Uutiset

Apulaisprofessori Jose Lado palkittiin kvanttimateriaaleihin liittyvän teorian kehittämisestä

”Keinotekoisten kvanttimateriaalien tutkimus on yksi mullistavimmista fysiikan tutkimussuunnista, ja sillä voi olla uraauurtavia vaikutuksia sekä perustieteeseen että kvanttiteknologioihin”, Lado sanoo.
Jose Lado, photo: Evelin Kask
Kuva: Evelin Kask

Deutsche Physikalische Gesellschaft ja Institute of Physics New Journal of Physics (NJP) ovat myöntäneet varhaisen tutkijauran palkinnon fysiikan apulaisprofessori Jose Ladolle. Se on tunnustus merkittävästä roolista kaksiulotteisten magneettisten materiaalien ja toistensa suhteen kierrettyjen van der Waals -rakenteiden tutkimuksessa.

Van der Waals -materiaalit ovat kerrostettuja materiaaleja, joissa on vahvat sidokset jokaisen kerroksen sisällä, mutta heikkoja sidoksia eli van der Waalsin voimia kerrosten välillä. Toisiinsa kierretyissä van der Waalsin rakenteissa kerrosten välinen kiertokulma muuttuu tasaisesti ja jatkuvasti. Tämä voi mahdollistaa esimerkiksi muunneltavissa olevat suprajohteet, joita voidaan hyödyntää kvanttitietokoneissa ja muissa kvanttilaitteissa.

"Van der Waals -materiaalit voivat mullistaa eksoottisten ja keinotekoisten kvanttimateriaalien suunnittelun", sanoo Lado.

Ladon tutkimusryhmä keskittyy täysin uusien kvanttimateriaalien suunnitteluun. Niitä ei ole toistaiseksi havaittu luonnossa. Tätä tarkoitusta varten tutkimusryhmä hyödyntää teoreettisen fysiikan ja kvanttimateriaalien menetelmiä, tensoriverkko- ja tekoälyalgoritmeja sekä lähitulevaisuudessa kvanttilaskennan algoritmeja.

Vuonna 2021 Ladon tutkimusryhmä sai selville, että toistaiseksi vain harvinaisissa maametalleissa esiintynyt raskaan fermionimateriaalin tila saadaan esille keinotekoisissa van der Waals -materiaaleissa. Raskas fermioni on hiukkanen – tässä tapauksessa elektroni – joka käyttäytyy kuin sillä olisi paljon enemmän massaa kuin sillä todellisuudessa on.

Lisäksi Ladon ryhmä teki yhdessä professori Peter Liljerothin tutkimusryhmän kanssa ensimmäisen kokeellisen havainnon raskaasta fermionista keinotekoisessa van der Waals -materiaalissa. Nämä teoreettiset ja kokeelliset löydökset mahdollistavat ensimmäistä kertaa raskasfermioni-ilmiön tutkimisen keinotekoisissa van der Waalsin materiaaleissa ilman harvinaisia maametalleja.

"Meillä on nyt kyky luoda radikaalisti uusia kvanttihiukkasia materiaaleissa, ja se antaa meille mahdollisuuden tutkia eksoottista fysiikkaa, jota ei ole koskaan havaittu luonnossa. Keinotekoisten kvanttimateriaalien tutkimus on yksi mullistavimmista fysiikan tutkimussuunnista, ja sillä voi olla uraauurtavia vaikutuksia sekä perustieteeseen että kvanttiteknologioihin”, Lado sanoo.

Ota yhteyttä (englanniksi):

Jose Lado

Jose Lado

Assistant Professor
T304 Dept. Applied Physics

Lue lisää:

An artistic rendition of quantum entanglement. Image: Heikka Valja

Tutkijat loivat täysin uudenlaisen kvanttitilan, jota voi hyödyntää kvanttimateriaaleissa ja kvanttitietokoneiden kubiteissa

Tutkijat yhdistivät kaksi äärimmäisen ohutta materiaalikerrosta ja havaitsivat kvanttilomittuneen tilan, jossa elektronit käyttäytyivät samoin kuin harvinaisissa maametalliyhdisteissä.

Uutiset
Scehmatic of a heavy fermion on graphene

Grafeenista loihdittu kvanttimateriaali ilmentää samoja ominaisuuksia kuin harvinaisten maametallien yhdisteet

Uusi tutkimusartikkeli osoittaa, että raskaita fermionimateriaaleja voidaan luoda grafeenista edullisesti ja ilman radioaktiivista säteilyä

Uutiset
Twisted graphene sheets give rise to electrons with exotic properties

Uudenlaiset kvanttimateriaalit voivat mahdollistaa aiempaa vakaampia ja tehokkaampia teknologiasovelluksia

Kahden toisiinsa nähden kiertyneen grafeenikerroksen ja niihin yhdistetyn ferromagneettisen aineen avulla voidaan synnyttää uudenlaisia hallittavia elektronitiloja.

Uutiset
Professor Lado in the physics department coffee room

Jose Lado: Tärkeintä on löytää jotain odottamatonta

Aalto-yliopiston uutta teoreettisen fysiikan professoria kiinnostaa erityisesti parafermionin luominen. Näitä hiukkasia käyttävä tietokone voisi pitkällä aikavälillä toteuttaa minkä tahansa kvanttialgoritmin, ja tällä voisi olla mullistavia vaikutuksia esimerkiksi lääkeainemallinnuksessa.

Uutiset
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

NASAn Curiosity-mönkijä kuvaama pölypyörre Marsin Gale-kraatterissa. Kuvankäsittely: Henrik Kahanpää. Alkuperäinen kuva: NASA / JPL-Caltech
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Marsin sää vaihtelee rajusti, mutta sen ilmasto ei ole muuttumassa

Väitöstutkimuksessaan Henrik Kahanpää myös kyseenalaistaa Marsin pölypyörteisiin liittyvän vallitsevan käsityksen. Tutkijana hän toivoo, että ihminen ei koskaan menisi Marsiin.
A portrait of Laureen Mahler.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Laureen Mahler luo origamitaitosten avulla biopohjaisia ja myös katseita kestäviä pakkauksia

Monet pakkausteollisuuden tuotteet perustuvat muoviin ja muihin fossiilipohjaisiin materiaaleihin. Aalto-yliopiston Bioinnovaatiokeskuksessa kehitetään origamitaitoksiin perustuvia ekologisia pakkausratkaisuja, joilla on arvoa myös kauniina esineinä.
Venla Kaislo, Iikka Huttu ja Leevi Hormaluoma. Kuva: Filmbutik
Opinnot Julkaistu:

Opiskelija Iikka Huttu: Diplomi-insinöörin opinnot ovat täydellinen yhdistelmä teoriaa ja käytäntöä

Elektroniikan ja sähkötekniikan pääaineessa opiskellut Iikka uskoo, että sähkötekniikalla ratkaistaan monet kestävään kehitykseen ja hyvinvointiin liittyvät ongelmat.
 Tutkimustyössä hyödynnetään Aalto-yliopiston radiokaiutonta huonetta Otaniemessä. Kuva: Aalto-yliopisto / Unto Rautio
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Uusi tohtorikoulutusohjelma keskittyy radioaaltojen energiatehokkuuteen

Nokian lahjoitus Aalto-yliopistolle kohdistuu tulevaisuuden matkaviestinjärjestelmiin ja erityisesti laitekehityksen tutkimukseen.