Uutiset

Alumni Saara Niskanen: "Hae harjoitteluihin ja kesätöihin avoimin mielin"

Kansainvälisen liiketoiminnan alumni Saara Niskanen työskentelee toimittajana Kauppakorkeakoulun Premium Partnerin Alma Median Talouselämä-lehdelle ja nauttii mahdollisuudesta puhua asioista, joilla on merkitystä ihmisten elämään.
Saara Niskanen, kuva Saaran omista kokoelmista
Saara Niskanen, kuva Saaran omista kokoelmista

Kuka olet? Mitä opiskelit Kauppiksessa ja milloin valmistuit?

Olen Saara Niskanen ja työskentelen toimittajana Talouselämä-lehdessä Alma Talentilla. Opiskelin Kauppiksessa, silloin vielä Helsingin kauppakorkeakoulussa, pääaineena kansainvälistä liiketoimintaa sekä sivuaineena suomen kieltä ja viestintää. Valmistuin vuonna 2008. 

Millainen urapolkusi on ollut?

Kiinnostuin opiskeluaikoina toimittajantyöstä ja pääsin hankkimaan työkokemusta alalta ensin kesätoimittajana, sitten vakituisena avustajana töiden ohella ja lopulta kokopäivätöissä. Kiinnostunut erityisesti talousjournalismista, koska olin perehtynyt talouteen opinnoissa ja koin, että taloudella on tärkeä rooli niin yhteiskunnassa yleensä kuin meidän kaikkien arjessa. Aluksi töitä löytyi kuitenkin hieman eri aloilta naistenlehdestä ja kaupunkilehdistä, mikä olikin onni, sillä niissä karttui monipuolista kokemusta eri aiheista. Erilainen tausta osoittautui yllättäen valtiksi myös työnhaussa, kun sain ensimmäisen työpaikan talouslehdessä. Kun myöhemmin erikoistuin enemmän talousaiheisiin, on laaja-alainen kokemus ollut hyödyksi, vaihteleehan talousjournalisminkin aihekirjo yrityksistä ja pörssistä työhyvinvointiin, vastuullisuuteen ja kuluttajien arkeen. Mielestäni taloudesta pitää kirjoittaa kaikille, ei pelkästään alan asiantuntijoille.

Miten päädyit nykyiseen tehtävääsi? / Miten sinusta tuli toimittaja Alma Talentille?

Aloitin toimittajana Talouselämä-lehdessä Alma Talentilla 2019. Sitä ennen työskentelin toimittajana muun muassa talousuutistoimisto Startelissa ja Taloussanomissa.

Highlight opinnoissa työllistymisen näkökulmasta (mikä on mielestäsi ollut erityisen tärkeää opinnoissa/mistä on ollut eniten hyötyä)

Kaupallisen alan tutkinto on tuonut syvällistä ymmärrystä siitä, miten talous toimii niin teoriassa kuin käytännössä ja miten se vaikuttaa koko yhteiskuntaan ja ihmisten elämään. Opinnot kartuttivat taitoja tulkita ja analysoida taloudellista tietoa ja tehdä siitä johtopäätöksiä. Lisäksi kertyi käytännön osaamista kuten it- ja kielitaitoa. Moni toimittaja on opiskellut esimerkiksi journalistiikkaa, mutta myös talousalan koulutus tuo toimittajalle hyödyllistä osaamista. 

Tekisitkö jotain toisin opinnoissasi (mitä lisää, mihin mukaan, mitä tapahtumia/palveluita/mahdollisuuksia hyödyntäisit) / Minkä neuvon antaisit itsellesi, jos opiskelisit nyt?

Kauppiksessa olin mukana kerho- ja järjestötoiminnassa ja suosittelenkin sitä ehdottomasti kaikille: opiskelijariennot ovat hyvää vastapainoa pänttäämiselle ja samalla tutustuu uusiin ihmisiin ja oppii työelämässäkin tarvittavia yhteistyötaitoja. Järjestöissä olisi voinut olla mukana vielä enemmänkin jo heti opintojen alusta lähtien. 

