Uutiset

BalticSeaH2-hankkeessa aloitetaan vetylaakson rakentaminen Itämeren ympärille

BalticSeaH2-hankkeessa luodaan laajamittainen, rajat ylittävä vetylaakso Itämeren ympärille. Päälaakso sijaitsee Etelä-Suomen ja Viron välillä.
Kimmo Karhu is a post-doctoral researcher at Aalto University.
Apulaisprofessori Kimmo Karhu

Projektin tavoitteena on luoda integroitu vetytalous energiaomavaraisuuden saavuttamiseksi ja hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi. Vedyn tuotantopotentiaalin odotetaan yltävän 100 000 tonniin vuosittain. Aalto-yliopisto on mukana hankkeessa, ja se keskittyy tutkimaan datavälitteisten verkostovaikutusten hyödyntämistä vetylaakson kasvun vauhdittamiseksi.

Vetylaakso ja sen rikas arvoketju tarjoavat mielenkiintoisen tutkimusympäristön digitaalisten alustojen ja verkostovaikutusten tutkimiseen. Tietojen jakaminen digitaalisten alustojen kautta tarjoaa mahdollisuuksia kitkan poistamiseen ja synergiaetujen hyödyntämiseen osallistujien kesken. 

"Vaikka yhteiskunta usein oikeutetusti näkee alustatalouden uhkana ja on perinteisesti keskittynyt sääntelyyn, tämä projekti tarjoaa jännittävän mahdollisuuden tutkia, miten alustataloutta ja sen kasvumoottoria, verkostovaikutuksia, voidaan hyödyntää hyvien ja jalompien tarkoitusten saavuttamiseksi, tässä tapauksessa matalapäästöisen vedyntuotannon markkinoiden valloittamiseksi!", sanoo apulaisprofessori Kimmo Karhu tuotantotalouden laitokselta.

Projekti esittelee myös vetytalouden eri sektoreita houkutellen yli 4 miljardin euron investoinnit. Esimerkiksi Aalto-yliopiston pitkäaikainen strateginen kumppani ABB kehittää ja demonstroi yhteistyössä kumppaneidensa kanssa megawattiluokan polttokennoratkaisuja, jotka mahdollistavat päästöttömän meriliikenteen. Projekti alkaa kesäkuussa 2023 ja kestää viisi vuotta, ja sen kokonaisbudjetti on 33 miljoonaa euroa, sisältäen 25 miljoonaa euroa EU-rahoitusta.

Konsortioon kuuluu 40 kumppania yhdeksästä Itämeren alueen maasta, jotka ovat Suomi, Viro, Latvia, Liettua, Puola, Saksa, Tanska, Norja ja Ruotsi.

Lue lisää englanninkielisestä tiedotteesta: https://clicinnovation.fi/hydrogen-valley-project-starting/

Strateginen yrityskumppani ABB

Aalto-yliopisto ja ABB tekevät yhteistyötä monilla alueilla, ja siinä ovat mukana Aallon kaikki kuusi korkeakoulua. Yhteistyö on jatkunut jo yli 130 vuotta.

Lue lisää
Students presenting their project work in electronics
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

The magnetic properties of a material can affect how it interacts with light.
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijoille läpimurto: Yksisuuntaisen lasin kehitys vihdoin mahdollista

Tutkijat kehittivät uuden metamateriaalin, joka voi toimia monenlaisten teknologisten innovaatioiden pohjana.
Mikko Alava ja kolme muuta tutkimusryhmän jäsentä kuvattuna teknisen laitteen äärellä.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Suomen Kulttuurirahastolta suuria apurahoja tieteelle

Apurahan tieteeseen tai taiteeseen sai 30 henkilöä tai ryhmää Aalto-yliopistosta.
Photo
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Katsaus Aallon avoimiin julkaisuihin 2023

90 % Aallon vuoden 2023 tieteellisistä lehtiartikkeleista on avoimesti saatavilla.
Profile data workflow
Poikkeustilanteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aallon tutkimusportaalin ja Aalto.fi:n integraatio-ongelmat ratkaistu

Akatemisten profiilitietojen synkronoinnissa Tutkimusportaalin ja Aalto.fi:n välillä on ollut haasteita. Integraatio-ongelmat on nyt saatu ratkaistua ja akateemiset profiilit - muun muassa profiilikuvat, julkaisut ja akateemiset ansiot - integroituvat saumattomasti Tutkimusportaalista Aalto.fi:hin