Uutiset

BalticSeaH2-hankkeessa aloitetaan vetylaakson rakentaminen Itämeren ympärille

BalticSeaH2-hankkeessa luodaan laajamittainen, rajat ylittävä vetylaakso Itämeren ympärille. Päälaakso sijaitsee Etelä-Suomen ja Viron välillä.
Kimmo Karhu is a post-doctoral researcher at Aalto University.
Apulaisprofessori Kimmo Karhu

Projektin tavoitteena on luoda integroitu vetytalous energiaomavaraisuuden saavuttamiseksi ja hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi. Vedyn tuotantopotentiaalin odotetaan yltävän 100 000 tonniin vuosittain. Aalto-yliopisto on mukana hankkeessa, ja se keskittyy tutkimaan datavälitteisten verkostovaikutusten hyödyntämistä vetylaakson kasvun vauhdittamiseksi.

Vetylaakso ja sen rikas arvoketju tarjoavat mielenkiintoisen tutkimusympäristön digitaalisten alustojen ja verkostovaikutusten tutkimiseen. Tietojen jakaminen digitaalisten alustojen kautta tarjoaa mahdollisuuksia kitkan poistamiseen ja synergiaetujen hyödyntämiseen osallistujien kesken. 

"Vaikka yhteiskunta usein oikeutetusti näkee alustatalouden uhkana ja on perinteisesti keskittynyt sääntelyyn, tämä projekti tarjoaa jännittävän mahdollisuuden tutkia, miten alustataloutta ja sen kasvumoottoria, verkostovaikutuksia, voidaan hyödyntää hyvien ja jalompien tarkoitusten saavuttamiseksi, tässä tapauksessa matalapäästöisen vedyntuotannon markkinoiden valloittamiseksi!", sanoo apulaisprofessori Kimmo Karhu tuotantotalouden laitokselta.

Projekti esittelee myös vetytalouden eri sektoreita houkutellen yli 4 miljardin euron investoinnit. Esimerkiksi Aalto-yliopiston pitkäaikainen strateginen kumppani ABB kehittää ja demonstroi yhteistyössä kumppaneidensa kanssa megawattiluokan polttokennoratkaisuja, jotka mahdollistavat päästöttömän meriliikenteen. Projekti alkaa kesäkuussa 2023 ja kestää viisi vuotta, ja sen kokonaisbudjetti on 33 miljoonaa euroa, sisältäen 25 miljoonaa euroa EU-rahoitusta.

Konsortioon kuuluu 40 kumppania yhdeksästä Itämeren alueen maasta, jotka ovat Suomi, Viro, Latvia, Liettua, Puola, Saksa, Tanska, Norja ja Ruotsi.

Lue lisää englanninkielisestä tiedotteesta: https://clicinnovation.fi/hydrogen-valley-project-starting/

Strateginen yrityskumppani ABB

Aalto-yliopisto ja ABB tekevät yhteistyötä monilla alueilla, ja siinä ovat mukana Aallon kaikki kuusi korkeakoulua. Yhteistyö on jatkunut jo yli 130 vuotta.

Lue lisää
Students presenting their project work in electronics
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Vili Lehdonvirta, kuva:Mikko Raskinen, Aalto-yliopisto
Mediatiedotteet Julkaistu:

Lepääkö valtionhallinto kellarista löytyvien palvelimien vai Amazonin päällä? Vili Lehdonvirta tarkastelee kehitystä ajan ja pilvien yli

Tietotekniikan laitoksen professori Vili Lehdonvirta on saanut Euroopan tutkimusneuvoston Advanced Grant -rahoituksen. Sen suuruus on 2,5 miljoonaa euroa, ja hanke kestää viisi vuotta. Tutkimuksessaan Lehdonvirta kehittää menetelmiä, joiden avulla voidaan piirtää kartalle pilvi-imperiumien laajuus ja sijainti.
Tiny plant with text aside Unite! Seed Fund 2024
Palkinnot ja tunnustukset, Yhteistyö Julkaistu:

Unite! Seed Fund 2024: Aalto mukana 13 rahoitusta saaneessa hakemuksessa

Unite! Seed Fund -rahaston tavoitteena on kannustaa ja tukea opettajien, tutkijoiden ja opiskelijoiden yhteistyöhankkeita.
Kiia Einola hymyilee kameralle. Otaniemen amfiteatteri taustalla.
Yhteistyö Julkaistu:

Kiia Einolan mielestä rakennusten tulisi tukea meidän kaikkien hyvinvointia

Kiia Einolan opintomatka Aalto-yliopistossa ulottuu kandiopinnoista aina väitöskirjatutkijaksi asti. Maisteriopintojen aikaiset kesätyöt herättivät Kiian kiinnostuksen talotekniikan tutkimuksesta. Hän työstää tällä hetkellä väitöskirjaansa älyrakennusten tohtoriopiskelijana yhteistyössä sähkötekniikkaan erikoistuneen yrityksen Helvarin kanssa.
Nainen sinisessä haalarissa ja suojavarusteissa hitsaamassa pihalla
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Seija Linnanmäki: ”Ilmastonmuutos pakottaa meidät miettimään mukavuusilmanvaihdon järkevyyttä”

Minä väitän -sarjassamme Seija Linnanmäki sanoo, että jäähdyttävän ilmastoinnin lisääminen ei voi olla ainoa ratkaisu sisäilman hallintaan.