Uutiset

Kauppakorkeakoulun lahjoittajatarinoita: Tianyi Pan

”Kaupalliset opinnot ja hyvin kansainvälinen ura toivat minulle ainutlaatuista osaamista nähdä asiat monelta eri kantilta ja hyvin kokonaisvaltaisesti, ei pelkästään jokin tietty kulma edellä”, kertoo Shanghaissa tekoälyn ja koneoppimisen parissa työskentelevä lahjoittajamme ja alumnimme Tianyi Pan.
Tianyi Pan
Kauppakorkeakoulun alumni Tianyi Pan.

Kertoisitko itsestäsi?

Olen suomenkiinalainen, tällä hetkellä Shanghaissa työskentelevä Aalto-alumni. Opiskelin Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa vuosina 2006-2012. Kouluun astuessani se oli tosin vielä nimeltään Helsingin kauppakorkeakoulu, mutta olen ollut erittäin pro-Aalto heti alusta alkaen.

Kerro opiskeluajoistasi, minkälaista oli opiskella Kauppakorkeakoulussa?

Uuteen ympäristöön siirtyminen lukiosta tarjosi hieman ujolle ja introvertille nörtille mahdollisuuden kokeilla olla vähän erilainen kuin ennen, mutta muutaman riehakkaan vuoden jälkeen opinnot asettuivat melko tutuille urille. Silti ei ole yksikään päivä kaduttanut.

Mieleenpainuvimmat muistot opiskeluajastani ovat yllättäen kaikki itse opintojen ulkopuolelta. Kauppakorkeakoulu ja sen opiskelijayhteisö tarjosivat mahtavan ympäristön erilaisille aktiviteeteille ja tapahtumille, mikä varmasti kattoi kaikki mahdolliset opiskelijoiden mielenkiinnon kohteet.

Itselleni ehdottomia kohokohtia olivat KY-Speksiin osallistuminen peräti kahtena eri vuonna (2008 ja 2010), sekä oman harrastusporukan kanssa yhdessä tehdyn kokopitkän elokuvan ensinäytöksen järjestäminen Aalto-yliopiston opiskelijoille ja sitä seurannut teatteriesitysjakso Finnkinon ja muiden ”oikeiden” teattereiden kanssa (2009). Muita kohokohtia olivat opiskelijavaihtolukukausi Tsinghuan yliopistossa Pekingissä – sama koulu, jossa vanhempani aikoinaan opiskelivat (2008), sekä nykyiseen juhlavuositeemaan sopivasti: KY 100 -vuosijuhlat vuonna 2011!

Haluan kantaa oman korteni kekoon, jotta mahdollisimman moni aaltolainen pystyisi kokemaan saman kuin minä.

Tianyi Pan, Kauppakorkeakoulun alumni ja lahjoittaja.

Millaisia eväitä sait opinnoista urallesi?

Muutin jo muutama kuukausi ennen varsinaista valmistumistani Kiinaan töiden perässä vuonna 2012, ja olen pääasiassa työskennellyt täällä siitä asti. Urani on muistuttanut hieman kouluvuosieni poukkoilua, kun mielenkiinnon kohteeni ovat muuttuneet ajan saatossa: Olin lukiossa todella hyvä luonnontieteissä, mutta silloisen kaveriporukan kanssa sovimme, että haemme yhdessä Kauppikseen. Nyt kun katson taaksepäin, oman sosiaalisen mukavuusalueeni ulkopuolelle astuminen koko yliopisto-opintojen ajaksi teki todella hyvää urakehitykseni kannalta: minusta kasvoi paljon tasapainoisempi generalisti, joka ei koe olevansa kahlittu keinotekoisiin lokeroihin.

