Uutiset

Kauppakorkeakoulun promootiota juhlitaan seuraavan kerran toukokuussa 2021

Kauppakorkeakoulun promootio järjestetään joka viides vuosi.
Kauppakorkeakoulun promootio vuonna 2011
Kauppakorkeakoulun promootiota toukokuussa 2021 vietetään perinteisesti Töölössä. Tämä kuva on vuoden 2011 promootiosta.

Promootio on yliopiston arvokkain juhlatilaisuus. Promootiossa tutkinnon suorittaneet otetaan tiedeyhteisönsä täysivaltaisiksi jäseniksi ja esitellään yhteisölle. Vaikka yliopistot ovat tulevaisuuden rakentajia, promootioilla kunnioitetaan yliopistojen historiaa ja perinteitä.

Kauppakorkeakoulun ensi vuoden juhlallinen promootio järjestetään 20.–22.5.2021. Promootiossa promoottori vihkii vuoden 2016 promootion jälkeen valmistuneita kauppatieteiden maistereita ja tohtoreita sekä lisäksi kunniatohtoreita, riemumaistereita ja -tohtoreita. Riemumaisteriksi ja -tohtoriksi kutsutaan tasan 50 vuotta sitten promovoituja maistereita ja tohtoreita. Vuoden 2021 promootioon kutsutaan siis myös vuonna 1971 promovoidut maisterit ja tohtorit. 

Kauppakorkeakoulun juhlallisilla promootioilla on pitkät perinteet. Vuonna 2021 tulee kuluneeksi 75 vuotta ensimmäisestä kauppatieteiden promootiosta, joka siis järjestettiin vuonna 1946.

Kolmipäiväiset juhlallisuudet

Kauppakorkeakoulun kolmipäiväiset promootiojuhlallisuudet alkavat Merkurius-neidoksi valitun nuoren naisen vanhempien isännöimillä lehvänsitojaisilla. Seuraavana päivänä juhlitaan itse promootioaktia. Promootioaktissa kuullaan Uuno Klamin P. Mustapään sanoihin säveltämä promootiokantaatti, Kultasauvallinen. Promoottori pitää puheen juhlayleisölle ja promovoitaville. Tämän jälkeen promovoitavat saavat Merkurius-neidolta vihreän lehvän, joka vertauskuvallisesti merkitsee samaa kuin päähän pantava laakeriseppele tieteen palvonnan ja voiton merkkinä.

”Promootioakti päättyy yhteiseen Maamme-lauluun, jonka jälkeen on ollut tapana, että juhlaväki on voinut osallistua joko promootiojumalanpalvelukseen tai tunnustuksettomaan tilaisuuteen. Ensi kevään promootion ohjelmaa ei ole vielä julkistettu, joten tähän perinteeseen saattaa tulla muutoksia aiempaan”, kertoo promootiokoordinaattori Milja Koski.

Illan ohjelmassa on promootioillallinen. Illallisen aikana pidetään puheita muun muassa Kauppakorkeakoululle, promoottorille ja kunniatohtoreille, ja kunniatohtorit sekä kutsuvieraat vastaavat puheisiin. Illallisen jälkeen tanssitaan. Juhlallisuuksien viimeisenä eli kolmantena päivänä suunnataan sillikselle eli silliaamiaiselle tai -lounaalle, jolla päästään rennoissa merkeissä keskustelemaan edellispäivän juhlista.

Seuraavan promootion päähenkilöt eli officiantit on kutsuttu professorikunnan joukosta. He ovat promoottori Matti Keloharju, juhlamenojen ohjaaja Nina Granqvist ja yliairut Matti Sarvimäki. Kauppatieteiden maisteri Rosa Nylén kutsuttiin gratistaksi.

Edellisen promootiomme promoottori Pekka Ilmakunnas muistelee

Vuonna 2016 promoottorina toiminut professori Pekka Ilmakunnas kuuluu myös ensi vuoden promootion toimikuntaan, mikä tuo jatkuvuutta promootion järjestelyihin. Hän muistelee, että promootiossa sattuu aina jotain yllättävää tai vahingossa poiketaan protokollasta.

”Esimerkiksi kulkueessa on tietty järjestys, mutta ihmiset saattavat omin päin mennä väärälle paikalle. Onneksi yleisö ei välttämättä tiedä, miten asioiden pitäisi sujua, joten kukaan ei yleensä huomaa kommelluksia. Promootioon liittyy aina myös jännitys säästä. Kun juhlaväki on pukeutunut parhaimpiinsa, kaatosade varsinkin kulkueen aikana latistaisi tunnelmaa. Kulkuetta varten varataan toki sateenvarjoja, mutta kaikkina kertoina, joina olen ollut mukana eri rooleissa (promoottorina, juhlamenojen ohjaajana tai Merkurius-neidon isänä), sää on ollut poutainen, vaikkei aina aurinkoinen.”

”Vuoden 2016 promootiossa tasavallan presidentti Sauli Niinistö oli yksi kunniatohtoreista. Promootiodelegaatio kävi hyvissä ajoin Presidentinlinnassa pyytämässä hänen suostumustaan tulla kutsutuksi kunniatohtoriksi. Ennen promootiota adjutantin kanssa tarkistettiin paikat ja järjestelyt Kauppakorkealla ja Temppeliaukion kirkossa. Myös promootioaktissa ja illallisilla presidentin mukanaolo aiheutti jotain erityisjärjestelyjä. Kaikki sujui kuitenkin hyvin.”

Lisätietoja:
promootiokoordinaattori, tapahtumatuottaja Milja Koski
[email protected]

Teksti: Terhi Ollikainen ja Pekka Ilmakunnas

Kauppakorkeakoulun promootio 2011: Merkurius-neidon pyyntö
Merkurius-neidon pyyntö vuoden 2011 promootiossa.

Yllä oleva kuva on Merkurius-neidon pyyntötilaisuudesta vuoden 2011 promootiossa professori Pekka Ilmakunnaksen kodissa. Kauppakorkeakoulun Ylioppilaskunnan Laulajien pienryhmä esitti serenadin Merkurius-neito Ilona Ilmakunnakselle. Ilonan vieressä hänen vanhempansa professori Pekka Ilmakunnas ja dosentti Seija Ilmakunnas. Laulajien keskellä promoottorina toiminut professori Jyrki Wallenius ja oikeassa reunassa yliairut, professori Matti Liski.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lisää tästä aiheesta

Photo: Mikko Raskinen.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Keksinnöstä kvanttiteknologian kaupallistamiseen – verkkokoulutus kannusti yrittäjyyteen

Kaupallistamishankkeet lähtevät liikkeelle tutkijan omalta osaamisalueelta ja kiinnostus yrittäjyyteen on selvästi suurempaa, jos polku ideasta tuotteeksi näyttäytyy selvänä.
Aalto University
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Insinööritieteiden korkeakoulun uudet vakinaistetut professorit esittäytyvät

Seitsemän professoria esittelee videolla omaa alaansa ja tutkimustaan.
Tenured Professors' Installation Talks - Wojciech Solowski
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Professori Wojciech Sołowski esittelee ydinjätteen säilytyksen haasteita

Miten varmistaa varastoinnin turvallisuus miljoonaksi vuodeksi? Varastoinnissa käytettävät materiaalit vaativat lisää tutkimusta ja mallintamista.
ISM Research Xmas Calendar
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tieto- ja palvelujohtamisen laitos (ISM) on julkaissut digitaalisen tutkimuskalenterin

Kalenteri esittelee ajankohtaista ja monipuolista ISM-laitoksella tehtävää tutkimusta.