Uutiset

Elämän tärkeät päätökset haltuun taloustaitojen avulla

Uusi Personal Finance -kurssi yhdistää viimeisintä tutkimustietoa käytännön esimerkkeihin, opettaa jokapäiväisessä elämässä tarvittavia taloustaitoja – ja auttaa toteuttamaan unelmia.
Kuvassa näkyvät opiskelijat Anna Tran, Osama Nasir Iqbal ja Lana St t. James-Kautny Aalto-luentosalissa.
Opiskelijat Anna Tran (vs.), Osama Nasir Iqbal ja Lana St. James-Kautny suosittelevat Personal Finance -kurssia kaikille oman talouden hallinnasta kiinnostuneille. Kuva: Aalto-yliopisto / Susanna Rosin

Henkilökohtaisen talouden hoitoa käsittelevän Personal Finance -kurssin luento on alkamassa Otaniemen Kandidaattikeskuksen Aalto-salissa. Vaikka aurinkoinen ja kesäisen lämmin sää houkuttelisi jäämään ulos, paikalle saapuu kymmeniä opiskelijoita. Kauppakorkeakoulun rahoituksen laitoksen tarjoama uusi kurssi on avoin paitsi Aalto-yliopiston kauppatieteiden, myös tekniikan, taiteen ja muotoilun opiskelijoille.

Kurssin opettaja, omistajuuden professori Samuli Knüpfer, pitää Aalto-yliopistoa ihanteellisena paikkana uudelle kurssille. 

”Monet opiskelijat Kauppakorkeakoulun ulkopuolella eivät ole lainkaan opiskelleet rahoitusta, mutta he ovat innostuneita ja analyyttisesti taitavia. Näiden opiskelijoiden kanssa voidaan nopeasti edetä perusasioista pidemmälle, ja kurssin sisältöihin saadaan syvyyttä. Käytämme kurssilla viimeisintä tutkimustietoa yhdistettynä käytännön esimerkkeihin”, Knüpfer kertoo.

Hän päätti kehittää henkilökohtaiseen talouteen keskittyvän kurssin, koska moni kokee rahoituksen kysymykset kovin etäisiksi. Rahoitusmaailmaan liittyy myös paljon vahvoja mielikuvia, jotka tekevät siitä monelle vaikean lähestyä. 

Kuvassa näkyy omistajuuden professori Samuli Knüpfer luentosalissa.
"Rahoitus koskettaa meitä kaikkia", sanoo Personal Finance -kurssin kehittänyt omistajuuden professori Samuli Knüpfer. Kuva: Aalto-yliopisto / Susanna Rosin

Ei vain harvojen herkkua

”Rahoitus ei kuitenkaan ole vain harvojen herkkua vaan se koskettaa meitä kaikkia. Opinnot pitää rahoittaa, tulot ja kulut budjetoida, säästöt sijoittaa, velat hoitaa ja vakuutukset ottaa. Kansalaiset kantavat enenevässä määrin vastuuta omasta taloudestaan ja rahoitustuotteet monimutkaistuvat. Tämä entisestään lisää henkilökohtaisen taloudenpidon ja taloustaitojen merkitystä”, Knüpfer sanoo. 

Kurssin sisältöön kuuluvatkin muun muassa kuluttaminen, säästäminen, sijoittaminen, lainanotto, asunnon hankinta ja vakuuttaminen – kaikki jokapäiväiseen elämään liittyviä asioita. Tavoitteena on rakentaa opiskelijoille päätöksenteon kehikko, jonka kautta taloudellisia kysymyksiä voi lähestyä käytännön tilanteissa. 

”Käymme kurssilla läpi hyviä ja huonoja käytänteitä ja valmistamme opiskelijoita tilanteisiin, joita he tulevat myöhemmin kohtaamaan omassa elämässään”, Knüpfer kertoo.

