Uutiset

Espanjalainen fyysikkoseura palkitsee professori Jose Ladon kvanttimateriaaleihin liittyvän teorian kehittämisestä

Aalto-yliopiston fyysikko sai Espanjan fyysikkoseuran myöntämän varhaisen uran teoriapalkinnon.
Jose Lado, photo by Evelin Kask.
Kuva: Evelin Kask.

Professori Jose Lado sai Espanjan fyysikkoseuran (RSEF) ja BBVA-säätiön myöntämän Early Career Award 2023 -palkinnon. Varhaisen tutkijauran palkinto myönnetään espanjalaiselle tai tällä hetkellä Espanjassa työskentelevälle fyysikolle, joka on korkeintaan 35-vuotias ja jolla on merkittävä rooli teoreettisen fysiikan alalla.

Espanjalaisen fyysikkoseuran mukaan palkinto myönnetään Jose Ladolle hänen panoksestaan materiaalien teoreettiseen ja laskennalliseen fysiikkaan, erityisesti kvanttimateriaalien ilmiöiden ja topologisten ominaisuuksien tutkimisessa. Ladon kaksiulotteisia materiaaleja koskevaa tutkimusta on julkaistu merkittävissä monitieteellisissä lehdissä ja se on innoittanut huippuluokan kokeelliseen tutkimukseen. Lisäksi hänen kehittämänsä avoimen lähdekoodin tieteelliset ohjelmistopaketit ovat erittäin arvostettuja ja laajalti käytössä monissa tutkimusryhmissä. Kaikki nämä saavutukset ovat vakiinnuttaneet hänen asemansa johtavana tutkijana tiiviin aineen fysiikan alalla.

Lado keskittyy tutkimustyössään kvanttimateriaalien, kuten kerrostettujen van der Waals -heterorakenteiden ja voimakkaasti vuorovaikuttavien materiaalien suunnitteluun sekä koneoppimismenetelmien kehittämiseen niiden suunnittelussa. Ladolla on avoimen lähdekoodin ohjelmistoja topologisten ja korreloituneiden kvanttimateriaalien mallintamiseen, ja niitä käytetään kansainvälisesti maisteri- ja tohtoriopiskelijoiden opetuksessa sekä kokeellisten ryhmien tutkimustasolla.

Lado johtaa Correlated Quantum Materials (CQM) -ryhmää Aallon teknillisen fysiikan laitoksella. CQM-ryhmässä yhdistyvät van der Waals-materiaalien teoria, kerrostetut kvanttimateriaalit ja kvanttimateriaalien koneoppiminen eksoottisten kvanttimateriaalien suunnittelemiseksi. CQM-ryhmä tekee myös yhteistyötä kokeellisten ryhmien kanssa sekä Aallossa että kansainvälisesti suunnitellessaan ja kehittäessään uusia kvanttimateriaaleja ja erityisesti van der Waals-kvanttimateriaaleja.

Kvanttimateriaalien tutkimusala on yksi Aallon teknillisen fysiikan ja InstituteQ:n, Suomen kvantti-instituutin, keihäänkärjistä.

"Keinotekoisten kvanttimateriaalien suunnittelu edustaa yhtä fysiikan mullistavimmista suuntauksista. Kvanttimateriaalit ovat monitieteinen ala, jossa yhdistyvät fysiikka, kemia, materiaalitiede, sähkötekniikka ja tietotekniikka. Uusien kvanttimateriaalien luominen antaa meille mahdollisuuden paljastaa radikaalisti uutta perustutkimusta ja kehittää uusia uraauurtavia kvanttiteknologioita", Lado sanoo.

Lue lisää (linkkitekstit englanniksi ja uutiset espanjaksi):

Awarded the Royal Spanish Physics Society - BBVA Foundation Prize

List of prizes RSEF-BBVA

Ota yhteyttä (englanniksi):

Jose Lado

Jose Lado

Assistant Professor
T304 Dept. Applied Physics

Lue lisää:

HF TTG

Correlated Quantum Materials (CQM)

Correlated Quantum Materials Group (CQM)

Department of Applied Physics
InstituteQ. Photo: Jorden Senior.

InstituteQ – kansallinen kvantti-instituutti

Aalto-yliopiston, Helsingin yliopiston ja VTT:n InstituteQ-yhteistyö kokoaa kansallisen kvanttiteknologian tutkimuksen, koulutuksen ja yrityskentän.

Tutkimus ja taide
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Creative Demo Day 29.11.2024 Aicha Manai, Kim-Niklas Antin. Sakari Heiskanen / Aalto 2024.
Kampus, Yhteistyö Julkaistu:

Creative Demo Day -tapahtuma kokosi Aallon ja UniArtsin taiteen ja luovan teknologian innovaatioita Otaniemeen

Aalto Digital Creatives ja Uniarts Hubin esihautomo-ohjelmat yhdistivät voimansa Creative Demo Day -tapahtumassa Otaniemessä.
Sininen Pallo event in Dipoli (Otaniemi, Espoo) on November 30th. Event host was Noora Yau, a doctoral candidate from the Aalto University School of Arts and Design. Picture: Sofia Suokko.
Yhteistyö Julkaistu:

Opiskelija auttoi Maj ja Tor Nessling -säätiötä kehittämään kestävän kehityksen palkintogaalan asiakaspolkua

Sininen Pallo -tapahtuman myyntivalttien määrittely oli opiskelijan ensimmäisiä tehtäviä.
Mustaa puuta
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Otaniemessä kehitetty uusi supermusta materiaali puusta

Tieteen ja teknologian alati kehittyvässä maailmassa on tiettyjä ilmiöitä, jotka kiehtovat jatkuvasti niin tieteentekijöitä, taiteilijoita kuin suurta yleisöäkin. Yksi tällainen ilmiö on supermustat materiaalit.
Oskari Vilamon palkinnot
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Oskari Vilamon rahasto palkitsi parhaat rakennusalan opinnäytteet

Aalto-yliopistosta palkittiin kolme väitöskirjaa ja kolme diplomityötä.