Aalto-yliopisto järjesti keväällä Apotin, Roidun, sekä Trimble Solutionsin kanssa opiskelijoille tietojärjestelmien käytettävyyteen ja käyttäjäkokemuksiin keskittyvän kurssin. Opiskelijat suunnittelivat ja toteuttivat arviointeja erityyppisille digitaalisille palveluille yhteistyössä yritysasiakkaiden kanssa.
”Hyvän käytettävyyden ja käyttäjäkokemuksen merkitys korostuu jatkuvasti yhteiskunnassamme sekä työtietojärjestelmien että kansalaisille suunnattujen digitaalisten palvelujen kehittämistyössä”, sanoo kurssin vastuuopettaja, apulaisprofessori Johanna Viitanen Aalto-yliopiston tietotekniikan laitokselta. ”Kysymys on siitä, kuinka hyvin työtietojärjestelmät tukevat työntekijöiden tehokasta ja mielekästä työskentelyä, sekä miten sujuviksi, mielekkäiksi ja motivoiviksi kansalaiset kokevat digitaalisten palvelujen käyttämisen.”
Arviointi on tärkeä osa digitaalisten palvelujen kehittämisprosessia näiden tavoitteiden saavuttamiseksi - opiskelijat saivat kurssilla käytännön kokemusta ja monipuolisia taitoja arviointimenetelmien käytöstä, joita he voivat hyödyntää työtehtävissään suunnittelijoina ja ohjelmistokehittäjinä sekä myöhemmin johtotehtävissä.
Käytettävyyden arviointiin keskittyvää kurssia on järjestetty Aallossa jo vuodesta 1998 lähtien, alkujaan Aallon edeltäjässä Teknillisessä korkeakoulussa. Vastuuopettajat Viitanen ja tutkijatohtori Kaisa Savolainen suorittivat kurssin vuonna 2003 ja kurssiassistentteina tänä vuonna toimineet maisteriopiskelijat Eira Eirola ja Saara Peltomäki osallistuivat kurssille viime vuonna. Kurssin tavoitteena on tarjota Aallon eri koulutusohjelmien opiskelijoille käytännön yhteistyökokemusta digitaalisia palveluita kehittävien yritysten kanssa.
“Tykkään siitä, että kursseilla on yritysyhteistyötä, pääsee vähän tutustumaan, minkälaisia ongelmia voi tulevaisuudessa itselle työelämässä tulla vastaan sekä pääsee tutustumaan yrityksiin, mihin voisi itsekin potentiaalisesti myöhemmin hakea töihin.” kertoo ihmisten ja tietokoneiden vuorovaikutuksen tutkimuksen (human-computer interaction) maisteriopiskelija Joonas Palosuo.
Yritykset hyötyvät yhteistyöstä
Opiskelijoiden tekemä työ tukee myös yritysten tarjoamien palveluiden jatkokehitystä käytettävyyden ja käyttäjäkokemusten parantamisen näkökulmasta.
“Opiskelijoilla on ollut todella hyviä kommentteja ja erityisesti kehitysehdotuksia tuotteen käytettävyyden kehityksen suhteen”, kertoo Janna Myllymäki, joka työskentelee tuoteomistajana asiakas- ja henkilöstökokemuksen mittaamisen keskittyvällä Roidulla. ”Opiskelijoiden tuottamat raportit olivat loogisia, visuaalisia ja selkeitä. Saimme heiltä myös yhtiön ulkopuolisina henkilöinä uutta näkökulmaa käytettävyyden kehittämiseksi.”
Arviointiprojektien aiheet ovat yhteistyöyritysten ehdottamia. Opiskelijaryhmät suorittivat arviointeja soveltaen käytettävyyden asiantuntija-arvioinnin ja käyttäjätestauksen menetelmiä osallistaen palvelujen todellisia käyttäjiä arviointeihin.
“Opiskelijaryhmät ovat tehneet erinomaista työtä ymmärtäessään järjestelmän käytettävyyttä ja tunnistaessaan keskeisiä alueita, jossa tarvitaan lisätutkimusta”, kertoo Software Manager Henri Pitkänen Trimble Solutionsilta. Trimble on teollinen teknologiayritys, joka antoi opiskelijoille mahdollisuuden arvioida digitaalista palvelujärjestelmää 3D-mallintamiseen tarkoitetussa tuotteessa.
”Myös annetut ehdotukset edistävät alustavia työnkulun malleja, perustuen ryhmien työhön käytettävyysanalyysin parissa. Työ on tukenut konseptitutkimustamme, tarjoten arviointia, joka on ollut vapaa aiemmasta altistumisesta järjestelmille”, jatkaa Pitkänen.
Opiskelijat oppivat myös raportoimaan ja esittelemään tuloksia erilaisille sidosryhmille: kurssihenkilökunnalle ja muille kurssilaisille sekä asiakasyritysten kehittäjille, tuoteomistajille ja suunnittelijoille.
“Yritysyhteistyö ja oikeiden asiakasprojektien kanssa työskentely oli mielestäni motivoiva ja jännittävä kokemus”, kertoo englanninkielisen ICT Innovation -tutkimusohjelman maisteriopiskelija Qu Xueqi, joka oli mukana Trimblelle tehtävässä asiakasprojektissa. ”Minua inspiroi erityisesti tapaamiset ja yhteistyö Trimblen suunnittelijoiden sekä ohjelmistokehittäjien kanssa.”