Mitä työsi pitää sisällään / kuvaile on esimerkkityöpäiväsi / kerro työtehtävistäsi?

Talouselämä-lehdessä olen päässyt seuraamaan taloutta hyvin laajasti, sillä juttuaiheet ovat vaihdelleet yritysten tulosjulkistuksista startupeihin, kotisiivousyrittäjän arkeen ja maalämpöpumppuihin. Olen myös hoitanut esimerkiksi Talouselämän yrityskauppaseurantaa. Työssä saa tutustua jatkuvasti uusiin asioihin ja keskustella niistä omien alojensa asiantuntijoiden kanssa. Päivät vaihtelevat paljon: joskus yllättävä uutistilanne pistää kalenterin uusiksi ja jutut pitää saada pikaisesti verkkoon, välillä taas voi syventyä pidempään juttuun useamman päivän. Joissakin työvuoroissa hoidan Talouselämän juttujen julkaisua verkkoon ja sosiaalisen median kanaviin sekä lähetän esimerkiksi uutiskirjeitä.

Mitkä ovat olleet urasi kohokohtia?

Tärkeintä on ollut päästä kertomaan asioista, joilla on merkitystä ihmisten elämään. Työn kautta on saanut tutustua moniin aiheisiin ja ihmisiin, joihin ei olisi muuten törmännyt. Tässä työssä on todella päässyt seuraamaan aitiopaikalta niin Suomen ja maailmankin taloutta kuin yhteiskuntaa laajemminkin.

Miten opiskelu Kauppakorkeakoulussa valmisti sinua työelämään?

Opinnoissa karttui laajasti osaamista talouden eri aloilta, kuten finanssimarkkinoilta, taloustieteestä, tilastotieteestä, markkinoinnista ja eri toimialojen näkymistä, mistä on ollut hyötyä työelämässä taloustoimittajana. Kun kirjoitan juttua esimerkiksi jostakin yrityksestä, on tärkeää osata tulkita olennaisia talouslukuja, tulosjulkistuksia ja liiketoimintaympäristöä. Ryhmätöissä ja projekteissa karttui myös monenlaisia käytännön taitoja tiimityöstä ja ongelmanratkaisusta esitystekniikoihin ja verkkosivujen tekoon.

Opinnot toivat valmiuksia myös työelämän kansainvälisyyteen, sillä pääaineopintoni olivat englanninkieliset ja kursseilla sekä case-harjoituksissa tottui kohtaamaan uusia ihmisiä niin Suomesta kuin maailmalta ja ottamaan yhteistyössä huomioon esimerkiksi erilaisia kulttuuritaustoja. Kansainvälinen opiskelijajärjestötoiminta laajensi perspektiiviä myös oman pääaineen ulkopuolelle.

Miten opiskeluajan harrastukset ja työkokemus vaikuttavat uran eri vaiheissa?

Sain mahdollisuuden tehdä jo opintojen aikana töitä free-toimittajana lehtiin, joissa olin työskennellyt kesätöissä ja opintojen välissä. Sitä kautta löytyi myös kokopäivätöitä. Kokopäivätyön aikana opiskelu oli vaativaa, mutta gradun teossa auttoi paljon mahdollisuus pitää parin kuukauden palkaton vapaa opiskeluja varten.

Neuvosi opintojaan miettivälle ja vinkkejä työelämään?

Kannattaa hyödyntää mahdollisuus opiskella myös jotakin muuta kuin omaan pääaineeseen liittyviä kursseja esimerkiksi joo-opintojen tai avoimen yliopiston kautta. Jos olet kiinnostunut esimerkiksi talousjournalismista, muun muassa viestinnän ja journalistiikan kurssit ovat hyödyllisiä. Myös harjoitteluihin tai kesätöihin on hyvä hakea avoimin mielin: taloustoimittajan työssä on hyötyä työkokemuksesta myös muiden alojen medioissa tai kokonaan toisilla aloilla.

