Uutiset

KPMG selvitti opiskelijoiden avustuksella, miten hyvin monimuotoisuus ja osallisuus toteutuvat yhtiön sisällä

Opiskelijat antoivat KPMG:lle suosituksia vuonna 2020 toteutettaviksi monimuotoisuustoimiksi.
Opiskelijat kannettavan tietokoneen ääressä. Kuva: Unto Rautio / Aalto-yliopisto

Kolme Aalto-yliopiston johtamisen laitoksen opiskelijaa: maisteriopiskelijat Katariina Helin ja Katja Neimala sekä tohtorikoulutettava Hilla Back, toteuttivat räätälöidyn yritysprojektin Kauppakorkeakoulun partneriyritykselle KPMG:lle. Tiimin ohjaajana toimi organisaatiokäyttäytymiseen erikoistunut Kauppakorkeakoulun tutkijatohtori Kristiina Herold.

Maailma muuttuu nopeasti, minkä vuoksi henkilöstön monimuotoisuudesta on tullut ajankohtainen aihe sekä myönteisessä (innovatiivisuus) että kielteisessä (eriarvoisuus ja syrjintä) mielessä. KPMG halusi perehtyä tarkemmin siihen, miten monimuotoisuus ja osallisuus toteutuvat tällä hetkellä yhtiön sisällä ja miten se vaikuttaa henkilöstöön ja organisaatioon.

Projektin tavoitteena oli luoda raamit monimuotoisuuden kokonaisuudelle, ja kerätä sen jälkeen tietoja siitä, millaisia henkilöstöryhmiä KPMG:ssä työskentelee ja miten nämä ryhmät kokevat heidän työhönsä vaikuttavat monimuotoisuuden eri osa-alueet. Huomiota kiinnitettiin myös organisaation päätöksentekoprosessiin. Projektin päätteeksi opiskelijat antoivat KPMG:lle suosituksia vuonna 2020 toteutettaviksi monimuotoisuustoimiksi.

Opiskelijat laativat taustatutkimuksen avulla monimuotoisuutta koskevan kehyksen ja sen pohjalta kyselyn. Kyselyssä saatiin kvantitatiivisten tietojen lisäksi myös satoja vapaamuotoisia vastauksia, joten opiskelijat saivat monipuolisia ja kuvailevia tietoja. Niistä voitiin tunnistaa merkityksellisiä teemoja ja tehdä siten arvokkaita johtopäätöksiä. Analyysin perusteella KPMG:lle laadittiin ja esiteltiin toimintasuunnitelma vuonna 2020 toteutettavista monimuotoisuustoimista.

”Analyysistä on meille valtavasti hyötyä, kun edistämme näitä asioita organisaatiossamme. Olemme tästä projektista valtavan kiitollisia”, sanoo KPMG Finlandin henkilöstöjohtaja Hanna Niemi.

Erinomainen oppimiskokemus ja mutkatonta yhteistyötä

Katja Neimala kertoo, että monimuotoisuus on henkilökohtaisesti hyvin lähellä hänen sydäntään. Niinpä hän koki erittäin innostavana sen, että pääsi työstämään aihetta muiden siitä kiinnostuneiden ihmisten kanssa.

”Opin myös lisää organisaatioiden tutkimuksesta ja data-analyysimenetelmistä, joista on minulle varmasti hyötyä tulevaisuudessa", Katja Neimala kertoo. 

”Kirjoitan väitöskirjaani monimuotoisuuteen ja osallisuuteen liittyvistä asioista. Pääsin tämän projektin myötä näkemään erittäin hyvin, miten nämä asiat toteutuvat käytännössä KPMG Finlandin kaltaisessa suuressa organisaatiossa. Pääsin myös kurkistamaan, miten monimuotoisuuteen ja osallisuuteen liittyviä asioita hallinnoidaan johdon tasolla. Lisäksi sain projektista uusia ideoita väitöstutkimukseeni”, kertoo Hilla Back. 

Projektin ohjaaja Kristiina Herold tunnistaa myös monimuotoisuuden ja osallisuuden merkityksen työpaikalla ja pitää projektia arvokkaana opiskelijatiimin oppimiskokemuksen kannalta. Hänen mukaansa työilmapiiri, jossa jäsenet voivat omaksua erilaisia näkökulmia, tuntea kuuluvansa johonkin ja tietää, että heidän työpanostaan arvostetaan, on erinomainen perusta menestyvälle yhteisölle. Näin ollen monimuotoisuutta ja osallisuutta edistävien prosessien luominen on keskeistä organisaatioille.

”Tämä projekti tarjosi monin tavoin erinomaisen oppimiskokemuksen, ja yhteistyö KPMG Finlandin kanssa sujui hyvin. Kaikki osapuolet olivat tyytyväisiä projektin päätteeksi esiteltyihin lopputuloksiin. Olen erityisen ylpeä siitä, miten tiimi yhdisteli suuria tietomääriä ja kehitti sen avulla hyödyllisiä oivalluksia ja tarkoin pohdittuja toimia, joita KPMG:llä voidaan hyödyntää monimuotoisuuden ja osallisuuden edistämiseksi”, Kristiina Herold sanoo.

KPMG tarjoaa tilintarkastus-, vero- ja lakipalveluja sekä liikkeenjohdon konsultointia ja yritysjärjestelypalveluja. KPMG:n jäsenyritysten verkosto toimii globaalisti 219 000 henkilön voimin 147 maassa. Suomessa ja Virossa KPMG:llä on yhteensä noin 1500 henkilöä. Suomessa toimistoja on 22 paikkakunnalla ja Virossa kahdella.

Räätälöidyt opiskelijoiden yritysprojektit / Customized Student Business Projects

Kauppakorkeakoulun Räätälöidyt opiskelijoiden yritysprojektit -konsepti on suunniteltu yrityksille tehtäviä tutkimus- ja selvitysprojekteja varten ja sen lähtökohtana ovat yrityksen tarpeet.

Lue lisää
Opiskelijoita Kauppakorkeakoululla. Kuva: Aalto-yliopisto / Unto Rautio
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Women in Finance -tilaisuus, Annukka Paloheimo
Yhteistyö Julkaistu:

Pehmeitä taitoja kannattaa vahvistaa – ne ovat kovaa valuuttaa työmarkkinoilla

Kauppakorkeakoulu antaa valmiudet toimia niin ekstroverteille kuin introverteille sopivissa tehtävissä.
Students sitting together on stairs.
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Teamwork First-Aid Kit tukee projektikurssien opiskelijoita

Verkkosivusto tarjoaa työkaluja opiskelijatiimien tukemiseen koko projektikurssin ajan.
Mikkelin IB-ohjelma 35 vuotta
Yliopisto Julkaistu:

Mikkelin kampuksen alumnit juhlistivat International Business -ohjelman 35-vuotista olemassaoloa

Yli 200 BBA-/BScBA-ohjelman alumnia saapui juhliin Kauppakorkeakoululle Otaniemeen.
Kuvassa Tuli ja Savu -runouslehden ilmettä
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Vuoden Huiput-palkintoja visuaalisen viestinnän muotoilijoille

Visuaalisen viestinnän muotoilun opiskelijat ja professori palkittiin Vuoden Huiput -gaalassa, jossa juhlittiin parasta suomalaista luovaa suunnittelua.