Uutiset

Helsinki GSE perustaa talouden tilannehuoneen – tavoitteena tukea nopeaa päätöksentekoa koronaviruskriisissä

Tilannehuone tekee myös yhteistyötä Vesa Vihriälän vetämän, pidemmän aikavälin talousvaikutuksiin keskittyvän ryhmän kanssa.
BIZ public artworks (photo: Mikko Raskinen)

Taloustieteen tutkimukseen ja opetukseen erikoistunut Helsinki Graduate School of Economics (Helsinki GSE) perustaa talouden tilannehuoneen, joka tuottaa tietoa talouspoliittisen päätöksenteon tueksi ministeriöille ja muille julkisille tahoille koronaviruskriisin aikana. Tilannehuoneen tavoitteena on tarjota lähes reaaliaikaista tietoa kehityksestä yrityssektorilla, työmarkkinoilla ja koko yhteiskunnassa.

Tilannehuoneen toimintaan osallistuu johtavia suomalaisia taloustieteilijöitä Helsinki GSE:stä, Valtion taloudellisesta tutkimuskeskuksesta VATT:sta sekä muutamista muista julkisista organisaatioista. Tilannehuone hyödyntää julkisia ja yksityisiä aineistoja ja tuottaa niiden pohjalta säännöllisiä raportteja virkamiehille ja poliittisille päättäjille. Aineistoja kerätään ja työstetään yhteistyössä Tilastokeskuksen, valtiovarainministeriön, työ- ja elinkeinoministeriön, Suomen Pankin, veroviranomaisten, Kelan sekä muiden instituutioiden kanssa.

”Suomessa on saatavilla runsaasti kattavia ja ajantasaisia julkisia rekisteriaineistoja, mikä mahdollistaa poikkeuksellisen hyvin datapohjaisen päätöksenteon. Aineistoja hyödyntämällä voidaan parantaa suuresti kykyä tehdä oikeanlaisia päätöksiä”, sanoo tilannehuoneen vetäjä ja Helsinki GSE:n akateeminen johtaja Otto Toivanen.

“Suomalaiset rekisteriaineistot ulottuvat usean vuosikymmenen päähän ja mahdollistavat erilaisten aineistolähteiden linkittämisen esimerkiksi yksilön, yrityksen tai perheen tasolla tavalla, joka ei useissa muissa maissa ole mahdollista. Tilannehuoneen toiminnasta saatavia kokemuksia voidaan hyödyntää myös mietittäessä, kuinka aiempaa reaaliaikaisempaa mikrotason talousdataa voidaan hyödyntää jatkossakin talouspoliittisessa päätöksenteossa.”

Datapohjaisen analyysin lisäksi Helsinki GSE:n tutkijat keskustelevat säännöllisesti virkamiesten ja poliittisten päättäjien kanssa talouspolitiikan yleisistä linjoista kriisin aikana ja sen jälkeen. Tilannehuone työskentelee läheisessä yhteistyössä Vesa Vihriälän ryhmän kanssa, joka keskittyy kriisin pidemmän aikavälin vaikutuksiin.

”Koronaviruskriisi aiheuttaa vaikeita haasteita talouspolitiikalle, sillä kauaskantoisia päätöksiä on tehtävä nopealla tahdilla uudessa ja jatkuvasti muuttuvassa ympäristössä. Olemme iloisia, että voimme osaltamme auttaa löytämään vastauksia näihin haasteisiin”, toteaa Helsinki GSE:n johtokunnan puheenjohtaja Erkki Liikanen.

Lisätietoja tilannehuoneesta ja sen julkisia raportteja voi lukea Helsinki GSE:n sivuilla.

Helsinki Graduate School of Economics on Aalto-yliopiston, Hanken Svenska Handelshögskolanin ja Helsingin yliopiston yhteinen taloustieteen tutkimus- ja opetusyksikkö.

Lisätiedot:

Professori Otto Toivanen, akateeminen johtaja, Helsinki Graduate School of Economics
puh. 050 353 7651
[email protected]

https://www.helsinkigse.fi/

Lue myös:

https://vm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/1410877/selvitysryhma-arvioi-koronakriisin-taloudellisia-vaikutuksia-ja-tieta-takaisin-kestavan-kasvun-uralle

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Moderni onnellisuuden kehokartta on pitkälti samanlainen muinaisen Mesopotamian onnellisuuden kehokartan kanssa – poikkeuksena tästä on maksa, joka hohtaa muinaisilla mesopotamialaisilla silmiin pistävästi. Kuva: Moderni/PNAS: Lauri Nummenmaa et al. 2014, mesopotamialainen: Juha Lahnakoski 2024.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Miltä tunteiden kehokartat näyttivät muinoin ja nyt? Mesopotamiassa onnellisuus hohti paljon vahvemmin maksan alueella

Monitieteinen tutkijatiimi on pyrkinyt laajan tekstiaineiston avulla selvittämään, miten muinaisen Mesopotamian alueen ihmiset kokivat tunteita kehossaan tuhansia vuosia sitten. Analyysi perustuu noin miljoonaan muinaisen akkadin kielen sanaan, jotka ovat peräisin Uus-Assyrian valtakunnasta (934–612 eaa) säilyneiden savitaulujen nuolenpääkirjoituksesta.
Kolme valkoista, taiteltua paperirakennetta eri kokoisina ja muotoisina harmaalla pinnalla.
Yhteistyö, Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Näyttävä origamikartonki uudistaa kasvavia pakkausmarkkinoita

Origamitaitteet mahdollistavat kartongille täysin uusia ominaisuuksia ja tekevät siitä erinomaisen vaihtoehdon muun muassa korvaamaan muovia ja styroksia pakkauksissa. Esteettinen materiaali herättää kiinnostusta myös muotoilijoiden keskuudessa.
Jose Lado.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Euroopan tutkimusneuvostolta jättirahoitus uusien kvanttimateriaalien tutkimukseen

Jose Lado tarkastelee keväällä alkavassa projektissaan materiaaleja, jotka voisivat mahdollistaa niin kutsuttujen topologisten kvanttitietokoneiden valmistamisen.
Talvikki Hovatta, taustalla Metsähovin radio-observatorion teleskooppia suojaava kupu.
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Talvikki Hovatta haluaa ratkaista avaruusyhteisöä vuosikymmeniä askarruttaneen mysteerin

Metsähovin radio-observatorion uusi vastaanotin ja Euroopan tutkimusneuvoston myöntämä ERC-rahoitus mahdollistavat mustien aukkojen hiukkassuihkujen koostumuksen selvittämisen.