Uutiset

Kivun katsominen voi sattua – ja sen merkit näkyvät aivoissa

Aivotutkimuksen tulokset auttavat tunnistamaan CRPS-potilaita ja kehittämään hoitoja kipuoireyhtymästä kärsiville.

Käden liikkeitä katsoessa CRPS-potilaiden käsikipu voimistuu ja heidän aivonsa aktivoituvat poikkeuksellisesti. Kuva: Jaakko Hotta, Aalto-yliopisto.

Jotkut ihmiset kertovat kokevansa kipua jo silloin, kun he katsovat kipua tuottavia tapahtumia. Tämä pätee etenkin potilaisiin, jotka kärsivät monimuotoisen alueellisen kipuoireyhtymän (Complex Regional Pain Syndrome eli CRPS) aiheuttamasta liikekivusta. Näillä potilailla jo pelkästään toisen ihmisen liikkeiden katsominen voimistaa kipua.

Tavallisesti kun ihmisiin sattuu, kipeän alueen hermot lähettävät aivoihin kipuviestejä, joita käsitellään useilla aivoalueilla ja näin muodostuu varsinainen kipukokemus. Aalto-yliopiston tutkijat havaitsivat, että liikkeen katsomisesta aiheutuvan kivun aikana CRPS-potilaiden aivot aktivoituvat epänormaalisti useilla sellaisilla alueilla, jotka reagoivat myös tavanomaiseen kipuun. Potilaiden aivotoiminnassa oli siis piirteitä tavanomaisesta kivusta.

– CRPS on hyvin monimutkainen sairaus. Sen patofysiologiaa ei täysin ymmärretä, eikä sille ole kunnollisia biomarkkereita. Löydöksemme saattaa auttaa diagnostiikan ja hoitojen kehittämisessä, kertoo Aalto-yliopiston tohtorikoulutettava, neurologi Jaakko Hotta.

Tutkimuksessa analysoitiin toiminnallisia magneettikuvia kolmellatoista käsikipuiselta CRPS-potilaalta ja kolmellatoista terveeltä henkilöltä. Magneettikuvat oli mitattu koehenkilöiden katsoessa videoita, joissa oli käden liikkeitä, kuten esimerkiksi stressipallon puristamista kovalla voimalla.

CRPS-potilailla aivojen aktivaatiokuviot olivat poikkeavia ja luokitteluanalyysi erotteli näiden kuvioiden perusteella potilaat terveistä. Tulokset osoittavat, että CRPS vaikuttaa aivoalueisiin, jotka ovat tärkeitä kivun prosessoinnissa ja liikekontrollissa.

Tutkimus julkaistiin American Pain Societyn julkaisemassa Journal of Pain -lehdessä.

Lisätietoja:
Jaakko Hotta, tohtorikoulutettava/neurologi
Aalto-yliopisto, Perustieteiden korkeakoulu
[email protected]
Puh. +358 50 57 12640

Tutkimusartikkeli: Jaakko Hotta, Jukka Saari, Miika Koskinen, Yevhen Hlushchuk, Nina Forss, Riitta Hari: Abnormal brain responses to action observation in complex regional pain syndrome. Journal of Pain 2016. DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.jpain.2016.10.017

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Kerrostalo ja kallioita
Yhteistyö, Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

LÄHIÖPRIDE-hankkeessa tutkitaan lähiömielikuvien ja rakennetun ympäristön suhdetta

Monitieteinen hanke yhdistää arkkitehtuurin historian, sosiologian, kriittisen kulttuuriperinnön ja maisema-arkkitehtuurin tutkimuksen. Tutkimukseen ja työpajoihin pohjaava hanke tähtää lähiöiden kestävään tulevaisuuteen.
Professorineuvosto
Mediatiedotteet Julkaistu:

Aalto-yliopiston professorineuvosto huolissaan Business Finlandin rahoitusperusteista

Aalto-yliopiston professorineuvosto on huolissaan siitä, että Business Finlandin viennin edistämisvaatimukset tekevät nyt ja tulevaisuudessa mahdottomaksi suurimman osan yliopistojen innovaatiotoiminnasta.
The low-temperature plate inside of the refrigerator. The team attaches their bolometers here. Credit: Aalto University.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Suomen kvanttiosaajat tiivistävät yhteistyötään

Aalto-yliopiston, Helsingin yliopiston ja VTT:n InstituteQ tuo yhteen alan kärkitutkimuksen ja -koulutuksen sekä edistää innovaatioiden syntymistä.
Battery recycling_photo Valeria Azovskaya
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Onko akkukierrätys oikeasti ekologista? Tutkimus osoitti, että Aallon kierrätysprosessi nipistää akkumetallien hiilikuormasta ainakin 38 prosenttia

Sähköautojen yleistyminen lisää tarvetta tehokkaammalle kierrätykselle, mutta myös kierrätyksen omista ympäristövaikutuksista tarvitaan lisää tietoa, korostavat Aalto-yliopiston tutkijat.