Uutiset

Digitaalisten ihmistieteiden tietoinfrastruktuurit mukaan Suomen Akatemian uudelle tiekartalle

Aallon osuus infrastruktuurissa liittyy kieliteknologiaan ja linkitetyn datan tietoinfrastruktuuriin digitaalisissa ihmistieteissä.
hyvoneneero_700_400_fi.jpg
Eero Hyvönen on Aalto-yliopiston professori ja Digitaalisten ihmistieteiden keskuksen HELDIG:n johtaja. Kuva: Anni Hanén / Aalto-yliopisto

Digitaalisten ihmistieteiden keskuksen (HELDIG) johdolla valmisteltu kansallinen digitaalisten ihmistieteiden tietoinfrastruktuuriehdotus Common Language Resources and Technology Infrastructure (FIN-CLARIAH) on valittu Suomen Akatemian uudelle tietoinfrastruktuurikartalle

Kansallisten tutkimusinfrastruktuurien tiekartta on luettelo Suomen tutkimus-, koulutus- ja innovaatiotoiminnalle strategisesti merkittävistä, seuraavien 10–15 vuoden aikana tarvittavista tutkimusinfrastruktuuripalveluista. Tiekartalle pääsi yhteensä 29 korkeatasoista tutkimusinfrastruktuuria. Tutkimusinfrastruktuureilla tarkoitetaan välineitä, laitteistoja, tietoverkkoja, tietokantoja ja aineistoja sekä palveluita, jotka mahdollistavat tutkimustyön, edistävät tutkimusyhteistyötä sekä vahvistavat tutkimus- ja innovaatiokapasiteettia ja osaamista.

FIN-CLARIAH-yhteistyössä ovat mukana Helsingin yliopisto, Aalto-yliopisto, CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy, Itä-Suomen yliopisto, Jyväskylän yliopisto, Kansallisarkisto, Kotimaisten kielten keskus, Tampereen yliopisto, Turun yliopisto ja Vaasan yliopisto.

Aallon osuus infrastruktuurissa liittyy kieliteknologiaan ja tietotekniikan laitoksen Semanttisen Laskennan tutkimusryhmän (SeCo) kehittämään linkitetyn avoimen datan tietoinfrastruktuuriin digitaalisissa ihmistieteisessä (LODI4DH). Siihen kuuluu CSC:n palvelimilla julkaistuja ontologia- ja datapalveluita, työkaluja sekä tutkijoiden ja laajemman yleisön käyttöön kehitetyt semanttiset Sampo-portaalit, joilla on ollut tähän mennessä miljoonia käyttäjiä verkossa. Työtä on tehty yhdessä Helsingin yliopiston HELDIG-keskuksen kanssa, ja se on osa Aalto-yliopiston perustieteiden korkeakoulun infrastruktuuriohjelmaa.

"FIN-CLARIAH tarjoaa pitkäaikaisen kehyksen yhteistyön kehittämiselle humanististen ja sosiaalitieteiden alojen tutkijoiden ja Aallon tietojenkäsittelytieteen edustajien välillä", toteaa Aalto-yliopiston professori Eero Hyvönen, joka on toimii myös Helsingin yliopiston HELDIG-keskuksen johtajana.

Tiekartalle päässeen FIN-CLARIAH-hankkeen tavoitteena on tulevaisuudessa saada Suomi mukaan täysjäseneksi EU-tason (ERIC) DARIAH-infrastruktuuriohjelmaan. Euroopan unionin CLARIN-ohjelmassa Suomi on jo mukana. Pääsy tiekartalle tarjoaa uusia mahdollisuuksia kotimaiseen ja kansainväliseen yhteistyöhön sekä pitkäaikaisen rahoituksen saamiseen infrastruktuurien ylläpitoon ja kehittämiseen. Nyt DARIAH:ssa ovat mukana Suomesta Aalto-yliopisto ja Helsingin yliopisto/HELDIG, mutta vain cooperating partner -statuksilla.

Lisätietoja

Eero Hyvönen
Professori, Aalto-yliopisto
Johtaja, Digitaalisten ihmistieteiden keskus HELDIG / Helsingin yliopisto
Puhelin 050 3841 618
[email protected]

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Emma Kemppainen Aallon kampuksella
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Emma Kemppinen: Puolijohdeteollisuus tarjoaa paljon mahdollisuuksia sekä teollisuudessa että akateemisella puolella

Emma pääsi kesätöihin tutkimusryhmään puolijohdeteollisuuden yritysten lahjoitusten ansiosta. Kesätyöpaikka vahvisti hänen kiinnostustaan alaa kohtaan.
Suvi Hirvonen-Ere
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Väitöstutkimus selvitti, miksi kestävän liiketoiminnan läpilyönti yritysmaailmassa on ollut hidasta, miten sitä voisi kiihdyttää – ja samalla tehdä tuottoisaa tulosta

Kaupallinen ja sopimusjohtaminen on yritysjohdon strateginen työväline, jota käyttäen yritys voi saavuttaa sekä ympäristöllisesti kestävät että taloudelliset tulostavoitteensa, ilmenee tällä viikolla tarkastettavasta väitöskirjasta.
Viima-rakennuksen pääsisäänkäynti
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tulevaisuuden rakennukset ovat sekä energian tuottajia että käyttäjiä

Aalto-yliopistossa kehitetty uusi innovatiivinen rakenne parantaa levylämmönvaihtimen tehokkuutta jopa 20 prosenttia. Lämpöpumppuun kytkettynä sillä on lukuisia käyttökohteita aina kotien käyttöveden lämmityksestä maalämpölaitoksiin ja rakennusten ilmanvaihtoon.
Construction worker looking straight to camera
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Jopa 80 prosenttia rakennustyömailla tehtävästä työstä on tehotonta – jatkuvat keskeytykset vaikuttavat myös turvallisuuteen

Valtaosa rakennustyömailla tehtävistä töistä ei suoraan vaikuta työn varsinaiseen edistymiseen. Tuore väitöstutkimus löysi kuitenkin helpon keinon parantaa rakentamisen tuottavuutta ja samalla myös hyvinvointia: työntekijöiden toiminnan seuranta.