Konkreettisia työkaluja omasta taloudesta huolehtimiseen

Tauolla ja luennon jälkeen opiskelijat kertovat, mikä sai heidät osallistumaan kurssille ja mitä he ovat sen aikana oppineet. 

Laskentatoimen maisteriopiskelijaa Anna Trania henkilökohtainen talous ja säästäminen ovat kiinnostaneet aina. Hän on aloittanut maisteriopintonsa tilanteessa, jossa hänellä on jo lapsia ja hyvä taloudellinen tilanne. 

”En varmaankaan edusta keskiverto-opiskelijaa, mutta ehkä juuri siksi koen, että nuoremmat kanssaopiskelijani ovat erityisen onnekkaita, kun heille on tarjolla tällainen taloustaitoja kehittävä kurssi. Taloudellinen tilanne vaikuttaa niin kokonaisvaltaisesti hyvinvointiin ja antaa enemmän valinnanvaraa eri elämäntilanteissa, kuten oma esimerkkinikin osoittaa”, Tran sanoo. 

”Kurssi on vastannut odotuksiani todella hyvin ja olen oppinut sen aikana esimerkiksi konkreettisia työkaluja eri sijoitusvaihtoehtojen vertailemiseen. Myös ymmärrykseni siitä, että mitä nuorempana sijoittamisen aloittaa, sitä enemmän siitä on hyötyä, on vahvistunut entisestään. Suosittelen kurssia ihan kaikille, jotka ovat kiinnostuneita oman taloutensa hallinnasta.”

Kansainvälistä tasoa

Myös Automation and Electrical Engineering -maisteriohjelmassa opiskeleva Osama Nasir Iqbal on tyytyväinen kurssin antiin. 

”Ymmärrän nyt, miten suurin osa ihmisistä tekee päätöksiä, ja olin itsekin ennen sen enemmistön joukossa, joka tekee päätöksiä intuitiivisesti. Nyt olen kuitenkin oppinut, miten paljon suurempi todennäköisyys taloutta koskevissa päätöksissä on onnistua, kun niiden takana on myös tutkittua tietoa ja systemaattista osaamista”, Iqbal sanoo.

”Olen jo suositellut tällaiselle kurssille osallistumista muissa suomalaisissa yliopistoissa opiskeleville ystävilleni.”

Ainakaan tällä hetkellä vastaavaa kurssia ei kuitenkaan taida löytyä muista suomalaisista yliopistoista, mutta maailman huippuyliopistoista, kuten Harvardista, Yalesta ja Stanfordista niitä löytyy. Aallon kurssi pärjää mainiosti myös kansainvälisessä vertailussa.

”Personal Finance on yksi parhaista kursseistani ja se kuuluu ehdottomasti kahden kärkeen kaikkien yliopistokurssien joukossa, joita olen käynyt”, sanoo Harvardissakin opiskellut Strategic Management in a Changing World -maisteriohjelman opiskelija Lana St. James-Kautny

Kuvassa näkyy opiskelija Helmi Uusitalo luentosalissa.
Helmi Uusitalo ilmoittautui kurssille ystävänsä innostamana ja kertoo oppineensa paljon. Kuva: Aalto-yliopisto / Susanna Rosin

”Kurssin sisältö on erittäin käytännöllistä, opettaja on loistava, ja joka luennolla saa silmiä avaavaa uutta tietoa ja näkemystä. Saattaa kuulostaa yksinkertaiselta, mutta tunnen todella oppineeni, miten voin pitää huolta omasta taloudestani ja lisätä taloudellista lukutaitoani. Minusta tämän kurssin pitäisi olla pakollinen ihan kaikille”, St. James-Kautny sanoo. 

Myös englanninkielisen Economics-kandidaattiohjelman ensimmäisen vuoden opiskelija Helmi Uusitalo kehuu kurssin antia.

”Kaverini ilmoittautui tälle kurssille, ja tulin tänne hänen mukanaan. Olen oppinut tosi paljon ihan konkreettisia asioita sijoittamisesta ja oman talouden hoidosta.”

