Uutiset

Jesse Jalonen on elokuvan moniosaaja

Elokuvataiteen laitoksen alumni kehittelee seuraavaa elokuvaansa, jonka idealla hän voitti Nordic Talents Pitch Prize -kilvan pääpalkinnon.
Mies seisoo rakennuksen edessä palkintokirja kädessään
Kuva: Nordisk Film & TV Fond

Jesse Jalonen valmistui Aalto-yliopiston elokuvaohjauksen pääaineesta 2020 ja on opintojensa jälkeen työskennellyt alalla monipuolisesti. Syyskuussa 2022 Jalonen pitchasi eli esitteli uutta pitkää fiktioelokuvaansa Vaihto ja palautus (Return & Exchange) Kööpenhaminassa pidetyssä Nordic Talents -tapahtumassa – ja voitti Nordic Talents Pitch Prize -pääpalkinnon.

Elokuva kertoo viisi rinnakkaista tarinaa maailmasta, jossa ihmiset voivat vaihtaa elämänsä toiseen kenkiä vaihtamalla. Komediallisesti virittyneellä katseellaan elokuva haastaa käsityksiämme identiteetistä, autenttisuudesta ja vapaudesta. Tuomaristo perusteli valinneensa voittajaksi elokuvantekijän, jolla on ainutlaatuinen ääni, joka käsittelee tärkeitä ajankohtaisia kysymyksiä ja joka saa yleisön nauramaan ja itkemään.

Arvostettu palkinto sisältää projektille tarkoitettua kehittelytukea 25 000 euroa, jonka turvin Jalonen jatkaa elokuvan työstämistä. Nordic Talents on pohjoismaisista elokuvakouluista valmistuneiden vuosittainen pitchaustapahtuma ohjaajille, tuottajille ja käsikirjoittajille. Tapahtumaan osallistui yli 200 pohjoismaista elokuva-alan ammattilaista.

Jalosen elokuvaohjaajan maisteriopintojen lopputyö, vanhalla Nokian kännykällä kuvattu elokuva Kukaan ei katso sinua silmiin sai kansainvälistä huomiota, kun se alkuvuodesta 2022 sai maailmanensi-iltansa Rotterdamin elokuvajuhlilla, ainoana suomalaiselokuvana. Elokuva kertoo keskuudessamme elävistä näkymättömistä ihmisistä, jotka voi havaita ainoastaan kameran välityksellä.

Mitä teet tällä hetkellä työksesi ja millainen polkusi on ollut nykyisiin tehtäviisi?

”Ennen Aalto-yliopistoa minulla oli jo medianomin tutkinto Tampereen AMK:n Elokuvan ja television koulutusohjelmasta. Aloitin Aalto-yliopiston elokuvataiteen laitoksella opiskelun vuonna 2014 elokuvauksen pääaineessa. Kandidaatiksi valmistuttuani vaihdoin elokuvaohjauksen pääaineeseen, joka oli aina ollut ensisijainen kiinnostukseni. Sieltä valmistuin taiteen maisteriksi vuoden 2020 lopussa.

Tämänhetkistä työtäni on vaikea kuvata lyhyesti. Työskentelen elokuvaohjaajana, käsikirjoittajana ja elokuvaajana freelancerina eli vaihtelevan pituisissa työsuhteissa. Tällä hetkellä kehittelen seuraavaa pitkää elokuvaani "Vaihto ja palautus", jolla voitin Nordic Talents Pitch Prizen. Seuraava askeleeni on löytää sille tuotantoyhtiö. Samalla odottelen tuotantopäätöstä lyhytelokuvasta, joka kuvattaisiin keväällä, ja työstän kahden muun kirjoittajan kanssa tv-sarjan konseptia. Syksyn aikana haen apurahoja useista eri lähteistä. Teen myös välillä alaan liittyviä opetustöitä.”

Millaisia työelämässä hyödyllisiä välineitä sait opinnoistasi?

”Kaiken minkä olen elokuvantekemisestä oppinut, olen oppinut kymmenen vuoden opiskelujeni aikana, mutta on todella vaikea hahmottaa missä ja milloin se oppiminen on tapahtunut. Väitän että itse tuo ajan pituus on antanut mahdollisuuden löytää rauhassa oma näkökulma elokuvantekoon. Olen luontaisesti aika introvertti, mutta opiskeluissa olen päässyt altistamaan itseäni ja ideoitani muille siinä määrin, että ujouteni ei enää tule yhteistyön tai julkisen esiintymisen esteeksi. Omalla kohdallani kahden eri ammatin eli ohjaamisen ja kuvaamisen opiskelu on myös lopulta osoittautunut toimeentulon kannalta toimivaksi ratkaisuksi.”

Mitä vinkkejä antaisit nykyisille ohjaajaopiskelijoille?

”Itselleni opiskeluissa eniten iloa ja onnistumista tuottivat laaja-alainen kiinnostus kaikenlaiseen elokuvailmaisuun, opiskelujen alkupuolella meneminen mukaan kaikkiin mahdollisiin projekteihin kaikissa mahdollisissa rooleissa ja loppupuolella päättäväisyys tehdä sitä mikä kiinnostaa eniten itseä. Opiskeluaikana syntyneet kaveruudet ja ystävyydet ovat valmistumisen jälkeen olleet tärkeitä niin henkilökohtaisesti kuin ammatillisestikin.”

Lue lisää:

Nordisk Film & TV Fond

Stilli_elokuvasta_ Kukaan ei katso sinua silmiin

Vanhalla Nokian puhelimella kuvattu suomalaiselokuva saa maailmanensi-iltansa Rotterdamin elokuvajuhlilla

Kukaan ei katso sinua silmiin pääsi ainoana suomalaisena elokuvana Rotterdamin elokuvajuhlille.

Uutiset
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Hostels for School girls project in Tanzania by Hollmén Reuter Sandman Architects_Architecture of Necessity Award 2022
Palkitut Julkaistu:

Architecture of Necessity -palkinto Hollmén Reuter Sandman Arkkitehdeille

Projekti edustaa systeemistä lähestymistapaa kestävään arkkitehtuuriin
A group of eight Aalto people awarded in Aalto Day One, standing and holding flower bouquets
Palkitut, Yliopisto Julkaistu:

Aaltolaisia palkittiin jälleen upeasta työstä

Lukuvuoden avajaisissa juhlistettiin niin tutkimuksen, opetuksen kuin yhteisöllisyyden sankareita.
Aalto Day One Education Impact Award 2022
Palkitut Julkaistu:

Insinööritieteiden kandidaattiohjelman uudistajat palkittiin lukuvuoden avajaisissa

Aalto-yliopiston vuoden 2022 opetuksen vaikuttavuuspalkinto on myönnetty varadekaani Jani Romanoffille ja hänen ryhmälleen.
Jukka Seppälä
Nimitykset, Palkitut Julkaistu:

Jukka Seppälä on nimitetty Aalto-professoriksi

Seppälä on erikoistunut biopolymeereihin, joita tarvitaan niin muovien korvaamisessa, uusissa materiaaleissa kuin lääketieteen sovelluksissa. Innostus kemiaan syttyi jo koulun kerhossa – ja on kantanut läpi pitkän, monipuolisen ja menestyksekkään uran.