Uutiset

Ensivuosikurssilaiset pystyvät huikeisiin suorituksiin sähköpajakurssilla – assistentin mukaan sopivalta säätämiseltäkään ei silti vältytä

Kurssiassistentteina työskentelevät opiskelijat ovat tärkeässä roolissa yhdellä Sähkötekniikan korkeakoulun tärkeimmistä kursseista.
Aalto University / Electrical Engineering Workshop / photo: Linda Koskinen

Ville Hiltunen toimii neljättä kertaa assistenttina sähköpajakurssilla, jossa opiskelijat pääsevät kokeilemaan oppimaansa käytännössä. Pääosan kurssista muodostaa mikro-ohjainta käyttävä projektityö, joka esitellään yleisölle kurssin loppunäytöksessä. Mikro-ohjain on hyvin pieni tietokone, jonka avulla rakennettaviin laitteisiin saadaan helposti "älyä" tai ohjelmoitavuutta.

Kurssiassistentteina toimivilla opiskelijoilla on tärkeä rooli kurssin opetuksessa ja kehittämisessä. Heidän tehtävänsä on auttaa opiskelijaryhmiä projektitöissä sekä pitää elektroniikka-aiheisia harjoituksia ja luentoja.

”Olen pyrkinyt valitsemaan assistenteiksi henkilöitä, jotka laajentavat omaa osaamistani. Assistenteilla on paras tuntuma käytännön ongelmiin ja koodauksessa tai rakentelussa vastaan tuleviin sudenkuoppiin”, kurssin vastuuopettaja Kimmo Silvonen kertoo.

Elektroniikan ja sähkötekniikan pääaineesta kandidaatiksi valmistunutHiltunen suorittaa maisteriopintojaan signaalinkäsittelyn ja akustiikan laitoksella. Vaikka kandidaatinpaperit ovat jo taskussa, on kurssiassistentin työ opettanut paljon uutta elektroniikasta.

”Opiskelijat kysyvät kaikenlaista, mistä en ole kuullutkaan ja usein asiaa pitää vetäytyä tutkimaan. Lisäksi parhaita projekteja seuraamalla oppii havaitsemaan hyvän projektin tunnusmerkkejä. Useimmiten ensimmäisten viikkojen työpanos määrittää koko projektin tason.”

Projektissa oli mukana aitoa sähköpajahenkeä eli hirveää säätöä, kun jokin tilattu osa ei toiminutkaan niin kuin oli tarkoitus.

Ville Hiltunen

Työn parhaita puolia ovat Hiltusen mukaan opiskelijat, joita yhdistää halu oppia. Usein assistentin apua tarvitaan vain kurssin alussa, jonka jälkeen opiskelijat pääsevät vauhtiin ja työskentelevät itsenäisesti. Erityisen mieleenpainuvia ovat hetket, jolloin opiskelijat onnistuvat ensimmäistä kertaa kääntämään servo-ohjatun laitteen.

”Sama toistuu jokaisen kurssin alussa, mutta silti se tuntuu jotenkin tärkeimmältä.”

Kahvikoura oli yksi ensimmäisistä projekteista, jonka vastuuassistenttina Hiltunen toimi. Projektin tarkoituksena oli rakentaa robottikäsi, joka kaataa kahvia alustalle asetettuun kuppiin automaattisesti.

”Porukka teki todella hienoa jälkeä ja oppi nopeasti, mikä laajensi käsitystäni siitä, mihin ensivuosikurssilaiset pystyvät. Projektissa oli mukana aitoa sähköpajahenkeä eli hirveää säätöä, kun jokin tilattu osa ei toiminutkaan niin kuin oli tarkoitus.” 

Yhä uudestaan assistentiksi palaavat opiskelijat ovat merkki työn antoisuudesta. Opetuksen lisäksi assistentit ovat osallistuneet myös sähköpajan kehittämiseen. Esimerkiksi 3D-tulostus ja laserleikkaus otettiin jo aikaisessa vaiheessa pajan toimintakulttuuriin mukaan, nimenomaan assistenttien aloitteesta.

 

Sähköpajakurssi on suunnattu pääasiassa ensimmäisen vuoden elektroniikan ja sähkötekniikan opiskelijoille, mutta se on avoin kaikille Aallon opiskelijoille. Osallistuneiden joukossa on ollut muun muassa kauppatieteiden ja muotoilun opiskelijoita. Ensimmäisen kerran kurssi järjestettiin vuonna 2013 ja sen jälkeen sen on suorittanut yhteensä noin 1300 opiskelijaa.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Picture Aalto University Unto Rautio
Opinnot Julkaistu:

Kansainvälisten opiskelijoiden tyytyväisyys Aaltoon huipputasoa

International Student Barometer -kysely toteutettiin vuoden 2022 lopussa.
Path in the Laajalahti nature area
Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Hyvinvointireitti aukeaa Otaniemen kampukselle

Reitti avataan 19.4.2023 osana opiskelijoiden mielenterveyspäivää.
VCD students collaborating with Yle
Opinnot Julkaistu:

YLE ja Aalto-yliopisto konseptoivat yhteistyössä tulevaisuuden suoratoistopalvelua lapsille ja nuorille

Aalto-yliopisto ja YLE ovat yhteistyössä kehittäneet ja suunnitelleet ideoita uudesta lapsille ja nuorille suunnatusta brändätystä suoratoistopalvelusta.
Kuvassa näkyy Satu Rämö punaisessa mekossa. Taustalla näkyy kirjanjulkistamistilaisuuden rekvisiittaa.
Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Monenlaisia urapolkuja: Satu Rämö kirjoittaa huippusuosittuja dekkareita vastapainoksi digitaaliselle viestinnälle, jossa pitää olla lyhyt ja ytimekäs

Omannäköinen elämä kirjailijana ja viestintäalan yrittäjänä on Satu Rämölle mahdollista, koska kaupallinen osaaminen auttaa pitämään katteet kunnossa ja oman talouden hallinnassa.