Uutiset

KOE: MUUTOS -kurssi paneutui afganistanilaisten ja iranilaisten kokemuksiin

Ihmisoikeudet, aktivismi ja vaikuttava muutos olivat tänä vuonna aiheena Visuaalisen viestinnän suunnittelun koulutusohjelman Koe: Muutos -kurssilla.
project
Projektista “Edes yksi” (“Even just one”) Justus Arvelin, Aurora Näsi, Samu Pitkänen ja Elina Äärelä

Ihmisoikeudet, aktivismi ja vaikuttava muutos olivat tänä vuonna aiheena Visuaalisen viestinnän suunnittelun koulutusohjelman Koe: Muutos -kurssilla. Opiskelijoiden tehtävänä oli suunnitella näiden teemojen ympärille kampanja, jossa keskityttiin erityisesti afganistanilaisten ja iranilaisten kokemuksiin.

Koe: Muutos -kurssi on osa visuaalisen viestinnän muotoilun koulutusohjelman kandidaatin tutkinnon opintoja Aalto-yliopiston median laitoksella. Kurssin vetäjä on lehtori Tarja Nieminen. Kurssin toisena ohjaajana ja asiantuntijana toimi suunnittelutoimisto Måndagin perustaja Arto Sivonen, joka tekee töitä vahvasti näiden aiheiden parissa. Sivonenmyös ehdotti aihetta kurssille ja toi aiheeseen liittyviä kontaktejaan kurssille. Sivonenkertoi, että "oli hienoa saada näkemystä työhön nuorilta luovilta suunnittelijoilta." 

Iranillainen sisustusarkkitehti Hoda Noroozi ja Suomessa asuva afganistanilainen opiskelija Jawid Danish osallistuivat kurssin loppukatselmuksen. Danish on julkaissut muistelmateoksen Long Way From Home.

Kurssilla pureuduttiin vaikuttamisen välineisiin liittyen ihmisoikeuksiin ja erityisesti naisten oikeuksiin ja kartoitettiin, miten luovan tarinankerronnan ja designin kautta on mahdollista vaikuttaa isoihin ja haastaviin aiheisiin. Aktivismia eri medioissa on tehty jo kauan, mutta sen muodot muuttuvat jatkuvasti.

Kurssilla käsiteltiin vaikuttamisen ja markkinoinnin perusperiaatteita, journalismia ja sen etiikkaa sekä avattiin tämänhetkistä poliittista ja yhteiskunnallista tilannetta Iranissa ja Afganistanissa.

Kurssin harjoitustehtävänä opiskelijat suunnittelivat pienryhmissä kampanjamaisen viestintäkonseptin liittyen Iranin ja Afganistanin tilanteeseen. Tavoite oli lähteä etsimään uusia, ajankohtaisia vaikuttamisen tapoja ja välineitä afganistanilaisten ja iranilaisten kokemusten esiin nostamiseksi.

vieraat
Vieraileva ohjaaja suunnittelutoimisto Måndagin perustaja Arto Sivonen, iranilainen arkkitehti Hoda Noroozi ja Suomessa asuva afganistanilainen opiskelija Jawid Danish, joka on julkaissut muistelmateoksen Long Way From Home.
vapaus kulkea
Projektista "Vapaus Kulkea" – Ella Svens, Iris Eklund ja Heidi Mäkelä

"Vapaus Kulkea" – Ella Svens, Iris Eklund ja Heidi Mäkelä

"Vapaus Kulkea" käsittelee Afganistanin naisten liikkumisvapauden kieltoa Taleban-hallinnon aikana Helsingissä järjestettävällä tiedotuskampanjalla, joka huipentuu Kansalaistorilla toteutettavaan taideinstallaatioon. Taideinstallaatio on jaettu kahteen osaan: toinen puoli on täynnä afganistanilaisia taideteoksia, tietoa ja lahjoitusmahdollisuuksia, ja toisella puolella on pimeä, tyhjä huone, joka kutsuu kävijää istumaan yhden valon alla täysin eristyksissä näin korostaen afganistanilaisen naisen yksinäisyyttä.

voima meissä
Projektista "Voima Meissä" – Aalo Kailu, Taina Meriläinen ja Saga Roos

"Voima Meissä" – Aalo Kailu, Taina Meriläinen ja Saga Roos

"Voima Meissä" on 12-episodinen dokumenttisarja, joka nostaa esiin afgaaninaisten voiman ja vahvuuden, vaikka heidän henkilökohtaiset vapautensa ovat ankarasti kiellettyjä. Jokaisessa jaksossa suomalainen julkisuuden henkilö astuu afganistanilaisen naisen kenkiin ja navigoi maailmassa, jossa henkilökohtaiset vapaudet on poistettu.

