Uutiset

Alustatalouden faktat ja myytit -podcastin uudella kaudella pureudutaan tekoälyyn

Alustatalouden faktat ja myytit -podcastin uudella kaudella käsitellään sitä, miten datan ja tekoälyn käyttö auttaa yrityksiä menestymään. Luvassa on kahdeksan jakson verran huippuvieraita. Uusi jakso ilmestyy aina tiistaisin.
Alustatalouden faktat ja myytit -podcastin juontajat professorit Timo O. Vuori ja Tero Ojanperä.
Podcastin uuden kauden isäntinä toimivat tuotantotalouden professorit Timo O. Vuori ja Tero Ojanperä.

Podcastin neljättä kautta luotsaavat Aalto-yliopiston työelämäprofessori Tero Ojanperä ja strategisen johtamisen professori Timo O. Vuori tuotantotalouden laitokselta. Tero Ojanperä on Pohjoismaiden suurimman yksityisen tekoälylaboratorion, Silo.AI:n, hallituksen puheenjohtaja ja yksi perustajista. Timo Vuoren tutkimus strategisen johtamisen psykologisesta puolesta on saanut merkittävää kansainvälistä tunnustusta.Tero ja Timo ovat yhdessä kirjoittaneet kirjan ”Platform Strategy”, joka kuvaa, miten vakiintuneet organisaatiot voivat uudistaa itsensä alustatalouden aikakautena. 

Maija Hovila vieraana Aalto-yliopiston Alustatalouden faktat ja myytit -podcastissa.

Tyhmä hissi vai älykäs ihmisvirta?

Tiistaina 2.5. ilmestyvässä uuden tuotantokauden ensimmäisessä jaksossa keskustellaan siitä, miten perinteikäs hissivalmistaja Kone muuttuu älykkääksi ihmisvirtojen ohjaajaksi hyödyntämällä analytiikkaa, tekoälyä ja alustataloutta. Vieraana on Koneen Chief Analytics Officer Maija Hovila

Koneen datastrategiassa panostetaan ihmislähtöisyyteen ja innovatiivisiin tuoteratkaisuihin, mutta millaisia haasteita hissiyhtiö kohtaa datan kyllästämässä maailmassa? Entä mikä on generatiivisen tekoälyn rooli Koneen tulevaisuudessa?

Ehkä tunnetuin Koneen dataa hyödyntävistä palveluista on ennakoiva huolto, jossa käytetään hissin dataa, koneoppimismalleja ja tekoälyä hyväksi ennustamaan hissin vikaantumista. Ennakoivan huollon avulla on pystytty esimerkiksi vähentämään 40 prosentilla tapauksia, joissa ihminen juuttuu hissin sisään. 

”Uusimmat hissimme ovat alustoja. Myös kolmannet osapuolet voivat rakentaa niiden päälle erilaisia palveluita. Esimerkiksi sen sijaan, että ihmiset veisivät sairaaloissa lääkkeitä kerroksesta toiseen voivat hissien kanssa kommunikoivat palvelurobotit hoitaa tämän. Tai näkövammaiset voivat kommunikoida hissin kanssa sovelluksen kautta”, kertoo Maija. 

Koko organisaatiossa on vaadittu ajattelutavan muutosta. ”Tämä on ollut pitkä tie. Vaaditaan johtajia, jotka näkevät mahdollisuudet ja ovat avoimia muutokselle. Haasteena onkin se, miten balansoidaan pitkän tähtäimen kyvykkyyksien kasvattaminen ja oikeat arkkitehtuurit, mutta luodaan tarpeeksi nopeasti arvoa, jotta saadaan johto uskomaan, että tähän kannattaa investoida,” sanoo Maija. Tärkeintä on panostaa datan laadun kehittämiseen ja siihen, että organisaatiossa on aito ymmärrys siitä, mitä data tarkoittaa ja miten sitä voidaan hyödyntää. 

Kuuntele jakso

Alustatalouden faktat ja myytit -podcastia voi kuunnella kaikilla suurimmilla podcastalustoilla, kuten Spotifyssä ja Apple Podcasteissa. 

Kuuntele jakso (Spotify)

Tutustu aiempiin jaksoihin

Löydät täältä kaikki podcastin aimmin ilmestyneet jaksot ja niiden saavutettavuustekstitykset. 

Alustatalouden faktat ja myytit -podcastin juontajat professorit Timo O. Vuori ja Tero Ojanperä.

Alustatalouden faktat ja myytit

Sarjassa pistetään luulot ja tiedot oikeaan järjestykseen ja pureudutaan asiantuntijavieraiden kanssa kohti alustatalouden hohtavan kuumaa ydintä.

Podcastit
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Professori Maria Sammalkorpi
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutustu meihin: Professori Maria Sammalkorpi

Sammalkorpi on väitellyt tohtoriksi Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 2004. Väiteltyään Sammalkorpi on toiminut tutkijana mm. Princetonin ja Yalen yliopistoissa sekä Aalto-yliopistossa.
Kuva: Tima Miroschnichenko, Pexels.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkimus: Matalan hierarkian organisaatioissa isoja periaatekysymyksiäkin ratkotaan porukalla Slackissa

Aalto-yliopiston alumni, vieraileva tutkijatohtori Lauri Pietinalho New Yorkin yliopiston Sternin kauppakorkeakoulusta ja Aalto-yliopiston apulaisprofessori Frank Martela selvittivät tuoreessa tutkimuksessa, miten matalan hierarkian organisaatiot käsittelevät yhteisiä toimintaperiaatteita vastakkainasettelutilanteissa ja miten auktoriteetti niissä toimii.
bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.
2020 rajanylitykset pohjoismaissa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat loivat ainutlaatuisen ennustemallin kuvaamaan pandemian leviämistä maiden rajojen yli

Pohjoismainen yhteishanke pureutui koronaviruksen leviämiseen vuonna 2020. Tutkimuksen avulla voidaan jatkossa ennakoida paremmin, milloin ja mitkä matkustusrajoitukset ovat pandemiaolosuhteissa tarkoituksenmukaisia.