Uutiset

Akustiikan ala yhteen - Aalto Acoustics Lab nostaa alan profiilia ja tiivistää yhteistyötä

”Akustiikan ala on kasvussa ja vaarana voi olla jopa työvoimapula”, kertoo professori Vesa Välimäki.
acoustics_fi_fi.jpg

”Olemme tehneet yhteistyötä ennenkin, mutta nyt yhteistyö on entisestään tiivistynyt. Yhteisen laboratorion puitteissa kukaan ei tee tutkimusta yksin ja pystymme näyttämään, mikä on akustiikan tutkimuksen laajuus Aallossa", professori Vesa Välimäki toteaa.

Aallossa akustiikan tutkimusta tehdään kolmessa korkeakoulussa kolmella eri laitoksella.

”Totesimme, että on järkevää perustaa yhteinen laboratorio, jonka puitteissa kaikki pääsevät hyödyntämään muun muassa yhteisiä akustisia erikoistilojamme.”

Verkkosivut julkaistu

Käytännössä laboratorion perustaminen on tarkoittanut tietotekniikan laitoksen tutkijoiden muuttamista Otakaari 5:den tiloihin. ARTSin tutkijat ovat toistaiseksi vielä muualla Otaniemen kampuksella. Laboratorion perustaminen tarkoittaa myös lisää yhteisiä tutkimus- ja opiskelijaprojekteja, rahoitushakemuksia ja muuta yhteistyötä. Kerran viikossa tutkijat kokoontuvat kahvitilaisuuteen, joihin kutsutaan kaikki kuuntelemaan esitelmiä. Nyt julkaistut verkkosivut ovat myös yksi yhteistyön tulos.

Akustiikan laboratorio perustettiin virallisesti keväällä 2017. Ensimmäinen yhteinen ponnistus oli kesällä järjestetty kansainvälinen Sound and Music Computing -konferenssi ja kesäkoulu. Vuosittain akustiikan alalta väittelee 3-4 henkilöä, diplomitöitä valmistuu noin 10 kappaletta. Kansainvälisen maisteriohjelman kautta on saatu hyviä opiskelijoita maailmalta.

”Alalla on näköpiirissä työvoimapulaa. Osaajia tarvitaan lisää esimerkiksi silloin kun EU tekee uusia direktiivejä, jotka vaikuttavat vaikkapa meluun liittyviin määräyksiin. Pääaineemme on vetänyt loistavia hakijoita, jotka olisi tärkeää saada jäämään Suomeen akustiikan alan töihin”, kertoo Välimäki.

Alalle on syntynyt myös start-up-yrityksiä, kuten esimerkiksi Hefio, jossa työskentelee useita Aalto-taustaisia akustiikan osaajia.

Akustiikan laboratorio on Aalto-yliopiston monitieteinen tutkimuskeskus, joka kokoaa alan professorit ja tutkijat kolmesta Aalto-yliopiston yksiköstä: signaalinkäsittelyn ja akustiikan laitos, tietotekniikan laitos sekä median laitos. Akustiikan laboratorion opetus ja tutkimus keskittyvät äänenkäsittelyyn ja tilaääneen. Lue lisää >>

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Shankar Deka on sähkötekniikan ja automaation laitoksen apulaisprofessori.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Robotiikka tarvitsee turvallisia käyttäytymismalleja

Robotiikka ja autonomiset järjestelmät kehittyvät nopeasti. Algoritmit, jotka kestävät häiriöitä ja epävarmuustekijöitä järjestelmässä ja ympäristössä, ovat kehityksen kannalta kriittisiä.
Kesäinen Otaniemen rantanäkymä, jossa Aalto-yliopiston logo ja tapahtuman nimi sekä VTT:n ja Avoimen tieteen logot.
Kampus, Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Avoimen tieteen ja tutkimuksen kesäpäivät 2024 järjestetään Aalto-yliopistossa

Avoimen tieteen kesäpäivät pidetään Aalto-yliopiston Otaniemen kampuksella ja Zoomissa 3.–4.6. Ilmoittauduthan 3.5. mennessä!
Kaksi tummiin pukeutunutta miestä istuu suunnittelemiensa huonekalujen keskellä
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Aaltolaisten muotoilua esillä Milanon huonekalumessuilla

Italialaisen muotoilijan ja japanilaisen arkkitehdin suomalaisesta kulttuurista inspiroitunutta yhteistyötä nähdään Salone del Mobile -messuilla Milanossa huhtikuussa. INTERDEPENDENCE-näyttelyssä on esillä myös muita projekteja Aallosta.
Front and back covers of book called Unfolding Public Art. Text in red, book covers in sand colour.
Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu: