Erityisesti haluan auttaa opiskelijoita, mutta myös olla keskustelemassa siitä, mitkä tällaisen modernin teknologiayrityksen tarpeet ovat. Haluaisin olla mukana kehittämässä esimerkiksi johtamisen ja markkinoinnin osalta opetusta siihen suuntaan, että opetus vastaisi näihinkin tarpeisiin. Näin varmistettaisiin, että saadaan opiskelijat työllistymään hyvin ja että yritykset saisivat sellaisia työntekijöitä, joilla olisi osaamista auttaa niitä kasvamaan. Teknologia-ala kasvaa kovaa vauhtia, ja merkittävä osa uusista työpaikoista syntyy sille.”

Työn vastapainoksi jotain ihan muuta

Kristo Ovaska pitää tärkeänä, että työn vastapainoksi jokaisella olisi elämässään myös jotain ihan muuta.

”Meillä koko perhe harrastaa lumilautailua ja lasten treenejä ja kisoja ei mielellään jätä väliin. Lautaillessa, kuten muissakin extreme-lajeissa, työasiat jäävät automaattisesti taka-alalle, tai muuten käy huonosti. Myös hyvä uni, suhteellisen terveellinen ruoka ja liikunta ylipäänsä ovat tärkeitä, jotta jaksaa.”

”Töissä pitää olla selkeät tavoitteet, sopiva määrä töitä ja johtamisen pitää olla hyvää. Smartlyllä on aina ajateltu, että jotta pystyy työssäkin ajattelemaan innovatiivisesti, pitää olla vapaata aikaa viikonloppuisin, mutta myös työpäivien aikana. Välillä toki tehdään paljon töitä, mutta vastavuoroisesti välillä pitää ottaa kevyemmin, jotta palautuu kovasta työnteosta”, Vuoden Alumni sanoo.

***

Vuoden Alumniksi valitaan kahden vuoden välein Kauppakorkeakoulun alumni, joka on tehnyt merkittävän uran, vaikuttanut yhteiskuntaan ja edistänyt koulun, yhteiskunnan ja alumnien välistä vuorovaikutusta, tai tehnyt uraauurtavaa työtä omalla alallaan.

Kauppakorkeakoulun Vuoden Alumni -tunnustuksen ovat aiempina vuosina saaneet Matti Honkala (2008), Arto Hiltunen (2009), Mikko Kosonen (2010), Sirkka Hämäläinen (2011), Timo Löyttyniemi (2012), Riku Asikainen (2014), Salla Vainio (2016), Elina Björklund (2018) ja Pekka Ala-Pietilä (2020).

Kauppakorkeakoulun alumneille

Kauppakorkeakoulun alumniyhteisö tarjoaa mahdollisuuksia elämänlaajuiseen oppimiseen, verkostoitumiseen sekä paremman liiketoiminnan ja yhteiskunnan rakentamiseen. Liity alumniyhteisöömme!

Lue lisää
Better Business - Better Society seminar in December 2019, School of Business alumni networking after the seminar
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

award
Palkinnot ja tunnustukset, Yhteistyö Julkaistu:

Paavo Penttilälle myönnetty vuoden 2022 Hayashi Jisuke -palkinto

The Cellulose Society of Japan on myöntänyt Paavo Penttilälle Hayashi Jisuke -palkinnon merkittävistä kansainvälisistä saavutuksista selluloosatutkimuksen alalla. Palkinto luovutettiin virallisesti erityisessä seremoniassa, joka järjestettiin kansainvälisen selluloosakonferenssin yhteydessä Hiroshimassa Japanissa viime viikolla.
A man in a suit standing in front of the Aalto Töölö building.
Nimitykset Julkaistu:

Pitkää uraa finanssialalla tehnyt Ilari Niemi nimitettiin Aalto EE:n uudeksi talousjohtajaksi

Niemi raportoi tehtävässään Aalto EE:n toimitusjohtaja Tom Lindholmille ja Aalto-yliopiston talousjohtaja Marianna Bomille.
Francisin ottama omakuva, meri taustalla.
Kampus Julkaistu:

Albert Devasagayam Francis: Yhdistämme yhteisöllisen puutarhan ja mehiläishoidon

"Tärkein motivaationi on puhdas energia, mutta se voi olla kaukana tulevaisuudessa. Mehiläishoidossa näen työn jäljen aina kauden päätteeksi. "
Shcool of Business alumna Riikka Davidkin
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Alumni Riikka Davidkin: Vaikuttavuus on työni keskiössä – emme tee mitään, jos sillä ei ole mahdollista ensisijaisesti saada aikaan positiivista vaikutusta yhteiskunnassa

Alumnimme Riikka Davidkin haaveili jo lapsena kansainvälisestä urasta. Nyt New Yorkissa Social Financella impact-rahastoihin sijoittavan tiimin vetäjänä hän kokee suurta merkityksellisyyttä työssään, sillä kokee, että juuri rahoitussektori on parhaiten asemoitunut vaikuttamaan aikamme isojen ongelmien ratkaisemiseen.