Uutiset

Alumni Asad Awan palkittiin parhaasta tekniikan alan väitöskirjasta

Sähkötekniikan korkeakoulusta valmistunut Awan kehitti väitöskirjassaan ohjausmenetelmiä tehokkaampiin sähkömoottoreihin, jotka voivat pienentää moottorikäyttöisten järjestelmien hiilijalanjälkeä.
Aalto University alumnus Asad Awan.
Asad Awan.

Diplomi-insinöörien ja arkkitehtien ammattijärjestö TEK ja Tekniska Föreningen i Finland TFiF palkitsivat Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulun alumnin Asad Awanin vuoden parhaasta tekniikan alan väitöskirjasta. Awanin väitöskirja on nimeltään Control methods for Permanent-Magnet Synchronous Reluctance Motor Drives. Työn ohjaajana toimi professori Marko Hinkkanen sähkötekniikan ja automaation laitokselta.

Awanin tutkimus käsittelee reluktanssitahtimoottoreiden, kestomagnetoitujen tahtimoottoreiden ja näiden välimuotojen ohjausmenetelmiä. Tulevaisuudessa nämä sähkömoottorit korvaavat perinteisiä oikosulkumoottoreita monissa sovelluksissa, kuten puhaltimissa ja pumpuissa. Esimerkiksi reluktanssimoottorit ovat tehokkaampia kuin yleisemmin käytetyt oikosulkumoottorit ja niiden valmistuskustannukset ovat verrattavissa perinteisiin moottoreihin. Teollisten sovellusten, kuten puhaltimien, pumppujen ja liukuhihnojen lisäksi ohjausmenetelmiä voidaan soveltaa myös sähköajoneuvoihin ja raskaisiin työkoneisiin.

Awanin tutkimuksessa kehitetyt ohjausmenetelmät on toteutettu taajuusmuuttajissa. EU:n CEMEP-komitean  mukaan teollisuusmoottorijärjestelmien energiatehokkuutta voitaisiin parantaa jopa 30 prosenttia käyttämällä taajuusmuuttajia. Tämä vähentäisi energiankulutusta merkittävästi, koska noin kahdeksan miljardia sähkömoottoria kuluttaa lähes puolet EU:ssa tuotetusta sähköstä. 

Uudistuksilla voidaan vähentää 40 miljoonaa tonnia hiilidioksidipäästöjä

”EU:n uusien säädösten mukaan tehokkaiden sähkömoottorien ja taajuusmuuttajien käyttö tuo vuoteen 2030 mennessä 110 terawattitunnin vuotuisen energiansäästön, mikä vastaa Alankomaiden vuosittaista sähkönkulutusta. Tämä tarkoittaa, että voimme välttää vuosittain 40 miljoonan tonnin verran hiilidioksidipäästöjä ja säästää miljoonia euroja. Uskon, että työlläni voi olla tärkeä rooli näiden tehokkaiden moottorien tuomisessa teollisuuteen”, Awan kertoo.

Awan työskentelee nykyään tuotekehityksen suunnitteluinsinöörinä ABB Drives Oy:ssa. Hän aloitti työnsä huhtikuussa 2019 heti toimitettuaan väitöskirjansa esitarkastusta varten.

”Työni on sidoksissa aiheisiin, joita tutkin väitöskirjassani. Autan parantamaan olemassa olevia tuotteita ja toivottavasti tulevaisuudessa olen mukana kehittämässä uusia tuotteita, jotka säästävät energiaa ja parantavat olemassa olevien järjestelmien suorituskykyä esimerkiksi puhaltimissa, pumpuissa, liukuhihnoissa ja autoteollisuudessa”, Awan sanoo.

Lue lisää Awanista ja palkitusta väitöskirjasta: Sähkömoottorien seuraava sukupolvi

Woman Elec Aki-Pekka Sinikoski

Tutustu tohtoriopintoihin Sähkötekniikan korkeakoulussa

Tohtorikoulutus valmistaa sinut alasi vaativimpiin asiantuntijatehtäviin niin akateemisen tutkimuksen kuin yritysten ja julkishallinnon palvelukseen. Aloita tältä sivulta, jos olet kiinnostunut tohtoriopinnoista!

Sähkötekniikan korkeakoulu
Image

Sähkötekniikan ja automaation laitos

Sähkötekniikan ja automaation laitoksen tutkimus keskittyy mikrosysteemitekniikan eri aloihin, sähkötekniikkaan ja automaatioon. Tutkimusalojamme ovat voimajärjestelmät ja muuntaminen, ohjaus, robotiikka ja autonomiset järjestelmät, terveysteknologia ja älykäs asuinympäristö ja teollisuuselektroniikka ja -informatiikka.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

kuva pikku finlandian puupilarista ja teksti time out
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto-yliopisto ravistelee rakentamisen käytäntöjä New European Bauhaus -festivaaleilla Brysselissä

Koko eurooppalaista rakennusalaa kestävään muutokseen kirittävä näyttely Time Out! on esillä Brysselissä 9.–13.4.2024 osana NEB-festivaalia.
Two of the awardees and their robotic arm all holding colorful mugs. Aalto Open Science Award, Honorary mention.
Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto-yliopiston avoimen tieteen palkinnon 2023 kolmas sija – Älykkään robotiikan ryhmän Robotic Manipulation of Deformable Objects -projekti

Haastattelimme Aallon ensimmäisen avoimen tieteen palkinnon kolmannen sijan saavuttaneita Älykkään robotiikan ryhmän jäseniä.
Photo collage of some of the actions funded by the Sustainability Action Booster grant
Kampus, Yliopisto Julkaistu:

Aalto-yliopisto rahoittaa opiskelijoiden kestävyystoimia kymmenillä tuhansilla vuodessa - "Tällaista emme ole nähneet muualla"

Aalto-yliopiston Sustainability Action Booster on apuraha, joka tukee opiskelijoiden ideoimia kestävän kehityksen projekteja kampuksella ja sen ulkopuolella.
Mustavalkokuvassa hattupäinen mieshahmo katsoo eteenpäin kädet rinnan edessä
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Jussi-palkintoja elokuvataiteen laitoksen alumneille

Kotimaisen elokuvan viime vuoden parhaimmistoa palkittiin.