Uutiset

Aalto-yliopistoon elokuva- ja televisiodramaturgian erikoistumiskoulutus

Aalto-yliopiston elokuvataiteen laitoksella alkaa syksyllä 2023 elokuva- ja televisiodramaturgian erikoistumiskoulutus. Se on suunniteltu ammatillista osaamista syventäväksi koulutukseksi alalla jo toimiville.
Käsikirjoituskoulutusta / post-it-lappuja / Marja-Riitta Koivumäki

Elokuva- ja televisiodramaturgi on asiantuntija, joka voi toimia monenlaisissa rooleissa teoksen eri työvaiheissa käsikirjoittajien, tuottajien, ohjaajien ja alan päättäjien työkumppanina.

Draaman tuotantomäärät Suomessa ovat kasvaneet, ja suomalaisilla elokuvilla ja sarjoilla on entistä realistisemmat mahdollisuudet myös kansainväliseen näkyvyyteen. Tie kansainvälisille kentille avautuu kuitenkin vain, mikäli sisältö on laadukasta. Audiovisuaalisen kerronnan taitaville, kotimaisilla kielillä työskenteleville dramaturgeille on suuri tarve. Dramaturgisen osaamisen vahvistaminen kehittää koko alaa sekä taiteellisena toimintana että taloudellisesti.

Elokuva- ja televisiokäsikirjoittajan koulutuksella on Suomessa jo pitkät perinteet, mutta audiovisuaaliseen kerrontaan perehtyneen dramaturgin tehtäviin tähtäävää systemaattista koulutusta ja aiheeseen liittyviä syventäviä opintoja ei ole tähän mennessä ollut tarjolla. Osa ammattilaisista onkin hankkinut lisäkoulutusta ulkomaisilta lyhytkursseilta.  

”Koulutuksen suunnittelussa on ajateltu ennen kaikkea työelämän tarpeita ja sen muutoksia. Haastattelimme suunnitteluvaiheessa laajasti alan tekijöitä eri ammattiryhmistä”, kertoo Aalto-yliopiston käsikirjoituksen professori Raija Talvio.

”Alalla koetaan tarpeelliseksi vahvistaa audiovisuaalisen kerronnan kokonaisvaltaista osaamista hankkeiden kehittelyssä ja toteutuksessa”, Talvio jatkaa.

Aalto-yliopiston uusi suomenkielinen monimuotokoulutus (35 opintopistettä) tarjoaa käsikirjoittamisen ammattilaisille teoreettista tietoa ja käytännön taitoja sekä syventää alan kentän ymmärtämistä ja moniammatillisen yhteistyön valmiuksia. Kouluttajina toimii monipuolinen joukko asiantuntijoita Suomesta ja muualta. Osana erikoistumisopintoja opiskelijat toteuttavat dramaturgian alaan kuuluvan kehittämisprojektin.

Erikoistumiskoulutus on suunnattu sekä niille, joilla on jo kokemusta dramaturgin tehtävistä, että niille, jotka haluavat monipuolistaa tehtäväkenttäänsä ja osaamistaan. Koulutus toteutetaan yhteistyössä yritysten ja muiden alan toimijoiden kanssa ja se on mahdollista suorittaa oman työn ohessa.

Hakuaika koulutukseen alkaa 21. elokuuta. Koulutus alkaa marraskuussa 2023 ja päättyy tammikuussa 2025. Erikoistumiskoulutuksen avaa 8. syyskuuta kaikille avoin seminaari, jonka puhujavieraita ovat käsikirjoittajat Soni Jörgensen ja Johanna Ginstmark Ruotsista.

Lisätietoja:

Koulutuksen verkkosivu 

Professori Raija Talvio, Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu, [email protected], 0505691128

Koulutuksen koordinaattori professori Outi Lahtinen, Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu, [email protected], 050 300 6727

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Kaksi mieshenkilöä juhlapuvuissa kiltalippujen edessä
Palkinnot ja tunnustukset, Yliopisto Julkaistu:

68 tohtoria ja viisi kunniatohtoria – katso kuvat tekniikan alan tohtoripromootiosta

Vuoden 2024 tekniikan alan juhlallinen tohtoripromootio järjestettiin pe 14.6. Dipolissa.
Fajr Asghar vasemmalla ja Vilma Svynarenko oikealla
Yliopisto Julkaistu:

TET-harjoittelijat Fajr Asghar ja Vilma Svynarenko tutustuivat Aallossa kaikkeen aurinkokennoista Täffän spagettiin

Fajr Asghar ja Vilma Svynarenko laskivat ensin aurinkokennojen hyötysuhdetta ja kirjoittivat sitten artikkelin uusiutuvasta energiasta.
Joukko ihmisiä kävelee Lehmuskujaa pitkin kesällä
Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Vahva kokonaistulos: Suomen Akatemialta 27,5 miljoonaa euroa tutkimukseen

Akatemiatutkija- ja akatemiahankerahoituksen sai yhteensä 52 aaltolaista. Aalto-yliopistolle myönnetty rahoitus on kokonaisuudessaan 27,5 miljoonaa euroa.
Ukrainalaisia lukiolaisia tekemässä biomuovia mikrossa Aalto-yliopisto Juniorin ohjeilla.
Yliopisto Julkaistu:

Rajat ylittävää tiedekasvatusta Otaniemestä Ukrainaan

Aalto-yliopisto Junior järjesti keväällä sarjan etätyöpajoja Kryvyi Rihin kouluihin Ukrainaan. Paikalliset lukiolaiset ja heidän opettajansa pääsivät tutustumaan Aalto-yliopisto Juniorin monialaisiin työpajoihin sekä Aalto-yliopiston toimintaan.