Urani alkoi räjähtävästi jo ennen valmistumistani, kun pääsin sattumalta juuri oikea-aikaisesti tekemään gradua Angry Birds -hittipelin saattelemana vahvaan kasvuun pyrähtäneelle Roviolle. Graduni ja opintojeni valmistuttua työni jatkui samassa yhtiössä, mutta suunta vaihtui Kiinaan, kun perustimme Shanghaihin ensimmäisen toimistomme Suomen ulkopuolella. Ehdin viettää ’lintutehtaalla’ lähes viisi vuotta, ennen kuin halusin kokeilla aiemman harrastustaustani vuoksi animaatio- ja elokuvantekoa ammattimaisemmin. Kiinan animaatioala osoittautui kuitenkin olevan paljon länsimaita tai Japania enemmän lapsenkengissään. Lisäksi samoihin aikoihin oman mielenkiintoni ja mielikuvitukseni valtasi tyystin toinen asia.

Vuonna 2016 DeepMind-yhtiön AlphaGo-neuroverkko voitti lyhyessä ajassa useita kiinalaisen Go-lautapelin maailmanluokan tähtipelaajia. Sci-fi on aina ollut lähellä omaa sydäntäni; alan kirjallisuuden sekä elokuvien ja nyt myös todellisuuden myötä tekoälyn houkutus kävi liian suureksi: aloin itseopiskella töiden ohella koneoppimista (machine learning) verkkokurssien avulla. Pääsin onnekkaasti puoliksi alaan kiinni, kun sain taloushallintoon ja data-analytiikkaan sopivaa työtä suomalaisomisteisessa kansainvälisessä Kiina-kaupan verkkokauppa- ja asiantuntijayhtiössä e-ville.comissa. Yrityksen pääkonttori sijaitsee eteläisessä Shenzhenin kaupungissa, aivan Hongkongin kupeessa.

Todellinen läpimurtoni tekoälyalalle tapahtui kuitenkin vuonna 2019, kun pääsin töihin kuvantunnistusta B2B-palveluna tarjoavaan startupiin, ja muutin takaisin Shanghaihin. Työskentelin ensin projektinjohtotehtävissä, ja myöhemmin koneoppimisalgoritmien kehittäjänä ydinosaamistiimissä. Olen oppinut lyhyessä ajassa niin paljon, että tuntuu, kuin olisin jälleen koulussa, mutta juuri niissä hyvin teknisissä ja tieteellisissä aineissa, joissa olin lukiossa hyvä.

Kaupalliset opinnot ja hyvin kansainvälinen ura toivat minulle kuitenkin ainutlaatuista osaamista nähdä asiat monelta eri kantilta ja hyvin kokonaisvaltaisesti, ei pelkästään jokin tietty kulma edellä. Siksi, kuten aiemmin sanoin, en kadu yhtään, vaikka olinkin pienellä kiertotiellä reilun vuosikymmenen.

Mikä inspiroi sinua lahjoittamaan Kauppakorkeakoululle?

Taiteellinen elokuvaharrastus, kaupalliset opinnot sekä hyvin teknologiapainotteinen ja kansainvälinen urakehitys – kerroin aiemmin olleeni pro-Aalto, mutta uskon, että tarinani auttaa konkretisoimaan sanojen takana olevan, rajat ylittävän Aalto-hengen.

Minulla oli mahdollisuus käydä Suomessa vuonna 2018, monta vuotta valmistumiseni jälkeen. Näin silloin ensimmäistä kertaa uuden Aalto-kampuksen Otaniemessä, ja rakastuin siihen oitis. Haluan kantaa oman korteni kekoon, jotta mahdollisimman moni aaltolainen pystyisi kokemaan saman kuin minä. Siksi valitsin erityisesti avoimuutta, kansainvälisyyttä ja kansainvälistymistä edistävän lahjoituskohteen.

Teen myös muita lahjoituksia; olen esimerkiksi lahjoittanut Wikipedialle avoimen tiedon lähteenä. Olen myös osallistunut useaan joukkorahoituskampanjaan, ja niistä onnistunein on varmasti ollut ystäväni Linda Liukkaan maailmanmaineeseen nostaneen Hello Ruby -kirjaprojektin Kickstarter-kampanja. 