Rahoitusosaaminen auttaa toteuttamaan omia unelmia

Samuli Knüpfer puolestaan on tyytyväinen, jos kurssin käyneet ymmärtävät, miten tärkeässä asemassa henkilökohtainen rahoitusosaaminen on nykymaailmassa, miten sen avulla voi merkittävästi parantaa omaa elämänlaatuaan ja miten se auttaa toteuttamaan omia tavoitteitaan ja unelmiaan.

”Rahoitustaidot helpottavat ottamaan haltuun oman elämän tärkeät päätökset ja auttavat vähentämään riippuvuutta muista. Toivon, että kurssin käyneistä tulee henkilökohtaisen rahoituksen lähettiläitä myös Aallon ulkopuolella, jolloin ehkäpä myös opiskelijoidemme perheenjäsenet ja ystävät pääsevät hyötymään tästä uudesta osaamisesta”, sanoo Knüpfer.

Personal Finance -kurssi järjestetään uudestaan keväällä 2025. 

Lue lisää

Four students descending stairs in the School of Economics building. Photo taken by Unto Rautio.

Kauppakorkeakoulu

Teemme työtä paremman liiketoiminnan ja yhteiskunnan puolesta.

Architectural picture of the inside of the School of Business. Many people sitting on different coloured chairs.

Rahoituksen laitos

Aalto-yliopiston rahoituksen laitos on Euroopan johtavia rahoituksen laitoksia.

Students working in the School of Business

Ei pelkästään bisnestä

Tutkinto kauppatieteistä on paljon muutakin kuin pelkkää bisnestä. Se tuo mukanaan lukemattomia mahdollisuuksia vaikuttaa koko yhteiskuntaan ja meidän kaikkien tulevaisuuteen!

Opiskelijamme pääsevät pohtimaan monimutkaisia maailmanlaajuisia kysymyksiä, ja he oppivat ratkaisemaan juuri niitä tämän päivän ja tulevaisuuden haasteita, joilla on vaikutusta sekä meidän ihmisten elämään että meitä ympäröivään luontoon.

Tutustu kandidaatti- ja maisteriohjelmiimme, valitse suosikkisi, ja hae meille opiskelemaan!

Kauppakorkeakoulu
Tapaa kolme kauppislaista

Tapaa kolme kauppislaista

Tutustu Kauppikseen tutustumalla kolmen opiskelijan tarinaan.

Kauppakorkeakoulu
Student guide illustration, front page

Opiskelijan opas

Opinto-opas kaikille Aalto-yliopiston opiskelijoille

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Kuvassa näkyvät Kauppakorkeakoulun opiskelijat Liina Röyskö ja Kerttu Lammi koulun pääovien edustalla.
Opinnot Julkaistu:

Tekoälyn fiksua käyttöä opettava verkkokurssi lisäisi opiskelun tasa-arvoa

Tekoäly on tullut jäädäkseen ja sen osaava ja tehokas hyödyntäminen auttaisi sekä opinnoissa että työnhaussa, sanovat Kauppakorkeakoulun opiskelijat.
Två studentar på Aalto-universitetets campus
Opinnot Julkaistu:

2 027 uutta opiskelijaa hyväksyttiin Aalto-yliopistoon

Kaiken kaikkiaan 13 500 haki opiskelupaikkaa Aallosta kevään 2024 toisessa yhteishaussa
Syksyinen kampusalue
Opinnot Julkaistu:

Syksyn 2024 avoimen yliopiston kurssit on nyt julkaistu

Syksyn kurssien ilmoittautuminen alkaa aikaisintaan elokuussa.
Event poster with a young researcher looking down with lighst and code reflected around her.
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Unite! Research Week 14.-18.lokakuussa, Grenoble-Autrans

Verkostoitumistapahtuma tohtoriopiskelijoille Unite!-verkoston yliopistoista.