Uutiset

Aalto-yliopistoon elokuva- ja televisiodramaturgian erikoistumiskoulutus

Aalto-yliopiston elokuvataiteen laitoksella alkaa syksyllä 2023 elokuva- ja televisiodramaturgian erikoistumiskoulutus. Se on suunniteltu ammatillista osaamista syventäväksi koulutukseksi alalla jo toimiville.
Käsikirjoituskoulutusta / post-it-lappuja / Marja-Riitta Koivumäki

Elokuva- ja televisiodramaturgi on asiantuntija, joka voi toimia monenlaisissa rooleissa teoksen eri työvaiheissa käsikirjoittajien, tuottajien, ohjaajien ja alan päättäjien työkumppanina.

Draaman tuotantomäärät Suomessa ovat kasvaneet, ja suomalaisilla elokuvilla ja sarjoilla on entistä realistisemmat mahdollisuudet myös kansainväliseen näkyvyyteen. Tie kansainvälisille kentille avautuu kuitenkin vain, mikäli sisältö on laadukasta. Audiovisuaalisen kerronnan taitaville, kotimaisilla kielillä työskenteleville dramaturgeille on suuri tarve. Dramaturgisen osaamisen vahvistaminen kehittää koko alaa sekä taiteellisena toimintana että taloudellisesti.

Elokuva- ja televisiokäsikirjoittajan koulutuksella on Suomessa jo pitkät perinteet, mutta audiovisuaaliseen kerrontaan perehtyneen dramaturgin tehtäviin tähtäävää systemaattista koulutusta ja aiheeseen liittyviä syventäviä opintoja ei ole tähän mennessä ollut tarjolla. Osa ammattilaisista onkin hankkinut lisäkoulutusta ulkomaisilta lyhytkursseilta.  

”Koulutuksen suunnittelussa on ajateltu ennen kaikkea työelämän tarpeita ja sen muutoksia. Haastattelimme suunnitteluvaiheessa laajasti alan tekijöitä eri ammattiryhmistä”, kertoo Aalto-yliopiston käsikirjoituksen professori Raija Talvio.

”Alalla koetaan tarpeelliseksi vahvistaa audiovisuaalisen kerronnan kokonaisvaltaista osaamista hankkeiden kehittelyssä ja toteutuksessa”, Talvio jatkaa.

Aalto-yliopiston uusi suomenkielinen monimuotokoulutus (35 opintopistettä) tarjoaa käsikirjoittamisen ammattilaisille teoreettista tietoa ja käytännön taitoja sekä syventää alan kentän ymmärtämistä ja moniammatillisen yhteistyön valmiuksia. Kouluttajina toimii monipuolinen joukko asiantuntijoita Suomesta ja muualta. Osana erikoistumisopintoja opiskelijat toteuttavat dramaturgian alaan kuuluvan kehittämisprojektin.

Erikoistumiskoulutus on suunnattu sekä niille, joilla on jo kokemusta dramaturgin tehtävistä, että niille, jotka haluavat monipuolistaa tehtäväkenttäänsä ja osaamistaan. Koulutus toteutetaan yhteistyössä yritysten ja muiden alan toimijoiden kanssa ja se on mahdollista suorittaa oman työn ohessa.

Hakuaika koulutukseen alkaa 21. elokuuta. Koulutus alkaa marraskuussa 2023 ja päättyy tammikuussa 2025. Erikoistumiskoulutuksen avaa 8. syyskuuta kaikille avoin seminaari, jonka puhujavieraita ovat käsikirjoittajat Soni Jörgensen ja Johanna Ginstmark Ruotsista.

Lisätietoja:

Koulutuksen verkkosivu 

Professori Raija Talvio, Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu, [email protected], 0505691128

Koulutuksen koordinaattori professori Outi Lahtinen, Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu, [email protected], 050 300 6727

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Poikkeustilanne-kuvitus
Kampus, Poikkeustilanteet, Yliopisto Julkaistu:

Vesikatko Dipolissa 22.2. klo 8-15

Suunniteltu vesikatko alkaa klo 8.00 ja sen arvioitu päättymisaika on klo 15.00.
The magnetic properties of a material can affect how it interacts with light.
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijoille läpimurto: Yksisuuntaisen lasin kehitys vihdoin mahdollista

Tutkijat kehittivät uuden metamateriaalin, joka voi toimia monenlaisten teknologisten innovaatioiden pohjana.
Mikko Alava ja kolme muuta tutkimusryhmän jäsentä kuvattuna teknisen laitteen äärellä.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Suomen Kulttuurirahastolta suuria apurahoja tieteelle

Apurahan tieteeseen tai taiteeseen sai 30 henkilöä tai ryhmää Aalto-yliopistosta.
Radical Creatives -elokuvassa luovuus löytyy sukeltamalla pinnan alle. Kuva: Hayley Lê
Mediatiedotteet Julkaistu:

Aalto-yliopisto tarjoaa uutta dokumenttielokuvaansa yritysten ja yhteisöjen käyttöön – Ainutlaatuinen teos paljastaa, miten luova prosessi etenee

Yliopiston tuottama dokumentti näyttää 30 tapaa käyttää luovuutta työkaluna, ja haastaa työyhteisöt kehittämään omaa luovuuttaan.