Uutiset

Kivun katsominen voi sattua – ja sen merkit näkyvät aivoissa

Aivotutkimuksen tulokset auttavat tunnistamaan CRPS-potilaita ja kehittämään hoitoja kipuoireyhtymästä kärsiville.

Käden liikkeitä katsoessa CRPS-potilaiden käsikipu voimistuu ja heidän aivonsa aktivoituvat poikkeuksellisesti. Kuva: Jaakko Hotta, Aalto-yliopisto.

Jotkut ihmiset kertovat kokevansa kipua jo silloin, kun he katsovat kipua tuottavia tapahtumia. Tämä pätee etenkin potilaisiin, jotka kärsivät monimuotoisen alueellisen kipuoireyhtymän (Complex Regional Pain Syndrome eli CRPS) aiheuttamasta liikekivusta. Näillä potilailla jo pelkästään toisen ihmisen liikkeiden katsominen voimistaa kipua.

Tavallisesti kun ihmisiin sattuu, kipeän alueen hermot lähettävät aivoihin kipuviestejä, joita käsitellään useilla aivoalueilla ja näin muodostuu varsinainen kipukokemus. Aalto-yliopiston tutkijat havaitsivat, että liikkeen katsomisesta aiheutuvan kivun aikana CRPS-potilaiden aivot aktivoituvat epänormaalisti useilla sellaisilla alueilla, jotka reagoivat myös tavanomaiseen kipuun. Potilaiden aivotoiminnassa oli siis piirteitä tavanomaisesta kivusta.

– CRPS on hyvin monimutkainen sairaus. Sen patofysiologiaa ei täysin ymmärretä, eikä sille ole kunnollisia biomarkkereita. Löydöksemme saattaa auttaa diagnostiikan ja hoitojen kehittämisessä, kertoo Aalto-yliopiston tohtorikoulutettava, neurologi Jaakko Hotta.

Tutkimuksessa analysoitiin toiminnallisia magneettikuvia kolmellatoista käsikipuiselta CRPS-potilaalta ja kolmellatoista terveeltä henkilöltä. Magneettikuvat oli mitattu koehenkilöiden katsoessa videoita, joissa oli käden liikkeitä, kuten esimerkiksi stressipallon puristamista kovalla voimalla.

CRPS-potilailla aivojen aktivaatiokuviot olivat poikkeavia ja luokitteluanalyysi erotteli näiden kuvioiden perusteella potilaat terveistä. Tulokset osoittavat, että CRPS vaikuttaa aivoalueisiin, jotka ovat tärkeitä kivun prosessoinnissa ja liikekontrollissa.

Tutkimus julkaistiin American Pain Societyn julkaisemassa Journal of Pain -lehdessä.

Lisätietoja:
Jaakko Hotta, tohtorikoulutettava/neurologi
Aalto-yliopisto, Perustieteiden korkeakoulu
[email protected]
Puh. +358 50 57 12640

Tutkimusartikkeli: Jaakko Hotta, Jukka Saari, Miika Koskinen, Yevhen Hlushchuk, Nina Forss, Riitta Hari: Abnormal brain responses to action observation in complex regional pain syndrome. Journal of Pain 2016. DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.jpain.2016.10.017

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lisää tästä aiheesta

Taiteellinen kuva panssaroidusta superhydrofobisesta pinnasta, joka kestää iskuja ja hylkii nesteitä tehokkaasti. Kuva: Juha Juvonen.
Yhteistyö, Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Vettä hylkivä panssaripinnoite voi pian tehostaa aurinkopaneeleja ja tuoda suksiin lisäluistoa

Kesäkuussa Aalto-yliopiston tutkijat kertoivat kehittämästään pinnoitteesta Nature-lehdessä. Nyt pinnoitteesta aletaan kehittää lukuisia kaupallisia sovelluksia muun muassa rakennus- ja elektroniikkateollisuuden kanssa.
The computer game could help in the treatment of depression alongside therapy and drug treatment. Picture: Matias Palva’s research group, Aalto University.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkijat kehittävät tietokonepeliä masennuksen hoitoon

Terapeuttisen toimintavideopelin pelaaminen voi helpottaa masennuspotilaiden oireita ja parantaa heidän kognitiivista toimintakykyään.
putretti-lannoite
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat kehittivät tuhkasta ja kompostista metsien täsmälannoitteen

Putretiksi nimetty lannoite sisältää fosforia, kaliumia, hiiltä ja hitaasti vapautuvaa typpeä, jotka edistävät puiden kasvua. Sen valmistus kuluttaa selvästi vähemmän energiaa kuin keinolannoitteiden ja vähentää myös louhimisen tarvetta.
An electron microscope image of the device used to extract entangled electrons
Mediatiedotteet Julkaistu:

Askel kohti lähes rajatonta laskentatehoa – tutkijat loivat kvanttilomittumista lämmön avulla

Helppo ja hallittava kvanttilomittuminen lisää kokonaislaskentakapasiteettia ja mahdollistaa muun muassa kvanttisalauksen eli turvallisen tiedonsiirron suurillakin etäisyyksillä.