Uutiset

Building 2030 haluaa tehdä Suomen rakennusalasta maailman luotetuimman

Aalto Pioneering Excellence Award -palkinto myönnettiin Olli Seppäsen ja Antti Peltokorven luotsaamalle Building 2030 -konsortiolle, johon kuuluu 21 yritystä.
Building 2030 - Aalto Pioneering Excellence Award 2023
Building 2030 -ryhmä otti vastaan Aalto Pioneering Excellence Award 2023 -palkinnon. Antti Peltokorpi ja Olli Seppänen keskellä.

Tämän vuoden palkinto julkistettiin Design Factoryn uusissa tiloissa torstaina 16.11. Palkinto myönnetään Aallossa tiimille, joka tekee uraauurtavaa työtä toiminnan laadun ja erinomaisuuden kehittämiseksi. Tilaisuuden avasi palkintotiimiä vetävä Elisan toimitusjohtaja Veli-Matti Mattila.

Toimiva kumppanuusmalli yhdistää tutkimuksen ja yritykset

Building 2030 -konsortio ja sen kehittämä kumppanuusmalli on herättänyt kiinnostusta muuallakin. Malli on otettu käyttöön muun muassa meriteollisuuden ja talotekniikan aloilla. 

Professori Olli Seppäsen vuonna 2016 ideoimassa hankkeessa on mukana tutkijoita, tohtorikoulutettavia ja 21 rakennusalan yritystä. 

“Yritysten pysyvyys hankkeessa on ollut kiitettävää ja konsortion ohjausryhmä yleensä hyväksyy mukaan kaikki haluavat. Yritykset rahoittavat toimintaa jäsenmaksuilla ja uusia jäseniä on tullut mukaan lähes vuosittain. Tapaamisissa jaetaan tieteellisten hankkeiden löydöksiä ja yritysten kehittämishankkeiden kokemuksia”, kertoo Seppänen.

Iso osa tutkimuksesta liittyy tuottavuuteen ja luotettavuuteen. Vuoden 2023–2024 tutkimusteemoja ovat teköälyn käyttö rakennushankkeissa, teolliseen rakentamiseen liittyvä tutkimus ja tahtituotannon ohjaus. 

”Tutkimus osoittaa, että tekoälyn käyttö riskienhallinnassa voi tuoda huomattavaa lisäarvoa rakennushankkeen johtamisessa. Tekoälyn käyttöä on tutkittu myös Business Finlandin rahoittamissa projekteissa”, toteaa professori Antti Peltokorpi.

Building 2030 -hankkeessa ovat mukana professorit Olli Seppänen ja Antti Peltokorpi, tutkija Petri Uusitalo ja Joonas Lehtovaara sekä tohtorikoulutettavat Roope Nyqvist, Tuomas Valkonen, Eelon Lappalainen ja Jaakko RiekkiOnnittelut koko ryhmälle!

https://www.aalto.fi/en/building-2030

Aalto Pioneering Excellence -kunniamaininnan saivat Aalto Math & Arts -sivuaine ja Capacity Building of Creative Radicals (CBCR) -osaamisen kehityshanke

Aalto Math & Arts Minos
Aalto Math & Arts Minor -sivuaine palkittiin Aalto Pioneering Excellence -kunniamaininnalla.

Aalto Math & Arts ilmentää Aalto-yliopiston monitieteistä, luovaa ja innovatiivista henkeä. Yli kymmenen vuoden toimintansa aikana se on  koonnut yhteen opiskelijoita ja opettajia Aallon eri kouluista ja tehnyt yhteistyötä museoiden, koulujen ja muiden sidosryhmien kanssa yliopistomaailman ulkopuolella, myös kansainvälisesti. Sivuaine tarjoaa systemaattisen alustan matematiikan, taiteen, muotoilun ja arkkitehtuurin yhteisten mahdollisuuksien hahmottamiseen.

Tieteidenvälisyys ja monitieteisyys eivät tapahdu itsestään. Kurssialustan rakentaminen on vaatinut Kirsi Peltoselta paljon työtä ja intohimoa. Taidetta ja visuaalisia lähestymistapoja ei aina osata arvostaa perinteisten matemaattisten menetelmien yhteydessä (ja päinvastoin), joten Aalto Math & Artsin toteuttaminen on vaatinut paljon rohkeutta. Sen ytimessä on tutkimus, koulutus, oppiminen ja opettaminen: opiskelijat.

