Uutiset

EU rahoittaa lähes 20 miljoonalla eurolla konsortiota tulevaisuuden tutkatutkimuksessa

Aalto-yliopisto on mukana ARTURO-konsortiossa, jota rahoittaa Euroopan puolustusrahasto (EDF).
Electronics - ICT Otaniemessä. Mikroelektroniikan suunnittelua.
Tutkimustyössä hyödynnetään Aalto-yliopiston Electronics – ICT häiriösuojattua tutkimustilaa Otaniemessä. Kuva: Aalto-yliopisto

Euroopan puolustusrahasto (European Defence Fund, EDF) on Euroopan komission lippulaivahanke, jonka tavoitteena on edistää eurooppalaista puolustusyhteistyötä tukemalla kilpailukykyisiä yhteistyöhankkeita. Nyt EDF on valinnut rahoitettavaksi 61 yhteistä puolustusalan tutkimus- ja kehityshanketta, joiden EU:n tuki on yhteensä lähes 1,2 miljardia euroa.

Valituilla ehdotuksilla EDF tukee korkealuokkaisia puolustuskykyprojekteja, kuten seuraavan sukupolven lentohävittäjiä, panssarivaunuja ja laivoja, kriittisiä puolustustekniikoita, tekoälyn, puolijohteiden, mikroelektroniikkasuunnittelun, avaruuden, kvanttiteknologian ja kyberturvallisuuden kehitystyötä.

ARTURO-hanketta toteuttavaan konsortioon osallistuu 23 eri organisaatiota useista eri valtioista. Aalto-yliopiston lisäksi Suomesta on mukana Aallon pitkäaikainen mikrosuunnittelun yhteistyökumppani CoreHW sekä strateginen kumppani Saab. Rahoitus on kolmivuotinen.

”ARTURO-konsortion tavoitteena on tutkia tulevaisuuden sensoreita tutkateollisuudessa. Projekti tukee Euroopan tavoitetta päästä yhdeksi mikrosirujen valmistajaksi tulevaisuudessa. Me Aalto-yliopistossa keskitymme mikroelektroniikkaan ja integroitujen piirien tutkimustyöhön tutkien sisällä, professori Jussi Ryynänen kertoo.

Lisätietoa rahoituksesta.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Aalto University Meet Our Teachers SCI Janne Halme 2022. Photo: Mikko Raskinen.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Yliopistonlehtori Janne Halme: Aurinkoenergia on ihan huippua!

: Janne Halmetta inspiroi lehmuskuja, jossa yhdistyvät puut, lehdet ja valo, joka siivilöityy puiden välistä. Vaikka aurinkokennon avulla voidaan tuottaa sähköä, elämää ylläpitävää fotosynteesiä se ei pysty korvaamaan.
Woman touching a long-sleeved Marimekko Unikko shirt on display
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Värejä laboratorioista ja pelloilta – tällainen on luonnonmukaisten tekstiilivärien tulevaisuus

Mitä enemmän muoti- ja tekstiiliteollisuuden ympäristövaikutuksista saadaan tietoa, sitä enemmän kestävien vaihtoehtojen kysyntä ja tarve kasvaa. Kansainvälinen tutkimusryhmä pyrkii korvaamaan myrkylliset synteettiset väriaineet luonnollisilla vaihtoehdoilla, joita saadaan esimerkiksi kasveista, mikrobeista ja ruokahävikistä.
Annika Järvelin and Hanna Castrén-Niemi have spent three weeks at three different clinics in Helsinki. Photo: Otto Olavinen, Biodesign.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Neuvola täyttää sata vuotta – tutkijat selvittävät, miten neuvolan seuraavan vuosisadan tarpeisiin voitaisiin vastata terveysteknologiaa hyödyntäen

Tutkijat selvittävät sitä, miten neuvolan seuraavan vuosisadan tarpeisiin voitaisiin vastata Stanfordin yliopistosta lähtöisin olevien Biodesign-menetelmien keinoin.
Elias Rantapuska, photo by Evelin Kask
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

OP Ryhmän Tutkimussäätiöltä 1,2 miljoonaa euroa kolmen suomalaisyliopiston tutkimushankkeelle

Laadukasta tutkimusta ei synny ilman kallista tutkimusdataa ja ihmisiä, toteaa rahoitusalan ja rahoitusinstituutioiden tutkimushanketta Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa johtava professori Elias Rantapuska.