Uutiset

Energiamarkkinoiden asiantuntija Jaakko Jääskeläinen on nimitetty työelämäprofessoriksi

”Haluan tarjota tuleville energiamarkkinoiden asiantuntijoille työkaluja energiamurroksesta johtuvien haasteiden ratkaisemiseen”, Jääskeläinen sanoo.
Jaakko Jääskeläinen
Energiamarkkinoiden asiantuntija, työelämäprofessori Jaakko Jääskeläinen o

TkT Jaakko Jääskeläinen (s. 1988) on nimitetty Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulun energiamarkkinoiden työelämäprofessoriksi (Professor of Practice) ajalle 1.11.2022–31.10.2027. Tehtävä sijoittuu konetekniikan laitokselle.

Jääskeläinen jatkaa samalla päätyössään johtavana energiamarkkina-analyytikkona kansainvälisen Energy Exemplar -yhtiön palveluksessa, jossa hän aloitti huhtikuussa 2021.  

Jääskeläinen on erikoistunut erityisesti Suomen ja Euroopan energiamarkkinoihin. Hän väitteli Aalto-yliopistossa vuonna 2019 erittäin ajankohtaisesta aiheesta Poikkitieteellinen analyysi energiaturvallisuusriskeistä Suomen energiamarkkinoilla. Väitöskirjassa tutkittiin energiaturvallisuusriskejä Suomen energiamarkkinoilla keskittyen erityisesti mahdollisiin tuotannon häiriöihin. Tutkimuksessa selvitettiin muun muassa sähkötehon riittävyyttä talvipakkasilla nyt ja tulevaisuudessa, äärimmäisen kuivuusjakson vaikutuksia sähkötehon riittävyyteen, yhdistetyn sähkön- ja lämmöntuotannon (CHP) näkymiä Suomessa sekä energian tuontiriippuvuutta.

Vuosina 2019–2021 hän työskenteli energiamarkkina-analyytikkona UPM Energyllä, jossa hän keskittyi sähkömarkkinoiden datalähtöiseen analyysiin ja mallintamiseen. Jääskeläinen vastasi muun muassa Keski- ja Länsi-Euroopan markkinoiden keskipitkän ja pitkän aikavälin PLEXOS-mallinnuksesta ja mallikehityksestä.

”Seurasin myös pohjoismaisia ​​sähkömarkkinoita ja Euroopan hyödykemarkkinoita, pääasiassa maakaasua ja hiilidioksidia”, Jääskeläinen kertoo.

”Energia-ala on juuri nyt suuressa murroksessa. Toivotan Jaakko Jääskeläisen tervetulleeksi joukkoomme ja olen iloinen siitä, että hän tuo asiantuntemuksensa ja elävän yhteyden alan yrityksiin opiskelijoidemme käyttöön”, toteaa Insinööritieteiden korkeakoulun dekaani Gary Marquis.

"Olen innoissani mahdollisuudesta jatkaa akateemista työskentelyä samaan aikaan, kun työskentelen asiantuntijana Energy Exemplarilla. Pyrin omalta osaltani edistämään akateemisten opintojen ja energiateollisuuden välistä yhteyttä ja haluan tarjota tuleville energiamarkkinoiden asiantuntijoille työkaluja energiamurroksesta johtuvien haasteiden ratkaisemiseen”, Jääskeläinen sanoo.

Jääskeläinen on luennoinut ja ollut mukana Aalto-yliopiston energia-alan opinnäytetöiden ohjauksessa. Hän on toiminut vierailevana luennoitsijana Advanced Energy Solutions -maisteriohjelman AAE-E3006 Energiamarkkinat kurssilla vuodesta 2019 lähtien.

Jääskeläinen valmistui diplomi-insinööriksi Aalto-yliopistosta erinomaisin arvosanoin vuonna 2013 ja toimi opintojensa aikana aktiivisesti Lämpövoimakerhossa (LVK), muun muassa puheenjohtajana vuonna 2012.

Professor of Practice (työelämäprofessori) on määräaikainen ja osa-aikainen tehtävä, johon kutsutaan yritysten tai julkisen alan johtajia ja asiantuntijoita toimimaan kehittäjänä ja sillanrakentajana yliopiston ja teollisuuden välillä. Työprofiilin painopiste on opettamisessa.

 

Yhteystiedot:

Jaakko Jääskeläinen, työelämäprofessori
[email protected] (1.11.2022 alkaen)
Aalto-yliopisto, Insinööritieteiden korkeakoulu, konetekniikan laitos

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Vihreitä lehtiä ajelehtii vedessä (kuvituskuva)
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Viisi asiaa, jotka päättäjän pitää tietää vihreästä vedystä

Mitä vedyn avulla voidaan oikeastaan ratkaista ja mitä teknologian laaja käyttöönotto vaatii Suomelta? Kokosimme päätöksentekijöiden avuksi tiiviin tietopaketin vihreästä vedystä.
Kuvituskuva
Aalto Magazine Julkaistu:

Näin maailman pienin molekyyli mullistaa energiamarkkinat ja auttaa ilmastokriisin ratkaisemisessa

Vihreä vety tekee Euroopasta energiamahdin, liikenteestä päästötöntä ja teräksestä hiilivapaata. Asiantuntijat kertovat, voiko visioista tulla totta – ja millä keinoilla.
Pyörteilevä, turbulentti vetyiekki (simulointikuva). Ilya Morev ja Ville Vuorinen, Aalto-yliopisto
Mediatiedotteet Julkaistu:

Miljoonahanke pureutuu vedyn palamisen fysiikkaan ja kemiaan

Business Finlandin rahoittaman hankkeen tavoitteena on vauhdittaa muun muassa päästöttömän meritekniikan kehittämistä.
Laura Aalto
Nimitykset Julkaistu:

Laura Aalto nimitetty Aalto-yliopiston viestintäjohtajaksi

Laura Aalto siirtyy 1.8. alkaen Aalto-yliopistoon Helsingin kaupungilta, jossa hän toimii kulttuurin ja vapaa-ajan vs. toimialajohtajana.