Uutiset

Alumni Maria Lehto: Harrastuksillani oli iso vaikutus uraan ja sen kautta sain ensimmäiset johtamiskokemukseni

Maria Lehdon polku nykyisiin tehtäviin Engagement Specialistiksi Kauppakorkeakoulun partneriyritys Konecranesille ei ole ollut täysin suoraviivainen, mutta kokemuksilla on kuitenkin ollut paikkansa ammatillisessa kehityksessä. Hän kehottaakin opiskelijoita rohkeasti seuraamaan omia kiinnostuksen kohteitaan ja luottamaan siihen, että ne kyllä johtavat lopulta oikeaan suuntaan.
Maria Lehto graduation photo

Kuka olet? Mitä opiskelit Kauppiksessa ja milloin valmistuit?

Olen Maria Lehto, ja opiskelin Aallon Kauppiksessa vuosina 2015–2020. Kandivaiheessa pääaineenani oli tieto- ja palvelujohtaminen, ja maisterivaiheessa vaihdoin Management and International Business -ohjelmaan. Pidin kovasti opintojen vapaamuotoisuudesta, joka mahdollisti oman näköisen opintopolun rakentamisen.

Millainen urapolkusi on ollut?

Urapolkuni on ollut jännittävä matka, eikä se aina ole tuntunut kovin suoraviivaiselta. Nyt taaksepäin katsoessani kaikilla kokemuksilla on kuitenkin ollut paikkansa ammatillisessa kehityksessäni. Opiskeluaikana opetin tanssia ja pyöritin tanssikoulua, mikä opetti minulle paljon käytännön liiketoiminnasta. Vaikka kyse oli ”vain tanssista”, mukaan tarttui arvokasta oppia yrityksen ja ihmisten johtamisesta, vastuun kantamisesta, ajan hallinnasta, muutoksen mahdollistamisesta, ja projektinhallinnasta. Työnteko opintojen ohessa oli todella opettavainen kokemus, koska pystyin testaamaan luennoilla oppimiani asioita heti käytännössä. 

Opintojeni loppuvaiheilla siirryin konsultoinnin pariin yritykseen, joka keskittyy erityisesti johtamisen kehittämiseen. Siellä sain arvokasta oppia kokeneemmilta kollegoiltani ja pääsin työskentelemään B2B-ympäristössä. Opin paljon paitsi johtamisen kehittämisestä, myös siitä miten suuret yritykset toimivat ja mitä esimerkiksi johtoryhmät kumppaneiltaan odottavat.

Viimeisin uranvaihtoni vajaa vuosi sitten vei minut materiaalinkäsittelyalan yritys Konecranesille, missä olen saanut mahdollisuuden syventyä erityisesti employee engagement -teemaan eli työntekijöiden sitoutumiseen ja työn imuun. Tämä on ollut erityisen innostavaa, sillä se yhdistää kiinnostukseni työntekijöiden hyvinvointiin, organisaatiopsykologiaan ja tiedolla johtamiseen. 

Työni jakautuu kahteen pääalueeseen, joista ensimmäinen on työntekijäkokemukseen liittyvän tiedon tuottaminen mm. henkilöstökyselyiden kautta. Toisena osana työtäni on tunnistaa kerätyn datan perusteella ne teemat, joihin yrityksen tulisi eniten keskittyä. Teen yhteistyötä eri sidosryhmien kanssa ja tuen heitä kehittämään yrityksen toimintaa sellaiseen suuntaan, joka auttaa meitä tarjoamaan paremman työympäristön työntekijöillemme.

Opiskeluajan harrastuksillani, erityisesti tanssilla, on ollut valtava vaikutus urallani.

Alumni Maria Lehto

Tekisitkö jotain toisin opinnoissasi / Minkä neuvon antaisit itsellesi, jos opiskelisit nyt?

Omana opiskeluaikanani työt ja aktiivinen harrastaminen eivät valitettavasti sallineet opiskelijatoiminnalle juurikaan aikaa. Jos voisin antaa neuvon nuoremmalle itselleni, kehottaisin olemaan aktiivisempi opiskelijatoiminnassa ja verkostoitumaan enemmän muiden opiskelijoiden kanssa. Kertoisin myös, että vaikka opintopolku ei ehkä juuri sillä hetkellä näytä suoraviivaiselta kokonaisuudelta, rohkeus seurata omia kiinnostuksen kohteitaan ja uskallus keskittyä niihin asioihin, jotka tuntuvat innostavilta, johtavat kyllä lopulta oikeaan suuntaan. 

Miten opiskeluajan harrastukset ja työkokemus vaikuttavat uran eri vaiheissa?

Opiskeluajan harrastuksillani, erityisesti tanssilla, on ollut valtava vaikutus urallani. Tanssin kautta sain ensimmäiset johtamiskokemukseni, kun aloin vetää tanssikoulua ja vastata siitä, että toiminta pyöri sujuvasti. Tanssin opettamisen kautta tapasin myös monia ihmisiä, mikä johti yllättäviin mahdollisuuksiin. Esimerkiksi yksi tanssioppilaani vinkkasi minulle ystävästään, joka oli muutama vuosi aiemmin perustanut konsultointifirman. Tämä yhteys avasi oven konsultoinnin maailmaan ja mahdollisti seuraavan askeleen urallani.

