Uutiset

Estetiikan professori sukeltaa big dataan

Ossi Naukkarista kiehtoi jo koulussa, mikä saa ihmiset usein toimimaan järkeilyn vastaisella tavalla ja mikä meitä taiteessa kiehtoo.

Professori Ossi Naukkarinen, mitä tutkit ja miksi?

Tällä hetkellä tutkimukseni koskettelee estetiikan metakysymyksiä: erilaisten teorioiden ja käytäntöjen vertailua ja sitä, miten ihmiset hahmottavat ja mallintavat omaa esteettistä elämäänsä. Ennen estetiikan tutkimus oli normatiivisempaa, eli tutkijat yrittivät selvittää, miten asioita pitäisi tehdä ja ymmärtää. Minä en ota kantaa minkään tietyn estetiikan puolesta, vaan tutkin eri käsitystapojen erilaisuuksia ja yhteneväisyyksiä.

Nyt minua kiinnostaa asia, joka tekee vauhdilla tuloaan monille aloille, eli isojen datamassojen hyödyntäminen tutkimuksessa. Tarkoitukseni on selvittää, miten akateeminen estetiikan tutkimus näyttäytyy Web of Sciencen kaltaisissa tietokannoissa ja miten tulokset vertautuvat estetiikkaan eri tavoin liittyvään big dataan online-puolella.

Estetiikkaa tutkin, koska se on aihepiiri, joka vaikuttaa ihmisten ajatteluun ja toimintaan ja sitä kautta myös ympäristöön ja hyvinvointiin keskeisellä tavalla.

Miten päädyit tutkijaksi?

Huomasin jo koulussa, että opetuksessa painotettiin matemaattista ajattelua, päättelyä ja järkeilyä, mutta ihmiset kuitenkin toimivat usein aivan niistä välittämättä – katsoivat vaikka, mikä oli hyvännäköistä, kivaa ja houkuttelevaa. Minua kiinnosti, mikä oli ”logiikka” sen takana. Olen myös aina innostunut taiteesta, ja estetiikassa tutkitaan paljon myös sitä.

Sinänsä en koskaan päättänyt alkaa tutkijaksi. Olen kuitenkin utelias ihminen, ja estetiikka akateemisena oppialana yhdisti aihepiirejä, jotka ovat aina itseäni kiinnostaneet. Pääsin opiskelemaan ja huomasin, että tässähän on loputtomasti selvitettävää, ja vähitellen minulle avautui mahdollisuuksia tutkimuksen tekemiseen.

Mitkä ovat olleet urasi kohokohdat?

Monet työni kohokohdista ovat tulleet opettamisessa. Estetiikan tutkimus on sellaista vähän yksinäistä humanistin puurtamista, mutta opiskelijoiden kanssa toimiessa asioita pääseekin kehittelemään yhdessä, testaamaan ja kokeilemaan. Ja opetuksesta saatava palaute on hienoa. Huippuhetkiä on myös, kun oma jatko-opiskelija, jota on jeesannut eteenpäin, pääsee maaliin.

Mikä on tutkijan tärkein ominaisuus?

Uteliaisuus on välttämätöntä. Pitää olla rohkeutta kokeilla ja epäonnistua, eikä vastoinkäymisistä saa masentua. Tutkimuksessa tulee aina umpikujia ja tyrmäyksiä, mutta silloin pitää vain perustella kantansa paremmin. Positiivisuus päällimmäisenä on tutkijalle hyvä ohjenuora.

Mitä odotat tulevaisuudelta?

Toivon jatkuvuutta; että saisin jatkaa työskentelyä opiskelijoiden ja kollegoiden kanssa. Haluaisin löytää sopivia kumppaneita, joiden kanssa jakaa ajatuksia niin, että voisin antaa heille jotain merkityksellistä ja saada itsekin sitä takaisin.

Ossi Naukkarinen ja muut Aalto-yliopiston uudet vakinaistetut professorit kertovat tutkimuksestaan monialaisessa iltapäivässä 12. lokakuuta klo 14.15 alkaen. Tervetuloa!

Katso luentojen ohjelma täältä

Kuva: Erica Nyholm

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Kuusi maaperänäytettä, joissa ituja eri kehitysvaiheissa eri maatyypeissä.
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Rakennusjätepuulle uusi elämä kasvualustana

Suomessa rakennusjätepuu päätyy lähes kokonaan polttoon, vaikka sillä voisi olla merkittävä rooli ekologisten kasvualustojen kehittämisessä. Uudet tutkimukset osoittavat, että höyrykäsitelty jätepuu voi korvata kasvualustana turpeen ja se tarjoaa lupaavia tuloksia kasvien itävyydessä ja juurien kasvussa.
The picture shows the School of Business main building on Ekonominaukio 1, Espoo, Finland.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Kauppakorkeakoulun tutkijat ovat päässeet jakamaan asiantuntemustaan monissa kansainvälisissä medioissa

Syksyn 2024 aikana Kauppakorkeakoulu oli esillä useissa julkaisuissa, jotka tavoittavat yhteensä yli 14,2 miljoonaa potentiaalista lukijaa.
Aalto-yliopisto Juniorin työpaja
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Maa- ja vesitekniikan tuki lahjoittaa 250 000 euroa Aalto-yliopisto Juniorille

Aalto-yliopiston pitkäaikainen tukija Maa- ja vesitekniikan tuki lahjoittaa Aalto-yliopisto Juniorille 250 000 euroa. Lahjoitus kohdennetaan veteen ja vesitekniikkaan liittyvien työpajojen kehittämisen ja skaalaamiseen.
Regulaation-vaikutus-v1.jpg
Tutkimus ja taide Julkaistu:

EU-regulaatio lisää talotekniikka-alan kysyntää mutta luo myös haasteita

Aalto-yliopiston professori Risto Kososen esitys Talotekniikka 2030 -tulosseminaarissa syyskuussa oli silmiä avaava. EU:n ympäristötavoitteiden saavuttaminen rakennetussa ympäristössä vaatii panostuksia, joiden mittakaava alkaa vasta nyt hahmottua. Talotekniikka-alalle tämä on suuri mahdollisuus mutta samalla haaste, johon valmistautumiselle alkaa olla kiire.