Uutiset

Kansantaloustiedettä opiskellut Soila Höijer päätyi IT-alalle ja nautti työstään

”Haluan kovasti kannustaa tyttöjäkin monipuoliselle IT-alalle.”
Lahjoittajien seinäteos /  Donors Wall at Aalto BIZ. Photo: Mikko Raskinen
Lahjoittajaseinäteos Kauppakorkeakoululla. Kuva: Aalto-yliopisto / Mikko Raskinen

Alumnimme ja lahjoittajamme Soila Höijer aloitti opinnot Kauppakorkeakoulussa vuonna 1974.

”Kauppakorkeakoulu tuntui sellaiselta konkreettiselta paikalta yhteiskunnan sisällä – paikalta, joka pyörittää yhteiskuntaamme. Pääsin papereilla sisään, osa tuli silloinkin pääsykokeiden kautta. Valmistuin ekonomiksi (alempi tutkinto) jouluna -77. Aloitin maisteriopinnot ja tentit tuli suoritettua, mutta gradu jäi roikkumaan, kun työt veivät mukanaan. Sain gradun valmiiksi runsas 10 vuotta myöhemmin.”

Alumni ja lahjoittaja Soila Höijer
Soila Höijer. Kuva: Helena Salminen

”Vuoden -78 syksyllä, kun ensimmäisen kerran pohdin gradun aihetta, professori Fedi Vaivion ehdotus minulle oli ”Paperiton konttori”. -90-luvun alussa professori Pertti Haaparanta antoi minulle aiheeksi ”Paperin vientihintojen vaikutus kuitupuun kantohintaan Suomessa”, ja siitä sen sitten tein. Molemmat professorit tunnistivat hiljaisia signaaleja ja pystyivät katsomaan kauas tulevaisuuteen jo tuolloin. Miten upeaa!”

Sivuhuomiona Soila Höijer haluaa korjata sen varsin yleisen käsityksen, etteikö politiikka olisi hän aikanaan näkynyt Kauppiksella.

”Se ei pidä paikkaansa. Minäkin jouduin kerran opponoimaan yhden taistolaisen opiskelijan seminaarityön. Professori ei halunnut arvioida sitä, ja jätti päätöksen hyväksytyn tai hylätyn arvosanan antamisesta minulle. Luin seminaarityötä, ja päädyin ehdottamaan, että hyväksytään se, mutta ilman arvosanaa. Professori teki, kuten ehdotin.”

Kansantaloustiede auttoi ymmärtämään IT:tä

Soilan pääaine oli kansainvälinen kansantaloustiede. Hän ei tiedä, valitsiko sen itse vai valitsiko aine hänet.

”Olin aineesta todella kiinnostunut, teemat tuntuivat konkreettisilta. Kansis kokoaa yhteiskunnan, ja se on mielestäni aine, jota jokaisen olisi hyvä lukea. Olin töissä Finnpapilla (Suomen Paperitehtaitten Yhdistys) myyntiosastolla, kunnes lamavuosina Henrik Serlachius sanoi, että hän on aikonut ehdottaa minua IT-osastolle, jossa tarvittiin käytännön osaajaa. Olin kauhuissani, mutta ”Hentta” sanoi, että nyt on tarjolla tulevaisuuden paikka, ja niin siinä kävikin! Kansantaloustiede auttoi senkin ymmärtämisessä, miten IT on valtava pyörittävä voima organisaatioissa, niin hyvässä kuin pahassa.”

Kun Suomi liittyi Euroopan unioniin, Finnpap jouduttiin lakkauttamaan, koska koettiin, että se oli kartelli. Jo tätä ennenkin Finnpapista oli eronnut yrityksiä.

”Finnpapin IT-toiminto siirrettiin Metsäliitto-maailmaan ja alkoi valtavat SAP-projektit, kunnes meidät myytiin yllättäen IBM:lle. Palattuani yhden kesän jälkeen konttorille vitoskerros oli aika lailla tyhjänä. Porukka oli lähtenyt ”omasta halustaan” uusiin tehtäviin yrityksen ulkopuolelle. Oma tieni vei konsultiksi Accenturelle ja Acandoon. Viimeiset työvuoteni työskentelin eri tehtävissä Porvoossa evankelisluterilaisen kirkon taloushallinnon ruotsinkielisessä palvelukeskuksessa.”

IT-ala on todella paljon muutakin kuin koodausta

Soila Höijer keskittyi työssään taloushallinnon projekteihin, ja nautti todella paljon. Hän koki tietävänsä valtavasti organisaatioiden toiminnoista, mikä oli totta.

”Toisinaan IT-alasta tulee joillekin mieleen vain koodarit. Tosi asiassa kun projekti alkaa, tarvitaan myös heitä, jotka kartoittavat nykytilaa, hallitsevat muutosta, kouluttavat, tekevät koodareille speksejä. Olen ollut ”tulkkina” koodareiden ja talouspäälliköiden välillä. Työ on ollut erittäin monipuolista. IT-ala sopii oikein hyvin myös naisille. IT-konsulttina sain nähdä maailmaa ja tehdä yhteistyötä eri kulttuureista olevien ihmisten kanssa.”

Soila ei halua moittia julkista puolta ja sen viimeaikaisia IT-kuvioita, mutta toteaa, että yksityisellä puolella vientiyrityksissä järjestelmien täytyy toimia, vaihtoehtoja ei kerta kaikkiaan ole.

