Uutiset

Etävalvontalaite auttaa hoitajia taistelussa aikaa vastaan

Kuinka helpottaa hoitohenkilöstön urakkaa potilaiden valvonnassa, kun sairaalat täyttyvät pandemiapotilaista? Ongelmaa ratkoi kansainvälinen opiskelijaryhmä, jonka palkittu innovaatio johti yrityksen perustamiseen.
Uusi potilaiden etävalvontalaite kiinnitetään hihnalla ranteeseen kuten rannekello

”Huomasimme, että sairaaloiden potilasvalvontaprosessit ovat usein tehottomia. Niistä aiheutuu turhia manuaalisia ja hallinnollisia tehtäviä ylityöllistetyille hoitajille ja lääkäreille, eikä käytössä ole digitaalisia ratkaisuja”, Miklós Knébel sanoo.

Hän ja Péter Dános osallistuivat EIT Digital Master School -ohjelman projektiin, jossa opiskelijat suunnittelivat uudenlaisen laitteen potilaan elintoimintojen seurantaan. 3D-tulostustekniikalla valmistetun rannekkeen avulla voidaan valvoa etänä potilaan ruumiinlämpötilaa, happisaturaatiota, sykettä ja hengitystä.

Laitteen IoT-tekniikka siirtää potilaan tiedot nopeasti ja tietoturvallisesti lääketieteen ohjelmistoalustaan. Tämän ansiosta henkilöstö voi seurata useita potilaita samanaikaisesti, mikä tehostaa ajankäyttöä.

Laite ilmoittaa ongelmista heti

Yksi etävalvontalaitteen eduista on se, että hoitohenkilöstö saa välittömästi tiedon muutoksista potilaan tilassa ja voi reagoida sen mukaisesti.

”Potilaan ruumiinlämpötilan nousu on usein ensimmäinen infektion merkki, mutta laite havaitsee myös muita akuutteja ongelmia kuten hengitysvaikeuksia. Aika on terveydenhuollossa oleellinen tekijä – mitä nopeammin potilaan voinnin muuttuminen havaitaan, sitä vähemmän tulee komplikaatioita”, Knébel sanoo.

Etävalvontalaitteesta on hyötyä etenkin koronapotilaiden seurannassa, koska se ei edellytä läheistä kontaktia hoitajien ja potilaan välillä. Laite soveltuu myös muiden hengityselinsairauksien valvontaan.

Innovaatiolle iso rahoitus

Uutta laitetta oli kehittämässä kansainvälinen opiskelijaryhmä, johon kuului kuusi jäsentä. Ryhmä voitti huhtikuussa 2020 EUvsVirus-hackathonin, jossa etsittiin digitaalisia ratkaisuja koronapandemian torjumiseen.

Syyskuussa ryhmä sai EIT Digital -ohjelmasta 500 000 euron rahoituksen laitteen jatkokehittämiseen. EIT Digital on osa Euroopan innovaatio- ja teknologiainstituuttia. Rahoituksen ansiosta innovaation ympärille syntyi startup-yritys Entremo.

Tiimi käyttää rahoituksen yksinkertaisimman toimivan tuotteen kehittämiseen. Knebelin mukaan jäljellä on kuitenkin vielä yksi tärkeä vaihe: laajempi testaus ja validointi potilailla.

Laitetta testataan tämän kevään aikana hoivakodeissa ja sairaaloissa Unkarissa.

”Odotukset ovat korkealla mutta tarvitsemme paljon palautetta. Laite on kehitetty terveydenhuollon ammattilaisten kanssa käytyjen keskustelujen perusteella, ja on tarkoitettu hyödylliseksi työkaluksi hoitotyöhön. Tiedämme kuitenkin vasta sitten, kun laite on käytännössä testattu, olemmeko onnistuneet”, Dános sanoo.

