Uutiset

Historiallinen hetki Etelämantereella – Endurance-laiva löytyi

Jäätutkija Jukka Tuhkuri oli mukana todistamassa sykähdyttävää hetkeä.
Endurance: Falklands Maritime Heritage Trust / National Geographic

Marraskuussa 1915 Etelämantereen edustalla uponnut Ernest Shackletonin laiva Endurance löytyi lauantaina 5.3.2022 iltapäivällä 3008 metrin syvyydestä. Jäätutkija Jukka Tuhkuri oli mukana todistamassa sykähdyttävää hetkeä.

Professori Jukka Tuhkuri lähti helmikuun alussa seitsemän viikon Endurance22-tutkimusmatkalle Etelämantereelle. Hän suuntasi Kapkaupungista tutkimusalus S. A. Agulhas II:n kyydissä kohti Weddellinmerta tutkiakseen ilmastonmuutoksen aiheuttamia muutoksia merijäässä ja näiden muutosten vaikutusta laivojen kohtaamiin jääkuormiin.

Endurance22-tutkimusmatkan päätavoite oli löytää Endurancen hylky ja kuvata sitä meren pohjassa. Tutkimusmatkan järjestää Falklands Maritime Heritage Trust -niminen säätiö ja tietoa matkan etenemistä voi seurata nettisivulta endurance22.org

Lue lisää jäätutkimuksesta ja  Endurancen löytymisestä Jukka Tuhkurin Kohti Etelämannerta -bolgista https://ourblogs.aalto.fi/kohti-etelamannerta

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Front and back covers of book called Unfolding Public Art. Text in red, book covers in sand colour.
Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:
Kaksi perhosen muotoon taivutettua neuletekstiilinäytettä rinnakkain: toinen on harmaanruskea, toinen sähköisen vihreä.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

FinnCERES ja yhteispohjoismainen älytekstiilien tutkimushanke ovat esillä maailman kiertotalousfoorumissa Brysselissä

Messutapahtumassa nähdään uudenlaisia biotaloustuotteita sekä prototyyppejä lämpötilaan ja valoon reagoivista tekstiileistä.
Ursula von der Leyen pitämässä avajaispuhetta
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

New European Bauhaus -festivaali toi yhteen Euroopan päättäjiä ja monialaisen kestävän kehityksen asiantuntijoita

Aalto-yliopisto oli mukana New European Bauhaus -festivaalilla kestävää rakentamista käsittelevällä näyttelyllään Time out! Rethinking construction.
Olli Ikkana in Otaniemi, photo by Lasse Lecklin.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Bioinspiroituja värejä ja olosuhteisiin sopeutuvia materiaaleja – Professori Olli Ikkalan kolmas EU-hanke pohjaa eläviin systeemeihin

Teknillisen fysiikan professori Olli Ikkala on saanut kolmannen kerran Euroopan tutkimusneuvoston Advanced Grant -rahoituksen. Rahoituksen suuruus on 2,5 miljoonaa euroa, ja hanke kestää viisi vuotta.