Uutiset

Apulaisprofessori Jose Lado palkittiin kvanttimateriaaleihin liittyvän teorian kehittämisestä

”Keinotekoisten kvanttimateriaalien tutkimus on yksi mullistavimmista fysiikan tutkimussuunnista, ja sillä voi olla uraauurtavia vaikutuksia sekä perustieteeseen että kvanttiteknologioihin”, Lado sanoo.
Jose Lado, photo: Evelin Kask
Kuva: Evelin Kask

Deutsche Physikalische Gesellschaft ja Institute of Physics New Journal of Physics (NJP) ovat myöntäneet varhaisen tutkijauran palkinnon fysiikan apulaisprofessori Jose Ladolle. Se on tunnustus merkittävästä roolista kaksiulotteisten magneettisten materiaalien ja toistensa suhteen kierrettyjen van der Waals -rakenteiden tutkimuksessa.

Van der Waals -materiaalit ovat kerrostettuja materiaaleja, joissa on vahvat sidokset jokaisen kerroksen sisällä, mutta heikkoja sidoksia eli van der Waalsin voimia kerrosten välillä. Toisiinsa kierretyissä van der Waalsin rakenteissa kerrosten välinen kiertokulma muuttuu tasaisesti ja jatkuvasti. Tämä voi mahdollistaa esimerkiksi muunneltavissa olevat suprajohteet, joita voidaan hyödyntää kvanttitietokoneissa ja muissa kvanttilaitteissa.

"Van der Waals -materiaalit voivat mullistaa eksoottisten ja keinotekoisten kvanttimateriaalien suunnittelun", sanoo Lado.

Ladon tutkimusryhmä keskittyy täysin uusien kvanttimateriaalien suunnitteluun. Niitä ei ole toistaiseksi havaittu luonnossa. Tätä tarkoitusta varten tutkimusryhmä hyödyntää teoreettisen fysiikan ja kvanttimateriaalien menetelmiä, tensoriverkko- ja tekoälyalgoritmeja sekä lähitulevaisuudessa kvanttilaskennan algoritmeja.

Vuonna 2021 Ladon tutkimusryhmä sai selville, että toistaiseksi vain harvinaisissa maametalleissa esiintynyt raskaan fermionimateriaalin tila saadaan esille keinotekoisissa van der Waals -materiaaleissa. Raskas fermioni on hiukkanen – tässä tapauksessa elektroni – joka käyttäytyy kuin sillä olisi paljon enemmän massaa kuin sillä todellisuudessa on.

Lisäksi Ladon ryhmä teki yhdessä professori Peter Liljerothin tutkimusryhmän kanssa ensimmäisen kokeellisen havainnon raskaasta fermionista keinotekoisessa van der Waals -materiaalissa. Nämä teoreettiset ja kokeelliset löydökset mahdollistavat ensimmäistä kertaa raskasfermioni-ilmiön tutkimisen keinotekoisissa van der Waalsin materiaaleissa ilman harvinaisia maametalleja.

"Meillä on nyt kyky luoda radikaalisti uusia kvanttihiukkasia materiaaleissa, ja se antaa meille mahdollisuuden tutkia eksoottista fysiikkaa, jota ei ole koskaan havaittu luonnossa. Keinotekoisten kvanttimateriaalien tutkimus on yksi mullistavimmista fysiikan tutkimussuunnista, ja sillä voi olla uraauurtavia vaikutuksia sekä perustieteeseen että kvanttiteknologioihin”, Lado sanoo.

Ota yhteyttä (englanniksi):

Jose Lado

Jose Lado

Assistant Professor
T304 Dept. Applied Physics

Lue lisää:

An artistic rendition of quantum entanglement. Image: Heikka Valja

Tutkijat loivat täysin uudenlaisen kvanttitilan, jota voi hyödyntää kvanttimateriaaleissa ja kvanttitietokoneiden kubiteissa

Tutkijat yhdistivät kaksi äärimmäisen ohutta materiaalikerrosta ja havaitsivat kvanttilomittuneen tilan, jossa elektronit käyttäytyivät samoin kuin harvinaisissa maametalliyhdisteissä.

Uutiset
Scehmatic of a heavy fermion on graphene

Grafeenista loihdittu kvanttimateriaali ilmentää samoja ominaisuuksia kuin harvinaisten maametallien yhdisteet

Uusi tutkimusartikkeli osoittaa, että raskaita fermionimateriaaleja voidaan luoda grafeenista edullisesti ja ilman radioaktiivista säteilyä

Uutiset
Twisted graphene sheets give rise to electrons with exotic properties

Uudenlaiset kvanttimateriaalit voivat mahdollistaa aiempaa vakaampia ja tehokkaampia teknologiasovelluksia

Kahden toisiinsa nähden kiertyneen grafeenikerroksen ja niihin yhdistetyn ferromagneettisen aineen avulla voidaan synnyttää uudenlaisia hallittavia elektronitiloja.

Uutiset
Professor Lado in the physics department coffee room

Jose Lado: Tärkeintä on löytää jotain odottamatonta

Aalto-yliopiston uutta teoreettisen fysiikan professoria kiinnostaa erityisesti parafermionin luominen. Näitä hiukkasia käyttävä tietokone voisi pitkällä aikavälillä toteuttaa minkä tahansa kvanttialgoritmin, ja tällä voisi olla mullistavia vaikutuksia esimerkiksi lääkeainemallinnuksessa.

Uutiset
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Camilla Hollanti, photo: Lasse Lecklin.
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Camilla Hollanti Suomalaisen Tiedeakatemian uudeksi jäseneksi

Camilla Hollanti johtaa merkittävää algebran ja lukuteorian sovellusten tutkimusryhmää. Hänen tutkimustensa punaisena lankana on soveltaa viestintäsovelluksissa vastaan tulleiden ongelmien käsittelyssä algebran ja lukuteorian tarjoamia menetelmiä. Tutkimusten sovelluskohteena on esimerkiksi turvallinen langaton viestintä ja hajautettu laskenta.
Vidha Saumyan teos, jossa groteskeja ihmishahmoja
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto ARTSin alumni Vidha Samyan teos esillä Venetsian biennaalissa 2024

Suomen paviljongissa Venetsian 60. kansainvälisessä taidebiennaalissa nähdään näyttely The pleasures we choose. Näyttely on esillä 24.11.2024 asti.
Metallikuutio, jota kädet koskettaa
Tutkimus ja taide Julkaistu:

IoT Paja Säätiö lahjoittaa miljoona euroa Insinööritieteiden korkeakoululle

Lahjoitus on kohdennettu teollisen internetin ja digitaalisten kaksosten tutkimukseen ja opetukseen.
Event information on a yellow to coral gradient background with yellow bubbles and a photo of a colorful event space.
Palkinnot ja tunnustukset, Kampus, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tule mukaan ensimmäiseen Aallon avoimen tieteen palkintotapahtumaan

Kaikki aaltolaiset ovat tervetulleita, osallistuminen ei vaadi ilmoittautumista!