Uutiset

Katsaus rakennusalaa uudistavaan huippututkimukseen ja sen tuloksiin Building 2030 -viikolla

Miten digitalisointi mahdollistaa entistä tuottavamman tahtituotannon? Miten suunnitteluprosessi ja riskienhallinta nostetaan uudelle tasolle? Kuinka tuottavuus kasvaa talotekniikan esivalmistuksen avulla? Näihin ja moniin muihin kiinnostaviin kysymyksiin vastaa Building 2030 -konsortion teemaviikko 36/2023, jonka antia voi seurata suorana lähetyksenä Otaniemen Dipolista.
thumbnail_tyomaa.jpg

Suunnitteluprosessi 2.0 -paneeli maanantaina 4.9. klo 13.00

Viikon avaa maanantaina Suunnitteluprosessi 2.0 -paneelikeskustelu. Mukana ovat Hanna Harju-Säntti ­– Haahtela, Enni Laine – Fira, Kari Kauniskangas­ – A-Insinöörit, Juho Lepistö – Granlund ja Olli Seppänen – Aalto-yliopisto. Moderaattorina on Aarni Heiskanen – AE Partners.

Paneeli pohtii suunnittelun laatua, nykyprosessin haasteita ja uusia tapoja toteuttaa parempaa rakentamista.

Paneelia voi seurata YouTube-lähetyksenä 4.9.2023 klo 13.00.

Kesäseminaari 7.-8.9.

Kaksipäiväinen Building 2030 -kesäseminaari esittelee Aalto-yliopiston konsortiolle toteuttamat uusimmat tutkimukset ja niiden tulokset. Kuulemme myös useita yrityspuheenvuoroja asiantuntevissa esityksissä ja kahdessa paneelikeskustelussa. 

thumbnail_building2030-viikko.jpg

Ensimmäinen seminaaripäivä torstai 7.9. klo 9.00-15.30

Torstain teemat ovat suunnitteluprosessi 2.0 ja talotekniikan esivalmistussuunnittelu. Aalto-yliopiston tutkimusten esittelyn lisäksi Granlundin liiketoimintajohtaja Juho Lepistö pohtii, kuinka rakennushankkeen suunnittelun haasteisiin vastataan. Ville Laine A-Insinööreistä puntaroi, miten suunnitteluprosessi muuttuu, kun rakennesuunnittelu tukeutuu tekoälyyn.

Talotekniikan esivalmistus on meillä vielä melko vähäistä, mutta sillä on paljon tuottavuuspotentiaalia. Mikael Kiuru Hiltiltä kertoo kokemuksista tuottavuuden kasvattamisesta TATE-kannatusten suunnittelun ja esivalmistuksen avulla. Flow Technologiesin esitys tarkastelee sekin TATE-esivalmistusta.

Torstaina professori Olli Seppänen julkistaa kiinnostavat Building 2030 -mittariston tulokset. Ovatko suunnittelijat ja rakentajat parantaneet suorituksiaan matkalla kohti konsortion määrittelemää visiota? Mittarin teemat ovat luotettavuus, käyttäjälähtöisyys, kestävä kehitys, tuottavuus ja innostavuus.

Päivän päätteeksi professori ja varadekaani Antti Peltokorpi avaa näkymiä teollisen rakentamisen systeemiseen muutokseen.

Koko ensimmäisen päivän sisältö on katsottavissa suorana lähetyksenä YouTubessa.

Toinen seminaaripäivä perjantai 8.9. klo 9.00-15.30

Perjantailla on kaksi tutkimusteemaa: digitalisoituva tahtituotanto ja riskienhallinta 2.0. Aalto-yliopiston tutkijapuheenvuorojen lisäksi kuulemme yhden yritysesityksen ja pääsemme seuraamaan kahta paneelikeskustelua.

Antti Harjunpää, Platform of Trust, kertoo luotettavasta datanvaihdosta teollisen rakentaminen kivijalkana. Päivän ensimmäinen paneeli liittyy sekin digitalisaatioon tahtituotannossa. Keskustelijoina ovat Joonas Lehtovaara – A-Insinöörit, Antti Talo – Skanska, Lauri Tomunen – YIT. Moderaattorina toimii Olli Seppänen.

Toinen paneeli keskustelee professori Antti Peltokorven moderoimana riskienhallinta 2.0:sta. Yrityksistä ovat mukana Sabine Hiilloste – Peab, Liisa Jäätvuori – A-Insinöörit ja Sami Kärnä – Inclus.

Seminaarin päätteeksi professorit Peltokorpi ja Seppänen julkistavat Building 2030:n alkavan kauden tutkimusteemat ja yleisö pääsee keskustelemaan niistä.

Toisen seminaaripäivän esitykset ja keskustelut ovat niin ikään katsottavissa suorana lähetyksenä YouTubessa.

Osallistuminen

Paikan päälle Dipolin Lumituuli-saliin ovat tervetulleita ennakkoon ilmoittautuneet Building 2030 -konsortion jäsenyritysten ja median edustajat. He voivat seurata esityksiä ja osallistua keskusteluun myös Teamsissa. YouTube-kanava on avoin kaikille kiinnostuneille.

Viikon ohjelma ja linkit YouTube-striimeihin ovat osoitteessa https://building2030viikko.com/.

Tietoa konsortiosta on sen kotisivulla https://www.aalto.fi/fi/building-2030.

Lisätietoja

Olli Seppänen

Associate Professor

olli.seppanen[at]aalto.fi

Antti Peltokorpi

Associate Professor, Vice Dean

antti.peltokorpi[at]aalto.fi

Mediakontaktit

Aarni Heiskanen, AE Partners Oy

info[at]aepartners.fi

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Lennart Engels, Karolin Kull, Ágnes László, Julia Postrzech and Valenti Soler won the Habitare Design competition 2023.
Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide, Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Aalto-yliopiston sisustusarkkitehtuurin ja nykymuotoilun opiskelijatiimi voitti Habitare-suunnittelukilpailun 2023

Habitare-suunnittelukilpailu on tarkoitettu taiteen, muotoilun ja arkkitehtuurin opiskelijoille Suomessa. Tämän vuoden teemana kilpailussa oli ”Yhteisöllisyyden työkalut”. Teeman tarkoituksena oli rohkaista kilpailijoita muotoilemaan ja toteuttamaan uudenlaisia tapoja edistää yhdessäoloa ja vuorovaikutusta ihmisen mittakaavassa tai laajemminkin
ITP-opiskelijoita kesällä 2020. Kuva: Petri Anttila
Opinnot Julkaistu:

ITP kuuluu Aalto-yliopiston kesään

Jälleen kesällä 2023 Information Technology Program -kurssin opiskelijat ratkoivat erilaisia liiketoimintahaasteita.
The Fifth Wave - BRIE-ETLA Collection of Articles book cover
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Äänikirjoja voidaan nykyään luoda tekoälyn avulla

Tuotantotalouden laitos on julkaissut ensimmäisen tekoälyyn perustuvan äänikirjansa.
Värikkäitä ja läpinäkyviä pinnoitenäytteitä puupölkyn päällä.
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Onko puu ruskeaa, sinistä, keltaista vai läpinäkyvää? Tutkijat löysivät keinon tehdä puusta läpinäkyviä ja värikkäitä pinnoitteita

Tutkijat ovat onnistuneet kehittämään puiden sisältämästä ligniinistä uudenlaisia pinnoitteita.