Uutiset

Alumni Niko Marjomaa: International Business -kandidaattiohjelma antaa opiskelijalle valmiudet pärjätä oikeassa työelämässä

Kauppakorkeakoulun Mikkelin kampuksen alumni Niko Marjomaa löysi keinon yhdistää kauppatieteet ja tietoturva-alan: ”Kokemusteni avulla näin mahdollisuuden ajatella tietoturvaa hieman eri näkökulmasta kuin mihin alalla yleensä on totuttu.”
BScBA alumnus Niko Marjomaa

Olen Niko Marjomaa ja työskentelen Accenturella Security Strategy and Risk -tiimissä. Keskityn työssäni pääasiassa rahoitusalaan. Työskentelen myös eri aloilla toimivien yritysten hallitusten, ylimmän johdon, sekä johtavien IT-asiantuntijoiden kanssa. Konsultoin ja tuen heitä kyberturvallisuusuhkien torjumisessa sekä fuusioiden ja yrityskauppojen harkinnassa. Yksi osaamisalueistani on yritysten kyberturvallisuuden strateginen varmistaminen.

Minulla on ilo työskennellä päivittäin älykkäiden ja hyvin erilaisten työkavereiden kanssa, jotka ovat kotoisin eri puolilta maailmaa.

Mitä opiskelit Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa ja milloin?

Aloitin International business -opinnot vuonna 2006, eli olen BScBA6-vuosikurssilainen. Kuten kaikilla ohjelman opiskelijoilla pääaineena oli kansainvälinen liiketoiminta, ja sivuaineekseni valitsin johtamisen.

Maisteriopinnoissa päätin keskittyä tieto- ja palvelujohtamiseen (Information and Service Management -maisteriohjelma), mitä voisi kutsua Suomen ”konsultointikouluksi”. Maisteriopintojeni aikana opiskelin myös Maanpuolustuskorkeakoulussa sotatieteitä, sillä kansallinen turvallisuus on yksi intohimon kohteistani.

Miksi halusit opiskella kauppatieteitä?

Kauppatieteet aineena on aina ollut minulle ”helppoa”. Lukioni tarjosi kattavasti kaupallisen alan kursseja, ja päätin opiskella International Baccalaureate -ohjelman tarjoaman Higher Level Business Studies -ainekokonaisuuden. Se tarjosi hyvän perusosaamisen kauppatieteistä, sen käsitteistä ja case-tutkimusten analysoinnista. Punnitessani opiskelualaa oikeustieteellisen, tietotekniikan ja kauppatieteiden välillä kauppatieteet voitti loputtomien mahdollisuuksiensa ansiosta.

Liiketalous on hyvin yleispätevä ala ja osa kaikkia organisaatioita, olivat ne sitten suuria yrityksiä, startupeja tai voittoa tavoittelemattomia yhdistyksiä. Kokonaisvaltainen koulutus tarjoaa opiskelijoille mahdollisuuden etsiä oman ”juttunsa” ilman, että tarvitsee rajata tulevaisuuden mahdollisuuksiaan.

Millainen urapolkusi on ollut?

Urani on ollut ”onnellisten sattumusten” ja pitkän ajan suunnitelmien summa.

Kansallinen turvallisuus sekä tieto- ja kyberturvallisuus ovat aina kiinnostaneet minua, mutta halusin keskittyä kauppatieteisiin sen tarjoamien vaikuttamismahdollisuuksien ansiosta. Työskennellessäni Big 4 -yrityksessä sain mahdollisuuden olla mukana tietoturvatarkastuksia tekevässä tiimissä. Tämä kokemus auttoi minua ajattelemaan turvallisuutta hieman eri näkökulmasta kuin mihin alalla yleensä on totuttu.

Siirryin Accenturelle toisen Baba-alumnin vakuuttavan puheen seurauksena. Siellä loin omaa polkuani yhdessä muutaman kollegan kanssa. Halusimme ensisijaisesti keskittyä yritys-, turvallisuus- ja IT-johtajiin, mikä oli suhteellisen uusi lähestymistapa Suomessa ja jopa kansainvälisestikin. Emme halunneet keskittyä vain perinteisiin IT- ja turvallisuusaiheisiin, vaan halusimme nostaa rimaa ja tavoittaa toimitusjohtajia, yritysten hallituksia ja muita tahoja, jotka keskittyvät strategisen suunnan määrittämiseen, mutta ovat roolissaan myös vastuussa kyberturvallisuuden investoinneista ja kehityksestä.

