Uutiset

Historiallinen hetki Etelämantereella – Endurance-laiva löytyi

Jäätutkija Jukka Tuhkuri oli mukana todistamassa sykähdyttävää hetkeä.
Endurance: Falklands Maritime Heritage Trust / National Geographic

Marraskuussa 1915 Etelämantereen edustalla uponnut Ernest Shackletonin laiva Endurance löytyi lauantaina 5.3.2022 iltapäivällä 3008 metrin syvyydestä. Jäätutkija Jukka Tuhkuri oli mukana todistamassa sykähdyttävää hetkeä.

Professori Jukka Tuhkuri lähti helmikuun alussa seitsemän viikon Endurance22-tutkimusmatkalle Etelämantereelle. Hän suuntasi Kapkaupungista tutkimusalus S. A. Agulhas II:n kyydissä kohti Weddellinmerta tutkiakseen ilmastonmuutoksen aiheuttamia muutoksia merijäässä ja näiden muutosten vaikutusta laivojen kohtaamiin jääkuormiin.

Endurance22-tutkimusmatkan päätavoite oli löytää Endurancen hylky ja kuvata sitä meren pohjassa. Tutkimusmatkan järjestää Falklands Maritime Heritage Trust -niminen säätiö ja tietoa matkan etenemistä voi seurata nettisivulta endurance22.org

Lue lisää jäätutkimuksesta ja  Endurancen löytymisestä Jukka Tuhkurin Kohti Etelämannerta -bolgista https://ourblogs.aalto.fi/kohti-etelamannerta

 

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

men talking
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Korjausrakentaminen on riskialtista - Nyt tutkimus esittää keinoja sen parempaan hallintaan

Energiaremontit, modernisointi ja käyttötarkoituksen muutokset lisäävät korjausrakentamisen tarvetta. Korjausrakentaminen on kuitenkin tunnetusti riskialtista liiketoimintaa. Building 2030 konsortion tutkimus tutki, miten esivalmistus ja digitaalinen tiedonhallinta voisivat tehdä siitä hallitumpaa.
Alustatalouden faktat ja myytit jakso 8 studiossa Annukka Berg, Juhani Järvensivu, William von der Pahlen ja Robin Gustafsson
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Olisiko alustataloudesta hävikinpoistajaksi? Alustatalouden F&M -podcast pureskelee kiertotalouden kysymyksiä

Alustataloudella voisi olla ratkaisun avaimia kiertotalouden tehostamiseksi, mutta niiden hyödyntämisessä ollaan vielä kaukana.
RDM & Open Science training
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkimusdatan hallinnan ja avoimen tieteen koulutukset keväällä 2023

Kaikille avoimien koulutusten ilmoittautuminen on avattu.
Microscopic image of giant gas vesicles.
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat loivat tehokkaan varjoaineen kuorruttamalla kuplia proteiinilla

Bakteerien solunsisäisten kelluntakuplien inspiroimat tutkijat kehittivät samanlaisen tekniikan pienten kaasuvesikkelien kuorruttamiseen sienistä saatavalla proteiinilla. Lopputuloksena syntyvät kuplat ovat turvallisia ja erittäin stabiileja, minkä ansiosta niitä voidaan käyttää esimerkiksi ultraäänitutkimuksen varjoaineena.