Uutiset

Itseohjautuvallakin on rajansa – tukea tarvitaan etenkin työn organisoinnissa ja työkuorman hallinnassa

Palkittu diplomityö osoitti, etteivät asiantuntijoiden työtavat tue palautumista.
Aliisa Pietilä
"Ihmiset ovat paljon ankarampia itselleen kuin esimerkiksi kollegoitaan kohtaan", Aliisa Pietilä sanoo.

Oman työn johtaminen eli itseohjautuvuus on yhä useamman asiantuntijan arkea. Yksin jätettynä itseään johtava on kuitenkin vaarassa uupua.

”Ihmiset ovat paljon ankarampia itselleen kuin esimerkiksi kollegoitaan kohtaan. Raskaassa tilanteessa itsensä johtamiseen pitäisi kuulua myös oman työkuorman mitoittaminen sopivaksi jaksamisen mukaan”, sanoo Aliisa Pietilä. Hän tutki diplomityössään asiantuntijoiden työtapoja ja työstä palautumista kolmessa suomalaisessa ohjelmistokonsulttiyrityksessä: Nitorissa, Solitassa ja Vincitissä.

Yrityksiä yhdistää itseohjautumiseen pohjautuva työtapa. Pietilän haastattelemat 15 asiantuntijaa kokivat itseohjautuvan työtavan mielekkääksi. He kantoivat työstään suurta henkilökohtaista vastuuta mutta nauttivat heille annetusta itsenäisyydestä ja luottamuksesta. Suurin osa haastatelluista kuitenkin toivoi myös vahvempaa johtamista ja selkeämpää palautteenantoa. Tukea kaivattiin erityisesti työn organisoinnissa ja työkuorman hallinnassa.

”Jokaisella pitää olla joku, joka kysyy, mitä kuuluu”

Haastattelut osoittivat myös, että työstä palautumisen käsite oli asiantuntijoille melko vieras eivätkä heidän arkiset työtapansa tukeneet sitä. Moni tauotti huonosti työtään, asetti itselleen liian kovia tavoitteita, vertasi itseään muihin eikä osannut vetää rajoja työn ja muun elämän välille. Työuupumuksen kokeneita yhdisti voimattomuuden tunne liian suureksi kasvaneen kokonaisstressin edessä. Tämä taas johtui usein siitä, että työssä kohdattuihin paineisiin oli yhdistynyt haastava vaihe yksityiselämässä.

”Tulokset vahvistivat, miten tärkeää arjessa nähdyksi ja huomatuksi tuleminen on työhyvinvoinnin näkökulmasta. Jokaisella pitää olla joku, joka kysyy mitä kuuluu”, korostaa Solitan työkulttuurin ja työntekijäkokemuksen kehittämisestä vastaava Outi Sivonen.

”Solitalla työhyvinvointia tukevat niin esimies, projektinvetäjä kuin kollegat – sen mukaan, millaista sparrausta asiantuntija kokee kulloinkin tarvitsevansa.  Mahdollisuus oman arjen joustavaan järjestelyyn lisää selvästi hallinnan ja autonomian tunnetta, joten siihen kannattaa kiinnittää jatkossakin huomiota.  Tukea antavat myös itsensä johtamisen valmennukset, sisäisen coachin tuki, perhementorointi ja työterveyspalvelut”, Sivonen sanoo.

Itseohjautuva työtapa vaatii yritykseltä uusia ratkaisuja työntekijöiden hyvinvoinnin turvaamiseen, painottaa myös Pietilän työtä ohjannut Frank Martela.

”Itseohjautuvuus on parhaimmillaan vapauttavaa ja motivoivaa mutta se vaatii uudenlaista osaamista työntekijöiltä, esimerkiksi taitoa huolehtia omasta hyvinvoinnista. Itseohjautuvuuteen pyrkivän työpaikan on varmistettava, että jokaisella on riittävä osaaminen omasta hyvinvoinnista huolehtimiseen ja että organisaatiolla on esimiehestä riippumattomat rakenteet, jotka auttavat uupuvaa tai hyvinvointinsa kanssa kamppailevaa työntekijää."

Henkilöstöjohdon ja ammattilaisten yhdistys HENRY valitsi Pietilän työn parhaaksi vuonna 2019 tehtyjen HR-aiheisten gradujen ja diplomitöiden joukosta.

Aliisa Pietilän diplomityöhön Work Recovery in Self-Managing Organizations voi tutustua täällä (aaltodoc.aalto.fi)

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Viima-rakennuksen pääsisäänkäynti
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tulevaisuuden rakennukset ovat sekä energian tuottajia että käyttäjiä

Aalto-yliopistossa kehitetty uusi innovatiivinen rakenne parantaa levylämmönvaihtimen tehokkuutta jopa 20 prosenttia. Lämpöpumppuun kytkettynä sillä on lukuisia käyttökohteita aina kotien käyttöveden lämmityksestä maalämpölaitoksiin ja rakennusten ilmanvaihtoon.
Construction worker looking straight to camera
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Jopa 80 prosenttia rakennustyömailla tehtävästä työstä on tehotonta – jatkuvat keskeytykset vaikuttavat myös turvallisuuteen

Valtaosa rakennustyömailla tehtävistä töistä ei suoraan vaikuta työn varsinaiseen edistymiseen. Tuore väitöstutkimus löysi kuitenkin helpon keinon parantaa rakentamisen tuottavuutta ja samalla myös hyvinvointia: työntekijöiden toiminnan seuranta.
Opiskelijan opas uutinen, kuvitus
Opinnot Julkaistu:

Myötätuntomentorointia tohtoriopiskelijoille - Ilmoittaudu mukaan syksyn ryhmiin!

Ilmoittaudu mukaan tohtoriopiskelijoiden myötätuntomentorointiryhmiin!
Tapani Vuorinen in a black suit, facing camera in front of large windows.
Palkinnot ja tunnustukset, Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto-professori Tapani Vuorinen: “Vain yhteistyön avulla voimme saavuttaa vaikuttavia tuloksia”

Aalto-yliopiston kemian tekniikan korkeakoulun puunjalostuksen kemian professori Tapani Vuorinen nimitettiin lukuvuoden avajaisissa 3. syyskuuta Aalto-professoriksi.