Uutiset

Arvostettu yrityskauppakonkari Aallon vieraana

Ted Rouse oli puhujana ensimmäisessä Aalto M&A Forumissa lokakuussa 2023. Rouse on Bain & Companyn Lontoossa työskentelevä advisory partner, jolla on pitkä kokemus yritysjärjestelyistä.
Silmälasipäinen, harmaatukkainen ja tummaan pukuun pukeutunut Ted Rouse hymyilee kuvassa iloisesti ja on ojentanut oikean kätensä rennosti ilmaan. Taustalla on viherkasveja ja ikkunasta tulevaa valoa.
Ted Rousen kuvasi Kalle Kataila.

Ted Rouse on työskennellyt Bain & Company -konsulttiyrityksessä vuodesta 1982 ja ollut osakkaana vuodesta 1988. Hän  johti Bainin globaalia yritysjärjestelyosastoa 2005–2014 ja kuului yrityksen hallitukseen yli 6 vuotta.

Rousella on MBA-tutkinto Harvard Business Schoolista. Hänen artikkeleitaan on julkaistu Harvard Business Review’ssä, MIT Sloan Management Review’ssä ja The Wall Street Journalissa. 

Bain on tutkinut, millaiset yritysjärjestelyt luovat eniten arvoa. Millaisia yhteisiä tekijöitä onnistuneiden kauppojen taustalta löytyy?

”Olemme kysyneet asiakkailtamme, millaiset tekijät ovat vaikuttaneet erityisen onnistuneisiin ja arvoa tuottaneisiin kauppoihin. Heidän kolme eniten esiin nostamaansa asiaa ovat selkeä yrityskauppateesi, kaupan selvä yhteys yrityksen strategiaan ja korkealaatuinen due diligence -prosessi, jolla tarkoitetaan huolellista ostokohteen asioiden läpikäymistä ennen ostoa.

Olemme myös tutkineet suurempia yrityskauppoja kymmenen vuoden ajalta. Silloin selvisi, että yrityskaupat ovat harjoituslaji: sellaiset yritykset tuottivat osakkaille enemmän arvoa, jotka tekivät yhden tai useamman kaupan vuodessa.”

Mitä tarkoittaa yrityskauppateesi ja mitä se sisältää?

”Yrityskauppateesillä perustellaan, miksi kauppa tehdään – miksi tekijä luottaa siihen, että kauppa tuottaa lisäarvoa ja miten se vahvistaa yrityksen strategiaa. Se kuvaa konkreettisia, mitattavissa olevia hyötyjä, kuten kaupan kustannuksia ja tuottoja, kilpailuetua tai parantunutta ansaintakykyä. Se kuvaa myös, mitkä muutamat asiat pitää tehdä oikein, jotta kaupan hyödyt myös toteutuvat.

Me puhumme integroidusta due diligencestä, jossa tarkastellaan myös yrityksen strategista asemaa, organisaatiokulttuuria ja johdon osaamista. Ei pidä luottaa pelkästään ostokohteen tarjoamaan tietoon – voi tutkia esimerkiksi markkinatilannetta, haastatella asiakkaita tai selvittää johdon LinkedIn-profiileja.”

Tummaan pukuun pukeutunut Ted Rouse katsoo hymyillen suoraan kameraan ja on levittänyt kevyesti kätensä kämmenpuolet ylöspäin.

Millaisia sudenkuoppia yrityskauppojen integrointivaiheessa piilee?

”Onnistunut haltuunotto vaatii oman integrointiteesinsä, joka linkittyy yrityskauppateesiin. Integroinnissa pitää keskittyä strategisesti tärkeisiin kohtiin eikä yhdistää toimintaa funktio kerrallaan. Ei ole yhtä kaikkiin tilanteisiin sopivaa mallia.

Usein ei oivalleta, että kaksi organisaatioltaan samannäköistä yritystä voivat olla erilaisia toimintakulttuuriltaan ja päätöksentekomalleiltaan. On eri asia integroida yritys, joka tarjoaa lisäkapasiteettia tutulla toimialalla kuin yritys, jonka tarkoitus on tarjota ostajalle uutta osaamista.

Tyypillinen tapa menettää arvoa on, että osaajat lähtevät ostetusta yrityksestä. Pyydän mielelläni asiakkaita kuvittelemaan, että he irtisanovat kaikki yrityksen osaajat ja sitten heidät pitää rekrytoida uudelleen. Motivoinniksi ei siis riitä, että he saavat pitää työpaikkansa.”

Miltä tilanne yrityskauppamarkkinoilla näyttää nykyisessä taloustilanteessa, kun korkojen nousu on kiristänyt rahoituksen saantia?

”Onnistuneiden yrityskauppojen tekeminen on haastavampaa kuin aiemmin, mutta kyse ei ole vain kiristyneestä rahoituksesta. Monet alat ovat jo konsolidoituneet niin pitkälle, että helpot kaupat on jo tehty, uudelle alueelle meneminen on aina vaikeampaa. Kilpa ostokohteista ja löysä rahoitus ovat ajaneet yritysten hintoja ylös.”

Ted Rouse oli puhujana ensimmäisessä Aalto M&A Forumissa lokakuussa 2023. Tapahtumaa jatketaan syksyllä 2024.

Aalto M&A Forumia tuki Aalto Networking Platform.

Teksti: Heidi Hammarsten 
Kuvat: Kalle Kataila

Lue lisää Aalto M&A Forumista

Thomas Keil ja Markus Mäkelä

Varo Las Vegas -avioliittoja, neuvoo yrityskauppaprofessori

Yrityskaupat ovat tehokas strateginen työkalu, sanoo Aalto-yliopiston M&A Forumissa esiintynyt professori Thomas Keil.

Uutiset

Lisätietoja:

Hanna-Mari Ylinen

Hanna-Mari Ylinen

Viestintä- ja tapahtumakoordinaattori
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Aalto University School of Business, a student ascending, public art of Risto Suomi on the wall, photo Mikko Raskinen
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Poissaolot töistä on suurin syy siihen, että naisia on toimitusjohtajina miehiä vähemmän

Naiset ovat aliedustettuina toimitusjohtajan tehtävissä, koska he viettävät enemmän aikaa työmarkkinoiden ulkopuolella niinä vuosina, joina heidän uransa on nousussa. Naiset myös hakeutuvat miehiä vähemmän myynnin ja tuotannon tehtäviin, joista toimitusjohtajia tyypillisesti rekrytoidaan.
MJ on stage giving a talk
Yliopisto Julkaistu:

Myungji ”MJ” Suh: Aallon Slush-osastolla kaikessa on kyse siitä, miten voimme muuttaa maailmaa

"Olet yrittäjähenkinen, kun näet ongelman mahdollisuutena sen sijaan, että pitäisit sitä uhkana, jota vältellä. Myös ”can do” -asenne on yrittäjätaito."
Deep tech tuesday
Yliopisto Julkaistu:

Miten Suomi menestyy mikrosirukilpailussa? Asiantuntijat kertovat

Asiantuntijat jakoivat Deep Tech Tuesdayssa näkemyksiään mikrosirujen roolista ja merkityksestä kilpailukyvyn varmistamisessa, teknologisessa riippumattomuudessa ja vihreässä siirtymässä.
Henry Tirri. Kuva: Terhi Ollikainen
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Henry Tirri: Teknologialiiketoiminnan skaalaaminen vaatii vahvaa strategista ja psykologista osaamista

Hyvä professori tai liiketoimintajohtaja jakaa viisautta, joka karttuu vain vuosien myötä.