Uutiset

Energiateknologiaa opiskeleva Ilja Stanovohh: Luultavasti tulevaisuuden ammattiani ei ole vielä olemassa

Vastikään Advanced Energy Technologies -maisteriopintonsa teknillisellä fysiikan laitoksella aloittanut Stanovohh työskentelee opintojensa lomassa tutkimusavustajana. Opinnot ovat vieneet mukanaan opetusydinreaktorille Prahaan.
Ilja Stanovohh
Ilja Stanovohh. Kuvat: Oona Hilli / Aalto-yliopisto

Ilmastonmuutoksen torjunta ja vaihtoehtoisten energialähteiden etsiminen ovat olennaisia pääaineessasi. Miten päädyit valitsemaan nämä opinnot?

Tein kandissa sivuaineen maisteriopintoihin kuuluvasta ydinfysiikasta. Olen hurjan kiinnostunut siitä ja opinnot olivat juuri mitä toivoin. Ne saivat minut hakemaan Advanced Energy Technologies -pääaineeseen. 

Pääaineopinnoissa opiskelemme monia eri energiamuotoja, kuten valo- ja polttokennoja ja fuusio- ja fissioenergiaa. On hauskaa tietää ja ymmärtää, mitä energiamuotoja on olemassa. Kun tietää, voi alkaa tutkia, miten niitä voisi kehittää. Ratkaisuja energiakysymyksiin tarvitaan nyt ja niiden toteuttaminen vaatii jatkuvaa uuden oppimista.

Valitsin tämän pääaineen myös siksi, että energia on hyvin kuuma aihe tällä hetkellä. Olen kiinnostunut vihreästä energiasta ja politiikasta. Energiakriisi on tuonut esiin sen, kuinka energiaresurssit jakautuvat epätasaisesti. Samalla keskustelu energiantuotannon omavaraisuudesta on lisääntynyt. Opinnoissamme käsitellään sitä, kuinka tämä kävisi kestävästi.

Tänä keväänä mieleenpainuvinta opinnoissa oli kurssi, jolla matkustimme Prahaan opetusydinreaktorille.

Ilja Stanovohh

Mitä olet tykännyt maisteriopinnoista?

Kandiopintoihin verrattuna maisterivaiheessa on ollut enemmän erilaisia projekteja. Ne ovat olleet esimerkiksi ryhmätöitä, jotka liittyvät kurssin aiheeseen, vaikka polttokennoihin. Kurssilla kerääntyneiden tietojen pohjalta yritetään yhdessä ryhmässä keksiä, että mihin energiamuotoa voisi parhaiten hyödyntää. 

Kursseilla saa valita, tekeekö projektin vai tentin. Se on mielestäni tosi kivaa, koska se lisää opintoihin joustavuutta. Pidän erityisesti projekteista, koska niissä kerättyä tietoa pääsee soveltamaan. Tykkään siitä, että ymmärrän tarkasti, kuinka jokin systeemi toimii. Esimerkki tällaisesta on vaikka polttokennojen jännitehäviöiden syyn esiintuominen ja niiden parantaminen. Tästä eritellään eri faktorit ja ne yritetään sitten jollain tavalla kuvantaa.

Tänä keväänä mieleenpainuvinta opinnoissa oli kurssi, jolla matkustimme Prahaan opetusydinreaktorille. Oli uskomatonta nähdä se oikeasti, vesiallas ja siellä oleva uraani. Pystyimme katsomaan ylhäältä päin ydinreaktion käynnistymistä ja nähdä mitä alkaa tapahtua. Teimme siellä myös erinäisiä kokeita aiheeseen liittyen. Matka kesti viikon ja siellä oli noin kymmenen opiskelijaa. Iltaisin tutustuimme kaupunkiin.

Ilja Stanovohh

Mistä uskot erityisesti olevan hyötyä työelämässä?

Tuntuu, että kaikki maisterivaiheessa oppimani on hyödyllistä ja valmistaa tuleviin työtehtäviin. Opinnot antavat työkaluja, joilla kykenen toimimaan itsenäisesti työelämässä.

Matematiikan kursseilla meillä on ollut esimerkiksi optimointia. Se on mielestäni käytännöllistä matematiikkaa. Erään matematiikan kurssin assistentti kertoi, että hän työskentelee itse energia-alalla ja käyttää tätä matematiikkaa työssään. Se on pohjatyökalu, joka meille opinnoissa halutaan antaa. 

Mitä odotat tulevaisuudelta?

Tällä hetkellä haluan tehdä tutkimustyötä. Olen opintojen ohessa työskennellyt tutkimusavustajana. Viime kesänä ja myös tänä vuonna olen kesätöissä avustajana kokoaikaisesti.

Myöhemmin haluaisin työskennellä ydinreaktorien parissa. Voisin olla aluksi esimerkiksi operaattori, joka huolehtii reaktorin käynnistyksestä, tehoista ja turvallisuudesta. Haluaisin työskennellä erityisesti ydinenergian parissa, mutta luultavasti ammattia, johon tulevaisuudessa päädyn, ei ole vielä olemassa.

Minulla on sellainen tunne, että vaikka en tarkkaan tiedä, mikä tuleva ammattini on, niin menen oikeaan suuntaan. Vihreät energiamuodot ovat välttämättömiä. Kehityksen tulee mennä siihen suuntaan ja siinä haluan olla mukana.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Dean's Impact Award, School of Business
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Dekaani palkitsee Kauppakorkeakoulun opiskelijoita myös muista kuin erinomaisista arvosanoista

Uudella Dean’s Impact Award -palkinnolla halutaan osoittaa arvostusta esimerkiksi kestävän kehityksen tai Aallon arvojen mukaisen toiminnan edistämiselle.
Lennart Engels, Karolin Kull, Ágnes László, Julia Postrzech and Valenti Soler won the Habitare Design competition 2023.
Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide, Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Aalto-yliopiston sisustusarkkitehtuurin ja nykymuotoilun opiskelijatiimi voitti Habitare-suunnittelukilpailun 2023

Habitare-suunnittelukilpailu on tarkoitettu taiteen, muotoilun ja arkkitehtuurin opiskelijoille Suomessa. Tämän vuoden teemana kilpailussa oli ”Yhteisöllisyyden työkalut”. Teeman tarkoituksena oli rohkaista kilpailijoita muotoilemaan ja toteuttamaan uudenlaisia tapoja edistää yhdessäoloa ja vuorovaikutusta ihmisen mittakaavassa tai laajemminkin
ITP-opiskelijoita kesällä 2020. Kuva: Petri Anttila
Opinnot Julkaistu:

ITP kuuluu Aalto-yliopiston kesään

Jälleen kesällä 2023 Information Technology Program -kurssin opiskelijat ratkoivat erilaisia liiketoimintahaasteita.
Värikkäitä ja läpinäkyviä pinnoitenäytteitä puupölkyn päällä.
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Onko puu ruskeaa, sinistä, keltaista vai läpinäkyvää? Tutkijat löysivät keinon tehdä puusta läpinäkyviä ja värikkäitä pinnoitteita

Tutkijat ovat onnistuneet kehittämään puiden sisältämästä ligniinistä uudenlaisia pinnoitteita.