Helsinkiin perustetaan yksi eurooppalaisen tekoälytutkimuksen huippuyksiköistä

ELLIS on yleiseurooppalainen yhteisö, joka perustettiin vuonna 2018 varmistamaan, että eurooppalainen koneoppimisen tutkimus pysyy huipputasolla. Sen tavoitteena on huolehtia siitä, että Eurooppa pärjää Kiinalle ja Yhdysvalloille tekoälytutkimuksessa myös tulevaisuudessa ja hyötyy mahdollisimman paljon uusimmista tekoälypohjaisista teknologioista.
Yksiköillä (ELLIS units) ELLIS pyrkii vahvistamaan Euroopan tekoälytutkimusta ja eurooppalaisten tutkijoiden yhteistyötä.
Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston yhteistä yksikköä alkaa vetää Suomen tekoälykeskus FCAI, jonka perustutkimusta ELLIS-yksikkö suoraan vahvistaa. FCAI:n johtaja, Aalto-yliopiston professori Samuel Kaski pitää tätä loistavana tilaisuutena: perustutkimus on tekoälypohjaisten sovellutusten ja niiden aikaansaamien vaikutusten edellytys.
ELLISin päätös alleviivaa Suomen merkittävää roolia eurooppalaisen tekoälytutkimuksen kentällä. ”Suomessa tehdään todella korkeatasoista tekoälytutkimusta, mistä myös tämä uusi yksikkö on osoituksena”, Kaski sanoo. Uusi ELLIS-yksikkö lisää Suomen houkuttelevuutta tutkimuskeskittymänä vahvistamalla entisestään suomalaista perustutkimusta. Tämä tuo uusia kansainvälisiä huipputason tutkijoita sekä auttaa kiinnittämään nykyisiä tutkijoita Suomeen.
ELLIS-yhteisö pyrkii tarjoamaan eurooppalaisille tutkijoille ainutlaatuisia mahdollisuuksia tehdä työtään Euroopassa sekä kasvattaa uuden sukupolven tutkijoita. Kaikki ELLIS-yksiköt järjestävät muun muassa vierailuja ja tapahtumia sekä tarjoavat rahoitusta tohtorikoulutettaville ELLIS PhD -ohjelmassa.
Muut kaupungit, joihin ensimmäiset ELLIS-yksiköt perustetaan, ovat Alicante, Amsterdam, Kööpenhamina, Darmstadt, Delft, Freiburg, Linz, Lausanne, Leuven, Oxford, Praha, Saarbrücken, Tel Aviv, Tübingen, Wien ja Zürich.
Lisätiedot
Samuel Kaski
Akatemiaprofessori, Aalto-yliopisto
Johtaja, FCAI
Puh. 050 305 8694
[email protected]
Lue lisää uutisia

Marsin sää vaihtelee rajusti, mutta sen ilmasto ei ole muuttumassa
Väitöstutkimuksessaan Henrik Kahanpää myös kyseenalaistaa Marsin pölypyörteisiin liittyvän vallitsevan käsityksen. Tutkijana hän toivoo, että ihminen ei koskaan menisi Marsiin.
Laureen Mahler luo origamitaitosten avulla biopohjaisia ja myös katseita kestäviä pakkauksia
Monet pakkausteollisuuden tuotteet perustuvat muoviin ja muihin fossiilipohjaisiin materiaaleihin. Aalto-yliopiston Bioinnovaatiokeskuksessa kehitetään origamitaitoksiin perustuvia ekologisia pakkausratkaisuja, joilla on arvoa myös kauniina esineinä.
Uusi tohtorikoulutusohjelma keskittyy radioaaltojen energiatehokkuuteen
Nokian lahjoitus Aalto-yliopistolle kohdistuu tulevaisuuden matkaviestinjärjestelmiin ja erityisesti laitekehityksen tutkimukseen.