Mitkä ovat mielestäsi tärkeimmät työelämätaidot?

Näitä on tietysti monia, mutta nostaisin erityisesti uteliaisuuden, monipuolisuuden, ja sopeutumiskyvyn. Nämä mahdollistavat hyppäämisen alalta tai roolista toiseen ja jatkuvan uuden oppimisen. Lisäksi itsensä tunteminen, itsensä johtaminen ja ajanhallinta ovat tärkeitä taitoja erityisesti tietotyössä. Itsensä tunteminen paremmin, esimerkiksi tiedostamalla miten reagoit paineen alla, auttaa paitsi huolehtimaan omasta jaksamisesta, myös tekemään parempia päätöksiä vaikeissakin tilanteissa. Tärkeää on myös osata vaikuttaa organisaatiossa ylöspäin, myös ilman johtajan titteliä. Tämä tarkoittaa taitoa ”myydä” ja tuoda esiin omia ajatuksia ja ideoita, unohtamatta hyvien suhteiden rakentamista eri sidosryhmiin.

Mitä odotat tulevaisuudelta / mitä toiveita sinulla on tulevaisuudessa urallesi?

Tulevaisuudelta odotan haastavia ja innostavia hetkiä urallani. Toivon oppivani lisää organisaatiopsykologiasta, data-analytiikasta, ja tekoälyn mahdollisuuksista. Haluan nähdä, miten tiedolla johtamista voidaan hyödyntää työntekijäkokemuksen kehittämisessä. Odotan innolla myös niitä tilanteita, joissa pääsen astumaan hieman liian suuriin saappaisiin. Aiemmasta oppineena voin sanoa, että nuo tilanteet ovat haastavia, mutta uskallus hypätä uuteen on ehdottomasti kaiken arvoista! 

Stack of management books.

Johtamisen laitos

Johtamisen laitos tarjoaa dynaamisen oppimis- ja tutkimusympäristön.

Two business students, one is holding a laptop, discussing with the Professor after his lecture. Another group of students talk in the background.

Tieto- ja palvelujohtamisen laitos

Tieto- ja palvelujohtamisella viitataan tiedon ja digitaaliteknologian luovaan hyödyntämiseen liiketoiminnassa ja siirryttäessä teollisesta tuotannosta palveluvoittoiseen tuotantoon.

Aaltoy-yliopisto / Unto Rautio

Kauppakorkeakoulun alumnitarinoita

Täältä löydät Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun alumnitarinoita. Tarinoista löydät esimerkkejä koulumme alumnien urapoluista. Alumnitarinat on jaoteltu pääaineen mukaan. Uusimmat julkaisut ovat pääaineryhmissä ensimmäisinä.

Kauppakorkeakoulu
A woman is facing the camera and she is standing behind two people, whose backs are only showing. The woman looks like she is talking. Red pictures and Konecranes logo in the background wall.

Premium Partner - Konecranes

Kauppakorkeakoulun partneri vuodesta 2019.

Kauppakorkeakoulu
Aalto University School of Business offers wide range of career services for our students

Kauppakorkeakoulun ura- ja rekrytointipalvelut opiskelijoille

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun ura- ja rekrytointipalvelut tarjoavat monipuolisia palveluita opiskelijoillemme.

Kauppakorkeakoulu
Räätälöidyn opiskelijoiden yritysprojektin ryhmä, Case Alma Media

Opiskelijat tutkivat johtajuutta Alma Mediassa

Projektissa kartoitettiin myös työntekijöiden omistautuneisuutta työlleen ja tunneperäistä sitoutumista organisaatioon.

Uutiset
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

A logo. Photo: Mikko Raskinen
Nimitykset, Yhteistyö Julkaistu:

Kolme uutta professoria Sähkötekniikan korkeakouluun

Apulaisprofessorit Gopika Premsankar ja Johannes Arend sekä associate professori Marko Kosunen nimitettiin professorien urapolulle tammi-kesäkuun 2024 aikana.
pohjallinen pdp-gaalassa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Opiskelijaprojekti synnytti innovaation: Kengän sisäpohjat syntyvät muovin sijaan kompostoituvasta puuvaahdosta

Aalto-yliopiston opiskelijat kehittivät kestävän sisäpohjan prototyypin, joka taipuu, kestää kosteutta ja tuntuu pehmeältä ihoa vasten. Suomalainen kenkäyritys VIBAe lähtee syksyllä testaamaan materiaalia käyttäjillä.
Jar full of coins representing Unite! Seed Fund.
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Hae Unite!-yliopistoallianssin siemenrahaa opetusyhteistyön edistämiseksi

Siemenrahalla edistetään vaihto-opintokokonaisuuksien luomista Unite-yliopistojen välillä. Allianssiin kuuluu Aallon lisäksi kahdeksan muuta eurooppalaista yliopistoa.
Sophie Belanger on the left and Ferdinand Keil on the right sitting on a sofa  and chatting
Yhteistyö Julkaistu:

Erasmus Staff Training: Syväsukellus yhteisohjelmiin ja hyvinvointiin yliopistossa

Yli 30 osallistujaa 17 yliopistosta kokoontui kesäkuun alussa Aalto-yliopiston kampukselle Erasmus Staff Training Days -tapahtumaan.