Uutiset

Jesse Jalonen on elokuvan moniosaaja

Elokuvataiteen laitoksen alumni kehittelee seuraavaa elokuvaansa, jonka idealla hän voitti Nordic Talents Pitch Prize -kilvan pääpalkinnon.
Mies seisoo rakennuksen edessä palkintokirja kädessään
Kuva: Nordisk Film & TV Fond

Jesse Jalonen valmistui Aalto-yliopiston elokuvaohjauksen pääaineesta 2020 ja on opintojensa jälkeen työskennellyt alalla monipuolisesti. Syyskuussa 2022 Jalonen pitchasi eli esitteli uutta pitkää fiktioelokuvaansa Vaihto ja palautus (Return & Exchange) Kööpenhaminassa pidetyssä Nordic Talents -tapahtumassa – ja voitti Nordic Talents Pitch Prize -pääpalkinnon.

Elokuva kertoo viisi rinnakkaista tarinaa maailmasta, jossa ihmiset voivat vaihtaa elämänsä toiseen kenkiä vaihtamalla. Komediallisesti virittyneellä katseellaan elokuva haastaa käsityksiämme identiteetistä, autenttisuudesta ja vapaudesta. Tuomaristo perusteli valinneensa voittajaksi elokuvantekijän, jolla on ainutlaatuinen ääni, joka käsittelee tärkeitä ajankohtaisia kysymyksiä ja joka saa yleisön nauramaan ja itkemään.

Arvostettu palkinto sisältää projektille tarkoitettua kehittelytukea 25 000 euroa, jonka turvin Jalonen jatkaa elokuvan työstämistä. Nordic Talents on pohjoismaisista elokuvakouluista valmistuneiden vuosittainen pitchaustapahtuma ohjaajille, tuottajille ja käsikirjoittajille. Tapahtumaan osallistui yli 200 pohjoismaista elokuva-alan ammattilaista.

Jalosen elokuvaohjaajan maisteriopintojen lopputyö, vanhalla Nokian kännykällä kuvattu elokuva Kukaan ei katso sinua silmiin sai kansainvälistä huomiota, kun se alkuvuodesta 2022 sai maailmanensi-iltansa Rotterdamin elokuvajuhlilla, ainoana suomalaiselokuvana. Elokuva kertoo keskuudessamme elävistä näkymättömistä ihmisistä, jotka voi havaita ainoastaan kameran välityksellä.

Mitä teet tällä hetkellä työksesi ja millainen polkusi on ollut nykyisiin tehtäviisi?

”Ennen Aalto-yliopistoa minulla oli jo medianomin tutkinto Tampereen AMK:n Elokuvan ja television koulutusohjelmasta. Aloitin Aalto-yliopiston elokuvataiteen laitoksella opiskelun vuonna 2014 elokuvauksen pääaineessa. Kandidaatiksi valmistuttuani vaihdoin elokuvaohjauksen pääaineeseen, joka oli aina ollut ensisijainen kiinnostukseni. Sieltä valmistuin taiteen maisteriksi vuoden 2020 lopussa.

Tämänhetkistä työtäni on vaikea kuvata lyhyesti. Työskentelen elokuvaohjaajana, käsikirjoittajana ja elokuvaajana freelancerina eli vaihtelevan pituisissa työsuhteissa. Tällä hetkellä kehittelen seuraavaa pitkää elokuvaani "Vaihto ja palautus", jolla voitin Nordic Talents Pitch Prizen. Seuraava askeleeni on löytää sille tuotantoyhtiö. Samalla odottelen tuotantopäätöstä lyhytelokuvasta, joka kuvattaisiin keväällä, ja työstän kahden muun kirjoittajan kanssa tv-sarjan konseptia. Syksyn aikana haen apurahoja useista eri lähteistä. Teen myös välillä alaan liittyviä opetustöitä.”

Millaisia työelämässä hyödyllisiä välineitä sait opinnoistasi?

”Kaiken minkä olen elokuvantekemisestä oppinut, olen oppinut kymmenen vuoden opiskelujeni aikana, mutta on todella vaikea hahmottaa missä ja milloin se oppiminen on tapahtunut. Väitän että itse tuo ajan pituus on antanut mahdollisuuden löytää rauhassa oma näkökulma elokuvantekoon. Olen luontaisesti aika introvertti, mutta opiskeluissa olen päässyt altistamaan itseäni ja ideoitani muille siinä määrin, että ujouteni ei enää tule yhteistyön tai julkisen esiintymisen esteeksi. Omalla kohdallani kahden eri ammatin eli ohjaamisen ja kuvaamisen opiskelu on myös lopulta osoittautunut toimeentulon kannalta toimivaksi ratkaisuksi.”

Mitä vinkkejä antaisit nykyisille ohjaajaopiskelijoille?

”Itselleni opiskeluissa eniten iloa ja onnistumista tuottivat laaja-alainen kiinnostus kaikenlaiseen elokuvailmaisuun, opiskelujen alkupuolella meneminen mukaan kaikkiin mahdollisiin projekteihin kaikissa mahdollisissa rooleissa ja loppupuolella päättäväisyys tehdä sitä mikä kiinnostaa eniten itseä. Opiskeluaikana syntyneet kaveruudet ja ystävyydet ovat valmistumisen jälkeen olleet tärkeitä niin henkilökohtaisesti kuin ammatillisestikin.”

Lue lisää:

Nordisk Film & TV Fond

Stilli_elokuvasta_ Kukaan ei katso sinua silmiin

Vanhalla Nokian puhelimella kuvattu suomalaiselokuva saa maailmanensi-iltansa Rotterdamin elokuvajuhlilla

Kukaan ei katso sinua silmiin pääsi ainoana suomalaisena elokuvana Rotterdamin elokuvajuhlille.

Uutiset
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Pro Quality -palkitut Joonas Jaaranen, Jan-Markus Rajala ja Yangmin Wang
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Pro Quality -palkinnot vuoden merkittävimmille rakentamisalan opinnäytetöille

Aallon palkitut ovat TkT Joonas Jaaranen , DI Jan-Markus Rajala ja DI Yangmin Wang .
award
Palkinnot ja tunnustukset, Yhteistyö Julkaistu:

Paavo Penttilälle myönnetty vuoden 2022 Hayashi Jisuke -palkinto

The Cellulose Society of Japan on myöntänyt Paavo Penttilälle Hayashi Jisuke -palkinnon merkittävistä kansainvälisistä saavutuksista selluloosatutkimuksen alalla. Palkinto luovutettiin virallisesti erityisessä seremoniassa, joka järjestettiin kansainvälisen selluloosakonferenssin yhteydessä Hiroshimassa Japanissa viime viikolla.
An EU flag with the text European Universities Community, the voice of European students.
Opinnot Julkaistu:

Haku avoinna vuoden 2024 European Student Assemblyyn

Joka vuosi eurooppalaisten yliopistoallianssien opiskelijat kokoontuvat keskustelemaan ajankohtaisista kysymyksistä ja laatimaan poliittisia suosituksia Euroopan tulevaisuudesta. Hae 5. marraskuuta mennessä.
Anurag Sarda’s master’s thesis project Butter Churner
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

"Butter Churner" (Kirnu) voitti arvostetun vuoden 2023 Red Dot Concept Award -palkinnon

Aalto ARTSin opiskelijan Anurag Sardan voitokas maisterityö (CoID) sai inspiraationsa intialaisesta perinteisestä voin kirnuamistekniikasta.