Potilaiden etävalvontaan tarkoitetun, ranteeseen kiinnitettävän laitteen sisäpinnalla on pieniä elektroniikkakomponentteja.
Potilaiden etävalvontaan tarkoitettuja elektronisia laitteita

EIT Digital Master School tarjoaa kaksoistutkintoja, joissa yhdistyvät tekninen osaaminen sekä innovaatio- ja yrittäjyystaidot. Verkostossa on mukana 17 eurooppalaista korkeakoulua.

Miklós Knébel on opiskellut autonomisia järjestelmiä Aalto-yliopistossa ja Berliinin teknillisessä yliopistossa. Péter Dános opiskeli visuaalista tietojenkäsittelyä ja viestintää Tukholman Kuninkaallisessa teknillisessä korkeakoulussa (KTH) ja suorittaa parhaillaan toista vuottaan Aalto-yliopistossa etäopintoina.

Artikkeli julkaistaan Aalto University Magazinen numerossa 28 toukokuussa 2021.

Teksti: Saana Kallioinen

Kuvat: Entremo

Lue lisää yhteistutkinnoista

Eurooppalaista koulutusyhteistyötä

Kansainväliset maisteritason yhteistutkinto-ohjelmat edistävät opiskelijoiden yhteistyötä ja voivat johtaa jopa uusiin innovaatioihin.

SECCLO-ohjelman alumni: ”Suomeen syntyi vahva side”

Paraguaylainen Bruno Duarte valmistui tietoturvaa ja pilvipalveluita käsittelevästä SECCLO-maisteriohjelmasta vuonna 2020. Kesäharjoittelu johti uraan kyberturvallisuuden parissa Ericssonilla.

Henkilökuvassa hymyilevä, parrakas ja silmälasipäinen Bruno Duarte on kahden muun miehen kanssa. Heillä kaikilla on siniset SECCLO-tunnuksin varustetut hupparit päällään.
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

InteraktiiQuantum Garden on interaktiivinen elektroninen valotaideteos, jota koskettamalla teoksen värit muuttuvat. Tummasävyisessä kuvassa kaksi kättä kurkottaa eriväristen valoantureiden päälle.
Aalto Magazine, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Kvanttilukutaitoa kaikille

Mikä yhdistää tietokonetta, matkapuhelimia ja GPS-järjestelmää? Entä digikameroita, aurinkopaneeleita ja kuituoptiikkaa? Niiden kaikkien toiminta perustuu kvanttifysiikan ilmiöihin.
Toimittaja Katrina Jurvan hymyilevät kasvot on käsitelty kuvaan nykyistä nuoremmeksi. Hän on pukeutunut valkoiseen paitaan, kuvan tausta on musta.
Aalto Magazine Julkaistu:

Toisto on koneälyn rakennuspalikka

Tekoäly voi luoda aidonnäköisiä kuvia tai opettaa robottia selviytymään uudessa ympäristössä.
Filosofi Esa Saarinen, kuva: Mikko Raskinen
Aalto Magazine Julkaistu:

Filosofi Esa Saarinen ja inhimillinen luottamuksen ilmapiiri

Professori Saarisen suosittujen luentojen tavoitteena on luoda ”elävän puheen taika”. Sen avulla syntyy ajattelun ympäristö, jossa ihminen saa yhteyden sisällään piilevään hyvään.
Tohtorikoulutettavat Noora Yau ja Konrad Klockars seisovat vierekkäin valkoista taustaa vasten. Heidän välissään on pystysuora puinen levy, joka on pohjaväriltään musta, mutta pinnassa on kirkkaita sinisiä ja keltaisia kuvioita. Kuva: Jaakko Kahilaniemi.
Aalto Magazine, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Vierekkäisiä latuja – muotoilija ja materiaalitutkija taikovat kimmeltäviä värejä puusta

Muotoilija Noora Yau ja materiaalitutkija Konrad Klockars taikovat puusta väriä, joka on läpinäkyvää, mutta hohtaa kuin hankajalkainen rantavedessä. Työssä auttaa hyvä kemia ja vapaus esittää tyhmiäkin kysymyksiä.