Tasapuolinen vastuunjako ja vanhempien asiantuntijoiden tarjoama ohjeistus mahdollisti sen, että nuori konsultti pystyi tavoittamaan henkilöitä, joihin moni ei ole onnistunut luomaan yhteyttä. Minun henkinen valmiuteni ja itsevarmuuteni olivat mielestäni osaltaan BScBA-ohjelman tarjoamien kokemusten ansiota.

 

Liiketalous on hyvin yleispätevä ala. Se mahdollistaa oman juttunsa etsimisen ilman, että tarvitsee rajata tulevaisuuden mahdollisuuksiaan.

Niko Marjomaa, BScBA-ohjelman alumni

Miten kuvailisit International Business -kandidaattiohjelmaa?

International Business -kandidaattiohjelma antaa opiskelijalle valmiudet pärjätä oikeassa työelämässä. Organisaatiot sekä niiden sisäiset kulttuurit ja tavat toimia kehittyvät nopeasti, ja BScBA-kandidaattiohjelman opiskelijat ovat tyypillisesti paremmin valmistautuneita nykyajan liike-elämään sekä sen muutoksiin ja moninaisuuteen. Tämä on sen ansiota, että nopeatempoisessa BScBA-ohjelmassa uusia konsepteja täytyy oppia ymmärtämään nopeasti.

Vaikka BScBA-opiskelijat eivät välttämättä ole esimerkiksi rahoitusalan tai kirjanpidon ammattilaisia, ohjelman antamat opit auttavat heitä erikoistumaan melkeinpä mihin alaan tahansa.

Millaisia neuvoja antaisit nykyisille BScBA-opiskelijoille ja vastavalmistuneille?

Uskon vahvasti, että BScBA-opiskelijat ovat muihin opiskelijoihin verrattuna paremmin valmistautuneita opiskeluiden seuraaviin vaiheisiin sekä työelämään. Kuten useat poliitikot, tykkään listata asioita.

  • Olette muita itsevarmempia – uskokaa itseenne, kun tavoittelette unelmatyötänne.
  • Olette muita paremmin valmistautuneita oikeaan työhön – alat, kuten esim. konsultointi, perustuvat uusien asioiden nopeaan oppimiseen, aiemmin opitun soveltamiseen sekä rehtiin työskentelyyn. Opiskellessanne opitte työskentelemään erilaisten ihmisten kanssa ja tähtäämään vähän korkeammalle kuin muut. Myös siitä on BScBA-ohjelmassa kyse.
  • Olette muita parempia puhujia – tulette huomaamaan tämän jo maisteriopinnoissanne. BScBA-opinnot valmistavat teidät seisomaan yleisön edessä ja esittämään viestinne itsevarmuudella ja intohimolla. Tämän voin sanoa henkilökohtaisesta kokemuksesta: BScBA-ohjelman antama valmius tulee viemään kohtaamisiin monien mielenkiintoisten ihmisten kanssa, jotka saattavat olla vaikkapa tunnettuja liikealan johtajia tai Pohjoismaiden ministereitä.

Lisäksi voisin antaa kaksi neuvoa: Älä vertaa itseäsi muihin äläkä keskity titteleihin.

Vaikka opiskelukaverisi vievät uraansa yhteen suuntaan, vie sinä omaasi sinne, minne haluat. Se, että joku muu on seurannut tietynlaista urapolkua, ei tarkoita, ettetkö sinä voisi saavuttaa samat tavoitteet jollain toisella tavalla.

Jos tuijotat vain titteleitä ja tehtävänimikkeitä, saatat menettää uskomattomia mahdollisuuksia. Joskus ne tehtävät, joita yritysjohto hoitaa yhdessä organisaatiossa, saattavat olla samoja tehtäviä, mitä hoidetaan päällikkötasolla toisessa yrityksessä. Keskity siihen, miten sinä voit vaikuttaa asioihin, ja lopputulos, nimikkeet ja ylennykset puhuvat puolestaan.

Mitä tekisit eri tavalla opintojesi aikana?

Jos nyt olisin opiskelija, tekisin kaksi asiaa.

Ensimmäiseksi, ottaisin kursseja muiltakin aloilta kuin vain kauppatieteistä, jotta minulla olisi laajempi osaaminen vastavalmistuneena. Aalto-yliopisto tarjoaa loistavia mahdollisuuksia etsiä uusia ideoita ja intohimoja liiketalouden ulkopuolelta. Pitäisin pääaineenani silti kauppatieteet, mutta ottaisin joitakin kursseja esimerkiksi pilvipalveluista, kvanttitietotekniikasta, tekoälyn etiikasta tai tietoturvajohtamisesta. Nämä eivät välttämättä ole tulevaisuuden yritysjohtajalle tai asiantuntijalle olennaisimpia taitoja, mutta niistä tulee jatkuvasti tärkeämpiä riippumatta tulevaisuuden työtehtävästä.

