Uutiset

Alumni Maria Lehto: Harrastuksillani oli iso vaikutus uraan ja sen kautta sain ensimmäiset johtamiskokemukseni

Maria Lehdon polku nykyisiin tehtäviin Engagement Specialistiksi Kauppakorkeakoulun partneriyritys Konecranesille ei ole ollut täysin suoraviivainen, mutta kokemuksilla on kuitenkin ollut paikkansa ammatillisessa kehityksessä. Hän kehottaakin opiskelijoita rohkeasti seuraamaan omia kiinnostuksen kohteitaan ja luottamaan siihen, että ne kyllä johtavat lopulta oikeaan suuntaan.
Maria Lehto graduation photo

Kuka olet? Mitä opiskelit Kauppiksessa ja milloin valmistuit?

Olen Maria Lehto, ja opiskelin Aallon Kauppiksessa vuosina 2015–2020. Kandivaiheessa pääaineenani oli tieto- ja palvelujohtaminen, ja maisterivaiheessa vaihdoin Management and International Business -ohjelmaan. Pidin kovasti opintojen vapaamuotoisuudesta, joka mahdollisti oman näköisen opintopolun rakentamisen.

Millainen urapolkusi on ollut?

Urapolkuni on ollut jännittävä matka, eikä se aina ole tuntunut kovin suoraviivaiselta. Nyt taaksepäin katsoessani kaikilla kokemuksilla on kuitenkin ollut paikkansa ammatillisessa kehityksessäni. Opiskeluaikana opetin tanssia ja pyöritin tanssikoulua, mikä opetti minulle paljon käytännön liiketoiminnasta. Vaikka kyse oli ”vain tanssista”, mukaan tarttui arvokasta oppia yrityksen ja ihmisten johtamisesta, vastuun kantamisesta, ajan hallinnasta, muutoksen mahdollistamisesta, ja projektinhallinnasta. Työnteko opintojen ohessa oli todella opettavainen kokemus, koska pystyin testaamaan luennoilla oppimiani asioita heti käytännössä. 

Opintojeni loppuvaiheilla siirryin konsultoinnin pariin yritykseen, joka keskittyy erityisesti johtamisen kehittämiseen. Siellä sain arvokasta oppia kokeneemmilta kollegoiltani ja pääsin työskentelemään B2B-ympäristössä. Opin paljon paitsi johtamisen kehittämisestä, myös siitä miten suuret yritykset toimivat ja mitä esimerkiksi johtoryhmät kumppaneiltaan odottavat.

Viimeisin uranvaihtoni vajaa vuosi sitten vei minut materiaalinkäsittelyalan yritys Konecranesille, missä olen saanut mahdollisuuden syventyä erityisesti employee engagement -teemaan eli työntekijöiden sitoutumiseen ja työn imuun. Tämä on ollut erityisen innostavaa, sillä se yhdistää kiinnostukseni työntekijöiden hyvinvointiin, organisaatiopsykologiaan ja tiedolla johtamiseen. 

Työni jakautuu kahteen pääalueeseen, joista ensimmäinen on työntekijäkokemukseen liittyvän tiedon tuottaminen mm. henkilöstökyselyiden kautta. Toisena osana työtäni on tunnistaa kerätyn datan perusteella ne teemat, joihin yrityksen tulisi eniten keskittyä. Teen yhteistyötä eri sidosryhmien kanssa ja tuen heitä kehittämään yrityksen toimintaa sellaiseen suuntaan, joka auttaa meitä tarjoamaan paremman työympäristön työntekijöillemme.

Opiskeluajan harrastuksillani, erityisesti tanssilla, on ollut valtava vaikutus urallani.

Alumni Maria Lehto

Tekisitkö jotain toisin opinnoissasi / Minkä neuvon antaisit itsellesi, jos opiskelisit nyt?

Omana opiskeluaikanani työt ja aktiivinen harrastaminen eivät valitettavasti sallineet opiskelijatoiminnalle juurikaan aikaa. Jos voisin antaa neuvon nuoremmalle itselleni, kehottaisin olemaan aktiivisempi opiskelijatoiminnassa ja verkostoitumaan enemmän muiden opiskelijoiden kanssa. Kertoisin myös, että vaikka opintopolku ei ehkä juuri sillä hetkellä näytä suoraviivaiselta kokonaisuudelta, rohkeus seurata omia kiinnostuksen kohteitaan ja uskallus keskittyä niihin asioihin, jotka tuntuvat innostavilta, johtavat kyllä lopulta oikeaan suuntaan. 

Miten opiskeluajan harrastukset ja työkokemus vaikuttavat uran eri vaiheissa?

Opiskeluajan harrastuksillani, erityisesti tanssilla, on ollut valtava vaikutus urallani. Tanssin kautta sain ensimmäiset johtamiskokemukseni, kun aloin vetää tanssikoulua ja vastata siitä, että toiminta pyöri sujuvasti. Tanssin opettamisen kautta tapasin myös monia ihmisiä, mikä johti yllättäviin mahdollisuuksiin. Esimerkiksi yksi tanssioppilaani vinkkasi minulle ystävästään, joka oli muutama vuosi aiemmin perustanut konsultointifirman. Tämä yhteys avasi oven konsultoinnin maailmaan ja mahdollisti seuraavan askeleen urallani.

Mitkä ovat mielestäsi tärkeimmät työelämätaidot?

Näitä on tietysti monia, mutta nostaisin erityisesti uteliaisuuden, monipuolisuuden, ja sopeutumiskyvyn. Nämä mahdollistavat hyppäämisen alalta tai roolista toiseen ja jatkuvan uuden oppimisen. Lisäksi itsensä tunteminen, itsensä johtaminen ja ajanhallinta ovat tärkeitä taitoja erityisesti tietotyössä. Itsensä tunteminen paremmin, esimerkiksi tiedostamalla miten reagoit paineen alla, auttaa paitsi huolehtimaan omasta jaksamisesta, myös tekemään parempia päätöksiä vaikeissakin tilanteissa. Tärkeää on myös osata vaikuttaa organisaatiossa ylöspäin, myös ilman johtajan titteliä. Tämä tarkoittaa taitoa ”myydä” ja tuoda esiin omia ajatuksia ja ideoita, unohtamatta hyvien suhteiden rakentamista eri sidosryhmiin.

Mitä odotat tulevaisuudelta / mitä toiveita sinulla on tulevaisuudessa urallesi?

Tulevaisuudelta odotan haastavia ja innostavia hetkiä urallani. Toivon oppivani lisää organisaatiopsykologiasta, data-analytiikasta, ja tekoälyn mahdollisuuksista. Haluan nähdä, miten tiedolla johtamista voidaan hyödyntää työntekijäkokemuksen kehittämisessä. Odotan innolla myös niitä tilanteita, joissa pääsen astumaan hieman liian suuriin saappaisiin. Aiemmasta oppineena voin sanoa, että nuo tilanteet ovat haastavia, mutta uskallus hypätä uuteen on ehdottomasti kaiken arvoista! 

Stack of management books.

Johtamisen laitos

Johtamisen laitos tarjoaa dynaamisen oppimis- ja tutkimusympäristön.

Two business students, one is holding a laptop, discussing with the Professor after his lecture. Another group of students talk in the background.

Tieto- ja palvelujohtamisen laitos

Tieto- ja palvelujohtamisella viitataan tiedon ja digitaaliteknologian luovaan hyödyntämiseen liiketoiminnassa ja siirryttäessä teollisesta tuotannosta palveluvoittoiseen tuotantoon.

Aaltoy-yliopisto / Unto Rautio

Kauppakorkeakoulun alumnitarinoita

Täältä löydät Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun alumnitarinoita. Tarinoista löydät esimerkkejä koulumme alumnien urapoluista. Alumnitarinat on jaoteltu pääaineen mukaan. Uusimmat julkaisut ovat pääaineryhmissä ensimmäisinä.

Kauppakorkeakoulu
A woman is facing the camera and she is standing behind two people, whose backs are only showing. The woman looks like she is talking. Red pictures and Konecranes logo in the background wall.

Premium Partner - Konecranes

Lue lisää Konecranesistä, Kauppakorkeakoulun Premium Partnerista

Kauppakorkeakoulu
Aalto University School of Business offers wide range of career services for our students

Kauppakorkeakoulun ura- ja rekrytointipalvelut opiskelijoille

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun ura- ja rekrytointipalvelut tarjoavat monipuolisia palveluita opiskelijoillemme.

Kauppakorkeakoulu
Räätälöidyn opiskelijoiden yritysprojektin ryhmä, Case Alma Media

Opiskelijat tutkivat johtajuutta Alma Mediassa

Projektissa kartoitettiin myös työntekijöiden omistautuneisuutta työlleen ja tunneperäistä sitoutumista organisaatioon.

Uutiset
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Unite! student holding a sign that says Get inspired, grow together, Let's Unite!
Yhteistyö Julkaistu:

Neljä opiskelijoiden hanketta saa Unite!-yliopistoallianssin siemenrahaa

Rahastolla aktivoidaan opiskelijoiden yhteisiä projekteja yhdeksän Unite!-yliopiston välillä.
Picture of the themes of this course
Opinnot Julkaistu:

Mind & Study - Hyvinvoivan opiskelijan työkalupakki (3op) neljännessä jaksossa

Suosittu Mind & Study - Hyvinvoivan opiskelijan työkalupakki (3op) järjestään 4. jaksossa suomeksi ja englanniksi!
Flowers
Opinnot Julkaistu:

Kesän 2024 avoimen yliopiston kurssit on nyt julkaistu

Löydät nyt kurssivalikostamme kesäkauden kurssit, joiden ilmoittautuminen alkaa maaliskuussa tai toukokuussa.
Pasi Laine
Yhteistyö Julkaistu:

Valmetin nimikkosali avattiin Otaniemessä

"Meillä on pitkäaikainen yhteistyö Aalto-yliopiston kanssa ja haluamme vahvistaa sitä entisestään. Tarvitsemme tulevaisuuden tekijöitä erilaisista taustoista ja koulutusohjelmista," toteaa Valmetin toimitusjohtaja Pasi Laine.