Terveisesi 110 vuotta täyttävälle Kauppakorkeakoululle

Yläkoulussa teimme kerran vuosikirjan, johon kokosimme kaikkien vuosikurssien ja luokkien tiedot sekä itse tekemiämme juttuja koulusta ja elämästä. Vuosikirjan nimi oli ”Tulenkantajat”. Minulla on ollut suuri kunnia olla yksi Kauppakorkeakoulun tulenkantajista opiskeluvuosieni ajan. Sama palo on edelleen sydämessäni kaikkien näiden vuosien jälkeen. Kuin olympiatuli, toivon että pystymme pitämään sen kirkkaana yhä seuraaville opiskelijasukupolville. Kiitos.

Terveisesi Kauppakorkeakoulun alumneille ja nykyisille opiskelijoille

Tärkeintä ei ole kohde vaan matka. Jos elämän polku johdattaa joskus koukkaamaan Kiinan ja Shanghain kautta, moikataan kun tavataan. Lupaan lisää tarinoita.

Lämpimät kiitokset sinulle Tianyi tarinasi jakamisesta!

Lue lisää lahjoittamisesta

Töölö main building

Lahjoittajaterveiset

Kauppakorkeakoulun lahjoittajien tervehdyksiä Kauppakorkeakoululle.

Kauppakorkeakoulu
Kauppakorkeakoulun rakennuksen pohjakerros, Kylteri-kahvila vasemmalla.

Kauppakorkeakoulu – tulevaisuutta rakentamassa

Me Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa teemme työtä paremman liiketoiminnan ja yhteiskunnan puolesta kouluttamalla tulevaisuuden osaajia.

Kauppakorkeakoulu
Aaltoy-yliopisto / Unto Rautio

Kauppakorkeakoulun alumnitarinoita

Täältä löydät Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun alumnitarinoita. Tarinoista löydät esimerkkejä koulumme alumnien urapoluista. Alumnitarinat on jaoteltu pääaineen mukaan. Uusimmat julkaisut ovat pääaineryhmissä ensimmäisinä.

Kauppakorkeakoulu
Kauppakorkeakoulun alumneille
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

award
Palkinnot ja tunnustukset, Yhteistyö Julkaistu:

Paavo Penttilälle myönnetty vuoden 2022 Hayashi Jisuke -palkinto

The Cellulose Society of Japan on myöntänyt Paavo Penttilälle Hayashi Jisuke -palkinnon merkittävistä kansainvälisistä saavutuksista selluloosatutkimuksen alalla. Palkinto luovutettiin virallisesti erityisessä seremoniassa, joka järjestettiin kansainvälisen selluloosakonferenssin yhteydessä Hiroshimassa Japanissa viime viikolla.
Francisin ottama omakuva, meri taustalla.
Kampus Julkaistu:

Albert Devasagayam Francis: Yhdistämme yhteisöllisen puutarhan ja mehiläishoidon

"Tärkein motivaationi on puhdas energia, mutta se voi olla kaukana tulevaisuudessa. Mehiläishoidossa näen työn jäljen aina kauden päätteeksi. "
Shcool of Business alumna Riikka Davidkin
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Alumni Riikka Davidkin: Vaikuttavuus on työni keskiössä – emme tee mitään, jos sillä ei ole mahdollista ensisijaisesti saada aikaan positiivista vaikutusta yhteiskunnassa

Alumnimme Riikka Davidkin haaveili jo lapsena kansainvälisestä urasta. Nyt New Yorkissa Social Financella impact-rahastoihin sijoittavan tiimin vetäjänä hän kokee suurta merkityksellisyyttä työssään, sillä kokee, että juuri rahoitussektori on parhaiten asemoitunut vaikuttamaan aikamme isojen ongelmien ratkaisemiseen.
Students sitting at Aalto University School of Business
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu: