Uutiset

Energiateknologiaa opiskeleva Ilja Stanovohh: Luultavasti tulevaisuuden ammattiani ei ole vielä olemassa

Vastikään Advanced Energy Technologies -maisteriopintonsa teknillisellä fysiikan laitoksella aloittanut Stanovohh työskentelee opintojensa lomassa tutkimusavustajana. Opinnot ovat vieneet mukanaan opetusydinreaktorille Prahaan.
Ilja Stanovohh
Ilja Stanovohh. Kuvat: Oona Hilli / Aalto-yliopisto

Ilmastonmuutoksen torjunta ja vaihtoehtoisten energialähteiden etsiminen ovat olennaisia pääaineessasi. Miten päädyit valitsemaan nämä opinnot?

Tein kandissa sivuaineen maisteriopintoihin kuuluvasta ydinfysiikasta. Olen hurjan kiinnostunut siitä ja opinnot olivat juuri mitä toivoin. Ne saivat minut hakemaan Advanced Energy Technologies -pääaineeseen. 

Pääaineopinnoissa opiskelemme monia eri energiamuotoja, kuten valo- ja polttokennoja ja fuusio- ja fissioenergiaa. On hauskaa tietää ja ymmärtää, mitä energiamuotoja on olemassa. Kun tietää, voi alkaa tutkia, miten niitä voisi kehittää. Ratkaisuja energiakysymyksiin tarvitaan nyt ja niiden toteuttaminen vaatii jatkuvaa uuden oppimista.

Valitsin tämän pääaineen myös siksi, että energia on hyvin kuuma aihe tällä hetkellä. Olen kiinnostunut vihreästä energiasta ja politiikasta. Energiakriisi on tuonut esiin sen, kuinka energiaresurssit jakautuvat epätasaisesti. Samalla keskustelu energiantuotannon omavaraisuudesta on lisääntynyt. Opinnoissamme käsitellään sitä, kuinka tämä kävisi kestävästi.

Tänä keväänä mieleenpainuvinta opinnoissa oli kurssi, jolla matkustimme Prahaan opetusydinreaktorille.

Ilja Stanovohh

Mitä olet tykännyt maisteriopinnoista?

Kandiopintoihin verrattuna maisterivaiheessa on ollut enemmän erilaisia projekteja. Ne ovat olleet esimerkiksi ryhmätöitä, jotka liittyvät kurssin aiheeseen, vaikka polttokennoihin. Kurssilla kerääntyneiden tietojen pohjalta yritetään yhdessä ryhmässä keksiä, että mihin energiamuotoa voisi parhaiten hyödyntää. 

Kursseilla saa valita, tekeekö projektin vai tentin. Se on mielestäni tosi kivaa, koska se lisää opintoihin joustavuutta. Pidän erityisesti projekteista, koska niissä kerättyä tietoa pääsee soveltamaan. Tykkään siitä, että ymmärrän tarkasti, kuinka jokin systeemi toimii. Esimerkki tällaisesta on vaikka polttokennojen jännitehäviöiden syyn esiintuominen ja niiden parantaminen. Tästä eritellään eri faktorit ja ne yritetään sitten jollain tavalla kuvantaa.

Tänä keväänä mieleenpainuvinta opinnoissa oli kurssi, jolla matkustimme Prahaan opetusydinreaktorille. Oli uskomatonta nähdä se oikeasti, vesiallas ja siellä oleva uraani. Pystyimme katsomaan ylhäältä päin ydinreaktion käynnistymistä ja nähdä mitä alkaa tapahtua. Teimme siellä myös erinäisiä kokeita aiheeseen liittyen. Matka kesti viikon ja siellä oli noin kymmenen opiskelijaa. Iltaisin tutustuimme kaupunkiin.

Ilja Stanovohh

Mistä uskot erityisesti olevan hyötyä työelämässä?

Tuntuu, että kaikki maisterivaiheessa oppimani on hyödyllistä ja valmistaa tuleviin työtehtäviin. Opinnot antavat työkaluja, joilla kykenen toimimaan itsenäisesti työelämässä.

Matematiikan kursseilla meillä on ollut esimerkiksi optimointia. Se on mielestäni käytännöllistä matematiikkaa. Erään matematiikan kurssin assistentti kertoi, että hän työskentelee itse energia-alalla ja käyttää tätä matematiikkaa työssään. Se on pohjatyökalu, joka meille opinnoissa halutaan antaa. 

Mitä odotat tulevaisuudelta?

Tällä hetkellä haluan tehdä tutkimustyötä. Olen opintojen ohessa työskennellyt tutkimusavustajana. Viime kesänä ja myös tänä vuonna olen kesätöissä avustajana kokoaikaisesti.

Myöhemmin haluaisin työskennellä ydinreaktorien parissa. Voisin olla aluksi esimerkiksi operaattori, joka huolehtii reaktorin käynnistyksestä, tehoista ja turvallisuudesta. Haluaisin työskennellä erityisesti ydinenergian parissa, mutta luultavasti ammattia, johon tulevaisuudessa päädyn, ei ole vielä olemassa.

Minulla on sellainen tunne, että vaikka en tarkkaan tiedä, mikä tuleva ammattini on, niin menen oikeaan suuntaan. Vihreät energiamuodot ovat välttämättömiä. Kehityksen tulee mennä siihen suuntaan ja siinä haluan olla mukana.

Tutustu pääaineeseen

Aalto University / students in nanomicroscopy lab / photo by Unto Rautio

Engineering Physics, Master of Science (Technology)

Master’s Programme in Engineering Physics -maisteriohjelma antaa opiskelijoille syvällisen ymmärryksen fysiikasta ja matematiikasta sekä runsaasti käytäntöön sovellettavia taitoja. Ohjelma liittyy kiinteästi Aalto-yliopiston ja sen teknillisen fysiikan laitoksen tutkimukseen, mistä on etua niille opiskelijoille, jotka haluavat alan tutkijoiksi.

Koulutustarjonta
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Ahomansikka
Kampus Julkaistu:

Ihmisten, kasvien ja pölyttäjien kampus

Aalto-yliopiston kampusluontoa hoidetaan monimuotoisuus ja luontotyyppien ominaislajisto huomioiden.
Kuvassa näkyvät Kauppakorkeakoulun opiskelijat Liina Röyskö ja Kerttu Lammi koulun pääovien edustalla.
Opinnot Julkaistu:

Tekoälyn fiksua käyttöä opettava verkkokurssi lisäisi opiskelun tasa-arvoa

Tekoäly on tullut jäädäkseen ja sen osaava ja tehokas hyödyntäminen auttaisi sekä opinnoissa että työnhaussa, sanovat Kauppakorkeakoulun opiskelijat.
Två studentar på Aalto-universitetets campus
Opinnot Julkaistu:

2 027 uutta opiskelijaa hyväksyttiin Aalto-yliopistoon

Kaiken kaikkiaan 13 500 haki opiskelupaikkaa Aallosta kevään 2024 toisessa yhteishaussa
Syksyinen kampusalue
Opinnot Julkaistu:

Syksyn 2024 avoimen yliopiston kurssit on nyt julkaistu

Syksyn kurssien ilmoittautuminen alkaa aikaisintaan elokuussa.