Lukuvuoden 2022-23 sivuaineen toteutuksessa ovat mukana olleet muun muassa Kirsi Peltonen, Taneli Luotoniemi, Marco Rodriguez Chavez, Markus Holste, Laura Isoniemi ja Riikka Kangaslampi. Onnittelut!

https://www.aalto.fi/en/minors/aalto-math-and-arts-minor

Capacity Building of Creative Radicals -kehitysprojekti (CBCR)
Capacity Building of Creative Radicals -kehitysprojekti (CBCR) sai Aalto Pioneering Excellence kunniamaininnan 2023

Capacity Building of Creative Radicals -kehitysprojekti (CBCR) tarjosi Aalto-yliopiston henkilökunnalle tulevaisuuden työelämätaitoja. CBCR oli uudenlainen kokeilu laajana ja läpileikkaavana yhteistyönä Aallossa. Tekijätiimiin kuului tutkijoita ARTS:ista, BIZ:istä and ENG:istä sekä asiantuntijoita HRS:stä and COS:ista. Strateginen kehitysprojekti johdettiin ja rahoitettiin Radikaalista luovuudesta. 

CBCR:n tavoitteena oli vahvistaa radikaalia luovuutta tukevaa kulttuuria, poistaa kollektiivisen luovuuden esteitä, nostaa esiin moninaista älykkyyttä kompleksisuuden käsittelemiseksi ja rakentaa uusia tapoja tietää, oppia ja työskennellä yhdessä.
Projekti aloitettiin kansainvälisellä yhteistyöllä MIT:in Otto Scharmerin sekä Presencing Instituten Arawana Hayashin ja Ricardo Dutran kanssa. Scharmerin U-teoria, systeeminen muutoksen johtamismalli, ja Hayashin ja Dutran keholliset harjoitukset, jotka pohjautuvat esittävien taiteiden menetelmiin, johdattivat aaltolaiset monipuolistamaan vuorovaikutustapojaan.

CBCR vahvisti tiimien vuorovaikutusta ja kykyä muutoksen tekemiseen sekä yksilöllisesti että kollektiivisesti. Keholliset harjoitukset tukivat jaettua kokemusta turvallisesta tilasta ja osallistujien itsetuntemusta, ja nämä edistivät joustavuutta ja epävarmuuden sietokykyä. Projekti vahvisti radikaalille luovuudelle tärkeitä taitoja, kuten uusien ideoiden kehittämistä ja erityisesti riskinottoa. Hankkeen keskeiset opit jatkavat elämäänsä Aalto-yhteisössä integroituna useisiin HRS-ohjelmiin. 

Riikka Mäkikoskela, Maria Joutsenvirta, Kirsi Hakio, Tiina Toivola, Maria Uusitalo ja Carita Pihlman. Onnittelut!

https://www.aalto.fi/fi/uutiset/vahvista-tiimisi-vuorovaikutusta-ja-muutosjoustavuutta  
 

Aalto Pioneering Excellence Award

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Professor Riikka Puurunen, Professor Patrick Rinke and IT Application Owner Lara Ejtehadian holding sunflowers and diplomas
Palkinnot ja tunnustukset, Kampus, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aallon avoimen tieteen palkintojuhla toi aaltolaisia yhteen keskustelemaan avoimesta tieteestä

Viime viikolla kokoonnuimme A Gridiin juhlimaan Aallon avoimen tieteen palkinnon 2023 saajia ja keskustelemaan avoimesta tieteestä aaltolaisten kanssa.
Apulaisprofessori Viktar Asadchy. Kuva: Aalto-yliopisto / Jaakko Kahilaniemi
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Nuoren tutkijan palkinto Viktar Asadchylle

Tekniikan edistämissäätiö on myöntänyt vuoden 2024 Nuoren tutkijan palkinnon apulaisprofessori Viktar Asadchylle.
Camilla Hollanti, photo: Lasse Lecklin.
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Camilla Hollanti Suomalaisen Tiedeakatemian uudeksi jäseneksi

Camilla Hollanti johtaa merkittävää algebran ja lukuteorian sovellusten tutkimusryhmää. Hänen tutkimustensa punaisena lankana on soveltaa viestintäsovelluksissa vastaan tulleiden ongelmien käsittelyssä algebran ja lukuteorian tarjoamia menetelmiä. Tutkimusten sovelluskohteena on esimerkiksi turvallinen langaton viestintä ja hajautettu laskenta.
Kuvassa Tuli ja Savu -runouslehden ilmettä
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Vuoden Huiput-palkintoja visuaalisen viestinnän muotoilijoille

Visuaalisen viestinnän muotoilun opiskelijat ja professori palkittiin Vuoden Huiput -gaalassa, jossa juhlittiin parasta suomalaista luovaa suunnittelua.