IBM-yhteistyö lisää ymmärrystä kvanttitietokoneista

IBM tekee yhteistyötä Aallon ja Turun yliopiston kanssa kvanttiteknologian avoimen lähdekoodin sisällöissä, ja tavoitteena on lisätä suuren yleisön ymmärrystä sekä osaamista muun muassa kvanttilaskennassa. Yhteishankkeessa tuotetaan helposti lähestyttäviä kvanttiteknologian videoita, pelejä ja kirjallista materiaalia. Pelillinen sisältö antaa erityisesti nuoremmille ikäryhmille mahdollisuuden tutustua kiinnostavalla tavalla monimutkaisiin ja epäintuitiivisiin kvanttifysiikan ja –laskennan sisältöihin.
“Luomme interaktiivisen verkkotyövälineen, joka yhdistää videoita, lyhyitä pelejä, tekstiä, yksinkertaista matematiikkaa ja tietokoneohjelmia. Tavoitteenamme on helpottaa oppimista sekä lisätä kvantti-ilmiöihin liittyvää tietämystä ja jopa intuitiota”, kertoo Sabrina Maniscalco.
Maniscalco toimii teoreettisen fysiikan professorina Turun yliopistossa, dosenttina Aalto-yliopistossa ja varajohtajana kansallisessa kvanttiteknologian huippuyksikössä. Yliopistojen ja IBM:n yhteistyöhanke on osa kvanttiteknologian keskuksen (Centre for Quantum Engineering, CQE) toimintaa Aallossa.
IBM lanseerasi heinäkuussa Q-verkoston (Q Network), jonka tavoitteena on vauhdittaa yhteistä tutkimusta kvanttilaskennassa ja tukea opiskelijoiden kouluttamista kvanttiteknologian alalle. Aalto-yliopiston tavoitteena on yhdessä IBM:n tutkijoiden kanssa vahvistaa kvanttilaskennan ekosysteemiä Suomessa. Yhteistyö opetuksessa, yhteiskunnallisessa vaikuttavuudessa ja tieteessä tulee samalla vahvistamaan Aallon asemaa kvanttitutkimuksen kärjessä. Turun yliopisto suunnittelee yhteistyötä IBM:n kanssa kvanttilaskennan ja –simulaation, -algoritmien ja –ohjelmoinnin sekä –fysiikan alueilla.
”Yhteistyö kvanttiteknologia-alan tiedeyhteisön kanssa on meille elintärkeää, jotta voimme rakentaa alan kansallista ekosysteemiä. Siinä aktiivisina toimijoina ovat tutkijat, professorit, kehittäjät, opiskelijat, jopa koululaiset. Kvanttilaskennan taitojen ja asiantuntemuksen kehittäminen johtaa uusiin innovaatioihin ja kasvaviin kvanttitaitoihin kaikissa ikäryhmissä”, kertoo IBM:n yliopistoyhteistyöstä vastaava johtaja Maarit Palo.
Sabrina Maniscalcon vetämä Quantum Play –tiimi on menestyksekkäästi lisännyt kvanttiteknologian näkyvyyttä ja yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Quantum Garden, tiimin suunnittelema ja toteuttama interaktiivinen taideteos, on ollut kansainvälinen menestys. Quantum Wheel –pelikehitystapahtuma Allas Sea Poolilla mahdollisti kvanttitutkijoiden ja yleisön kohtaamisen. Quantum Explorations –näyttely oli esillä Dipolissa loka-marraskuussa 2019 ja toi esille videoita, taideteoksia sekä paljon muuta kvanttiteknologian alalla. Yhteistyö IBM:n kanssa on vahvistanut Quantum Play -tiimin toimintaa.
- Julkaistu:
- Päivitetty:
Lue lisää uutisia

Aalto-yliopiston sisustusarkkitehtuurin ja nykymuotoilun opiskelijatiimi voitti Habitare-suunnittelukilpailun 2023
Habitare-suunnittelukilpailu on tarkoitettu taiteen, muotoilun ja arkkitehtuurin opiskelijoille Suomessa. Tämän vuoden teemana kilpailussa oli ”Yhteisöllisyyden työkalut”. Teeman tarkoituksena oli rohkaista kilpailijoita muotoilemaan ja toteuttamaan uudenlaisia tapoja edistää yhdessäoloa ja vuorovaikutusta ihmisen mittakaavassa tai laajemminkin
Mika A. Sillanpää: Olisi hyödyllistä, jos meillä olisi laboratoriossa pari mustaa aukkoa
Heisenbergin epätarkkuusperiaatteen kiertämisestä kvanttigravitaation osoittamiseen – professori venyttää kvanttifysiikan rajoja.
Vuoden MBA-alumni päätyi sattumalta humanitaariselle alalle – ”Huomasin, että minulle sopivat kriisit ja katastrofit”
Vuoden 2023 MBA-alumniksi on valittu Päivi Hurttia. Muun muassa journalismin ja viestinnän parissa uraa tehnyt Hurttia vietti juuri vuoden Etiopiassa. Työssään Punaisen Ristin kansainvälisellä komitealla hän auttoi varmistamaan, että humanitaarinen apu pääsee perille kaikille alueille.