Uutiset

Alustatalouden faktat ja myytit -podcastin uudella kaudella pureudutaan tekoälyyn

Alustatalouden faktat ja myytit -podcastin uudella kaudella käsitellään sitä, miten datan ja tekoälyn käyttö auttaa yrityksiä menestymään. Luvassa on kahdeksan jakson verran huippuvieraita. Uusi jakso ilmestyy aina tiistaisin.
Alustatalouden faktat ja myytit -podcastin juontajat professorit Timo O. Vuori ja Tero Ojanperä.
Podcastin uuden kauden isäntinä toimivat tuotantotalouden professorit Timo O. Vuori ja Tero Ojanperä.

Podcastin neljättä kautta luotsaavat Aalto-yliopiston työelämäprofessori Tero Ojanperä ja strategisen johtamisen professori Timo O. Vuori tuotantotalouden laitokselta. Tero Ojanperä on Pohjoismaiden suurimman yksityisen tekoälylaboratorion, Silo.AI:n, hallituksen puheenjohtaja ja yksi perustajista. Timo Vuoren tutkimus strategisen johtamisen psykologisesta puolesta on saanut merkittävää kansainvälistä tunnustusta.Tero ja Timo ovat yhdessä kirjoittaneet kirjan ”Platform Strategy”, joka kuvaa, miten vakiintuneet organisaatiot voivat uudistaa itsensä alustatalouden aikakautena. 

Maija Hovila vieraana Aalto-yliopiston Alustatalouden faktat ja myytit -podcastissa.

Tyhmä hissi vai älykäs ihmisvirta?

Tiistaina 2.5. ilmestyvässä uuden tuotantokauden ensimmäisessä jaksossa keskustellaan siitä, miten perinteikäs hissivalmistaja Kone muuttuu älykkääksi ihmisvirtojen ohjaajaksi hyödyntämällä analytiikkaa, tekoälyä ja alustataloutta. Vieraana on Koneen Chief Analytics Officer Maija Hovila

Koneen datastrategiassa panostetaan ihmislähtöisyyteen ja innovatiivisiin tuoteratkaisuihin, mutta millaisia haasteita hissiyhtiö kohtaa datan kyllästämässä maailmassa? Entä mikä on generatiivisen tekoälyn rooli Koneen tulevaisuudessa?

Ehkä tunnetuin Koneen dataa hyödyntävistä palveluista on ennakoiva huolto, jossa käytetään hissin dataa, koneoppimismalleja ja tekoälyä hyväksi ennustamaan hissin vikaantumista. Ennakoivan huollon avulla on pystytty esimerkiksi vähentämään 40 prosentilla tapauksia, joissa ihminen juuttuu hissin sisään. 

”Uusimmat hissimme ovat alustoja. Myös kolmannet osapuolet voivat rakentaa niiden päälle erilaisia palveluita. Esimerkiksi sen sijaan, että ihmiset veisivät sairaaloissa lääkkeitä kerroksesta toiseen voivat hissien kanssa kommunikoivat palvelurobotit hoitaa tämän. Tai näkövammaiset voivat kommunikoida hissin kanssa sovelluksen kautta”, kertoo Maija. 

Koko organisaatiossa on vaadittu ajattelutavan muutosta. ”Tämä on ollut pitkä tie. Vaaditaan johtajia, jotka näkevät mahdollisuudet ja ovat avoimia muutokselle. Haasteena onkin se, miten balansoidaan pitkän tähtäimen kyvykkyyksien kasvattaminen ja oikeat arkkitehtuurit, mutta luodaan tarpeeksi nopeasti arvoa, jotta saadaan johto uskomaan, että tähän kannattaa investoida,” sanoo Maija. Tärkeintä on panostaa datan laadun kehittämiseen ja siihen, että organisaatiossa on aito ymmärrys siitä, mitä data tarkoittaa ja miten sitä voidaan hyödyntää. 

Kuuntele jakso

Alustatalouden faktat ja myytit -podcastia voi kuunnella kaikilla suurimmilla podcastalustoilla, kuten Spotifyssä ja Apple Podcasteissa. 

Kuuntele jakso (Spotify)

Tutustu aiempiin jaksoihin

Löydät täältä kaikki podcastin aimmin ilmestyneet jaksot ja niiden saavutettavuustekstitykset. 

Alustatalouden faktat ja myytit -podcastin juontajat professorit Timo O. Vuori ja Tero Ojanperä.

Alustatalouden faktat ja myytit

Sarjassa pistetään luulot ja tiedot oikeaan järjestykseen ja pureudutaan asiantuntijavieraiden kanssa kohti alustatalouden hohtavan kuumaa ydintä.

Podcastit
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

People at the campus
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

CESAER Task Force Openness of Science and Technology vierailee Aallossa

Aalto-yliopisto järjestää CESAER Task Force Openness of Science and Technologyn tapaamisen 16.–17.4.2024.
Kesäinen Otaniemen rantanäkymä, jossa Aalto-yliopiston logo ja tapahtuman nimi sekä VTT:n ja Avoimen tieteen logot.
Kampus, Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Avoimen tieteen ja tutkimuksen kesäpäivät 2024 järjestetään Aalto-yliopistossa

Aalto-yliopisto järjestää Avoimen tieteen ja tutkimuksen kesäpäivät 2024 yhdessä Avoimen tieteen ja tutkimuksen kansallisen koordinaation ja Teknologian tutkimuskeskus VTT:n kanssa.
Jukka Pekola, kuva: Riitta Supperi, Suomen Kulttuurirahasto
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Jukka Pekolalle Suomen Kulttuurirahaston palkinto – ”kvantti kiinnostaa tiede- tai scifi-maailmaa laajemmin”

Professori Jukka Pekola saa Suomen Kulttuurirahaston palkinnon kvanttiteknologiatutkimuksen pitkäaikaisesta edistämisestä ja osallistumisesta ihmiskunnan haasteiden ratkaisemiseen.
Eemeli Mölsä saa tohtorinhatun
Yhteistyö, Yliopisto Julkaistu:

Tohtoritason osaamiselle on tarvetta, kun ABB valmistautuu vihreään loikkaan

Aalto-yliopiston ja ABB:n yhteisissä väitöstutkimushankkeissa koulutetaan tohtoreita, joilla on huippuosaamista tulevaisuuden menestystuotteiden kehittämiseen.