Uutiset

BalticSeaH2-hankkeessa aloitetaan vetylaakson rakentaminen Itämeren ympärille

BalticSeaH2-hankkeessa luodaan laajamittainen, rajat ylittävä vetylaakso Itämeren ympärille. Päälaakso sijaitsee Etelä-Suomen ja Viron välillä.
Kimmo Karhu is a post-doctoral researcher at Aalto University.
Apulaisprofessori Kimmo Karhu

Projektin tavoitteena on luoda integroitu vetytalous energiaomavaraisuuden saavuttamiseksi ja hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi. Vedyn tuotantopotentiaalin odotetaan yltävän 100 000 tonniin vuosittain. Aalto-yliopisto on mukana hankkeessa, ja se keskittyy tutkimaan datavälitteisten verkostovaikutusten hyödyntämistä vetylaakson kasvun vauhdittamiseksi.

Vetylaakso ja sen rikas arvoketju tarjoavat mielenkiintoisen tutkimusympäristön digitaalisten alustojen ja verkostovaikutusten tutkimiseen. Tietojen jakaminen digitaalisten alustojen kautta tarjoaa mahdollisuuksia kitkan poistamiseen ja synergiaetujen hyödyntämiseen osallistujien kesken. 

"Vaikka yhteiskunta usein oikeutetusti näkee alustatalouden uhkana ja on perinteisesti keskittynyt sääntelyyn, tämä projekti tarjoaa jännittävän mahdollisuuden tutkia, miten alustataloutta ja sen kasvumoottoria, verkostovaikutuksia, voidaan hyödyntää hyvien ja jalompien tarkoitusten saavuttamiseksi, tässä tapauksessa matalapäästöisen vedyntuotannon markkinoiden valloittamiseksi!", sanoo apulaisprofessori Kimmo Karhu tuotantotalouden laitokselta.

Projekti esittelee myös vetytalouden eri sektoreita houkutellen yli 4 miljardin euron investoinnit. Esimerkiksi Aalto-yliopiston pitkäaikainen strateginen kumppani ABB kehittää ja demonstroi yhteistyössä kumppaneidensa kanssa megawattiluokan polttokennoratkaisuja, jotka mahdollistavat päästöttömän meriliikenteen. Projekti alkaa kesäkuussa 2023 ja kestää viisi vuotta, ja sen kokonaisbudjetti on 33 miljoonaa euroa, sisältäen 25 miljoonaa euroa EU-rahoitusta.

Konsortioon kuuluu 40 kumppania yhdeksästä Itämeren alueen maasta, jotka ovat Suomi, Viro, Latvia, Liettua, Puola, Saksa, Tanska, Norja ja Ruotsi.

Lue lisää englanninkielisestä tiedotteesta: https://clicinnovation.fi/hydrogen-valley-project-starting/

Strateginen yrityskumppani ABB

Aalto-yliopisto ja ABB tekevät yhteistyötä monilla alueilla, ja siinä ovat mukana Aallon kaikki kuusi korkeakoulua. Yhteistyö on jatkunut jo yli 130 vuotta.

Lue lisää
Strateginen kumppani ABB
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Students sitting at Aalto University School of Business
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:
Welcome Evenig 2023 panel discussion.
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Uudet Kauppiksen opiskelijat tapasivat alumneja Welcome Evening -tapahtumassa

Uudet Kauppiksen opiskelijat saivat tietoa työelämästä alumneilta Welcome Evening -tapahtumassa.
Jose Lado, photo by Evelin Kask.
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Espanjalainen fyysikkoseura palkitsee professori Jose Ladon kvanttimateriaaleihin liittyvän teorian kehittämisestä

Professori Jose Lado sai Espanjan fyysikkoseuran (RSEF) ja BBVA-säätiön myöntämän Early Career Award 2023 -palkinnon. Varhaisen tutkijauran palkinto myönnetään espanjalaiselle tai tällä hetkellä Espanjassa työskentelevälle fyysikolle, joka on korkeintaan 35-vuotias ja jolla on merkittävä rooli teoreettisen fysiikan alalla.
Piirroskuvituksessa on siniasuinen mieshamo kumartuneena 3D-printterin ylle, kuvassa on myös maapallo, jonka yllä kulkee lentokone, sekä sormet, jotka pitelevät kuutiota, jossa lukee error!. Kuvitus: Studio Jenni & Jukka.
Aalto Magazine Julkaistu:

Totta vai tarua: 3D-tulostuksella voidaan valmistaa avaruusraketti?

Apulaisprofessori Mika Salmi oikoo 3D-tulostuksesta vallitsevia mielikuvia. Salmen professuurin ala on kestävä kehitys valmistuksessa.