”Järjestelmiä testataan ja ne otetaan aluksi käyttöön vaikka vain osittain. Joskus joudutaan toki lykkäämään käyttöönottoa. Omistajuus projekteista on yhteistä vastuunottoa, yhteistä huolenpitoa. Projektien etenemistä seurataan tarkasti, ja parasta onkin sanoa reilusti, jos ei osaa jotain. Kerran esihenkilöni pyysi minut keskustelemaan kanssaan. Olin hieman hämilläni, mutta sainkin kiitosta. Hän halusi kertoa, miten suuri vahvuus minulla on, kun sanon reilusti, jos en joskus osannut jotain.”

Omistajuudessa on tärkeää sitoutuminen

Soila Höijer on lähtenyt mukaan tukemaan Kauppakorkeakoulun omistajuuden professuuria.

”Omistajuudessa minulle on tärkeää sitoutuminen. Toivon, että omistajuus olisi jotain muutakin kuin rahantekoa. Toivoisin, että jos perustaa firman ja saa sen menestymään, niin eikö siihen sitten voisi panostaa, eikä vain heti myydä pois. Haluaisin, että omistajuus olisi muutakin kuin että ”omistan 40 % startupista ja nyt se on tuottanut noin ja noin paljon, ja nyt kun myyn omistusosuuden, saan valtavan määrän rahaa.” Omistajuutta saisi olla vähän enemmän, enkä tarkoita tällä, ettäkö sen tarvitsisi olla sosiaalityötä.”

Työuransa jälkeen Soilasta on tullut aktiivinen vapaaehtoistyöntekijä. ”Työskenneltyäni 30 vuotta IT-maailmassa, jossa koin, että sain paljon apua työkavereiltani, haluan nyt antaa jollain tapaa takaisin.”

Hän on muun muassa osallistunut mentorina Aallon mentorointiohjelmaan. ”Ilokseni viime keväänä ensimmäinen mentoroitavani työllistyi toivomallaan tavalla. ”Sinun ohjeesi ja tukesi siivittävät minut uuteen työpaikkaan”, kiitteli mentoroitavani, mikä ihan herkisti mieleni. Olen myös osallistunut SPR:n riveissä Ukraina-apuun lentokentällä ja ollut lipaskerääjänä Nälkäpäiväkeräyksessä. Yksi erittäin mieleinen vapaaehtoistyöni on koululaisten LäksyHelppinä toimiminen Oodissa.”

”Olen myös käynyt mielelläni Kauppakorkeakoulun Better Business – Better Society -seminaareissa, sillä jatkuva oppiminen ”on minulla vähän niin kuin jäänyt päälle”, Soila Höijer hymyilee.

Haastattelu: Helena Salminen ja Terhi Ollikainen
Teksti: Terhi Ollikainen

Lue lahjoittamiseen liittyviä uutisia ja lahjoittajatarinoita

Dekaani Timo Korkeamäki ja Abacus-lahjoittajaseinäteos
Yliopisto Julkaistu:

Tukijat huomioidaan eri tavoin Kauppakorkeakoulun rakennuksissa

Kauppakorkeakoulussa ollaan kiitollisia lahjoituksista, joilla yksityishenkilöt ja organisaatiot haluavat tukea koulun toimintaa.
Kuvassa Arto Hiltunen ja Arto Mäenmaa istuvat nojatuoleissa Wihurin säätiön tiloissa.
Yhteistyö Julkaistu:

Jenny ja Antti Wihurin rahasto tukee suomalaista henkistä ja taloudellista elinvoimaisuutta

”Säätiön perustajat halusivat antaa takaisin yhteiskunnalle, joka oli mahdollistanut heidän menestyksensä”, sanoo hallituksen puheenjohtaja, Kauppakorkeakoulun alumni Arto Hiltunen.
Aalto University Väre building pictured in spring time.
Yhteistyö Julkaistu:
Opiskelijoita kävelemässä vihreiden puiden alla
Opinnot Julkaistu:

Lahjoitukset mahdollistavat kaikille opiskelijoille opiskeluvaihtoon lähtemisen

Kansainvälinen opiskelijavaihto on oleellinen osa monen Kauppakorkeakoulun opiskelijan opintoja.
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Työelämäprofessori Irina Viippola
Nimitykset Julkaistu:

Suomen Taideteollisuusyhdistyksen 100-vuotissäätiöltä merkittävä tuki muotoiluopetuksen vahvistamiseksi

Suomen Taideteollisuusyhdistyksen 100-vuotissäätiön mahdollistamaan työelämäprofessorin tehtävään on nimitetty MA Irina Viippola
Henry Tirri. Kuva: Terhi Ollikainen
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Henry Tirri: Teknologialiiketoiminnan skaalaaminen vaatii vahvaa strategista ja psykologista osaamista

Hyvä professori tai liiketoimintajohtaja jakaa viisautta, joka karttuu vain vuosien myötä.
Aallon osasto Slushissa
Yhteistyö, Yliopisto Julkaistu:

Viisi asiaa, jotka päättäjien tulisi tietää yliopistojen vaikuttavuudesta

Yliopistot unohtuvat usein, kun puhutaan taloudellisesta kilpailukyvystä. Ei kannattaisi – me kerromme miksi.
Maria Lehto graduation photo
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Alumni Maria Lehto: Harrastuksillani oli iso vaikutus uraan ja sen kautta sain ensimmäiset johtamiskokemukseni

Maria Lehdon polku nykyisiin tehtäviin Engagement Specialistiksi Kauppakorkeakoulun partneriyritys Konecranesille ei ole ollut täysin suoraviivainen, mutta kokemuksilla on kuitenkin ollut paikkansa ammatillisessa kehityksessä. Hän haluaakin kehottaa opiskelijoita rohkeasti seuraamaan omia kiinnostuksen kohteitaan ja luottamaan siihen, että ne kyllä johtavat lopulta oikeaan suuntaan.