Uutiset

Koneen Säätiöltä 800 000 euron lahjoitus Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun alalle

Lahjoituksellaan säätiö haluaa tukea erityisesti taiteen tutkimusta ja taiteellista tutkimusta. Taustalla on toive turvata oppialojen moninaisuutta ja tutkimuksen vapautta koulutusaloilla, jotka ovat kärsineet rahoitusleikkauksista ja koulutuspolitiikan priorisoinneista.
Aalto_glass_challenge_2018_Jaea Chang_Glass_Lake_Photo_Anne_Kinnunen_KDQ0207.jpg
Jaea Chang: Glass Lake. Kuva: Anne Kinnunen

Säätiön lahjoitus on osa kampanjaa, jossa valtio myöntää yliopistoille vastinrahaa suhteessa niiden keräämään yksityiseen pääomaan.

Yliopistojen kanssa yli vuoden kestäneen dialogin aikana säätiötä kiinnosti, mitä oppialoja perusrahoituksen heikkeneminen ja jatkuva priorisoiminen työntää syrjään. Prosessin aikana syntyi käsitys siitä, että taiteiden tutkimuksen ja taiteellisen tutkimuksen tilanne on Suomessa erityisen tuen tarpeessa.

Perusrahoituksen väheneminen on merkinnyt yliopistoissa sitä, että humanistisissa ja taideaineissa työskennellään erittäin pienillä opetus- ja henkilöstöresursseilla. Sipilän hallituksen vuonna 2016 tekemät leikkaukset perusrahoituksessa näkyvät yliopistojen arjessa.

“Akateemisen vapauden hengessä halusimme tietää, vieläkö yliopistoissa voi tutkia asioita, jotka ovat osa yliopiston sivistystehtävää, mutta eivät kenties juuri tällä hetkellä se kuumin tutkimusala”, kertoo Koneen Säätiön johtaja Ulla Tuomarla.

“Meistä ymmärrys taiteesta ja kulttuurista on oleellinen osa yliopistojen sivistävää tehtävää. Taide ja kulttuuri ovat tärkeä osa inhimillistä hyvinvointia. Lisäksi perustutkimuksen monialaisuuden ylläpitäminen on tärkeää, sillä kukaan ei osaa ennustaa, mitä milloinkin tarvitaan. Lahjoitus viidelle suomalaiselle yliopistolle on toivoaksemme säätiön itsensä näköinen: vahvasti taiteisiin ja humanismiin uskova sekä moninaisuutta ylläpitävä”, Tuomarla toteaa.

”Olemme todella iloisia tästä lahjoituksesta! Taidealat, erityisesti taiteen tutkimus sekä taiteellinen tutkimus ovat aloja, jotka ansaitsevat tämän tuen. Luovien alojen osaajat kuten muotoilijat, arkkitehdit ja taiteilijat ovat mestareita kohtaamaan nykyajan monimutkaisuutta, katsomaan asioita kokonaisvaltaisesti ja luomaan innostavia tulevaisuuden visioita. Nämä taidot saattavat vielä nousta arvoon arvaamattomaan ja ansaitsevat nykyistä enemmän arvostusta ja tilaa. Olen kiitollinen siitä, että Koneen Säätiö tunnistaa taiteen ja sen tutkimuksen merkityksen ja auttaa Aalto-yliopistoa osaltaan edistämään niitä”, sanoo Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun dekaani Tuomas Auvinen.  

Aallon strategian ja Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun omien tutkimuksen painoalojen perusteella taiteellinen tutkimus vahvistuu ja saa uusia sisältöjä kestävään kehitykseen ja digitaalisuuteen liittyvillä aloilla. Kestävän kehityksen esille nostaminen taiteellisen tutkimuksen menetelmin avaa ajankohtaisen globaalin kysymyksen laajasti yhteiskuntaan ja talouteen. Tavoitteena on Koneen Säätiön tuella vahvistaa tätä taiteellisen tutkimuksen kokonaisuutta.

Lisätiedot: 
Tuomas Auvinen
Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun dekaani
[email protected]
puh. 050 648 48

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Muovinen tutkimuksessa käytetty pää, johon on kiinnitetty mikrofoni.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Äänen suunnan katoaminen voi olla epämukavaa ja jopa vaarallista – tutkijat keksivät, miten ongelma korjataan kuulolaitteissa, pelastajien kuulokkeissa ja VR-sovelluksissa

Uusi signaalinkäsittelyn malli mahdollistaa sekä tarkan tilaäänen toiston että äänen säätämisen esimerkiksi kuulovammaisten tarpeisiin.
Two models wearing grey solar cell clothing.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkijat kehittivät vaatteisiin näkymätöntä aurinkokennoteknologiaa, joka kestää konepesua

Tutkijat kehittivät tekstiileihin pesunkestävää aurinkokennoteknologiaa, joka voidaan myös piilottaa kankaan alle. Kennojen näkymättömyys suojaa niitä - ja tekee vaatteista houkuttelevampia, sanovat fysiikan ja muotoilun tutkijat. Lupaavia sovelluskohteita löytyy esimerkiksi työ- ja retkeilyvaatteista sekä valoon reagoivista verhoista.
A night sky with the northern lights visible behind the silhouettes of trees. / Yötaivas, jossa revontulet näkyvät puiden siluettien takana.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Revontuulten äänet voi kuulla, vaikka niistä ei taivaalla näy vilaustakaan

Äänitallenteet paljastavat, että geomagneettiseen aktiivisuuteen liittyy ääniä, vaikka aktiivisuus olisi liian heikkoa saadakseen aikaan näkyviä revontulia
Ensimmäinen kuva Linnunradan keskellä olevasta mustasta aukosta. Kuva: EHT Collaboration
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tähtitieteilijät paljastivat ensimmäisen kuvan galaksimme ytimessä olevasta mustasta aukosta

Aalto-yliopiston, Turun yliopiston sekä Suomen ESO-keskuksen tutkijat osallistuivat käänteentekevän kuvan ottamiseen.