Toiseksi, osallistuisin yritysvierailuihin ja ottaisin alumneihin suoraan yhteyttä. Voin ylpeänä todeta, että nykyiset Babat ovat jokseenkin onnistuneet tässä minua paremmin. Silti vielä kannustaisin teitä ottamaan yhteyttä alumneihin ja kyselemään yrityksistä, mahdollisista työpaikoista ja miten päästä työskentelemään tiettyyn yritykseen. Alumnit auttavat enemmän kuin mielellään!

Kerro mieleenpainuvin muistosi Mikkelin ajoilta.

McFreeriders – jätän tämän vain tähän.

Miksi BScBA-ohjelmaan kannattaa hakea opiskelemaan?

BScBA-kandidaattiohjelma on ainutlaatuinen mahdollisuus valmistautua uraan, joka sopii juuri sinulle. Se on vuosien mittaan ylläpitänyt mainettaan vaativana, mutta valmistavana ohjelmana. Uskon siihen vahvasti. Opit työskentelemään kovasti, kun siihen on tarve, mutta myös rentoutumaan, kun on sen aika.

Vaikka BScBA-ohjelma ei tee sinusta minkään tietyn erikoisalan asiantuntijaa, tarjoaa se tarvittavat rakennuspalikat urapolkusi seuraavaan vaiheeseen.

Opiskelun aikana luomistasi verkostoista tulee olemaan sinulle apua. Opiskelijatoverisi tulevat työskentelemään eri aloilla, jotkut jopa liiketalouden ulkopuolella. Vuosia myöhemmin saatat törmätä ihmisiin ja saada selville, että he ovat BScBA-alumneja kuten sinäkin. Tulet myös löytämään muita Baba-alumneja kaikkialta maailmasta, mikä välillä saa tilanteen tuntumaan kuin maailmassa olisi ”me Babat ja ne muut”.

Lisätiedot:

Tutustu tarkemmin Nikon uraan LinkedInissä!

Aalto University International Business -kandidaattiohjelma.jpg

International Business, kauppatieteiden kandidaatti (BScBA, Mikkeli) ja kauppatieteiden maisteri (Otaniemi)

International Business -kandidaattiohjelma (BScBA Program) tarjoaa opiskelijoille laaja-alaista osaamista ja kykyä rakentaa, kehittää ja johtaa yrityksiä kansainvälisellä asenteella. Kansainvälisesti suuntautunut kauppatieteiden kandidaatin tutkinto liiketoiminnan alalta avaa monenlaisia yksityisen ja julkisen sektorin uramahdollisuuksia useilla aloilla ympäri maailman.

Koulutustarjonta

Löydä lisää mielenkiintoista sisältöä sosiaalisen median kanavistamme

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Risto Siilasmaa. Kuva: WithSecure
Yhteistyö Julkaistu:

Yrittäjä Risto Siilasmaa kannustaa opiskelijoita muuttamaan maailmaa

Aalto-yliopiston alumni, Risto Siilasmaa rohkaisi Aalto International Talent -ohjelman osallistujia muuttamaan maailmaa.
.
Yliopisto Julkaistu:

Aalto-yliopiston kesäkoulun hakuaika kesän 2023 kursseille alkaa

Kesäkoulun kurssivalikoimasta 2023 löytyy viisi kandidaattitason kurssia ja kolme maisterivaiheen kurssia, ja ne on suunnattu niin poikkitieteelliselle ja kansaiväliselle osallistujakunnalle.
Utuinen ihmishahmo näyttää kävelevän pois päin, varjo heijastuu vaalealle pinnalle
Tutkimus ja taide, Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Maisteriopiskelijoiden näyttely Suomen valokuvataiteen museossa

Valokuvataiteen pääaineen maisteriopiskelijoiden MoA in Photography 23 -näyttely on esillä 12. maaliskuuta asti.
Nainen rannalla tuulisella säällä hymyilee, taustalla meri kuohuaa
Nimitykset, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Professori Ranja Hautamäki: ”Monimuotoinen kaupunkiluonto on keskeinen tekijä hyvinvoinnin ja hiilinielujen lisäämiseksi”

Maisema-arkkitehtuurin professori ratkoo ilmastonmuutoksen hillintää ja kaupunkiluonnon hiilinieluja koskevia kysymyksiä.