Mitkä ovat toimittajan keskeiset ominaisuudet?

Ainakin analyyttisyys sekä kyky jäsentää ja tiivistää asioita. Tärkeitä ovat myös avoin mieli, sinnikkyys ja sopiva jämäkkyys.

Mitä ovat mielestäsi tärkeimmät työelämätaidot?

Tärkeitä yleistaitoja ovat esimerkiksi yhteistyötaidot, analyyttisyys, priorisointi sekä valmius esiintyä ja tuoda esiin omia näkemyksiä. Silti on hyvä muistaa, että kukaan ei voi osata aivan kaikkea. Haluaisin kannustaa kaikkia opiskelijoita etenkin luottamaan itseensä ja siihen, että tarvittavat taidot ehtivät kyllä karttua opintojen ja työuran varrella.

Mitä odotat tulevaisuudelta / mitä toiveita sinulla on tulevaisuudessa urallesi?

Toivoisin, että uralla pääsisi aina kehittymään edelleen ja oppimaan uusia tapoja tehdä töitä. Juuri nyt minua kiinnostavat esimerkiksi data-analytiikan ja tekoälyn mahdollisuudet.

Aaltoy-yliopisto / Unto Rautio

Kauppakorkeakoulun alumnitarinoita

Täältä löydät Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun alumnitarinoita. Tarinoista löydät esimerkkejä koulumme alumnien urapoluista. Alumnitarinat on jaoteltu pääaineen mukaan. Uusimmat julkaisut ovat pääaineryhmissä ensimmäisinä.

Kauppakorkeakoulu
Stack of management books.

Johtamisen laitos

Johtamisen laitos tarjoaa dynaamisen oppimis- ja tutkimusympäristön.

Aalto University School of Business offers wide range of career services for our students

Kauppakorkeakoulun ura- ja rekrytointipalvelut opiskelijoille

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun ura- ja rekrytointipalvelut tarjoavat monipuolisia palveluita opiskelijoillemme.

Kauppakorkeakoulu
Two people are sitting on beanbag chairs, the other is reading a book and the other is holding a mobile phone. In the background three people are sitting around a table with a computer and are talking to eachother.

Premium Partner - Alma Media

Lue lisää Alma Mediasta, Kauppakorkeakoulun Premium Partnerista

Kauppakorkeakoulu
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Unite! student holding a sign that says Get inspired, grow together, Let's Unite!
Yhteistyö Julkaistu:

Neljä opiskelijoiden hanketta saa Unite!-yliopistoallianssin siemenrahaa

Rahastolla aktivoidaan opiskelijoiden yhteisiä projekteja yhdeksän Unite!-yliopiston välillä.
Picture of the themes of this course
Opinnot Julkaistu:

Mind & Study - Hyvinvoivan opiskelijan työkalupakki (3op) neljännessä jaksossa

Suosittu Mind & Study - Hyvinvoivan opiskelijan työkalupakki (3op) järjestään 4. jaksossa suomeksi ja englanniksi!
Flowers
Opinnot Julkaistu:

Kesän 2024 avoimen yliopiston kurssit on nyt julkaistu

Löydät nyt kurssivalikostamme kesäkauden kurssit, joiden ilmoittautuminen alkaa maaliskuussa tai toukokuussa.
Pasi Laine
Yhteistyö Julkaistu:

Valmetin nimikkosali avattiin Otaniemessä

"Meillä on pitkäaikainen yhteistyö Aalto-yliopiston kanssa ja haluamme vahvistaa sitä entisestään. Tarvitsemme tulevaisuuden tekijöitä erilaisista taustoista ja koulutusohjelmista," toteaa Valmetin toimitusjohtaja Pasi Laine.