Uutiset

Alumni Maria Kupila: ”Uskon vahvasti monitieteisen lähestymistavan voimaan”

Kauppakorkeakoulun IDBM-ohjelmasta valmistunut Maria Kupila on omaksunut monitieteisen lähestymistavan myös työssään liikkeenjohdon konsulttina. Hän uskoo, että muotoiluajattelun, teknologian ja strategisen analyysin yhdistäminen on avainasemassa tulevaisuuden haasteiden muuttamisessa mahdollisuuksiksi.
Alumni Maria Kupila
Alumni Maria Kupila

Kuka olet? Mitä opiskelit Kauppiksessa ja milloin valmistuit?

Olen Maria, vuoden 2020 Aallon IDBM-maisteriohjelman KTM-alumni ja nykyinen liikkeenjohdon konsultti Capgemini Inventillä. Asun puolisoni sekä kaksivuotiaan kultaisennoutajan Charlien kanssa Helsingissä.

Miksi halusit opiskella juuri Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa ja miksi kiinnostuit IDBM:stä?

Tiesin jo lukiossa haluavani kauppakorkeakouluun, sillä olin kiinnostunut ihmisistä ja yhteiskunnallisista asioista hyvin laajasti ja ymmärsin KTM-tutkinnon tarjoavan monipuolisen valmiuden erilaisiin työtehtäviin tulevaisuudessa. Vartuin Münchenissä ja kävin koko lapsuuteni kansainvälisiä kouluja, joten hakeminen ulkomaalaiseen yliopistoon olisi tuntunut minusta luontevalta vaihtoehdolta. Päätin kuitenkin hyödyntää kotimaan korkealaatuista sekä maksutonta koulutusta ja päädyin hakemaan Turun kauppakorkeakoulun kansainväliselle linjalle.

Kandiopintojen jälkeen kävin Milanossa vaihdossa ja Hollannissa työharjoittelussa Niken Euroopan pääkonttorilla. Tänä aikana tutkin eri vaihtoehtoja maisterintutkinnon suorittamiseen, ja Aallon International Design Business Management (IDBM) -maisterohjelma tuli vastaan. Innostuin IDBM:n monialaisesta ja tulevaisuuteen katsovasta lähestymistavasta. Samalla tykästyin ajatukseen, että opinnot suoritetaan poikkitieteellisissä tiimeissä, jotka ratkaisevat todellisia yrityscaseja Aallon arvostetuille kumppaniyrityksille. Tästä syystä päädyin hakemaan IDBM-maisteriohjelmaan, johon ilokseni pääsin!

Minkä neuvon antaisit itsellesi, jos opiskelisit nyt?

Vaikka olenkin iloinen siitä, että lähdin keräämään paljon työkokemusta jo opintojen aikana, toivoisin nykyään, että olisin antanut itseni keskittyä opintoihin ja siihen kuuluvaan elämään rauhassa – se on kuitenkin niin lyhyt, ainutlaatuinen aika elämässä. Toivoisin myös, että olisin hyödyntänyt sekä Turun yliopiston että Aalto-yliopiston monipuolista opintotarjontaa tehokkaammin myös oman opiskelualan ulkopuolelta, ihan vain oppimisen iloksi. Tähän rohkaisisin nykyopiskelijoita lämpimästi.

Lisäksi haluaisin muistuttaa, että tärkeintä opinnoissa ei ole niiden suorittaminen nopeasti hyvin arvosanoin. Pikemminkin tärkeämpää on oivaltaa, mikä itseä kiinnostaa, minkä asioiden parissa toivoisi tulevaisuudessa tekevän töitä sekä kenen kanssa. Suurin osa omasta ystäväpiiristäni onkin peräisin opiskeluajalta.

Miten opiskelu valmisti sinua työelämään? Mitä taitoja alallasi edellytetään nyt?

Kauppakorkeakoulun opinnot antoivat minulle perusymmärryksen liiketaloustieteestä ja sen eri osa-alueista monesta eri näkökulmasta. Eniten ne opettivat kuitenkin itsekuria, aikatauluttamista sekä kykyä hahmottaa suuria kokonaisuuksia ja soveltaa niitä tehokkaasti – näitä perustaitoja vaaditaan missä tahansa ajatustyössä. IDBM-maisteriohjelma puolestaan antoi liiketoiminnan lisäksi myös ymmärrystä muotoilusta, tekniikasta ja monialaisen yhteistyön hyödyistä.

Varsinkin liikkeenjohdon konsultoinnissa strategiaprojektien ja transformaatiohankkeiden parissa on olennaista seurata, mitä maailmalla ja eri aloilla tapahtuu, sillä monien murrosten synergiat voivat levitä laajalle ja asiat voivat muuttua hyvinkin nopealla vauhdilla. Tästä syystä osaamisen ylläpitäminen on koko työelämän pituinen matka, joka vaatii aitoa mielenkiintoa ja avointa mieltä perehtyä myös itselleen tuntemattomiin asioihin.

On myös äärettömän tärkeää osata johtaa itseään. Jos haluaa vaatia itseltään paljon, pitää myös osata vetää rajoja ja painaa jarrua, kun mieli tai keho sitä vaatii. Olemme loppupeleissä vain ihmisiä, emme koneita. Siksi on äärimmäisen tärkeää oppia määrittämään sekä sanoittamaan muille, minkälainen työskentely sopii itselle parhaiten – kukaan ei pysty tekemään sitä puolestasi.

Maria Niken pääkonttorilla Hollannissa
Maria Niken pääkonttorilla Hollannissa

Millainen urapolkusi on ollut tähän saakka?

Urapolkuni on edennyt rehellisesti sanoen monen sattuman kautta. Olen aina hakenut hyvin erilaisia työtehtäviä, sillä en tiennyt opintojen alussa lainkaan, mihin halusin erikoistua.

Aloitin Siemensillä tilaustenkäsittelijänä jo pääsykokeisiin lukemisen ohella ja jatkoin siellä opintojen aikana eri tehtävissä sen mukaan, missä satuttiin tarvitsemaan lisäkäsiä. Tykkäsin työskentelyn tuomasta vastapainosta opintoihin. Niken Euroopan pääkonttorille Hollantiin harjoitteluun, sillä se vaikutti mahtavalta oppimismahdollisuudelta. Työskentelin myös Microsoftilla myynnin analytiikassa maisteriopintojen aikana. Nämä työtehtävät opintojen ohella auttoivat heti soveltamaan opittua teoriaa työelämässä ja samalla hahmottamaan, minkälainen ala, työnantaja ja rooli voisi kiinnostaa minua valmistumisen jälkeen.

Nikella ollessani kiinnostukseni kuluttajatuotteisiin ja vähittäiskauppaan heräsi, sen nopean tahdin ja kompleksin arvoketjun ansiosta. Tästä inspiroituneena hain maisteriopintojen loppupuolella Unileverin Graduate-ohjelmaan, sillä tiesin tämän mahdollistavan nopean oppimisen eri funktiorotaatioiden (mm. myynnin, markkinoinnin ja analytiikan) kautta. Nautin projektipohjaisen työskentelyn nopeasta temposta ja tasaisin väliajoin ilmaantuvista uusista haasteista. Tämä sai minut ymmärtämään, että ehkä liikkeenjohdon konsultointi sekä kuluttajatuotteiden että muiden alojen parissa voisi sopia minulle seuraavana ura-askeleena. Tästä syystä päädyin Capgemini Inventille liikkeenjohdon konsultoinnin pariin, ja olen ollut erittäin tyytyväinen.

Mitä mielekäs työ sinulle merkitsee? Mitä odotat tulevaisuudelta?

Mielekäs työ on sitä, että pääsen kehittymään ja haastamaan itseäni joka päivä. Parasta on, kun pääsen jakamaan omaa osaamistani ja oppimaan ammattitaitoisten asiakkaiden sekä kollegoiden kanssa. Tällä hetkellä minut saa innostumaan kaikenlaiset arvo- ja toimitusketjun optimointiin liittyvät projektit, jossa teknologia ja analytiikka toimivat loistavien tuotteiden ja palvelujen mahdollistajana.

Uskon vahvasti monitieteisen lähetysmistavan voimaan: muotoiluajattelun, teknologian ja strategisen analyysin yhdistäminen on avainasemassa tulevaisuuden haasteiden muuttamisessa skaalautuviksi mahdollisuuksiksi. Näin voidaan luoda arvoa siellä, missä sillä on todella merkitystä.

Tulevaisuudelta toivon, että pääsen mukaan yhteiskunnallisesti ratkaiseviin kehityshankkeisiin. Uskon, että teknologian tuomien hyötyjen avulla voisimme tehdä monia asioita paljon fiksummin sekä oikeudenmukaisemmin. Toivon myös, että pääsisin edesauttamaan suomalaisen osaamisen ja suomalaisten yritysten kansainvälistymistä. Meillä on paljon mielettömiä osaajia ja yrityksiä, jotka ansaitsisivat tulla nähdyksi myös maan rajojen ulkopuolella.

Maria koiransa Charlien kanssa
Maria koiransa Charlien kanssa

Mitkä ovat suurimpia työelämää muokkaavia trendejä, jotka näkyvät alallasi?

Tekoäly tulee mullistamaan työelämän tavalla, jota kukaan ei vielä osaa ennakoida. Tämä on aihe, johon suosittelen kaikkien perehtyvän, sillä tiedämme sen tuovan ennenäkemättömiä etuja mm. tehokkuuden ja ennakoinnin osalta. Aloittaa voi vaikka lukaisemalla Capgeminin juuri julkaiseman “Gen AI at work: Shaping the future of organizations” -raportin.

Tekoälyn edut eivät kuitenkaan tule automaattisesti. On jokaisen yrityksen sekä henkilön omalla vastuulla varmistaa, että osaa sitä itselleen parhaalla tavalla hyödyntää. 
 

Mitä tykkäät tehdä vapaa-ajallasi?

Suurin saavutukseni työn ulkopuolella on ehdottomasti ystäväpiirini. Olen onnekas, että minulla on niin ainutlaatuinen tukiverkosto, jonka kanssa jakaa elämän iloja ja vastoinkäymisiä. Vapaa-ajallani viihdyn parhaiten crossfit-salilla, joogamatolla, metsässä koiran kanssa sekä mökillä läheisten kanssa kokkailen ja saunoen.

Tutustu tarkemmin Marian urapolkuun ja opintoihin LinkedInissä!

Aaltoy-yliopisto / Unto Rautio

Kauppakorkeakoulun alumnitarinoita

Täältä löydät Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun alumnitarinoita. Tarinoista löydät esimerkkejä koulumme alumnien urapoluista. Alumnitarinat on jaoteltu pääaineen mukaan. Uusimmat julkaisut ovat pääaineryhmissä ensimmäisinä.

Kauppakorkeakoulu
IDBM students at IDBM Impact showcasing a digital solution

International Design Business Management (IDBM) (ulkoinen linkki)

Ohjelma yhdistää muotoilun ja teknologian globaaliin liiketoiminnan kehitykseen.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Two students and a professor sitting around a table, talking and looking at laptop screen.
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Tule uusien tohtoriopiskelijoiden tutoriksi tammikuussa 2025

lmoittaudu uusien tohtoriopiskelijoiden tutoriksi orientaatiopäiville!
Kaksi miestä seisoo kuvan keskellä. Toinen osoittaa kuvaajan suuntaan. Molemmilla käsissä värikkäät esittee. Taustalla näkyy ihmisiä ja roll-upeja.
Yhteistyö Julkaistu:

Vaikea taloustilanne korostaa verkostoitumisen merkitystä työnhaussa

Aalto-yliopiston suurin rekrytointitapahtuma Aalto Talent Expo kokosi yhteen 90 työnantajaa ja tuhansia opiskelijoita.
Ulkoministeri, Kauppakorkeakoulun alumni Elina Valtonen
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Alumni Elina Valtonen: ”Opiskele laajasti kaikkea, mikä kiinnostaa”

Taloustieteen pääaineesta valmistunut Suomen ulkoministeri, Kauppakorkeakoulun alumni Elina Valtonen toimisi samoin nyt kuin toimi 20 vuotta sitten opiskellessaan: hän opiskelisi laajasti kaikkea, mikä kiinnostaa, ja menisi myös rohkeasti epämukavuusalueelle, sillä siellä oppii eniten.
Emily Johnson in Learning Centre wearing student cap and her company's college shirt.
Opinnot Julkaistu:

Alumni Emily Johnson työskentelee yhteisön osallistamisen parissa - aiheen, joka johdatti hänet valitsemaan maisteriohjelman Aallossa

Emily Johnson haki Aalto-yliopistoon kuultuaan, että senhetkinen Spatial Planning and Transportation Engineering -maisteriohjelman johtaja oli erikoistunut juuri hänen kiinnostuksenkohteeseensa. Maisteriopinnoissaan hän halusi oppia taitoja yhteisön osallistamiseen suunnittelu- ja kaavoitusprosesseissa. Valmistuttuaan hän on työskennellyt yrityksessä, joka tarjoaa suunnittelijoille yhteisön osallistamiseen tarkoitettua alustaa.