AFAR
Projektista AFAR "Afghan Art Recollection" – Annika Hellsten, Joonatan Koponen ja Kim Tran

AFAR "Afghan Art Recollection" – Annika Hellsten, Joonatan Koponen ja Kim Tran

AFAR on virtuaalinen afganistanilaisen taiteen ja kulttuurin taltiointikeskus, joka perustuu ajatukseen, että ilman kulttuuria meitä ei ole olemassa. Virtuaaligalleria pyrkii säilyttämään ja esittelemään afgaanitaiteilijoiden historiallisia ja moderneja teoksia, jotka on suurelta osin tuhottu Taleban-hallinnon aikana.

muutaki ku makaroonia
Projektista "Muutaki ku makaroonia" – Anna Miettinen, Oona Piippo, Roosa-Emilia Ronkainen ja Siiri Rajalin

"Muutaki ku makaroonia" – Anna Miettinen, Oona Piippo, Roosa-Emilia Ronkainen ja Siiri Rajalin

"Muutaki ku makaroonia" on uudenlainen suomalainen mikrossa lämmitettävä ruoka, joka on saanut inspiraationsa iranilaisen keittiön värikkäistä ja rikkaista mauista. Kampanja pilkkaa leikillisesti suomalaista ruokakulttuuria, jossa ruokia pidetään pitkälti mauttomina ja ruokaa nautitaan tyypillisesti yksin. itse ruokapakkaus sisältää tärkeää tietoa Iranin ihmisoikeusloukkauksista ja tietoa siitä, miten iranilaisia voi auttaa.

äityispakkaus
Projektista "Äideiltä Äideille" – Emma Hansen, Patricia Sarkkinen ja Jaana Sundberg

"Äideiltä Äideille" – Emma Hansen, Patricia Sarkkinen ja Jaana Sundberg

"Äideiltä Äideille" tukee afganistanilaisia äitejä hyödyntämällä suomalaisen äitiyspakkauksen voimaa ja merkitystä. Kampanjassa on kolme vaihtoehtoa: lahjoittaa oma äitiyspakkaus afganistanilaiselle äidille, lähettää uusi äitiyspakkaus tai lahjoittaa ostamalla design-tuotteita. Kampanjan tavoitteena on tehdä äitiydestä ja synnytyksestä turvallista Afganistanissa.

hsl
Projektista "Edes yksi" – Justus Arvelin, Aurora Näsi, Samu Pitkänen ja Elina Äärelä

"Edes yksi" – Justus Arvelin, Aurora Näsi, Samu Pitkänen ja Elina Äärelä

"Edes yksi" pyrkii ratkaisemaan afgaaninaisten naisten lähes mahdottoman matkan korkeakoulutuksen pariin. Kampanja pyrkii horjuttamaan suomalaisen ajattelutavan turvallisuutta katukylttien avulla, jotka kuvaavat naisiin kohdistuvia rajoituksia Afganistanissa. Kampanja kehottaa lahjoittamaan, jotta afganistanilaiset naisopiskelijat pääsisivät opiskelemaan Suomeen, ja huipentuu solidaariseen mielenosoitukseen.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Kuvassa näkyvät Kauppakorkeakoulun opiskelijat Liina Röyskö ja Kerttu Lammi koulun pääovien edustalla.
Opinnot Julkaistu:

Tekoälyn fiksua käyttöä opettava verkkokurssi lisäisi opiskelun tasa-arvoa

Tekoäly on tullut jäädäkseen ja sen osaava ja tehokas hyödyntäminen auttaisi sekä opinnoissa että työnhaussa, sanovat Kauppakorkeakoulun opiskelijat.
Två studentar på Aalto-universitetets campus
Opinnot Julkaistu:

2 027 uutta opiskelijaa hyväksyttiin Aalto-yliopistoon

Kaiken kaikkiaan 13 500 haki opiskelupaikkaa Aallosta kevään 2024 toisessa yhteishaussa
Syksyinen kampusalue
Opinnot Julkaistu:

Syksyn 2024 avoimen yliopiston kurssit on nyt julkaistu

Syksyn kurssien ilmoittautuminen alkaa aikaisintaan elokuussa.
Event poster with a young researcher looking down with lighst and code reflected around her.
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Unite! Research Week 14.-18.lokakuussa, Grenoble-Autrans

Verkostoitumistapahtuma tohtoriopiskelijoille Unite!-verkoston yliopistoista.