Uutiset

BalticSeaH2-hankkeessa aloitetaan vetylaakson rakentaminen Itämeren ympärille

BalticSeaH2-hankkeessa luodaan laajamittainen, rajat ylittävä vetylaakso Itämeren ympärille. Päälaakso sijaitsee Etelä-Suomen ja Viron välillä.
Kimmo Karhu is a post-doctoral researcher at Aalto University.
Apulaisprofessori Kimmo Karhu

Projektin tavoitteena on luoda integroitu vetytalous energiaomavaraisuuden saavuttamiseksi ja hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi. Vedyn tuotantopotentiaalin odotetaan yltävän 100 000 tonniin vuosittain. Aalto-yliopisto on mukana hankkeessa, ja se keskittyy tutkimaan datavälitteisten verkostovaikutusten hyödyntämistä vetylaakson kasvun vauhdittamiseksi.

Vetylaakso ja sen rikas arvoketju tarjoavat mielenkiintoisen tutkimusympäristön digitaalisten alustojen ja verkostovaikutusten tutkimiseen. Tietojen jakaminen digitaalisten alustojen kautta tarjoaa mahdollisuuksia kitkan poistamiseen ja synergiaetujen hyödyntämiseen osallistujien kesken. 

"Vaikka yhteiskunta usein oikeutetusti näkee alustatalouden uhkana ja on perinteisesti keskittynyt sääntelyyn, tämä projekti tarjoaa jännittävän mahdollisuuden tutkia, miten alustataloutta ja sen kasvumoottoria, verkostovaikutuksia, voidaan hyödyntää hyvien ja jalompien tarkoitusten saavuttamiseksi, tässä tapauksessa matalapäästöisen vedyntuotannon markkinoiden valloittamiseksi!", sanoo apulaisprofessori Kimmo Karhu tuotantotalouden laitokselta.

Projekti esittelee myös vetytalouden eri sektoreita houkutellen yli 4 miljardin euron investoinnit. Esimerkiksi Aalto-yliopiston pitkäaikainen strateginen kumppani ABB kehittää ja demonstroi yhteistyössä kumppaneidensa kanssa megawattiluokan polttokennoratkaisuja, jotka mahdollistavat päästöttömän meriliikenteen. Projekti alkaa kesäkuussa 2023 ja kestää viisi vuotta, ja sen kokonaisbudjetti on 33 miljoonaa euroa, sisältäen 25 miljoonaa euroa EU-rahoitusta.

Konsortioon kuuluu 40 kumppania yhdeksästä Itämeren alueen maasta, jotka ovat Suomi, Viro, Latvia, Liettua, Puola, Saksa, Tanska, Norja ja Ruotsi.

Lue lisää englanninkielisestä tiedotteesta: https://clicinnovation.fi/hydrogen-valley-project-starting/

Strateginen yrityskumppani ABB

Aalto-yliopisto ja ABB tekevät yhteistyötä monilla alueilla, ja siinä ovat mukana Aallon kaikki kuusi korkeakoulua. Yhteistyö on jatkunut jo yli 130 vuotta.

Lue lisää
Students presenting their project work in electronics
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Kolme iloista ihmistä verkostoitumassa.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Monilla suomalaisilla yrityksillä olisi paljon opittavaa japanilaisesta palvelukulttuurista

Tuoreessa tietokirjassa ”Omotenashi – Mitä voimme oppia japanilaisesta vieraanvaraisuudesta?” kerrotaan, millä tavoin luodaan ylivoimainen asiakaskokemus arkisissakin kohtaamisissa.
Pöydällä kipsimallin tekovälineitä
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Käsikirja johdattaa keramiikan maailmaan

Keramiikan käsikirja johdattaa lukijan kaikkiin saven kanssa työskentelyyn liittyviin aiheisiin tekstien, kuvien, kuvituksien, animaatioiden ja videoiden avulla.
Aalto ARTSin vuosikatselmuksen aluksi nähtiin Radical Creatives dokumenttielokuva
Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Vuosikatselmus loi katsauksen viime vuoteen

Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun vuosikatselmuksessa 13. maaliskuuta peilattiin edellisen vuoden tapahtumia ja kohokohtia. Tilaisuudessa jaettiin myös tunnustuksia vuoden tekijöille ja nimettiin Vuoden alumni.
Kuvassa näkyy Kauppakorkeakoulun työelämäprofessori Iivo Vehviläinen ulkona metsässä.
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Taloustieteilijä: Vesivoiman luonnonvaravero toisi tuloja ja parantaisi ympäristön tilaa

Luonnonvaravero olisi keino ohjata ympäristönsuojelusta aiheutuvia kuluja niin, etteivät ne koituisi yksin sähkönkuluttajien kontolle.