Uutiset

Eläköitynyt professori Arto Lahti otti elämäntyökseen yrittäjyyden edistämisen

Lahden mukaan Suomea parempaa maata yrittämiselle ei juuri ole.

Millainen sitten on se yrittäjäyhteiskunta, josta Arto Lahti haaveilee? Suomi ei suinkaan ole huono ympäristö yrittämiselle, sillä parempaa ei Lahden mielestä juuri olekaan. Suomessa on kokoonsa nähden kunnioitettava määrä yritystoimintaa.

Ongelma on se, että tämä satojen tuhansien pienyritysmassa ei kasva suuriksi. Kotimarkkinat eivät yksinään riitä kasvuun, mutta kansainvälisesti menestyviä yrityksiä on Suomessa vain vähän.

”Sehän on selvä, että jos pikkuyritysten reservi ei kasva kokoa, niin ei synny myöskään työpaikkoja.”

Avainasemassa ovat Lahden mukaan digitalisaatio ja kansainvälistyminen. Digiloikka parantaa yrityksen tehokkuutta ja sitä kautta tuottavuutta. Ulkomailta puolestaan löytyy kasvuun tarvittava kysyntä.

Tällä hetkellä vain pientä osaa pk-yrityksistä ja startupeista tuetaan rahoituksella eteenpäin. Sadat tuhannet pk-yritykset on jätetty oman onnensa nojaan pölyyntymään.

Lahti palaa jälleen nuorison pariin, jonka ohjaaminen ja kansainvälistymiseen kannustaminen nostaa lopulta yrityksetkin kasvuun. Nykynuorille pitää olla olemassa samanlainen suoraviivainen polku, joka johdatti 1970-luvun nuoret kaupunkeihin töihin. Jos maailma ei tarjoa helposti lähestyttäviä väyliä elämässä etenemiseen, uhkaa monia syrjäytyminen.

Tällaisia väyliä ovat Lahden mukaan juuri oppisopimuskoulutus sekä yrityksiin ja kansainväliseen liiketoimintaan tutustuminen varhaisessa vaiheessa.

Yrittäjyyden pitäisi olla helposti lähestyttävää eikä raakaa ja pelottavaa. Osakeyhtiöiden sijaan pitäisi painottaa muitakin mahdollisuuksia, kuten yhteisöllisiä osuuskuntia.

Erilaiset kilpailut ja tapahtumat motivoivat Lahden mukaan luomaan uutta. Hän itse järjesti Aalto-yliopistolla tuotepalvelukilpailuja, joissa sijoittajat Leijonan luolan tapaan arvioivat opiskelijoiden liikeideoita.

Lue Arto Lahden koko haastattelu 14.8.2017 ilmestyneestä Kauppalehdestä.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Learning Centre, Main lobby
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Palvelutiskin remontti Harald Herlin -oppimiskeskuksessa alkaa

Palvelutiskin remontti alkaa 27.6.22. Pahoittelemme remontista aiheutuvaa melua.
Drupal image for Comms use only. Abstract graphic with orange semi-circles and squares on a red background..
Yliopisto Julkaistu:

Bugi hankaloittaa aalto.fi-sivuston käyttöä Safari-selaimella

Käytäthän Google Chrome - tai Firefox -selainta toistaiseksi.
Someone working on a laptop typing.
Kampus Julkaistu:

Väre Stations hoitaa nyt henkilökunnan laitetilaukset

Henkilökuntalaitteita ei enää tilata HR-osaston kautta. Tilaukset voi tehdä Väre Stationin tai itorders-verkkosivun kautta.
Juhlapukuihin sonnustauneet ihmiset laskeutuvat portaita alas kohti kameraa
Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Vuoden 2022 tekniikan alojen promootiossa ennätysmäärä uusia tohtoreita

Yliopistomaailman arvokkainta akateemista juhlaa vietettiin Otaniemen kampuksella 17. kesäkuuta. Edellinen tohtoripromootio järjestettiin vuonna 2019 ja vuosittaista perinnettä jouduttiin lykkäämään kaksi kertaa. Tästä johtuen tänä vuonna Dipolissa järjestetyt juhlallisuudet olivat ennätyssuuret.