Uutiset

Aalto-yliopistoon elokuva- ja televisiodramaturgian erikoistumiskoulutus

Aalto-yliopiston elokuvataiteen laitoksella alkaa syksyllä 2023 elokuva- ja televisiodramaturgian erikoistumiskoulutus. Se on suunniteltu ammatillista osaamista syventäväksi koulutukseksi alalla jo toimiville.
Käsikirjoituskoulutusta / post-it-lappuja / Marja-Riitta Koivumäki

Elokuva- ja televisiodramaturgi on asiantuntija, joka voi toimia monenlaisissa rooleissa teoksen eri työvaiheissa käsikirjoittajien, tuottajien, ohjaajien ja alan päättäjien työkumppanina.

Draaman tuotantomäärät Suomessa ovat kasvaneet, ja suomalaisilla elokuvilla ja sarjoilla on entistä realistisemmat mahdollisuudet myös kansainväliseen näkyvyyteen. Tie kansainvälisille kentille avautuu kuitenkin vain, mikäli sisältö on laadukasta. Audiovisuaalisen kerronnan taitaville, kotimaisilla kielillä työskenteleville dramaturgeille on suuri tarve. Dramaturgisen osaamisen vahvistaminen kehittää koko alaa sekä taiteellisena toimintana että taloudellisesti.

Elokuva- ja televisiokäsikirjoittajan koulutuksella on Suomessa jo pitkät perinteet, mutta audiovisuaaliseen kerrontaan perehtyneen dramaturgin tehtäviin tähtäävää systemaattista koulutusta ja aiheeseen liittyviä syventäviä opintoja ei ole tähän mennessä ollut tarjolla. Osa ammattilaisista onkin hankkinut lisäkoulutusta ulkomaisilta lyhytkursseilta.  

”Koulutuksen suunnittelussa on ajateltu ennen kaikkea työelämän tarpeita ja sen muutoksia. Haastattelimme suunnitteluvaiheessa laajasti alan tekijöitä eri ammattiryhmistä”, kertoo Aalto-yliopiston käsikirjoituksen professori Raija Talvio.

”Alalla koetaan tarpeelliseksi vahvistaa audiovisuaalisen kerronnan kokonaisvaltaista osaamista hankkeiden kehittelyssä ja toteutuksessa”, Talvio jatkaa.

Aalto-yliopiston uusi suomenkielinen monimuotokoulutus (35 opintopistettä) tarjoaa käsikirjoittamisen ammattilaisille teoreettista tietoa ja käytännön taitoja sekä syventää alan kentän ymmärtämistä ja moniammatillisen yhteistyön valmiuksia. Kouluttajina toimii monipuolinen joukko asiantuntijoita Suomesta ja muualta. Osana erikoistumisopintoja opiskelijat toteuttavat dramaturgian alaan kuuluvan kehittämisprojektin.

Erikoistumiskoulutus on suunnattu sekä niille, joilla on jo kokemusta dramaturgin tehtävistä, että niille, jotka haluavat monipuolistaa tehtäväkenttäänsä ja osaamistaan. Koulutus toteutetaan yhteistyössä yritysten ja muiden alan toimijoiden kanssa ja se on mahdollista suorittaa oman työn ohessa.

Hakuaika koulutukseen alkaa 21. elokuuta. Koulutus alkaa marraskuussa 2023 ja päättyy tammikuussa 2025. Erikoistumiskoulutuksen avaa 8. syyskuuta kaikille avoin seminaari, jonka puhujavieraita ovat käsikirjoittajat Soni Jörgensen ja Johanna Ginstmark Ruotsista.

Lisätietoja:

Koulutuksen verkkosivu 

Professori Raija Talvio, Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu, [email protected], 0505691128

Koulutuksen koordinaattori professori Outi Lahtinen, Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu, [email protected], 050 300 6727

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Lennart Engels, Karolin Kull, Ágnes László, Julia Postrzech and Valenti Soler won the Habitare Design competition 2023.
Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide, Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Aalto-yliopiston sisustusarkkitehtuurin ja nykymuotoilun opiskelijatiimi voitti Habitare-suunnittelukilpailun 2023

Habitare-suunnittelukilpailu on tarkoitettu taiteen, muotoilun ja arkkitehtuurin opiskelijoille Suomessa. Tämän vuoden teemana kilpailussa oli ”Yhteisöllisyyden työkalut”. Teeman tarkoituksena oli rohkaista kilpailijoita muotoilemaan ja toteuttamaan uudenlaisia tapoja edistää yhdessäoloa ja vuorovaikutusta ihmisen mittakaavassa tai laajemminkin
People attending the Wellbeing Fair at Aalto's Wellbeing Week
Yliopisto Julkaistu:

Oasis mukana Aalto Wellbeing Weekillä

Oasis of Radical Wellbeing -hanke on mukana Wellbeing Weekillä 2.-6.10.
Girl looking to the side with forest in background
Palkinnot ja tunnustukset, Yliopisto Julkaistu:

Seitsemän ELO:n elokuvaa ehdolla Rakkautta&Anarkiaa -festivaalilla 2023

Festivaalin esiraati on valinnut tänä vuonna R&A Shorts -kilpailuun yhteensä 33 elokuvaa, joista seitsemän on Aalto-yliopiston elokuvataiteen laitos ELO:lta.
Pärttyli Rinne, photo by Nora Rinne
Yliopisto Julkaistu:

Pärttyli Rinne: Vaakakupissa painaa työn sisäinen merkityksellisyys ja taloudellinen hauraus

"Ilman vakituista virkaa olevat akateemiset ihmiset kokevat epävarmuutta ja stressiä, joka liittyy etupäässä taloudelliseen haurauteen. Se ei ole vain minun kokemukseni."